Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

19. 2. 2015

TOASTOVÝ CHLEBA S TANGZHONGEM A OMLÁDKEM

Nikdy bych to do sebe neřekla, ale posledních pár týdnů ulítávám na žitném kváskovém chlebu. Samostojném celožitném bochníku, často celozrnném. To ale reálně znamená, že já s choromyslně šťastným výrazem ve tváři nabídnu dětem a jejich naducaným tvářičkám žitný krajíc, a ony se s odporem odvrátí, a to, které už vládne lidskou řečí, podá dotaz na rohlíky.. Zabít málo, člověk se může servat, aby jim, nevděčníkům, přinesl skývu chleba na stůl a ony pohrdnou! Ba ne, jen vytvářím dramatický efekt, nepohrdnou úplně, ale do celožita celé žhavé nejsou. A tak spatřil světlo světa tenhle jedovatý bílý bochňajz. Místo rohlíků jsem chtěla upéct něco v jednom kuse. Pak tam byl další požadavek, a to aby chleba vydržel co nejdéle měkký, když ho budou jíst jenom prckové. Vzpomněla jsem na tangzhong a jeho účinky. Aby chleban nebyl tolik cítit droždím, použila jsem omládek a k nadýchanosti jistě přispělo i částečné zadělání podmáslím. Výsledek? Mrňata si chrochtala a s nimi i manžel, který dekadentně posnídal pár krajíců s Nutellou.



A co víc, chleba byl opravdu i třetí den naprosto v pohodě k jídlu. A to byl prosím jen tak na vzduchu, nezabalený, řeznou stranou na prkýnku. To znamená, byl poživatelný a relativně měkký i v době, kdy, a o tom jsem přesvědčená, by normální tousťák byl tvrdý jak cep a maximálně byste ho mohli použít jako dlažební kostku na dodělání obtěžujícího spoluobčana. Třeba...





Pro mě byl tedy základní požadavek tím pádem splněn, trvanlivost se dostavila. S chutí jsem srovnání neměla, páč a jelikož toastový chleba jsem nikdy předtím nepekla. Sem tam udělám rohlíky a to je vše, nesmrtelnou klasikou je u nás pšeničnožitný odokáč zadělávaný podmáslím. Docela by se hodil laboratorní králíček na otestování, říkala jsem si. Shodou okolností jsem se dala do debaty o chystaných novinkách s kamarádem, který projevil chvályhodnou iniciativu a proaktivní přístup a jal se můj pokus prubnout taky. Byla jsem ráda, protože je to zkušený rohlíkář, toastař, chlebař a vekař. A o to víc jsem byla ráda, když byl jeho verdikt veskrze pozitivní! Takže díky za odbornou konzultaci, Martine!



INGREDIENCE:

Tangzhong:
210 g vody
50 g hladké mouky

Omládek:
150 g hladké mouky
10 g droždí
1 lžička medu
120 ml vlažného podmáslí

300 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
12 g soli

1. Připravte si tangzhong - mouku rozmíchejte se studenou vodou, dejte na plotnu a až směs zahoustne, lehce zprůhlední a bude jako lepidlo na tapety, odstavte a nechte úplně vychladnout.
2. Dejte si kynout omládek - smíchejte vlažné podmáslí s medem a rozdrobeným droždím, nechte rozpustit a pak vmíchejte mouku. Nechte hodinku, hodinku a půl vykynout.
3. Nejlépe v robotu nebo pekárně umíchejte těsto - zbývajících 300 g mouky promíchejte se solí a olejem, přidejte omládek a tangzhong a nechte zpracovat v relativně pevné těsto. Nepanikařte, nejdříve to vypadá, že z toho těsto nikdy nebude, tangzhong je ale zrádný, a postupně pomůže vypracovat těsto v pohodě. Kdyby bylo až moc pevné (přece jen každá mouka saje jinak), krupněte ještě trochu podmáslí nebo vody.
4. Mísu s těstem vložte do igelitky a nechte zhruba hodinku kynout. Vymažte si formu na chleba máslem. Těsto vyklopte na vál, já ani nepomoučňuju, těsto je hezky pevné a odlepí se samo.
5. Válečkem těsto trochu rozválejte do něčeho, co vidíte, že by moc chtělo být obdélníkem. Smotejte do jednoho olbřímího rohlíku, strany trochu zarolujte dovnitř a uložte hajat do formy. Formu dejte zase do igelitky a nechte hodinku, hodinku a půl kynout na lince, v lince, pod linkou, kdekoliv venku, nebo přes noc v lednici.
6. Mezitím si rozpalte troubu na 230°C. Nechte asi půl hodinky rozhajcovat, svařte si asi 100 ml vody, vložte chleba do trouby (bez igelitky, kdyby to šlo), zapařte vodou a rychle troubu zavřete.
7. Pečte na 230°C asi 10 minut, vyvětrejte troubu, teplotu snižte na 200°C a dopékejte dalších 35 minut s tím, že po cca 20 minutách pečení chleba vyklopíte z formy a necháte péct nahatý.


