Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

21. 2. 2014

MAKRONKY S BLOOD ORANGE CURD - KURDOVÉ JSOU SKVĚLÍ

Mohla bych se po nich utlouct. A taky bych po nich mohla velmi rychle a docela výrazně kynout. Curds anglicky, zvláštní hmota, kterou vykouzlíte zahřátím žloutků, zvolené citrusové šťávy, másla a cukru. Skvělá věc. Představte si v puse majonézu, tu já teda můžu po lžičkách, tu domácí, a pak poručte svojí fantazií salto a představte si ovocnou majonézu. Ta plnost a bohatost chuti zařízená žloutky a máslem v kontrastu k citrusové kyselosti je dokonalá a na tuhle majonézu chodím taky vyzbrojena lžičkou do lednice. Curd je parádní tip na dárek, home made věci mají, myslím si, vždycky přidanou hodnotu. Je taky skvělé odbytiště pro žloutky, které vám pořád a pořád a pořád, neřád zbývají po výrobě makronek... Jééééé, vám taky?



Na curd jsem narazila náhodou, udělala ho jednou, a protože po něm u nás nebyla poptávka a sama to fakt jíst nemůžu, co by řekli lidi?!, upadl v zapomnění. Vypadl zase, až když jsem potřebovala zužitkovat žloutky právě po těch makronkách. Hned mě totiž napadlo, že by se dal do těch makronek nacpat jako náplň. První curd byl moc řídký, což je v pořádku na mazání na chleba, do jogurtu, na polití scones, ale do makronek to není. Jednak vám to po slepení vyteče a ten zbytek, který se tam udrží, vám skořápky rozblemcá raz dva. Takže takhle ne. Upravila jsem si recept tak, aby byl výsledný produkt po ztuhnutí v lednici takové konzistence, že stojí na lžičce, že do něj zakrojím.

Téhle formulky se držím, ať dělám jakýkoliv curd, podle toho, jak ho chci mít hustý, přizpůsobím množství šťávy. Vyzkoušela jsem všechny možné citrusové curdy a zatím je mým favoritem limetkový lotr, určitě ho taky zkuste. Takže pište si, děti:


Blood orange curd

šťáva z jednoho urostlejšího (a půl - podle velikosti) krvavého pomeranče
kůra z jednoho pomeranče
6 žloutků
60 g másla
30 g cukru (u všech ostatních curdů dávám cukru cca 45 g, protože šťávy jsou kyselé, pomeranč je dostatečně sladký)
špetka soli
můžete přidat i na špičku lžičky mletého kardamomu nebo skořice

Do kastrůlku nastrouhejte kůru, vyšťavte pomeranč, vložte máslo, cukr, špetku soli (a koření, chcete-li) a na mírném ohni zahřívejte, až jsou máslo a částečně i cukr rozpuštěné a směs teplá, ale v žádném případě ne vařící. Nalijte třetinu této směsi do misky ke žloutkům, pořádně promíchejte metlou a nalijte zpět do kastrůlku. Postavte zpět na mírný oheň a stále, ale fakt stále, míchejte, přičemž směs nesmí začít vařit. 
Dělala jsem jednou grepový curd, tak jsem se na něj těšila, a tříletá dcerka chtěla pomáhat, míchala metličkou, byla při tom převelice roztomilá, ale nemíchala stále.. Pořád mě volala "mami, hele, míchám" a metla stála, protože děti simultánní činnosti ještě moc nezvládají. No a mělo to konsekvence. Curd se zdrcnul, bylo to cítit na jazyku jakoby drsně, jako jemné krystalky.. Už nemíchá.. 
Zato vy ještě pořád mícháte, koukáte do kastrůlku jako husa do lahvinky a říkáte si, kdy už to přijde... a? A je to tady. Hmota začne houstnout, pořád pomalu míchejte metlou, začne houstnout ještě víc, až bude asi jako hustější puding. Stáhněte z ohně, nalijte do vyvyřené skleničky (nebo vypláchnuté vařící vodou), nechte zchladnout na lince a pak dejte ztuhnout do lednice. Pokud jste cimprlich a vadila by vám v té jemnosti strouhaná kůra, přidejte si krok navíc a do skleničky dopravte curd přes jemné sítko, ve kterém se kůra zachytí. 
V lednici prý curd vydrží až tři týdny, ale můžete ho i zmrazit. Nebo s ním naplňte ty makronky, že ano...

Na makronky budete potřebovat:

3 vaječné bílky (vejce velikosti M/ nebo 90 g bílků)
30 g cukru krupice/krystal
125 g mandlové mouky
200 g cukru moučka
kůra z půlky pomeranče
oranžové potravinářské barvivo 

... a řiďte se postupem popsaným zde




Nevím jak vás, ale mě tyhle varianty se svěží ovocnou majonézou fakt berou. Makronky jsou dost sladké samy o sobě a zejména ten už zmíněný limetový curd dodá výsledné jednohubce osvěžující šmrnc, zároveň ale díky máslu a žloutkům chutná kulatě a uspokojivě. Problém může být, že nesníte jednu nebo dvě, ale budete se mlsně vracet pro další. Ale je to přece ovoce...

2 komentáře:

  1. Musíte vyzkoušet mučenkový/maracujový curd. Ten je ze všech úplně nejfenomenálnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, znám :) V létě se chystám na jeden, ale to je strašnej tajem :)

      Vymazat