Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

18. 6. 2014

DOMÁCÍ NUGETA, NUTELLA A JIM PODOBNÁ ZVĚRSTVA

To se nemělo stát... Jak jistě víte, život nám velice často poskytuje různá znamení, je jenom třeba mít oči otevřené, všímat si jich a nějak se podle nich zařídit. Dám příklad, když vám už dlouho nikdo z lidí, které považujete na Facebooku za své přátele, nedal like za miliontý dvacátý třetí selfie na vašem profilu, jsou v podstatě jen dvě možnosti - život vám naznačuje, že už je čas se selfies přestat nebo jsou vaši přátelé hodně, ale opravdu hodně v terénu a bez signálu. No a já dostala méně zdrcující signál nedávno, kdy mi kamarádka schovala z vyřazeného oblečení troje džíny, které bych mohla být schopná bez pohoršování veřejnosti i nosit (oproti cigaretovým slimkám, které mám problém narvat přes paty, natož přes jiná místa a které jsou jediný model, který lze v obchodech urvat). Tahle kamarádka žije v Německu a svou neutuchající energii živí (zdá se) hlavně arašídovou Nugetou, kterou jí tam z Čech vozí jiná kamarádka. Už tedy víme o další věci, kterou Němci nemají. Po smyslu pro humor. A já se chtěla za džíny nějak odvděčit. No a co myslíte? Opravdu byste nazvali fakt, že o pár dní později narazím na recept na Nutellu, shodou okolností ??? Opravdu? Odporní materialisti!


Ano, narazila jsem recept na domácí Nutellu. Ta je, jak víme, z lískových oříšků. Ve chvíli, kdy lískáče nahradíme praženými arašídy, máme formulku na Nugetu, která mi stejně vždycky chutnala víc. Taky máte živé vzpomínky, jak si v obchodě za těch pár drobných, co vám vaši strčili, kupujete v krámě dvě malinké vaničky Nugety a protože jste si zapomněli vzít dřívko, bagrujete čokoládovou lahodu špinavými prsty, které za celý den venku byly na mnoha nehygienických místech? Pojďte se vrátit do dětství a tuhle šílenou návykovku si udělejte doma. A svým dětem taky. I když k tomu neboudou mít tak cenné vzpomínky jako vy, udělají si své, taky hezké.


Překvapivě musím konstatovat, že chuť je na chlup stejná, jako si ji pamatuju. To mi přijde celkem neuvěřitelné. Konzistence je o půl krátkého chloupečku drsnější, ale v žádném případě ne hrubá. Je to, myslím, velmi přijatelná daň, zejména když si letmo přečtete třeba tenhle testík. Za sebe dávám za jedna s velkou hvězdou a jestli moje děti kdy mají mlsat tyhle věci, tak už jedině domácí! Dcera se na tyhle počiny obvykle tváří dost nedůvěřivě, z nějakého důvodu ale na nabídnutou lžičku s bobkem Nugety kývla, zalezla si s ní a vrátila ji jako vyčištěnou ultrazvukem, ani forensní oddělení by na ní stopu Nugety nenašlo. 


Tenhle recept je velmi variabilní, dobrodruzi mohou zkusit třeba kešu nebo pistácie, kdo chce Nutellu, jednoduše prohodí arašídy za lískové oříšky. Budete-li dělat Nugetu, doporučuju koupit už loupané arašídy, ať už solené nebo nesolené. Já měla jen neloupané a vyzobávat je po pražení ze slupek jako Popelka byl úkol pro někoho s trpělivostí, což já opravdu nejsem. Pokud budete dělat Nutellu, loupání ořechů se po pražení nevyhnete, ale i to se dá přežít.