na sendvič s tekoucím sýrem je to ideální chleban


Když vám bude chutnat, zkuste do těsta příště nastouhat 20-30 g parmazánu, u posledního pokusu jsem to udělala a málem mě to u snídaně vyvrátilo blahem. Krásně voňavá, parmazánově slaná střídka, opečeným sýrem vonící a vypečená kůrka, mmmmmmmmmm.. 


117 komentářů:

  1. Právě jsem hledala recept na tousťák a tento vypadá skvěle. Jenom bych se chtěla zeptat, jakou používáte mouku. Děkuji, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuju! Šotci mi vymazali hladkou. Takže hladkou mouku :)

      Vymazat
    2. Díky, jsem si to myslela :-D

      Vymazat
    3. Upřímně, nevím, celošpaldový jsem nedělala. Určitě může, nicméně čekala bych trochu jiný výsledek. Ať se zadaří

      Vymazat
  2. jde necim nemlecnym nahradit to podmasli v omladku?

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně napsané :-D .... vyvrátila blahem :-D .... jste skvělá......... a vypadá to dobře!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  4. To je parádní tousťák, vyzkouším a prosím jakou mouku jste použila ? Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, omluva, měla tam být hladká a už taky je :)

      Vymazat
    2. Děkuji, já si to myslela, ale pro jistotu jsem se zeptala :) Zdravím Vás a těším se na další dobroty. Jindra

      Vymazat
  5. Ja jsem rád, že jsem to mohl vyzkoušet. Moc děkuji. Výborný postup, který udělá v krátkém čase divy. Za pár dní.... zkusím zase :)))).

    OdpovědětVymazat
  6. Právě ho peču v troubě. Krásně vyběhl, velkolepá podívaná. Dala jsem 200g špaldy,100g hladké. Bude určitě skvělý.Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky dřepíte před troubou a pozorujete ta kouzla? To jsou filmy, co? :) Doufám, že chutnal!

      Vymazat
    2. Mojí podmínkou při pořizování sporáku byla skleněná dvířka u trouby, ať můžu pozorovat :-D

      Vymazat
  7. Kamčo, díky za recept! Dnes ráno jsem pekla a je výborný! Jen se chci zeptat - u bodu 6 - zapařte vodou. Co to znamená? Dala jsem hrnek vody do trouby a nechala ho tam po celou dobu pečení, je to ono? Děkuji Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zapařila jsem jako u pečení chleba, tzn. předehřála jsem starý plech společně s troubou a když jsem vložila formu s chlebem, chrstla jsem na něj cca 100 ml převařené vody z konvice. Je to účinnější varianta hrníčku s vodou, který jste použila Vy, pomůže chlebu vyběhnout a nepopraskat.

      Vymazat
    2. Ali, taky dělám záparu jako Kami, ale protože mám troubu, která umožňuje jen režim "horkovzduch", tak jsem s pokusy se záparou brzy skončila, protože ta vrtulka mi to vždy rozfoukala a efekt to mělo nulový, prostě se to mihlo účinkem, takže chleby nakonec dělám bez zápary a nemůžu si stěžovat na výsledek...Zuzka

