Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

28. 2. 2014

NUDÍTE SE? UVAŘTE SI MASSAMAN CURRY

Různá curry mám fakt moc ráda, obzvlášť teď v zimě, byť skoro žádná zima nebyla. Ale chápete, tělo je zpomalené, v mnoha případech zmrzlé, potřebuje probrat koňskou dávkou koření, protože jak pravil Jára Cimrman "lepší teplé pivo, než studená Němka"! I když, i o té teplé Němce by se dalo diskutovat.. Teplé tělesně.. Víte co, nebudeme to pitvat..



Massaman curry je curry thajské a pro jeho přípravu se používá i pár ingrediencí pro indická curry neobvyklých. Pravda je, že se některé z nich docela špatně shání, ale jak už většina z vás určitě zjistila, když se chce, jde toho spousta. A pravda taky je, že Babicova metoda "když nemáte todlencto, vražte tam támdlencto" není nikterak objevná, v případě nejen tohoto curry určitě lidé "podvádí" běžně a činili tak dlouho před tím, než Jiří spatřil světlo studia (televizního, studium bude asi špetku z jiné dimenze..)

Tedy něco o těch zvláštních ingrediencích, a co tam místo nich můžete vrazit:

Shrimp paste - garnátová/krevetová pasta - jedná se o namleté, fermentované garnáty a existuje v mnoha variantách, já natrefila na tu vietnamskou, tekutější. Strašidelně, ale opravdu strašidelně smrdí, do pokrmů se dává velmi malé množství a i tak budete smrdět ještě týden. Ne, dělám si legraci, dodává jídlu chuťovou hloubku a další rozměr. To je jedna věc, která se asi nahradit nedá, ale taky se asi dá vynechat, aniž by to mělo fatální následky. Třeba se ani nepřimějete do pasty tu jednu čajovou lžičku vůbec vrazit!
Citronová tráva -  hodně se používá v thajských jídlech. Narazila jsem na ni překvapivě třeba v Kauflandu na Vypichu, ale samozřejmě je i v Sapě, možná i některé lépe zásobené vietnamské krámky jí budou disponovat. Dodává citronové aroma. Do jídel se krájí pouze bílá část stonku, cca 10 cm od spojeného konce, zbytek je k jídlu příliš tuhý. Před krájením oloupejte první list až dva a až pak krájejte. Nenakrájený zbytek dejte povařit do jídla také a pak vyjměte. Tráva se dá taky dobře mrazit, nakrájejte ji na hodně drobno do krabičky a pak ji můžete používat, kdykoliv budete potřebovat. Prodává se většinou ve svazku a to ani ti nejnáruživější milovníci thajské kuchyně prostě nespotřebují. Já, mrazáková královna, jí mám u ledu pěkně krabičku v pohotovosti.
Tamarind - zmiňovala jsem už u pumpkin curry. Běžně se dá nahradit limetovou nebo citronovou šťávou.
Kafirové listy - koupila jsem sušené v Sapě, jinak jsem je do té doby nikde nepotkala. Běžně se doporučuje nahradit strouhanou limetovou kůrou. Kaffir lime leaves jsou vlastně listy limety, takže kůra limety je dobrá náhražka.
Galangal - vypadá jako zázvor, je to taky jeho příbuzný. Pálivější a voňavější příbuzný. Než jsem v Sapě koupila ten, použila jsem do curry zázvor. Galangal je mocinky zdravý, tak si ho tam (do jídla) narvěte, co se do vás vejde! Opravdu, v Thajsku se používá při léčbě rakoviny žaludku, usnadňuje trávení a prý pomáhá při prevenci rakoviny. Pořádně se vyzuřit a přesměrovat emoce taky pomáhá při prevenci rakoviny :)

Massaman curry je, nebudu to zastírat, časově trochu náročnější jídlo. Jako u všeho, i tady je možnost střihnutí jednoho, dvou rohů, a to tím, že použijete kupovanou pastu na massaman curry. Ale na tahle "národní" jídla se snažím mít maximum surovin a dělat vše od základu. Bez pochyby je to pak na jídle znát. Běžte si teda ještě uvařit to kafe, já počkám..

Jo? Můžem? S mlíkem nebo bez? Jé, i pro mně? Ještě cukřík, prosím pěkně.. Tak se do toho dáme.

Nejdříve je potřeba udělat curry pastu. Recept je na větší množství, než na recept budete potřebovat, zbytek můžete mít v lednici ve vzduchotěsné nádobě až po dobu šesti měsíců. I ta jedna malá lžička garnátové pasty zbytek ingrediencí tak vyděsí, že si nedovolí se zkazit. A už dopředu je jim jasné, že by stejně nedokázaly takhle smrdět, tak to vzdají rovnou.

