Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

26. 2. 2014

CHLÉB S ČERVENÝM VÍNEM, GRANA PADANO A VLAŠSKÝMI OŘECHY

V rámci vyzývání sama sebe (vyzívávám se obvykle do brzkého odpoledne) k pečení chleba s použitím ne úplně obvyklých surovin, tedy k pečení chleba, jsem úplně náhodou narazila na následující mňamku, jak by pravila děvčata z Mimibazaru. Pravda, je to tak trochu večeře sama o sobě, takže skoro ani není třeba mazat tenhle dáreček máslem, dávat na něj šunku, sýr, apod., vychutnávám si ho jen tak. Maximálně s máslem. Je taky pravda, že to není chleba na každodenní konzumaci, už proto, že je dražší, než dejme tomu klasická Šumava. Ale když si chcete dát punk chlebový odvaz, může to, myslím, být.




Červené víno v chlebu není cítit příliš, ale je, grana padano ho krásně ovoní a ty kousky, které se dostanou přímo pod kůrku... mmmmmm, hříšné blaho! O opražených vlašských ořeších ani nemusím vykládat, že..

Inspirovala jsem se tady, nicméně nepoužila jsem kvasnice, ale grahamový kvásek a neblbla jsem s nehnětenou metodou, ale dělala chleba klasicky, tzn. rozkvasila kvásek a pak zadělala těsto. Množství vody se může lišit, používám teď bohutínskou mouku a přijde mi, že saje daleko víc, než běžné mouky z obchodu, proto radši dejte vody k autolýze méně a případně pak dodáte, co si bude těsto žádat. Zase abyste těsto nehonili po celé lince...

Kvásek:
lžička spícího kvásku z lednice
150 g grahamové mouky
150 g vody

Těsto:
300 g kvásku
300 g pšeničné mouky (hladké bílé nebo chlebové)
10 g soli
150 ml vody
70 ml červeného vína (těžší, tělnaté víno bude v chlebu cítit víc)
cca 70 g grana padano nebo jakéhokoliv tvrdšího, výrazného sýra
tři hrsti ořechů

1. Smíchejte kvásek s vodou a moukou a nechte zhruba hodinu proběhnout autolýzu.
2. Přidejte víno a sůl, zapracujte do těsta a nechte dvě hodiny odpočívat s tím, že každou půlhodinu těsto natáhnete a přeložíte v míse. Vždy shora dolů /nebo jestli vám vyhovuje sdola nahoru/ - natáhnout a přeložit, pootočit mísu o 90 stupňů a zase shora dolů přeložit natažené těsto, a ještě dvakrát.
3. Po dalším přeložení, tedy po hodině, do těsta zapřekládejte sýr a ořechy. Zase nechte půl hodinky být a zopakujte. Dohromady čtyřikrát.
4. Po dvou hodinách můžete rovnou stočit do ošatky, já jsem dala těsto ještě na dvě hodiny do lednice, nebylo to žádnou vědou, ale okolnosti si to vyžadovaly. Nakonec jsem ale zjistila, že se pak s poměrně dost hydratovaným těstem lépe pracovalo. Nijak zvlášť už těsto neznásilňujte, vytvarujte bochníček, stočte a dejte do ošatky. Nechte kynout, jak jste zvyklí, mně opravdu v poslední době víc a víc vyhovuje kynutí v lednici. Je to pohodlné a zpravidla zaručí skvělé výsledky.
5. Pečte, jak jste zvyklí, většinou peču prvních 10 minut na maximum, u mé trouby je to 270°C, pak stahuju na 230°C na dalších deset minut, pak na 200°C a dopeču. Případně, je-li chleba zezpod příliš světlý, ještě otočím na "břicho".



Opečené kousky sýra jsem oždibovala ještě horké

Určitě ho nebudu péct dvakrát do týdne, ale někdy si ho jistě zopakujeme. Bavila mě dcera, které sýr v chlebu zapadl do momentálně nejoblíbenější pohádky "O vráně a lišce", chodila, čmuchala do vzduchu jako liška a dokola pořvávala "liška ucítila ostrou vůni uleželého sýra"... Tak nenechte ten sýr ležet moc dlouho, ať vám ho liška nesní, a šup péct :) Dejte vědět, jak vám chutnal.

 


5 komentářů:

  1. Ach, jen víno, chléb a Ty, má drahá, pronesla vrána, sýrec držíc v hubě. A upustila ho do těsta. Až dorazím dnešní naprosto ordinérní kváskáč, vím, co budu dělat příště. Jo a víš, čistě mimochodem, že autorka toho blogu, Maki, má i druhy? Justbento ? Móc dobrá eurojaponská inspirace nobědy

    OdpovědětVymazat
  2. Dýky, dýky, hned se kvačím podívat!

    OdpovědětVymazat
  3. Mnoo, jak teď popíjím při pečení chleba to červené, onehdy mě napadlo, že bych ho do chleba trochu uvrhla, co to udělá... a už to vidím! :-) Vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, vrhej! Je tam moc dobré, a ořechy a sýr ještě lepší :)

      Vymazat
  4. Chléb vypadá nádherně a chutnal určitě ještě líp. Já doma taky peču chleba, ale ještě nikdy mě nenapadlo, že by se dal upéct chleba, který má v sobě víno. Nějaká červená vína se u mě doma také najdou, tak určitě chleba vyzkouším a snad se mi povede jako vám.

    OdpovědětVymazat