      Vymazat
  8. Děkuji za recept! Moc nám chutnal a povedl se, neměl chybu. I když se recept zdál dle odborných názvů složitý, tak se povedl i mně, kuchařskému antitalentovi, což mě překvapilo. Třeba rohlíky se mi dřív nepovedly vůbec, vánočka totální propadák a na veku jsem si netroufla, ale tohle bylo opravdu jednoduché a zvládla jsem to i díky podrobnému postupu, dobrá práce, Kami! :-) Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, to mě moc těší, že se povedlo a hlavně chutnalo! Není na tom opravdu nic, odborné termity jsou používané jen pro úplnost, aby se vědělo.. Snad se teď najde odvaha i chuť skočit třeba zase do těch rohlíků :)

      Vymazat
  9. Kamilo, taky ulítávám na kváskovém žitném chlebu, při článku jak nevděčníci pohrdnou skývou chleba jsem se moc pobavila, opravdu hezky a reálně popsané, taky to tak mám, nicméně taky bych rodině dopřála to co jim chutná a recept na toustový chleba vypadá skvěle a jestli je ještě i jednoduchý jak píšete už mi nic nezabrání v tom ho upéct :-) Přeji hezký den Juliana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juliano, asi jo, udělat trpaslíkům, co jim chutná, je i s ohledem na mou lehkou nášlapnost bezpečnější :) A radši ať jí domácí bílé pečivo, než to obohacené o čínské kštice, bleh! Chleba mi jednoduchý přijde, uvidíte, jak Vám. Ať se povede :) K.

      Vymazat
  10. Dobrý večer Kami! Už jsem jednou pekla. Mlaďas jede na prázdniny a chtěl ho s sebou. Tak jsem zadělala rovnou na dva a teď zjistila, že mám hl.mouku jen na jeden. Můžu namíchat hl. s polohr. nebo jeden hl. a druhý polohrub.? Co bude lepší? Doufám,že tu budete,mám zadělávat za pul hoďky :-D :-D Díky za radu!
    Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte štěstí, Zdeno, jsem :) Já bych se vůbec nebála namíchat polohrubou s hladkou, jděte do toho a pak podejte hlášení ;) Mlaďas bude povinně spokojenej, ať tak či onak, kolik mládežníků si tam asi poveze chleba od matinky?!

      Vymazat
  11. Jede k babičce, takže na 100 % bude jediný :-D Ještě bych tedy mohla jeden zabalit jeho malé sestřičce, ale budu lakomá matka, necháme si ho doma :-D Nevydržela jsem a šla jsem škemrat o mouku k sousedce, takže experimenty až nebude mít ani sousedka :-)
    Dík za rychlou odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste mi velice sympatická, zejména tím přístupem krkavčí matky :D Super, dilema máte vyřešené :)

      Vymazat
  12. Ach jo, zase blog, co jsem neměla objevit ;-) Po dnešním pokaženém ránu mi půl dne úspěšně vylepšoval náladu, synek se sice popelil v prachu u televize, ale lepší občasné popelení než nevrlá a utrhující se matka, což?
    Hned jsem dnes pekla tento chleba - jelikož žitná story jakoby se odehrávala u nás v kuchyni (´mami, buj´ - kousnutí, vyplivnutí - ´mami, bůůůůj´ ... ojík´). Kluci se k němu ještě nedostali, ale já už jsem v 9 večer zakrála (ach, ta silueta) a je výborný, dala jsem taky část špaldové mouky a zadělávala jogurtem, podmáslí nebylo. Jen se mi zdá hodně upečená kůrka a mám ho docela tmavší než vy. Tak nevím, příště ubrat hned na začátku, třeba na 220 nebo potom péct kratší dobu?
    Děkuji moc a jen tak dál, bavím se :-)
    Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo no, smůla, teď už ho odobjevit nemůžete, tak se smiřte s tím, že prostě děti budou popeluchy... Podporuje to kreativitu a uštědří cenné životní lekce v raném věku :D S propečením kůrky - zkuste snížit třeba hned na začátku, každá trouba je jiná, to si vychytáte podle té svojí. Spíš jde o to, nechat ho dostatečně propéct, aby dosáhl správné vnitřní teploty. Jsem ráda, že se bavíte, to je vedlejší účinek, na který cílím :) Mějte se a smějte se. K.