Curry pasta:
8 červených chilli papriček (se zrníčky nebo bez, dle vaší odolnosti)
1 čajová lžička garnátové pasty
2 čajové lžičky mletého koriandru
2 čajové lžičky mletého římského kmínu
1 čajová lžička skořice
1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
1 lžička mletého bílého pepře
1 cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku
1 stonek citronové trávy (nebo tři lžíce krájené trávy - té citronové - z mrazáku)
3 cm galangalu/příp. zázvoru

Koření mívám v drtivé většině vcelku a v případě potřeby ho namelu. Mleté koření rychle ztrácí aroma a vyšeptalé směsi fakt nejsou to ono.. Takže namelte všechno koření - koriandr, římský kmín, skořici, hřebíček, pepř, případně použijte v sypké formě. Prožeňte chilli papričky, garnátovou pastu, namleté koření a lžíci vody mixérem. Pak přidávejte zbývající ingredience po jedné, vždy pořádně promixujte, až se vytvoří hustá pasta.

A teď už je to na cigárko v koutku úst a prst v libovolném tělesném otvoru.

Ingredience na curry:

750 g kližky (hovězího zadního)
3 lžíce oleje
50 g plechovka kokosového krému
400 ml plechovka kokosového mléka
2 pořádné lžíce curry pasty
250 ml kuřecího vývaru
120 g pražených nesolených arašídů (můžete si opražit sami, nasucho v pánvi)
3 střední brambory nakrájené na cca 3 cm kostky
1 svitek skořice
1-2 hvězdičky badyánu
2 kafirové listy /případně nastouhejte kůru limety a vložte povařit bobkové listy)
6 tobolek kardamomu, nakřupněte je plochou stranou nože, aby se otevřely, tak se z nich uvolní do jídla aroma
2-3 lžíce hnědého cukru (můžete ladit dle chuti)
2 lžíce tamarindové pasty/limetové šťávy (můžete ladit dle chuti)
1 lžíce rybí omáčky (laďte dle chuti)
jasmínová rýže a čerstvý koriandr k podávání

1. Na oleji osmahněte na prudko kousky masa tak, aby byly rovnoměrně opečené. Nenaházejte do hrnce nebo na pánev všechno maso najednou, je ho hodně, pánev se ochladí a maso se začne se dusit, ne opékat. Vyjměte stranou na talíř.

2. Dejte do hrnce, kde jste opékali maso, kokosový krém. Nechte zahřát a přidejte curry pastu a vařte minutku, dvě, dokud se nerozvoní.

3. Vraťte do hrnce maso i se šťávou, kterou pustilo, přidejte kokosové mléko, vývar, koření, arašídy, cukr, tamarindovou pastu a rybí omáčku. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte 1,5 - 2,5 hodiny podle použitého masa.

4. Mám zkušenost, že brambory se v jídlech, kde je něco kyselého a relativně málo tekutiny, špatně vaří. Jsou dlouho tvrdé nebo se rozvaří na kaši, vařím je tedy zvlášť a pak přidávám cca 20 minut před dovařením.

Já teda nevím, jak vy, ale já šílím z těch omáček, které se udělají okolo toho masa. Jsem prostě "stará vomáčková". Klidně bych mohla houcat s rýží a koriandrem jenom tu majdu a měla lehce dementní, blažený výraz uspokojeného primitiva!

Místo medvídka mývala, který beztak musí smrdět a za chvíli by vás kousnul, si uvařte Massaman curry a kousněte vy to! A dejte vědět, kdy pojedete na nákup dalších surovin, ať se někde nedůstojně netaháme o poslední kus galangalu!

5 komentářů:

  1. tak toto musim dat:-) vypada to narame a ty ingredience ,to musí byt hotovy zazrak...uz se tesim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ja to musím přefotit, jak tak koukám :) Dobre to je, to máte pravdu, a moc :)

      Vymazat
  2. tak už se to vaří!!! Jsem zvědavá,ale zatím žádný recept nezklamal. Mockrát děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee, tak pak dejte vědět :) jsem rada, ze dosud spokojenost!

      Vymazat
  3. Vypadá to dobře, ale musel by mi to někdo uvařit. Já nejsem zrovna dobrá kuchařka :-D . Snažím se, ale pořád to není úplně ono. Když se nudím, tak si radši zahraju automaty přes internet :-D . To mi jde mnohem líp než vaření a i mě to víc baví :-D .

    OdpovědětVymazat