Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

13. 2. 2014

BRAZILSKÁ SÝROVÁ SLAST - PÃO DE QUEIJO

Taky milujete sýr? Samozřejmě, že taky milujete sýr! Milujete opečený a v čemkoliv zapečený sýr? Že se ptám, že? Pak tu pro vás mám delikatesku k vínu jako dělanou, s přidanou hodnotou bezlepkovosti. No není to bezvadňoučké?



Brazilské pão de queijo jsou bochánky z tapiokové mouky. Tradičně se dělají s brazilským polotvrdým sýrem Minas, ten ale neshánějte, parmazán nebo grana padano poslouží naprosto dostatečně. A vlastně jakýkoliv jiný sýr taky. Takže není důvod si tenhle skvost odepřít. Když je navíc tak jednoduchý!
Výsledná konzistence vás překvapí, nejlepší jsou ještě horké rovnou z trouby, kdy je vnitřek báječně táhlý a akorát gumový, jako byste jedli samotný roztavený sýr, studené ale taky nejsou vůbec k zahození.
Tapioková mouka/škrob se získává z kořene manioku, který pochází právě z Brazílie a odtud se rozšířil do celého světa. Tradičně se snad na tyhle bochánky používá fermentovaná tapioková mouka, takže výsledný produkt bude mít trochu jinou, navinulejší chuť, my si to ale nenecháme kazit a zkusíme si pão upéct z obyčejné tapiokové mouky. Pořídit ji můžete určitě v dobře zásobených prodejnách zdravé výživy nebo na internetu, já měla štěstí v naší místní vietnamské prodejně.



Ingredience:

2 hrnky (cca 230 g) tapiokové mouky
1/2 hrnku (cca 115 g) mléka
1/2 hrnku (cca 115 g) vody
1/4 hrnku (cca 60 g) oleje
1 a 1/2 lžičky soli
2 vejce
70-90 g grana padano nebo parmazánu
Ať víte, co hledat - mouka z Vietnamského krámku
 
Postup:

1. V malém rendlíku smíchejte mléko, vodu, olej a sůl a přiveďte k varu. Touto směsí zalijte tapiokovou mouku a míchejte, dokud nebude všechna mouka zapracovaná. Vznikne vám pasta podezřele připomínající lepidlo na tapety. Nechte vychladnout alespoň na teplotu těla. Zapněte troubu na 190°C.



2. V jiné misce smíchejte nastrouhaný parmazán a vejce. Prošlehejte.

3. Přidejte sýrovo-vaječnou směs k tapiokové hmotě a hnětacími háky na ručním šlehači nebo pádlem u robota vymíchejte v těsto.



4. Lžičkou dělejte bochánky o velikosti menšího vajíčka na (klidně nevymazaný a nevyložený) plech a pečte 30-40 minut do zlatova. Update - pekla jsem na nevymazaném a nevyloženém TEFLONOVÉM plechu, z obyčejného byste potřebovali ještě kladívko a dláto, radši tedy bochánky pečte na pečícím papíru.




5. Nebuďte agresivní a nervěte se o ten poslední bobeček. Udělejte si další :)




8 komentářů:

  1. Včera jsme měli tu čest ochutnat na návštěvě, kde se tyto tapiokové kuličky podávaly s husím sádlem a jedním slovem Aaaaaaaaaach, výborné a delikatesa k vínu, i jen tak!! Určitě vyzkouším sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooooo, s husím sádlem nemůžou mít chybu! :) Máte pravdu, k vínu je to parádní žvejkání a křupání, ale i jen místo tyčinek nebo brambůrek to sedne skvěle!

      Vymazat
  2. robila som to presne podla tohto receptu a musim so sklamanim povedat, ze cesto mi vyslo uplne tekute a az po pridani este raz takeho mnozstva muky sa trocha zahustilo. Kde som spravila chybu?.pomery aj suroviny som presne dodrzala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To me mrzi, ze Vam to zpusobilo takove trable. Priznam se,ze krom nadstandardne obrich vajec,me napada jen to,jestli jste tapiokovou smes nechala pred vmichanim vajec a syra dostatecne zchladnout...? Kvalita tapiokoveho skrobu za tim,myslim,nebude.

      Vymazat
    2. Dneska jsem nějak spěchal a opravdu když se nenechá vychladnout tapiokové těsto, tak z toho vznikne tekuté těsto jako na palačinky... Všechno chce svůj čas zvláště v Jižní Americe :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, děkuji za recept!
    Jen jsem zde chtěla nechat tip pro ostatní kuchtíky. Směs s moukou jsem měla dokonale vychlazenou, nicméně stejně jako u ostatních mi z těsta vzniklo "palačinkové" - jediné, co mě napadlo, jestli jsem těsto nenechala v robotu příliš dlouho míchat, protože ze začátku vypadalo dobře, mělo fajn konzistenci. Tak jen pro ostatní, možná tolik nemíchat a rovnou sázet na plech. Příště zkusím reparát :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za tip a vydetektivování možného důvodu těch selhání :) Dlouho jsme je neměli, pokusím si Váš tip vybavit, až je budu dělat příště. Doufám, že jinak chutnalo, jak mělo a reparát se povede!

      Vymazat
  4. Moc děkuji za recept. Také přidám svou zkušenost: na rozdíl od komentářů výše jsem těsto měla hned od začátku konzistence rozžvýkané žvýkačky, až jsem nevěřila, že do těsta budu schopná zapracovat vejce a sýr. Robot se moc nechytal, tak jsem sundala prstýnky a těsto vypracovala rukou. A výsledek? Téměř dokonalý, příště jen by to chtělo dávat na plech menší hrudky a pak budou tyhle sýrové kuličky jak z Brasileira. Takže ještě jednou díky :)

    OdpovědětVymazat