      Vymazat
  13. Tento toastak uz pecu podruhe, moc nam chutna. Asi se stane nasim oblibenym, urcite lepsi jak kupovany. Bydlime v cizine, tady je velke mnozstvi toastovych chlebu, jsou takove suche, nijake. Takze moc dekuji za recept. Jiny uz pect nebudu. pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, jsem ráda, že vám chleba chutná. Ono, aby tousťák chutnal suše a strašně, ani jeden nepotřebuje bydlet v cizině :) Tady je to nepěkné i s ostatními "obchoďákovými" chleby.

      Vymazat
  14. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda by chleba vydržel kynutí v lednici od večera do následujícího dne též večer.

    Děkuji :-)... už jsem si kvůli němu i koupila formičku, protože ho prostě musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, chleba určitě kynutí v lednici vydrží, sama jsem na ledničkovém kynutí závislá a dva z těch několika, co jsem pekla, v lednici kynuly. Řekla bych, že to pečivu a chlebům jen prospěje :) Jen (střela od boku) pokud budete kynout těch 24 hodin, možná by stálo za pokus ještě trochu ubrat na droždí? Hmmmm, tip na pokus i pro mě, děkuju! Ať se podaří a neproklínáte mě pak, že jste kupovala formu zbytečně :)

      Vymazat
    2. Těm 24h by to skoro odpovídalo :( Zkusím od oka ubrat tak na cca 7g droždí :) . Forma nevadí, beztak mi v domácnosti ještě chyběla :-) :-)

      Vymazat
    3. Tak pak dejte vědět, jak to dopadlo :)

      Vymazat
    4. Dobrý den,
      dnes jsem poprvé zkoušela tenhle recept a vlastně i domácí tousťák obecně. Nechávala jsem kynout v lednici přes noc (cca 13 hodin, při 3˚C). Bohužel ani v troubě nikterak zásadně nenaskočil. Pokud tedy plánujete nechat kynout 24 hodin, skoro bych droždí ani neubírala. Nicméně i tak je chuťově naprosto úžasný, báječný až bych řekla dokonalý:) Příště, vlastně pravděpodobně už zítra, zkusím nechat normálně při pokojové teplotě.
      Díky za recept, Martina

      Vymazat
    5. Dobrý den, Martino, obávám se, že to nevykynutí nebude malým množstvím droždí, ale teplotou v lednici. 3°C jsou opravdu málo, je potřeba alespoň 5°C, aktivita kvasinek pod 4°C klesá natolik, že chleba nenakyne. Alespoň to jsou informace, které jsem získala od zkušenějších, jako je Maškrtnice a spol. Ale jsem moc ráda, že Vám jinak chutnal, příště už budete mít i tu kyprost :) Ať se zadaří a chutná! K.

      Vymazat
    6. Vracím se se zkušeností kynutí v lednici 17h při 8g droždí. Chleba vykynul tak akorát a po upečení byla v jedné půlce chleba vzduchová bublina. Poté jsem pekla znovu přes víkend, kdy jsem nechala kynout venku s 10g droždí a vše bylo v pořádku. Nevíte, čím mohla bublina vzniknout? Jinak chleba je chuťově výborný a opravdu vydrží dlouho měkký. Proto si zasloužil čestné místo mezi osvědčenými recepty :-)

      Vymazat
    7. To jsem ráda, že se Vám chleba osvědčil a chutná :) S bublinou asi neporadím. Stalo se mi, že když jsem málo smotala těsto, měla jsem uvnitř chleba taky díru, ale nic dramatického a bylo vidět, že to bylo špatným smotáním. Nevím, jak to vypadalo u Vás. Asi to bude chtít zkusit ještě jednou a pak by bylo možné vyvodit aspoň nějaký závěr :)

      Vymazat
    8. mám to i vyfoceno, kdybyste měla zájem mohu poslat na e-mailovou adresu :)

      Vymazat
    9. Tak zkuste, možná to půjde přes kontaktní formulář :)

      Vymazat
    10. jenom je treba pred kynutim ve forme z toho testa poradne vymlatit veskery vzduch. vysvetluje to treba pan z king arthur pekarstvi u batardu. proste vezme kus testa, polozi ho na pracovni plochu, parkrat hranou dlane do testa bouchne a pak az ho zpracovava dal.
      ostatne takhle to delaji i lepsi pekarny chleba, kdy behem kynuti parkrat testo jeste prohnetou.

