Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

5. 12. 2014

OŘECHOVÁ KŘEHULE, NEBOLI NUT BRITTLE

Sama bych jako křehulka asi jen těžko prošla, na mně, krom (naprosto výjimečně, samozřejmě) ega, není křehkého vůbec nic. Ale možná se časem vzpamatují cévy, nejlépe někde v mozku a pak budu křehká opravdu hodně. Ani manžel, ani děti nejsou z těch snadno rozbitných exemplářů, u nás se prostě žádný kvítek medový nekoná. Rozhodla jsem se tedy naši domácnost zkřehčit, krásné slovo, touhle oříškovou křehulinkou. Jestli máte rádi karamel a ořechy, budete naprosto ztraceni!



Když jsem objevila tenhle recept, moje srdce zaplesalo, moje slinivka a játra zaúpěly/i/a (návrh na kvíz, fakt nevím, co tam má být!!!) dojemný duet a okamžitě jsem se chtěla vrhnout na výrobu. Protože ale nejsem zkušený "candy maker" a tenhle recept už je tak trochu z tohohle revíru, chtěla jsem mít všechny ingredience, tedy i kukuřičný sirup. Nevím to úplně jistě, ale tipuju, že sirup trochu zjednoduší práci s karamelem, kterýžto se nechová tak temperamentně, jak by se choval bez použití sirupu. 


Pokud ale máte problém s použitím kukuřičného sirupu, jako že je vzhledem k obsahu fruktózy minimálně problematizován, klidně ho vynechte. Poučné je třeba video Dr. Margit Slimákové, kde povídá o fruktóze a její démonizaci, kdy je v pořádku a kdy už představuje problém. Ale zpět ke karamelu - pokud sirup nepoužijete, je možná dobré počítat s tím, že karamel pak bude rychleji tuhnout. Na druhou stranu, když je někdo ochoten konzumovat karamelizovaný bílý cukr, který je ještě jedovatější, myslím, že čtvrt hrnku kukuřičného sirupu už záležitosti nijak zlášť nezdramatizuje... Co? Ne? No nevím, já se uchýlila alespoň k použití bio výrobku, ač normálně bio nevyhledávám a nepreferuju, zatím si nějak vystačím s vařením ze základních surovin.


Co se exekuce téhle dobroty týká, může z ní jít trochu strach, není se ale opravdu čeho bát. Tady pár doporučení:
- mějte všechny ingredience připravené dopředu
- ořechy jsem použila všechny možné, pražené arašídy, pražené, solené kešu, vlašské ořechy a mandle jsem předem opražila na pánvi. Budete-li používat pistácie, možná nebude na škodu je předem vyloupat. Křupat to ve finále má, ale ne až tak moc.
- směs s ořechy je nejlepší nalít na silikonovou podložku, máte-li ji doma. Po zatuhnutí prostě jen podložku sloupnete a nelámete. Pokud nemáte podložku, doporučila bych máslem namazaný plech, nejlépe ještě teflonový
- plech s podložkou (nebo bez) dejte nahřát do trouby na cca 70°C, směs po nalití na něj pak tak rychle netuhne a podaří se ji rozprostít na relativně tenko. Stejně to ale tuhne rychle jako moje rysy tváří v tvář  třeba vánočním davům.


Ingredience:
400 g cukru
100 g másla
100 g kukuřičného sirupu
1/2 hrnku vody
350 g pražených, klidně i solených, ořechů  
1/2 lžičky jedlé sody
sůl

