Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

24. 6. 2014

GRATINOVANÁ KRÉMOVÁ POLENTA S ŽAMPIONOVÝM SOTÉ

Znovuobjevila jsem zlaté dědictví. Italské. Polentu. Znáte? Děláte? Já ji měla párkrát před mnoha lety v Austrálii, pak ale nějak zapadla do kulinárního sklepa. No ale s hezkým počasím a občasnou potřebou mít něco připraveného během pikosekundy nebo dokonce jen vytáhnout z lednice a strčit pod gril, zatímco něco uklohním na sporáku, se polenta zase ze sklepa vyhrabala, opucovala a jak jí to sluší, i po těch letech! Tahle rychlovka je výborná, vegetariánská, překvapivě sytá a s lehkým zeleninovým salátem máte zdravé a parádnické jídlo. Jako rychlá večeře naprosto ideální.

 

Polentu máme buď klasickou, která se musí cca 40 minut vařit a často míchat, aby se nepřipálila. Tu jsem u nás zatím ale neviděla. Její příprava je zdlouhavější, je ale samozřejmě chutnější, než druhá varianta, polenta instantní. A o tu tady taky kráčí, muset u něčeho stát 40 minut a míchat, to není úplně rychlovka, že ano.. Instantní polenta je hotová během 4 minut. Kouzlo? No, hraničí to.

 

Polenta je typickým pokrmem zejména severní Itálie, ale krmí se jí podle Wiki taky Chorvati, Rumuni a další čerti. Je potřeba ji dobře dochutit, sama o sobě nemá pražádnou chuť. Já ji nejraději vařím částečně s mlékem, pak do ní vmíchám máslo a sýr. Ten můžete zvolit v podstatě jakýkoliv, šmakózní je s parmazánem, pecorinem, gorgonzolou. Můžete přidat bylinky nebo vývar. Můžete ji nalít na plech, nechat zatuhnout a pak ji opéct na pánvi, až se vytvoří křupavá krustička, můžete ji hodit na gril nebo pod něj, můžete ji podávat jen jako kaši k masu, kdy skvěle absorbuje omáčku. Její využití je opravdu relativně široké. Krom toho je zdravá, obsahuje bílkoviny, vlákninu, minerály a navíc je krásně bezlepková.

Ingredience:
250 g instantní polenty
500 ml vývaru nebo vody
750 ml mléka
50-80 g strouhaného parmazánu  + trocha na posypání
1-2 lžíce másla
sůl

500 g žampionů
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvého tymiánu/oregana
sůl, pepř
100 ml bílého vína
olivový olej

1. Nakrájejte si česnek na plátky, žampiony na čtvrtky, nastrouhejte parmazán a otevřete víno. Skleničku si nalijte a labužnicky usrkávejte. Další práci předejte manželovi, tohle zvládne taky.
2. Pane manžel, dejte vařit mléko s vodou do dostatečně velkého hrnce, aby měla polenta kam nabýt. Otevřete ten sáček se žlutou krupicí, co vám paní připravila. Nevidíte-li sáček, podívejte se do spíže, hledejte balení s názvem "instantní polenta", příp. "farina di mais, Polenta istantanea". E pronto! Nůžkami vám to půjde líp, věřím, že vaše zuby už pokořily nejednu zátku od piva, ale ženuška nebude mít radost z polentou pocukrované kuchyně. Až voda s mlékem začne vařit, snižte plamen/stupeň výkonu na sporáku (zkontrolujte, zda točíte správným knoflíkem) a za stálého míchání vsypávejte postupně polentu. Ne že ji tam hrcnete celou najednou. Míchejte. Míchejte ještě 4 minuty. Případně poproste asistenty, aby vám nastavili stopky. Míchejte.
3. Odstavte polentu ze sporáku, vmíchejte máslo a parmazán, ochutnejte, případně dosolte. Nalijte do ohnivzdorných misek jednotlivé porce, posypte zbylým sýrem a dejte pod gril zapéct.
4. Mezitím si připravte houby, to znamená přistrkejte si talíř s nimi blíž ke sporáku, nakrájela vám je už manželka. Rozpalte pánev, přidejte olej a na něm opečte žampiony. Houby nejprve mohou pustit trochu vody, která se ale postupně vypaří a houby se začnou restovat. Až začnou trochu chytat barvu, přihoďte česnek a bylinky. Dál opékejte, až i česnek získá zlatavou barvu. Zastříkněte bílým vínem, osolte, opepřete. Víno nechte zredukovat dobře na polovinu, až zbyde jen trocha omáčky.


5. Do každé misky s polentou dejte něco hub a sosu nebo, nechcete-li si kazit krustu ze sýra, podávejte houby samostatně. Můžete se rodinně sesednout u jednoho stolu a hezky bagrovat houby všichni z jedné pánve. U toho si povídejte, vypněte mobily a tablety a skutečně se vnímejte. O tom, krom spousty řevu, taky je taliánská rodina. 
6. Ženy nezapomenou pochválit manžela za jeho kuchyňský heroický výkon. Vás to nebolí a on bude šťastný jako štěně :)
7. Děti si přestanou dělat legraci z tatínka, že neví, jak se zapíná gril na vaší troubě. Nechtějí-li smradi přestat, propleskněte je.


Naprosto luxusních rozměrů nabyde tahle rychlovečka v houbové sezóně, až si přinesete z lesa voňavé nadělení (mám na mysli houby...) Voňavá směs lesních hub je prostě neodolatelná.
Máte nějaké své favoritní způsoby přípravy polenty? Podělte se se mnou o ně. Pomalu musím začít vykrádat čtenáře, dochází inspirace :)


4 komentáře:

  1. Skvělý recept, díky moc! Udělala jsem k tomu rukolový salát, povedlo se. Jinak polentu jsem měla nedávno s baklažánovou "caponatou" - taky skvělá kombinace! Recept třeba zde http://www.svasniprojidlo.cz/2013/08/sicilska-caponata.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, jsem ráda, že chutnalo :) Lilek je úžo ke všemu, ale k polentě, pravda, přímo láká!

      Vymazat
  2. :o)))) děkuji za výborný recept a ještě víc za to milé počtení!

    OdpovědětVymazat
  3. Za málo, za málo, jsem ráda, že se obojí líbilo :)

    OdpovědětVymazat