      Vymazat
  15. Dobry den, dekuji za bajecny recept, jen bych se chtela zeptat, jak presne praktikujete to vyklepavani chleba z formy v prubehu peceni...? Mam respekt z manipulovani kynutymi vytvory minimalne hodinu po upeceni, aby nespadly nebo se nezdrcly. Hrozi i tady nejake riziko nebo je to jen o rychlosti a sikovnosti..? :) predem moc dekuji za odpoved. Krasny den Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Magdo, já, nepoznamenaná strachem ze zdrcnutí, manipuluju s chlebem normálně. Netřískám s ním, snažím se, aby mi neupadl, ale pokud máte jakž takž vymazanou formu, v podstatě sám vyklouzne a zase ho vrátíte do trouby. Zatím se mi nestalo, že by byl chleba zdrclý nebo nějak znehodnocený, o šikovnosti to určitě není :) Tak směle do toho! K.

      Vymazat
  16. Dobrý večer, chlebík mne neskutečně zaujal, takže se těším na vyzkoušení :) jen se chci zeptat... myslte si, že je možné péct rovnou v pekárně? Jsem po operaci a potřebuji si to co nejvíce zjednodušit, nebo mám raději počkat, až si s ním budu moci pohrát :( díky Katka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den,Katko,s pekarnou nemam zkusenost,takze to nevim jiste,ale myslim,ze by chleba mela bez problemu zvladnout.Zkuste a dejte vedet.At jste brzo fit! :-) K.

      Vymazat
  17. Chci se zeptat, jakou používáte formu a kde se případně koupí :-) díky Qjeta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám klasickou hranatou formu na chleba, seženete ji v železářství, domácích potřebách nebo v Tescu mají takové obyč plechovky asi za 50,- Kč. Seženete je celkem běžně.

      Vymazat
  18. Zdravim Kamcu a smekam před blogem. Je super. Mam maly dotaz ohledně omladku. Lze připravit z psenicneho kvasu a nebo s mensim mnozstvim droždí? V pripade kvasu, nevíte jak upravit čas kynuti? Předem díky moc. Zdraví Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuju za pochvalu, jsem ráda, že se Vám blog líbí :) K omladku - je to právě způsob, jak použít menší množství droždí, těch 10 g v receptu je čerstvé droždí, s normálním kynutím droždím by se použila min. půlka kostky. Můžete ale zkusit snížit třeba na 8 g, níž bych ale asi nešla... V případě kvasu to bude s kynutím, i s ohledem na panující vedra, nejjistější v lednici. Množství hotového kvasu bych viděla bajvočko tak na těch 300 g, ale to střílím, nezkoušela jsem. Asi bude taky potřeba upravit tekutiny, ale to už byste viděla, pokud pracujete s kvasem, máte jistě zkušenosti :) Jinak forma je cca 30x11 cm. Ať se povede a chutná

      Vymazat
  19. Jeste jsem se chtela zeptat,jak velkou formu používáte?

    OdpovědětVymazat
  20. ..dopečené,chuť a vôňa úžasná :)..nabudúce minimálne z dvojitej dávky :)..ďakujem za recept :)..

    OdpovědětVymazat
  21. Dekuji za recept, je uzasny.... Jen jsem pouzila susene drozdi, radeji jsem ho dala jen 5 g...a je to opravdu uzasne.. Vas blog se mi moc libi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Vám chleba chutná, je to taková jistota, vyjde vždycky :) A děkuju za pochvalu!

      Vymazat
  22. Chtěla jsem se zeptat, jestli lze tohle těsto použít na chlebíčkovou veku a péct ho bez formy?

    OdpovědětVymazat
  23. Mila Kuchta. Celozitnak od Teba mi moc nevysiel, ale prave somdopiekla tento toustak a vyzera prudko jedly! Tak pri veceri budem na Teba mysliet 😉😊 (neviem kam sa stratil prvy prispevok, tak skusam este raz). O.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A copak se pokazilo u celožita? Nevzdávala bych to a zkusila znovu :) Jsem ráda, že aspoň tousťák se pochlapil a že jste si u večeře pochutnali :)

      Vymazat
    2. Isiel do placky, neviem, ci neprekysol :-(. Urcite ho este skusim niekedy. No jasne, moje dve mrkvy sa isli utlct za nim (2 a 5 rokov) a starsia zahlasila druhy den, ze ona uz semiackovy nechce ;-). Diky!

