Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

7. 3. 2014

DIETA? AŽ OD ZÍTRA - ČOKOLÁDOVÝ DORT

Dcerka byla v očekávání třetích narozenin. Nevím, kolik rozumu má tříleté dítě z pojmu narozeniny, nicméně jsa plně pod vlivem roztomilého anglického seriálu Peppa the pig, zvolala nadšeně na dotaz, co chce k narozeninám, že "čokoládový dolt". Co bych pro ni neudělala! Kéž by to do budoucna zůstalo takhle jednoduché...




Nejsem žádná dortařka, nemám je moc ráda, moc je nepeču a už vůbec mě neužije na nějaké zdobení. Kdyby mě chtěl někdo mučit a dostat ze mě nějakou informaci (kterou jsem tedy zatím nestihla potratit), mohl by mě krmit máslovým dortem, nebo ještě hůř nějakou odpornou piškotovou roládou s máslovým krémem, a zaručeně by dosáhl svého. Navíc dítě se v dortu povrtá a dál ho nechce, takže i když mám dcerku ráda jako vlastní (vtip, JE vlastní), nemínila jsem se plácat s ničím složitým. Nejen v těchto případech dám levou a půlku pravé nohy za něco jednoduchého, blbuvzdorného a s maximálním efektem. V tomhle případě i s maximálním uzemňujícím efektem. 

Pokud nemáte rádi třeba brownies, hutné čokoládové věci, uděláme si už teď pápá, protože tenhle dort není pro vás. Tohle je zkrystalizovaná čokoládová dekadence, nakonec, padnou na ni čtyři, slovy čtyři, stogramové čokolády, strašně másla a ještě víc cukru. Prostě Kateřina Cajthamlová by jen tiše sklopila hlavu, netypicky bez komentáře odešla pryč, a za rohem nad námi zlomila hůl. No a?

Za sebe, kdyby se mi bývalo chtělo, dort bych prokrojila a natřela nějakou kyselou marmeládou nebo udělala icing z lučiny a zakysané smetany, abych srazila tu übersladkost. Nechtěla jsem to ale oslavenkyni kazit, tak jsem si svou porci dala aspoň s panákem bílého jogurtu. Zrovna tak by se k dortu určitě dobře hodilo malinové coulis, kde má člověk ale brát v téhle roční době maliny, že ano..

Dort je superjednoduchý, takže se nemusí bát ani nezkušené pekny, nevyžaduje to žádné zvláštní, ani nadpřirozené schopnosti, jako je tomu třeba u makronek. Tak poslouchejte.

Ingredience:
200 g kvalitní tmavé čokolády (ideálně okolo 60%)
200 g másla
170 g hladké mouky (použila jsem 85g hladké a 85g celozrnné, zdravím kypící špaldové, aby teta Kateřina nezlomila tu hůl rovnou o mě)
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
200 g tmavého cukru (ideálně muscovado)
200 g cukru krystal (troufám si tvrdit, že se vůbec nic nestane, když dáte o 100-150 g cukru méně)
30 g kakaa
3 středně velká vejce
75 ml podmáslí
125 ml studené vody
1 lžíce instantní kávy (nebo odpovídající množství espressa)

Na čokoládový ganache:
200 g kvalitní tmavé čokolády (ideálně 60%)
200 g šlehačky (alespoň 31% tuku)

Volitelně jedna další čokoláda na hoblinky na ozdobení

1. Nalámejte do rendlíku se silným dnem čokoládu, přidejte na kousky nakrájené máslo a zalijte vodou smíchanou s kávou (nebo espressem). Zahřívejte na nízkém plameni tak, aby se směs jen rozpustila a byla rozpustilá, nepřehřejte. Případně rozehřejte v mikrovlnce.

2. Smíchejte suché ingredience v míse. Vyšlehejte vejce a přilijte podmáslí.

3. Čokoládou směs a vejce s podmáslím vmíchejte do suché směsi. Nijak nešlehejte, stačí jen smíchat tak, aby se spojilo suché s mokrým.

4. Vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160C. Zkuste špejlí nebo párátkem píchnout do dortu, pokud vyjde jakž takž neposkvrněna, máte hotovo.

5. Nechte vychladnout ve formě, pak přesuňte na talíř a potřete čokoládovým ganache. Pravděpodobně se dort uprostřed trošinku propadne - nenechte se rozhodit, nic se neděje, svět je v pořádku..

6. Na ganache - rozlámejte čokoládu do misky. Přiveďte šlehačku k varu a přelijte jí rozlámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs není hladká a lesklá. Případně můžete přimíchat ještě kousek másla. Dejte zchladit do lednice nebo mrazáku, ganache ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Pokud chcete, dort prokrojte a potřete polovinu trochou ganache, přiklopte a zbytek naplácejte na dort. 

Vychlaďte. Říkám vychlaďte, ne houcejte rukama ještě teplý!! :) Dobrý, že? Takhle hezky hutný a mlaskavý zůstane v lednici 3-4 dny. Možná. Nebo se taky ráno probudíte ulepení a vynecháte snídani...



5 komentářů:

  1. Vypadá božsky, rozmýšlím se mezi vašema dvěma čokol. dorty a nevím který, musí být oba výtečné. Dcera má za 14 dní narozeniny, tak už se moc těším ....Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, ze ten druhy je lepší, trochu nadychanejsi. Nebo zkuste Sacher, taky ho mam mezi dorty. Tam je výborná ta meruňková nakyslost. At se povede přesně ten, pro který se rozhodnete 😉

      Vymazat
  2. Tak se mi dort právě peče ku příležitosti mých zítřejších narozenin a výročí svatby v jednom, protože se mi na otázku ''jaký dort?'' dostalo od manžela odpovědi ''hlavně strašně moc čokolády''. Některé priority se asi moc nemění.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo a protože tedy nemám podmáslí, tak jsem do těsta dala kefír. A díky těm 75 ml libovolné kysané ingredience ten dort považujeme za zdravý... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jak se ten zdravý dort vyvedl? Doufám, že zpestřil narozeniny a výročí, a muž i Vy jste byli spokojeni :)

      Vymazat