Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

2. 2. 2015

MELTING MOMENTS

Slavím první narozeniny mého blogu! Hladovkou.. Ale o tom jindy. Sama tomu nevěřím. Rok, a už se ani nepočůrává, šikulka. Původním úmyslem bylo někam hodit zkušenosti a krví a potem vydobyté znalosti, které jsem získala při pleskání makronek. Přišlo mi líto nepředat je dál. Nic moc víc do budoucna jsem neřešila. Teď, po roce überzábavného vaření, psaní a focení vím, že minimálně posty o makronkách nebyly zbytečné. Vidím, že spousta zoufalců si je vyhledá, aby si rvali vlasy ještě s pár radami navíc. Ostatní recepty si taky nějaké to čtenářstvo našly, což mě neskutečně těší a stále do velké míry překvapuje, už vzhledem k počtu food blogů a receptů na netu kolujících. Tímto děkuju všem věrným i nevěrným čtenářům, neřkuli fandům, pokusím se být i nadále snad inspirací, snad zábavou a určitě teda grafomanem. Abych dodala ročnímu výročí důstojnosti, oblažím virtuální prostor receptem na sušenky, které se symbolicky pojí se vzedmutím mé vášně pro vaření. Melting moments - svůj moment slávy zažily v australské soutěži Masterchef.


S narozením dcery jsem přirozeně začala vařit doma daleko víc a začala logicky hledat inspiraci na světových webech. Až jsme se jednoho dne dostali k australskému Masterchefovi a od té doby jsme čelními fandy. Nejen, že je to soutěž plná skvělého, neskutečně profesionálního vaření, v drtivé většině je to taky soutěž plná mladých sympaťáků a sympaťaček, kteří neváhají opustit svoje mnohdy skvěle rozjeté kariéry, aby zkusili štěstí, a výhrou soutěže dostali šanci dělat to, co je nebesky baví a naplňuje, a pro co mají ohromný talent. Někteří dokonce jdou tak daleko, že tvrdí, že vaření je to jediné, co jim v životě dává smysl. Nebudeme se tu pouštět do hlubokých psychologických hypotéz a analýz ohledně toho, co je k vyřčení něčeho takového vede, co jim v dětství chybělo, jak dlouho byli kojeni nebo jestli byli po narození v inkubátoru. Důležité je, že skvěle vaří. A že fakt vaří náramně.


Při sledování soutěže máte mnohdy pocit, že vás někdo houpe, protože když vidíte, jak profesionálně vypadající a podle reakcí poroty i chutnající pokrmy ti dvaadvacetiletí (i mladší!!!) cápkové připravují, nemůžete uvěřit, že jde o AMATÉRSKÉ kuchaře! Když srovnám úroveň českého Masterchefa, ale konec konců i amerického, je Masterchef Australia prostě vítěz. Minimálně o pět hlav. Určitě tomu tedy taky přispívají ty tři hlavy pomazané, které působí jako porota - food critic a food writer Matt Preston a dva šéfkuchaři a majitelé restaurací Gary Mehigan a George Calombaris. Obzvláště Garyho bych chtěla mít doma na vitrínce, plyšáček mechový k sežrání... Vůbec, nebudu soutěž dál opěvovat, kdo chce a vládne anglicky, může ji sám vidět, pirátské možnosti jsou dnes netušené... Už proběhlo šest sérií, máte co dělat!


Melting moments se objevily ve čtvrté sezóně Masterchef Australia, kde je v jedné z výzev upekla soutěžící Julia Taylor. Od začátku vynikala nejen výškou, v soutěži neobvyklou lehkou povýšeností a odtažitostí, ale především svým talentem na pečení a tvorbu dezertů. Když vystřihla melting moments, porota se málem pomočila blahem a tyhle jednoduché sušenky Julii v soutěži vystřelily vzhůru. Od té doby jsem měla recept na melting moments v šuplíku a chtěla ho zkusit. Odrazovalo mě použití "custard powder". No jo, já vím, musíte omluvit můj takřka nefunkční, dvěma těhotenstvími a čtyřmi roky doma zdevastovaný mozek. Že to je vlastně pudingový prášek mi došlo až o nějaký ten měsíc později... Pak už nic nebránilo a pocta Masterchefovi se mohla začít péct. Tak dost blábolení, tady je.



Ingredience:
180 g másla
60 g vanilkového pudingu (prášek)
60 g práškového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička prášku do pečiva
180 g hladké mouky

Náplň:
90 g másla
70 g práškového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1-2 lžičky citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy


nebo jakýkoliv jiný krém, který toužíte použít, lepší je ale nějaký méně výrazný.

