Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

16. 2. 2014

PUMPKIN CURRY

Od poloviny léta, které, přiznám se, ne vždy snáším dobře, vystupují-li teploty příliš vysoko, se těším na ochlazení s nadcházejícím babím létem a podzimem. S tím jde nutně ruku v ruce sezóna dýní. Zbožňuju dýně, klidně to přiznám i před manželem! Jsou tak kulaťoučké, zářivé a verzatilní, že je nemůžu nemilovat! A protože miluju taky cizrnu a asijská jídla, dala jsem dohromady, viděno mými chuťovými buňkami, lahodné vegecurry, které kraluje našim podzimním večeřím. A protože jsem sysel syslovič, nakrknila jsem si letos dýní Hokkaido dopředu i na zimu, aby mi nebylo líto, že ten podzim tak rychle utekl a do dalšího je daleko. No a protože jsem taky něco jako Matka Tereza, dělím se o tu perlu s vámi, třeba vás taky zahřeje (tedy až budete mít ty dýně, chacha).



Ingredience:

1 střední či větší dýně Hokkaido/jiná dýně, např. muškátová nebo menší "halloweenová"
250 g cizrny v sušeném stavu/ 1 (ať nežeru, klidně 2) plechovka sterilované cizrny
4-5 brambor
2 střední cibule
4 stroužky česneku
4 cm kořene zázvoru
3-4 pol. lžíce rozinek
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého chilli/ drcených chilli papriček
4 lžíce kari pasty Tandoori (zn. Patak's)
200-300 ml kuřecího/zeleninového vývaru
400 ml plechovka kokosového mléka
sůl dle chuti
třtinový cukr dle chuti
citronová/limetová šťáva
3 pol. lžíce oleje


Postup:

1. Namočte si cizrnu, klidně přes noc. Vodu slijte a dejte vařit do neosolené vody. Pečlivě omyjte dýni Hokkaido, vydlabejte a nakrájejte na cca 3x3 cm kousky. Stejně nakládejte s jinými druhy dýně, jen je před nakrájením musíte oloupat. Oloupejte a nakrájejte brambory, zhruba na stejně velké kousky jako dýni, a dejte je vařit do slané vody.

2. Připravte si cibuli, česnek a zázvor. Cibuli nakrájejte na středně hrubo, česnek na drobno a zázvor nastrouhejte. Spařte rozinky - vhoďte do vroucí vody, vypněte plotýnku a vodu z rozinek slijte přes sítko.

3. Cibuli osmahněte na oleji, dokud lehce nezezlátne, přihoďte česnek a zhruba po dvou minutách zázvor. Orestujte, dokud zázvor nezačne trochu zlátnout.

4. Přidejte kari pastu a ostatní koření, dokud se směs nerozvoní, pak vhoďte dýni, zhruba 5 minut opékejte s kořením a zalijte vývarem, přidejte sůl a cukr dle vašich preferencí.

5. K dýni přidejte vařené brambory, cizrnu a spařené rozinky. Zalijte kokosovým mlékem a vařte na mírném ohni, dokud není dýně měkká. Částečně pokrm zahustí dýně, která se z krajů kousků rozpadá, než se uvaří, zčásti jej zahustí brambory (podle toho, jaký druh použijete) a částečně kokosové mléko.

6. Dochuťte podle vlastní chuti solí, cukrem, citronovou šťávou - hledáte ten správný balanc mezi sladkou, kyselou a slanou chutí. Kari pasta obsahuje tamarind, ale kdyby vám výsledná chuť nebyla dost kyselá, můžete použít ještě citronovou, limetovou šťávu nebo samozřejmě tamarindovou pastu, máte-li.

A máte hotovo, pusťte se do toho jen tak nebo bagrujte s basmati nebo jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem. Myslím, že tohle jídlo je přístupné všemožným úpravám, chcete-li s masem, vyměňte cizrnu za kuřecí či krůtí maso, chcete-li přidat zeleninu, zkuste batáty nebo třeba růžičky květáku.  Nechcete-li kari, pak toto jídlo nevařte vůbec :)

Žádné komentáře:

Okomentovat