      Vymazat
    3. Hehe, to věřím, potvory mlsný jsou to! Ale třeba naše děti se normálně úplně přešaltrovaly právě na ten žitňák, pšeničnožitná klasika už je moc nebere a naopak se můžou utlouct po samostojákovi, a to i ten dvouletej mlsoun! Překynul Vám určitě - vezměte si, kolik ke zralému kvasu přidáváte mouky - na 700 nebo kolik g přijde jen asi 150 g mouky - to má ten kvas sežrané během chvilky, proto taky trvá krátce (1,5-2 h), než nakyne, další nesporná výhoda :)

      Vymazat
    4. Nevedia tie moje deti, co je dobre. Nic nedostanu!!! :-))). Zato vase su gurmani :-). Inac my ficime na razno-spaldovom kvaskovom so semiackami, tak to chrumu radi, ale takato zmena je vitana. Nabuduce dvojita davka! ;-). Diky za rady na samostojaka, zavolam ho coskoro do ringu!

      Vymazat
  24. Tak mi kyne těsto a už jsem napjatá jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  25. Kamilo, díky za recept. Ale už moc nedíky za ten počet toastů, které jsem díky Vám :-) před chvílí zbouchala. Jojo, taková překrásná sacharidová vlna na noc :-). Jinak blog skvělý, vyzkoušela jsem už hodně věcí, ale píšu teprvá poprvé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, občas nám v životě k potěšeni nezbývá, než si dat večer pořádnou úhlohydrátovou tsunami, no... 😉 Beru to jako, že Vám chleba chutná, hehe. A moc díky za pochvalu, jsem rada, že jste dala vědět! Doufám, že i ostatní vyzkoušené aspoň trochu chutnalo ☺️

      Vymazat
  26. Dobry den prajem.Musim napisat ze nieco tak dobreho som este nejedla.Na tuto dobrotu jednoducho slova sa nedaju najst.Peciem tento chlebik snad kazdy tyzden.Len teraz mam jednu otazku.Stale to bol a bude toastovy chlieb........mne sa ten chlebik tak paci.......ked je vyklopeny z formy.......proste on nieleze velmi dobre vyzera,ale on je aj velmi dobry.....mne ale uz dost dlho vrta hlavou.......co by sa stalo keby sa do cesta pridalo trocha viac cukru a naplnilo sa to makovou plnkou.......mne sa proste velmi paci ako to pekne drzi to drzi tvar po upeceni........dufam ze som touto myslienkou nepokazila recept.......stale to bol a bude toastovy chlieb.......este raz velmi pekne dakujem za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, recept byste určitě nepokazila, naopak, ze sladkého jsem vycházela, když jsem tvořila tenhle tousťák. Takže jsem vlastně přemýšlela opačně, než Vy :) Proto se toho nebojte a experimentujte, nebo se můžete nechat inspirovat tímhle dřívejším výtvorem http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/10/mlicnak-slozite-hokkaido-milk-bread-s.html. Jsem moc ráda, že jste si tousťák tak oblíbila! Ať se dál daří ty slané, i sladké varianty :)

      Vymazat
    2. musi sa priznt ze hladala som recept na toastovy chleba.......aj som ich par upiekla........recepty som si pekne opisala,ale po tomto recepte som tamtie vyhodila lebo tento je fakt TOP.Inac teraz mi kysne vo forme....este taku hodinku a ide do rury.Este raz dakujem......a ajza tu sladku verziu......vyskusam a dam vediet ako sa to vydarilo.

      Vymazat
    3. Jste me tak navnadila, ze mi už taky kyne. Tak dlouho jsem ho nepekla, ze si musím ověřit, jestli neni divny, ze vám všem tak chutná ;)

      Vymazat
    4. on je fakt velmi dobry.......uz mi to kysne,ale tenot cestuje.......zajtra pride moj syn tak si ho berie so sebou a samozrejme zajtra sa bude robit pre nas......a ten s makom na ktory sa tak chystam este len budem piect,ale velmi sa tesim ked sa do toho pustim.