+ malinová nebo černorybízová marmeláda

1. Vyšlehejte máslo, až zesvětlá. Přimíchejte pudingový prášek, cukr a vanilkový extrakt. Prosijte mouku a prášek do pečiva a vmíchejte do máslového těsta. Míchejte, dokud se těsto sotva spojí, nepřemíchejte.
2. Dělejte v dlaních kuličky, které na plechu trochu přišlápnete vidličkou, tím vznikne i hezký vzorek.
3. Pečte na 180°C 12-15 minut nebo do zezlátnutí. Nechte vychladnout.
4. Sušenky plňte libovolným krémem, krém naložte na jednu sušenku, marmeládou nebo džemem pomažte druhou a spojte. Libo-li, nechte sušenky s krémem trochu odležet v lednici.



Sušenky jsou zvláštní, nikdy jsem nic takového nejedla, přidáním pudingového prášku se pak opravdu rozplývají. A ano, trvá to jen moment, takže si přirozeně musíte hned vzít další, žáno.... Myslím, že nejvhodnější je kombinace s nějakou opravdu výraznou, kyselou marmeládou, jinak je to moc velký slaďák. A na ty já nikdy nebyla. Ale každý máme jiné chutě, naplňte si je tím, po čem vaše srdce a slinivka prahnou. A dejte vědět, když objevíte nějakou geniální náplň.

18 komentářů:

  1. Dobrý den, jak už jsem psala na sladké moc nejsem, ale tahle mňamka se mi líbí. vyzkouším a dám vědět. U nás jde na odbyt i sladké, tak nemám strach, že by něco zbylo. Zdraví Vás Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky Vás zdravím, Jindro, zkuste je, jsou skoro bez práce, tak Vás to aspoň nebude mrzet, kdyby nikomu nejely. Ale skoro nemám strach :) Budu ráda za odezvu :)

      Vymazat
  2. Milá Kuchto :o))) Přeji Ti k narozeninám hodně krásných fotek, báječných receptů a skvělý humor Tvé stvořitelky :o)) Ač jsi pro mě teprve krátce objevena, jsem poctěna a bavíš mě, a to MOC. Díky díky a těším se na další roky... Martina ze severu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééééé, Martino, mockrát obě, kuchta i cuchta, děkujeme za tak krásné přání a povzbuzení do další zábavy! To já jsem poctěna a moc si toho vážím, už jen toho, že sedneš a napíšeš něco hezkého! Zahřálo. Opravdu :) K.

      Vymazat
  3. Ahoj kuchtičko,mělas narozky?Posílám přáníčko,velké zdravíčko a další krásné matláníčko!Objevila jsem tě teprve tenhle čtvrtek,jak je toto možné????Ale našla jsem tě,to je hlavní,máš vše nádherné,hlášky super,žádný štráchy všechno pěkně co na srdci to na mlsném jazýčku.Dneska jsem udělala tuhle nádheru,přijde mi to podobný jako vánoční cukroví s pudink.práškem,co manžílek moc rád,je to moc dobrýýý,zařazuju do svého obsáhlého repertoáru,díky za receptík,příště se dám do makronek,už si dodávám odvahu dlouho.Měj se krásně,jo a příště už nebudu psát spisovně,jsem se právě rozhodla,nazdárek Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káčo, díky za nalezení! Co já vím, kde se flákáš, žes mě objevila až včera?! Jsem ráda, že tě bavím a snad i zainspiruju. O nějakým vánočním cukroví s pudingovým práškem já právě neměla vůbec ponětí! Nevzdělanec.. Jinak, spontánní rozhodnutí nepsat spisovně schvaluju, mně to jde taky líp dle zobáku, ale se to halt na celý články nehodí.

