Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

11. 6. 2014

VARIABILNÍ PRIMITIV - ZMRZLINA BEZ ZMRZLINOTVOŘIDLA

Odcházející vlna veder asi nás všechny zanechala ležet doma jako použité, přežvýkané a vyplivnuté ponožky, se všemi asociacemi, které k tomuto mentálnímu obrázku patří. Za to, že jsme to přežili, si zasloužíme kopeček, dva, celou nádobu, skvělé domácí zmrzliny, kterou budete ládovat lžícemi a následně se chytat za hlavu, jak vám ze zmrzlé hmoty bude třeštit čelo. Nejlepší zpráva ze všech je, že to jde i bez zmrzlinovače, takže pokud nemáte doma místo na další krám, a přesto chcete zmrzlinu, váš čas právě nastal! A taky máte teda setsakra štěstí, že mě máte... Nemusíte se otravovat se žloutky a já nevím s čím. Jednoduše spojíte dvě ingredience a buď necháte tak, nebo přidáte příchuť, kterou jste si vysnili. Bez milionu dalších přísad, které najdete v dnešní kupované zmrzlině. Sezóna ovoce začíná, popusťte uzdu své fantazii i svému opasku a pojďte se zchladit.


Po ultraprimitivní banánové zmrzce to chtělo něco dalšího, variabilnějšího. Primitiv je fajn, ale my potřebujeme přizpůsobivého primitiva, že ano. Primitiva, který by přijal libovolné další chutě a statečně je nesl. Do toho všeho tu máme zádrhel s chybějícím zmrzlinovačem. Ať už vám ho někdo ukradl, někomu jste ho půjčili nebo na něj nemáte místo, finance nebo náladu, je tu řešení. Potřebujete kondenzované mléko a prasáckou 40% + smetanu a základní zmrzlinu máte hotovou. Pak už si ji můžete přizpůsobovat a obměňovat, jak jen vaše fantazie dovolí. Je pravda, že nějaký šťavnatý, až kyselý ovocný prvek snese tahle poměrně dost sladká zmrzka velice dobře. Případně pak šplouch oblíbeného alkoholu pro ty velké (a zlobivé malé), rozinky namočené v rumu, kakao, kousky sušenek, bylinky, svět zmrzliny patří vám! Odvažte se a udělejte rodině zmrzlinové rodeo!
Komu uděláte takovou zmrzkou největší radost?

Ingredience:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
600 ml 40% smetany (double cream, jemuž je u nás prodávaná nejblíže 40% smetana De Luxe)
cokoliv dalšího, čím chcete zmrzlinu dochutit, já zvolila karamelizovanou bílou čokoládu a jahody s trochou cukru.

1. Šlehačky nalijte do velké mísy a šlehejte, dokud nezhoustnou a netvoří se špičky. Postupujte opatrně a ze začátku spíše na nižší rychlost, ať smetanu nepřešleháte a nezdrcne se. Je to napůl máslo, tak bacha.
2. Opatrně vmíchejte kondenzované mléko a cokoliv dalšího chcete. 
3. Přikryjte potravinovou folií a dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin nebo přes noc.
4. Nandejte nedočkavým strávníkům a běžte zadělat na další dávku.

Luxusní triáda - baileys s opraženými vlašskými ořechy, maliny s čokoládou a karamelová s ibiškovým květem v rumu


 Jsem naprosto nadšená, krémovější a hladší zmrzku si v domácích podmínkách a bez zmrzlinovače lze jen těžko představit, a to mám fantazii celkem divokou. Zkuste ji, uvidíte, že je lepší, než mnohé drahé blafy plné ztužených tuků a kdo ví jakých dalších šmakozit, které si můžete koupit v obchodě. Co jste použili za příchutě? Podělte se o nápady a inspirujte ostatní :)





2 komentáře:

  1. Zdravím, všude čtu, že zmrzlina jen tak v míse na mrazáku se musí co chvíli promíchat (provzdušnit, aby neslehla či co), ta vaše se nemíchá, je to záskuhou kondenzmléka? Díky Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Evo, tahle zmrzlina se opravdu míchat nemusí. Samozřejmě můžete, nic tim asi nezkazite, jen bych michala opatrně, aby se "neodvzdusnila" ta nadychana šlehačka. Kondenzované mléko tam přispěje, podle mého názoru, te výsledné hladkosti, hlavně ale musi byt dobre a správně chycené vyslehani te smetany.

      Vymazat