      Vymazat
  27. Zkusila jsem tento toustak.Byl překvapivě fantastický.Díky za super recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bezva, lepší překvapivě fantasticky, než překvapivě hnusný 😉

      Vymazat
  28. Zkusil už jej někdo z celomouky? S jakým výsledkem?

    OdpovědětVymazat
  29. Tousták prostě famozní a moje váha ... katastrofa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moje taky, i bez tousťáku :( Ale jsem ráda, že Vám chutnal :)

      Vymazat
    2. Jo, děti tyhle bílý jedy zbožňujou :) Ale aspoń je to jed od babičky :D

      Vymazat
  30. Ahoj, kamarádka mi dala odkaz na Váš tousťák, tak se chci do něj pustit. Chci se optat, používáte podmáslí kysané nebo nekysané? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám klasicky kysane z obchodu. Ať se chleba povede :)

      Vymazat
  31. před chvilkou jsem ho dopekla a ještě teplý jsem musela zakrojit, jelikož jsem nevydržela.. :) tvar je sice jako veka, ale to vůůůbec nevadí.. chuťově famozní..!! musela jsem zadělat z polovičky dávky (mám jen malou formu na srnčí hřbet, budu muset zaskočit koupit tu správnou.. :-D ) a zítra nejpíš zadělám na další..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to me moc těší, ze Vám chleba tak chutná! :) Jak říkáte, velká nebo toasťák, je to jedno důležitá je chuť!

      Vymazat
  32. Jana Šenkyříková1. června 2016 v 8:26

    Kamilo, včera další zkouška z Vašich receptů :D a tousťák super !! Právě snídám a nějak nemůžu skončit :D
    Můžu, prosím, Váš, mnou přepsaný a s mými fotkami samosebou, recept použít na svém profilu ?? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Jano, jsem rada, ze Vám tousťák chutná! :) Ad prepisovani receptu, radši bych byla za vložení odkazu na originální recept. Diky za pochopeni ;)

      Vymazat
    2. Jana Šenkyříková1. června 2016 v 9:48

      Díky za odpověď, jasně, v pohodě ....

      Vymazat
  33. Zdravim.uz jsem jednou pekla a byl luxusni. Ted bych zkusila znova ale mam dotaz zda muzu klasicke drozdi nahradit susenym nebo kvaskem? Podmasli lze nahradit jogurtem s vodou? A co spaldova mouka???? Diky za odpovedi ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano na všechno :) sušeného droždí fakt jen ždibec, kvásku bych udělala poměrem jako je omladku... Ale vy zníte, že si poradíte :) Ať se obměny daří a chutnají!

      Vymazat
  34. ..........a uložte hajat do formy. Kamil, zeptám se jak debil. V jaké formě se mu nejlíp hajá? Může to být srnčí hřbet?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedubabo votřesná (beztak moje přezdívka..), do srnčího hřbetu se jistojistě nevejde, do takový tý hranatý obdélníkový formy na chleba jako bývala moskva, baj voko 10x10x35 cm, tam už jo.

      Vymazat
    2. děkuju moc za info :-D :-D

      Vymazat
  35. Dobrý den, mohu se zeptat, kde se kupuje taková dlouhá forma na chela 35cm? Brouzdám tu po netu a nemohu nic najít. Musím ten váš tousťák zkusit, vypadá nádherně. Děkuji za odpověď. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ty svoje kupovala, myslím, v Tescu, mrkněte tam, měli poměrně velký výběr.

      Vymazat
  36. Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím vymazat formu? Na žitný chleba vymazávám máslem. Tak se chci ujistit jestli tomu tak je i u tousťáků. Jinak děkuji za Váš recept. Už se těším až ho vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě taky máslem, to je nejlepší a nikdy se mi nic nechytlo :) Ať se povede a chutná!