      Vymazat
    2. Nazdárek kuchtičko,tak jsem koupila včera ve slevě mandlovou moučku,200g za 25 českých kaček,má záruku ještě cca 2 měsíce,takže je OK.Nemohla jsem na dnes dospat,já pošuk se klepala jak ratlík,až začnu dělat ráno makronky,růžový.A máááám je heč peč,dala jsem to.Teď mi vyšlehám ganache a naplním je a ráno je sežerem,manžílek je ujídá prázdný a mlaská,laskonky mu dělám často,takže je ve svým živlu,takže to je něco pro něj.Jak málo stačí k radosti,snad už dnes nic jinýho chtít nebude,hihi.Teď mám zálusk na to zozhaňhaný masíčko na housce ,ach jo.Takže se měj a ať se všem daří. Káča

      Vymazat
    3. No to si snad děláš srandu?! Makronky napoprvé??? To si nezaslouží než velkou pochvalu a odteď ostenativní ignorování z mé strany... Makronky na provní pokus! Se mi snad zdá... No jo, to je tak, když někdo má obě ruce pravý asi.. To já nejsem. Tak super, gratuluju! A jak vyšleháváš ganache, že jsem tak smělá? Jinak masíčko v housce dej, to je rochňání taky slušný :) Ať vám chutná i nadále, měj se!

      Vymazat
  4. Ahojky kuchtí,myslím že makronky se mi povedly,že jsem dodržla tebou popsaný postup a taky proto,že moc dlouho už dělám laskonky,kokosky a tak mám trochu zkušenost s těstěm z bílků,tam se nesmí hlavně přešlehat bílky,jinak to jde do kopru,ganache dělám tak že ropustím 2OOg ml.čokololády ve vodní lázní,přimíchám 250ml sm.na šlehání,nechám vychladnout.dám do lednice a druhý den ručním mixerem našlehám,udělá se hustý,ale lehký krém,taky ale nepřešlehat,však víš vše tak akorááát,do toho vepřovýho jsem se ještě nedala,maminka byla v nemocnici tak jsem běhala mezi ní a taťkou,(už jim je dost,já už taky nejsem žádná žabka),ale brzy na něj dojde,tak pááá Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem na ten našlehanej ganache shodou okolností narazila při tvoření dortu pro dceru k narozkám. Je to super! Nesnáším tuny máslovýho krému v dortech, tohle byla luxusní alternativa ke krému! Doufám, že už je maminka v pořádku! Zdravím :)

      Vymazat
  5. Před svátky jara jsem si udělala radost a zkusila tohle lákadlo na první pohled. Rozpouští se v puse skutečně slastně. Došla mi sice rybízová marmeláda, ale domácí jahodová chutná také báječně. Ještě, že je zima a v kožichu nikdo nepozná, kolik jsem jich schopná sníst na posezení :-) Rychle je jdu zabalit jako jedlé dárky místo koledy. Díky za tip. Jsi naše guru.R

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sis hezky zaprehanela,prej guru :-D.. Ale jsem rada,ze chutnalo,snad nejen tobe,ale i kolednikum :-)

      Vymazat
  6. vypadají velice zajímavě a prudce jedle, určitě zkusím :-) já jinak koukám jen na US masterchefa, ale možná tedy zkusím i tohoto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zkuste, australském je úplně jiná liga, jak v úrovni vaření, tak v lidským pohledu. Před pár týdny začala nová sezóna, to co tam ty mláďátka předvádí je něco naprosto úžasnýho! 😉

      Vymazat
  7. Kuchto, u mě dobrý! Akorát moje trouba nečetla recept, takže u nás na stosedmdesát. Já teda nestloustnu vůbec, protože jsem běhala po baráku a sháněla něco na obtiskuntí, poněvadž vidličku má každej! Krém nebude - sušenky jdou do letadla, takže marmeláda ostružinová. S rybízovou by si mohli na letišti myslet, že je to slepený semtexem, třeba... :-) EvaM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Semtex do letadla nebrat, samosebou! Ostružinová nebo jiná kyselá, to je ouplně fuk ;) Co se na ně nakonec obtisklo, když je vidlička tak nudná?

      Vymazat
  8. Jeee. Tak teď jste mě vrátila zpět do doby, kdy jsem australskému Masterchefu totálně propadla a přesně tento recept jsem si okamžitě musela najít a uložit. Nějak jsem na něj pozapomněla a australsky Masterchef už taky nemusím. Začlo to být na mě nějak moc emoce ždímající a přeslazené ( a to nemluvím o dezertech). Ale vy jste mi teď udělala připomenutim tohoto receptu velkou radost! Děkuji Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Heleno, jsem ráda, že jsem Vás takhle hezky vtáhla zpátky :) Pro mě je australský Masterchef taky už dost teatrální, asi nenávratně cyničtím, nicméně úrovní kuchařských dovedností a formátem to je pořád top mezi Masterchefy. Ten český byl naprosto nekoukatelný třeba... Takže při "soppy" scénkách na sebe s mužem jen protočíme oči a jedeme dál :) Pěkný zbytek léta přeju

      Vymazat