Ingredience:
2 hrnky arašídů
1 hrnek moučkového cukru
1/3 hrnku kvalitního kakaa
1/2 lžičky soli
1 lžičku vanilkového extraktu
1-2 lžíce neutrálně chutnajícího oleje

1. I když máte ořechy pražené, dejte je i tak na chvilinku ohřát do trouby, aby si nemyslely, že o něco přišly. Kdo má ořechy nepražené, dá jim tak 15 minut v troubě na 190°C, kdo je má pražené, čas adekvátně zkrátí. Já na podzemničku lehce pozapomněla a když jsem ji loupala, trochu mi ruka cukala směr koš, měla jsem strach, aby nebyla pomazánka hořká. Ukázalo se ale, že to byl další znamení, cha! Buráky měly po namletí na pastu intenzivní vůni i chuť, bylo to přesně akorát, tak to je součástí těch dětských vzpomínek.
2. Nechte oříšky vychladnout a buď je oloupejte nebo rovnou nasypte do nožového mixéru. Mixujte na pastu, v podstatě na arašídové máslo. Ořechy postupně uvolní oleje a z hrubé burákové mouky se stane jemnější, až se konzistence změní na pastu. Tehdy přidejte ostatní ingredience a přilijte trochu oleje. Mixujte dál, až budete s konzistencí spokojeni. Ochutnejte. Nemáte zač! Konec hlášení. 
Jo a v lednici nebo spíži vám vydrží tak měsíc, tak to nenechte zkazit, prosím vás pěkně!




Jednodušší by to opravdu být nemohlo. A dobřejší taky ne. Já nevím, začínám uvažovat, jestli nápad založit si food blog byl s mými proporčními predispozicemi úplně šťastný. A to mě přivádí k finální myšlence. Abych uvedla systém opět do rovnováhy, rozuměj, když vám tady nabízím taková zvěrstva, ze kterých se vyrovnávají vrásky (tloustne), považuju za svou povinnost dát vám tip na činnost, při které si ty vrásky zase nažehlíte zpátky.

Moc ráda cvičím jógu, před dětmi jsem chodívala do mučírny, po dceři jsem začala cvičit sama doma Ashtanga jógu, která je báječná a dostane vás do fyzické i mentální formy opravdu dobře. Kdo má ale se dvěma svišti čas na praktikování 1,5 hodinové lekce..? Ano, dámy s chůvami. Tedy ne já. Po druhém porodu jsem relativně brzy naznala, že bez cvičení bude můj výskyt na veřejnosti trestný. Kamarádka zmínila Jillian Michaels, americkou trenérku a jakožecelebritu. Vychovaly ji pravděpodobně dvě gay gestapačky (omluvte můj nekorektní humor), ale alespoň toto své zázemí napřela správným směrem. Její půlhodinová sestavička v sérii Ripped in 30 vám dá do těla pekelně, nastartujete metabolismus a hlavně těch 25 minut nejdříve v křečích, druhý týden už v pohodě, přežijete! Jak vlastně cvičení nesnáším (nechápu, jak jsem mohla přežít sportovní školu se zaměřením na basketbal!!!!), tak musím uznat, že se s nějakou fomou cvičení člověk cítí skvěle. Takže všichni mně podobní lenoši, pusťte se do toho. A pak si bez výčitek dejte na stojáka lžičku Nugety. Cvičení zdar a Nugetě zvláště!


15 komentářů:

  1. Vyzkoušeno . Tak z téhle dobroty si rozhodně výčitky dělat nebudu ! Budu krásně kulatá a bez vrásek.Jela jsem podle receptu a výsledek je ...je to prostě božííí !!! Ať žije Nugeta a Kamča.nuselská kuchta ! Lenka
    PS.asi s ní začnu kamarádit .... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vykouzlila jsem nugetu na vánoce manželovi pod stromeček. Byl velmi překvapen. Jen co ji otevře, doufám, že už nebude víčko znovu potřebovat. Nugeta je chuťovka, jen mi tam trochu nesedí to vanilkové aroma. Zase další návykovka:-)R

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kdyby zhoucal sklenici nugety, byla by z tebe možná dřív, než bys byla odměněna pochvalou, vdova, tak to víčko bych ponechala... :) Vanilkovej extrakt se samosebou dá vynechat, mně to nepřišlo nijak výrazný. Nepoužila jsi opravdu aroma, místo extraktu?? To dokáže nechat nepříjemnej ocas :(