1. Ve větším hrnci smíchejte krom ořechů a sody všechny ingredience. Nechte rozpustit a na vyšším plameni nechte vařit, občas míchněte, každopádně se ale tak od patnácté minuty varu od hrnce moc nehýbejte. Pokud máte teploměr, super, čekáte na 150°C, pokud ne, řiďte se barvou, jde to bez nejmenších potíží - směs musí mít barvu karamelek, tzn. tmavší béžová. Vodítko, které ocení zejména muži... mahaha.. Že se blížíte vrcholu (ale kušte!) poznáte taky podle toho, že směs začne houstnout.
2. Jakmile směs dosáhne 150°C nebo získá barvu, která se vám na karamel líbí, odstavte z plotny, vsypte jedlou sodu, rychle a pečlivě promíchejte, přisypte ořechy, zamíchejte a šup s tím na podložku. Silikonovou stěrkou nebo zadní stranou lžíce rozprostřete směs do co nejtenčí vrstvy a pak placku po celé ploše jemně posolte, uvidíte, že to celou tu blbůstku chuťově pozvihne ještě výš. Nechte zatuhnout a pak nalámejte na libovolně velké kousky. A to je vše.


V záplavě cukroví vás možná tenhle výtvor zrovna neomráčí, je to ale celkem dobrý tip na DIY dárek, když to vrazíte do nějaké hezké krabice nebo sklenice s mašlí, máte dárek jako cumel. Ještě budou všichni prstíčkem škrábat, abyste jim donesli další! Jen možná třeba babičkám a dědečkům vymyslete nějakou měkčí hračku...


8 komentářů:

  1. krásný recept, oříšky i karamel miluji tak zkusím, a jen k tomu karamelu, známý léčitel páter Ferda naopak karamel doporučoval, narozdíl od cukru který překyseluje, karamel má přesně opačný účinek, je tedy pro tělo mnohem zdravější:) takže je to celkově dost zdravá pochoutka:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je řeč! :D Já nevím, úplně by to asi jako zdraví prospěšné neprošlo, ale určitě jsou tam zdravé minimálně ty oříšky, že ano! :)

      Vymazat
    2. Haló haló, zkusila jsem včera. Domnívám se, že jsem recept i postup dodržela přesně, s jedinou výjimkou - nemajíc kukuřičný sirup použila jsem místo něj javorový. Směs ořechů: lískáče (loupané :-) ), vlašáky (taktéž) a solené buráky. Jenže ta věc, nalita na máslem pomazaný plech a rozetřena neztuhla :-(((( zůstala mazlavá, a to i po celé noci v chladu. Chutná to celé dobře, jako karamel s oříšky a trocha soli tomu dodává pikantnosti, ale jíme to lžící, tu velemazlavost, a to je teda zklamání...Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Způsobil to ten javorový sirup? Děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. Myslím si, že to tím javorovým sirupem bude, on bude mít jiné vlastnosti, než kukuřičný sirup, ten karamelu naopak pomáhá, dobře karamelizuje. Takže mě napadá to, nebo se směs nedotáhla na dostatečnou teplotu.

      Vymazat
  2. Originální křupavý dárek. Kouzlila jsem již 2x, jednou jsem asi odstavila dříve a poté improvizovaně dopekla v troubě. Chuťové vždy vynikající. V jednoduchosti je krása. Použila jsem arašídy, mandle, slunečnicová semínka a sezam a všechny čtyři pláty jsem musela velice rychle nasekat a zabalit, aby vůbec opustily náš byt, jak byly dobré:-) Kamča je prostě hitmaker!Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, mám radost, že se zadařilo a chutnalo, díky za zprávu! Mám radu - příště udělat ještě jednu várku, která zůstane doma :)

      Vymazat
  3. Takže, první várka nic moc, asi jsem se bála, kdy už to jako bude karamel a odstavila jsem z plotny brzy. Nicméně trochu to ztuhlo a chutna to dobře. Druhou várku jsem udělala z poloviční dávky, kdybych zas nevěděla, kdy to sundat z plotny :-) Ale tentokrát jsem vyčkávala opravdu na hnědou barvu a dopadlo to výborně. Chutná skvěle. Zlomila jsem u toho vařečku, když jsem se snažila udělat placku na plechu :-). To musím ještě vychytat :-) Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zní to jako fantastický dobrodružství :) Jsem ráda, že se nakonec povedlo a chutná! Pěkné vánoce :)

      Vymazat