      Vymazat
  37. ...na asi osmý pokus najít echt tousťák jsem se pustila do tohoto a musím uznat, že vyhrává na celé čáře!!!! Klobouk dolů, kuchto!!! Mám se co učit! Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, no tak to už je skoro co říct, z osmi vítěz, to mám radost teda! Učit se zjevně není co, když se poved a chutná, hah! Třeba najdete odvahu zkusit i jiné plody blogu. Ať se daří a díky za komentář

      Vymazat
  38. učit se... třeba vytvořit takovej báječnej recept!!! :-) Jinak musím doplnit, že dneska máme chlebík 6. den, je pořád měkký, nedrobí se, nikde ani ždibec plísně (a to ho mám jenom v sáčku v chlebníku) a naše nejmladší desetiměsíční mlsounka zblajzne dva krajíčky na snídani jako nic :-)
    Nedivte se, že jsme takovou dobrotu nesnědli dřív, ale pekla jsem sólo na snídaně pro maličkou a chtěla otestovat jak dlouho vydrží, ještě kousek zůstal na zítra, ale nejsem si jistá, že do té doby přežije :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo takhle! Tak od toho už máte mě! :D S tím 6. dnem to je skvělá zpráva, díky! Musím říct, že jste mě inspirovala, hrozně dlouho jsem ho nepekla, tak jsem ho o víkendu upekla dětem (my s manželem půstujeme, dnes 10. den bez jídla, takže jsme vůní adekvátně trpěli) a když jsem viděla, jak dětem chutná a osahávala tu střídu, musím netypicky neskromně říct, že tenhle recept se mi fakt povedl :) Těší mě to o to víc, že je to skutečně můj recept, nikoli odněkud převzatý. Tak ať chutná i nadále :)

      Vymazat
  39. Problém těhle věcí je, že už si je pak v obchodě prostě nekoupíte...Teda já ne. Stejně jako bulky na burgery a podobně. Já ho miluju, ho miluju, ho miluju. Krásný fotky, dost vnadící :-) díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuju za takovou chválu! :) Dodnes mě udivuje, jakou si tenhle chleba získal popularitu, nicméně když člověk ochutná zázraky z obchodů, cokoliv doma z trouby vytaženého je ve srovnání 100 a 1. Mějte se krásně :)

      Vymazat
  40. Naprosto luxusni zalezitost! Diky za recept.

    OdpovědětVymazat
  41. Právě mi kyně těsto v míse. Jsem zvědavá, jak to dopadne. Jelikož nemůžeme kravskou bílkovinu, tak jsem kefír vyměnila za naředěný sojový jogurt a omládek jsem zkusila udělat z hladké špaldy a do těsta přidala 40 g celozrné špaldy. :-)

    OdpovědětVymazat
  42. Tak jsem vytáhla tousťák z trouby , voní krásně, ale je tvrdý , pokropila jsem ho vodou, uvidíme, snad změkne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono se nedá úplně počítat s tím, že z trouby vytáhnete tousťák, jako je v obchodech :) Ale po vychladnutí a odpočinku lehce povolí, případně pomáhá zabalit do utěrky, apod.

      Vymazat
  43. Naprosto dokonalý recept,chutný, křehký, prostě božský.Musím Vám vyseknout poklonu za senzační blog a super recepty, včera jsem Vás objevila a tousťák a rajská polévka, která je taky božská, už jsou odzkoušené.Už se těším, jak budu testovat další. Moc Vás zdravím a velký dík, že to pro nás děláte :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Evo, a omlouvám se, že jsem takovej nezdvořák a tak milej komentář jsem nechala takovou dobu bez odpovědi, nějak jste mi unikla :) Moc děkuju za povzbuzující komentář, udělal mi velkou radost :)
      Krásný zbytek léta!

      Vymazat
  44. Ahoj Kamčo, teda já tak ráda čtu Vaše recepty s příběhem, je to vždy parádní pobavení. :-)
    Mám jen malý dotaz - jak velkou formu na chleba máte? Díky a ať to peče. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Věro, a děkuju za milou zprávu :) Formu, upřímně, nemám změřenou, a i je střídám. Ale vzala jsem si kvůli Vám pravítko a bude to cca těch 30 cm. Ať se povede :)

      Vymazat
  45. Jde to upéct v pekárně programem na kvaskovy chléb?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemohu sloužit, nikdy jsem v pekárně péct nezkoušela..

      Vymazat