      Vymazat
  3. Da sa to zjest inak nic moc. Tato nugeta ani zdaleka nepripomina nugetu mojho detstva. To uz je blizsie k aktualnej "verzii"nugety z obchodu a aj ta nic moc. Idem skusit iny recept a nabude neporovnavajte neporovnatelne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych zase nabuduce požádala Vás, abyste mi neporoučel.. To je tak trochu můj úkol, porovnávat. Kdybyste si článek přečetl, zjistil byste, že bez okolků přiznávám, že strukturou se tahle domácí té z obchodu nevyrovná, jak nakonec i vidno na fotkách, nicméně ta chuť tam je. Na Slovensku se asi prodávala jiná, samozřejmě lepší. Přeju mnoho štěstí s jinými recepty.

      Vymazat
  4. Ako iste viete Nugeta sa vyrabala vzdy len jedna, teda aj na Slovesnku sa predavala len ceska Nugeta. A ta bola naozaj vyborna. Tato nugeta sa ani chutou neda porovnat s Nugetou z cias socializmu. To ze je struktura hrubsia, na tom ani mne nezalezi. Zalezi na chuti a ta je zial uplne ina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak jste asi, Norberte, nedotáhl popsaný postup. Bude to znít poněkud troufale, ale za tou chutí stojím, nemám potřebu pravdu překrucovat, říkám věci, jak je vnímám, a ani si nemyslím, že bych byla takové ptáčátko, abych tu opěvovanou socialistickou nugetu nepamatovala. Ono.. ako iste viete, pořádně opražené rozemleté arašídy budou vždycky chutnat jako pořádně opražené a rozemleté arašídy. S kakaem. Že.

      Vymazat
  5. Dobrý den prosím o radu jaký typ kakaa a oleje jste pouzila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to už si bohužel nepamatuju. Olej jakykokoliv neutrální chuti, kakao pravdepodobne to modré holandské :)

      Vymazat
  6. Děkuji za recept, je moc dobrá, mňam. Udělala jsem i z těch lískáčů :) Receptík si ukládám, určitě budu dělat brzy znovu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, to jsem rada :) A diky za postrceni, uz mam x měsíců připravené arasidy, ze ji udělám, ted uz fakt musím

      Vymazat
  7. Dobrý den, z kupovaných paštik, džemů, sirupů, sýrů, klobás, nutell i nuget (a podobných náhrážkových porevolučních žrádýlek s éčkama nebo separovaným žblemcem) jsem už dávno vyrostla - teda ne moc, mám 153 cm : ) Oceňuji každou hospodyňku, která se pustí do výroby domácího čehokoliv. Před 25 lety jsem začala napravovat to, co nám cpou v obchodech pod známkou kvality. Máme 4 děti,(tedy už dávno dospělá), a ti, s mužem a mými 2 vnoučaty jsou mí zkušební králíci na cokoliv, co ukuchtím a Vaše Nugeta jim moc chutnala jak s čerstvě upečenými bochníky chleba i se sladkými mazanci (u nás se vaří a peče ve velkém). S dovolením jsem si recept okopírovala a děkuji za něj. Mějte se moc hezky, a ať se Vám vše daří, Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to jste nevyrostla moc :D Já z toho vyrostla až s dětma, ale to už jsem měla 178 cm, hehe. Je to tak, s kvalitou potravin to jde prudce dolů, co pak teprve s těmahle "poživatinama"... Takže ano, za mě je to taky správně, co jde, vyrobit doma. Navíc je to hezkej koníček! Jsem ráda, že u vás měla Nugeta úspěch a děkuju za přízeň. Mějte se krásně :) K.

      Vymazat
  8. Urcite vyzkousim. Jen mam strach, abych neuvarila mixer. 😊 Terka

    OdpovědětVymazat