Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

3. 3. 2014

HOVĚZÍ ŽEBRA POMALU PEČENÁ NA ČERVENÉM VÍNĚ

Končí nám masopust, jistě jste všichni notně vyhladovělí, masalační, anémie řádí jak Rusové na Krymu, tak je potřeba to vzít pěkně od podlahy! Máte rádi maso? Ze mě teda vegetarián asi nikdy nebude, nejsem ortodoxní masožravec, ale třeba zrovna o víkendu si dám kus flákoty ráda. Musí být ovšem dobře udělaná, jinak nehraju. A co třeba takové hovězí přední s kostí? Fuuuuuuuuuuuj, říkáte? Taky se mi to stalo, budiž vám odpuštěno. Jenže ouha, když do rovnice hovězí přední s kostí dodáte červené víno a Gordona Ramsayho, za rovnítkem na váš čučí dokonalý kus masa s lesklou, neodolatelnou majdou!




V minulém článku jsem si troufla tvrdit, že Anglie nám krom Gordona dala jen Branston pickle. Jak jsem mohla zapomenout na chodící mužské charisma v podobě démona jménem Marco Pierre White???!! Asi proto, že má rád blondýny.. To máš za to, Marco! Muž, který jako jediný dokázal rozbrečet Gordona. To už musí být pořádná bouře, aby se Gordymu rozklepala bradička! Ale ráda bych to zažila, musela tam být atmosféra, jako když v létě natáhnete plnými nozdrami vzduch těsně před bouřkou, atmosférické tlaky kolísají, rosné body šílí, fanynky omdlévají, rosničky vybuchují jako propíchnuté balonky, vyvrcholení se blížííííí... aaaaaaaaaaa Gordon brečí! No nic, to jsem jen chtěla zmínit a vzdát hold člověku, který Gordona R. vytesal. A právě od něj přichází ta hovězí dekadence, kterou vám chci představit.

Tohle jídlo nemůžete nemilovat. Nebo můžete, ale to musíte být abstinující vegetarián a vůbec nějakej nudnej patron. Je levné, prakticky bez práce, syté a nepochybně má "wow factor", takže jím můžete uctít i případné hosty. A krom toho uděláte z prdu kuličku, což je schopnost, kterou jen tak někdo nemá, nebo jak řekl jeden velký oranžový praještěr "kdo z vás to má?".

Hovězí žebro nebo taky jinak a obyčejněji přední s kostí. Spousta lidí se nad tímhle kouskem masa určitě ofrní, že co jako s tím, to tak maximálně na polívku. No, a omyl. Je skvělé! Když se to umí. Měla jsem hovězí žebra čtyřikrát a z toho dvakrát nestály za moc a jednou dokonce za nic. Bohužel to jednou bylo v relativně drahé restauraci u Angus farmy, která se specializuje na přípravu hovězího. Mám pocit, že tajemství bude v dušení v tekutině, upéct se prostě, jako vepřová žebra takřka nasucho, asi nedají. Pojďme na to.

Ingredience:

2,5  kg hovězích žeber
400 ml červeného vína
400 ml hovězího vývaru
2 lžíce rajského protlaku
1 palička česneku
olivový olej
sůl
pepř
cca 40 g másla

anglická slanina
žampiony

1. Troubu předehřejte na 170-180°C. Omyjte maso a pořádně osušte papírovými utěrkami. Tak se vám podaří ho dobře orestovat a uzavřít se všech stran. Osolte a opepřete, vmasírujte do masa.
2.  Na největším hořáku si rozpalte hluboký plech nebo pekáč, nalijte olivový olej a opečte kusy masa ze všech stran do hněda.
3. Když je maso skoro opečené, dejte na plech (ne na maso) dvě pořádné lžíce rajského protlaku a osmahněte. Někam vedle přihoďte česnek, stačí palici rozříznout napůl (přes stroužky) a orestujte spolu s protlakem.
4. Zalijte červeným vínem a nechte z něj odpařit alkohol, svařte ho cca na polovinu, přilijte vývar, přiveďte k varu, zakryjte plech alobalem a dejte do trouby. Pečte 3-4 hodiny, dokud maso neodpadává od kosti.
5. Vyjměte maso a dejte do teplé trouby. Slijte šťávu přes cedník do pánve. V cedníku se vám ideálně zachytil česnek. Pokud ne, slijte šťávu z pánve zase na plech a zkuste chytit česnek do sítka znovu... Výborně! Propasírujte ho ze sítka do pánve ke šťávě.
6. Je dost velká šance, že hladinu tvoří cca půl centrimentrová vrstva vypečeného tuku. Jak víme, ten hovězí není zas taková ňamka jako vepřový, takže přiložte na hladinu papírovou kuchyňskou utěrku (bude jich několik) a tuk odsajte. Je to parádní trik. Nebo tuk seberte lžící, je to ale o dost pracnější.
7. Zapněte pod pánví plotýnku na plný výkon a zredukujte šťávu, dokud není hustá tak, jak vám vyhovuje. Odstavte z tepla a metličkou vmíchejte na kostky nakrájené máslo. To omáčku zahustí a dodá jí další chuťový rozměr a lesk.



Takhle krásně na vlákýnka se maso musí rozpadat
 Podávejte s chlebem nebo s bramborovou kaší. Ti, kteří se o Velikonocích chtějí krom oslav jít ještě jó zpovídat ze svých hříchů, si na svou porci dají taky slaninu nakrájenou na kostky, opečenou spolu s žampiony v jedné pánvi. To se hned ty jarní únavy zvládají lépe, že?


10 komentářů:

  1. A Hestona! Jako sexy vytrčná čelist a nyní poněkud obarvované vlasy pana Ramseye jsou působivé, ale Blumenthal coby šílený vědec je naprosto nejlepší!

    Jinak žebra vypadají skvěle a jednoduše bez zbytečných cerepetiček.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, Heston! Už běžím pro tekutý dusík a příští příspěvek bude hodně vědeckej! Ramsay umí, ale Heston je kromě toho ještě k sežrání sympaťák, pravda.

    OdpovědětVymazat
  3. Luxus, červené víno to chce opravdu husté a dobré. Hlavně ne krabicové. A místo vývaru jsem dal černého kozla. Takhle dobrá žebra jsem snad nikdy nejedl. Tohle je tak jednoduché a dobré, že nechápu jak to že kolikrát v hospodách dokáží tak zkazit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemlátil se kozlík s tím vínem? Máte pravdu, taky nechápu, jak je možné, že se dají přetransformovat na tuhou žvýkavou podešev. Ale v našich hospodách je možné vše, bohužel.

      Vymazat
  4. no tak nevím ,manžel chce zkusit ty Vaše hovězí žebra ,jelikoš vepřové mají šílený úspěch Tak už asi vím co se bude vařit o víkendu U nás mě řezníci milují

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, taky to není špatná volba, tohle je taková sofistikovanější, francouzštější klasika. Ta vepřová jsou asijská divočina, tohle je evropské pohlazení :) Řezníci Vás musí milovat, i když jim netrháte kšefty ;)

      Vymazat
  5. to jo ,ale rádi mě vidí pokusím se fotit a pošlu Vám fotečky

    OdpovědětVymazat
  6. polosuche svatovavrinecke jsem vylepsil frtanem raselinove whisky, dik za inspiraci k reseni problemu 'co s rozmrazenejma zebrama' :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Whisky kravičce jistě neuškodila! Problém jste měl závažný a jsem ráda, že jsem mohla přispět k jeho vyřešení! :)

      Vymazat