Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

22. 12. 2014

SVÁTEČNÍ ZOB NEJEN PRO SLÍPKY - PEČENÁ CIZRNA A BYLINKOVÉ OŘECHY

Byla jsem zplozena k rozdávání radosti. Tak trochu jako Ježíšek. Někdy dokonce rozdávám radost tak intenzivně a úspěšně, že jsou lidé během chvilky natolik saturováni, že už mě pak třeba po zbytek života nechtějí ani vidět, prostě jim to stačí... Vy, čtenáři mého blogu, ochuzeni o ten osobní dotek, si tu radost dávkujete po kousíčcích a někteří z vás se pro svou porci trpělivě vracejí. A jak je známo, vytrvalost se vyplácí, jako na příklad teď, kdy vám přináším dar v podobě tipu na mezisvátkové zobání. Až se vám bude dělat ze všeho toho cukroví zle, budete mě za záchranu vaší diabetem ohrožené slinivky opěvovat a uctívat. Ale tak nechte toho, není zač, fakt!



Letos jsem opravdu Vánoce pojala asketicky, přesně jak jsem vyhrožovala. Neupekla jsem ani kousilinilínek cukroví, ba ani perníčky jsem s dcerou nepekla, prostě budu kráčet v šlépějích matky Herodesky. Až nastane čas, vyndám z mrazáku hotové makronky, vánočky bude, až do ní bude potomstvo znechuceně dloubat prstíčky, zkrátka myslím, že strádat nebudeme. A ani nevíte, jak jsem spokojená! Nemusím tu tajtrlíkovat a plnit x druhů blbin, které pak nikdo nejí nebo naopak jí moc a já to pak musím hubnout. Taky neuklízím, spolehlivě mi uniká souvislost Vánoc s úklidem, může mi to někdo vysvětlit? Uklízím pořád. Mám dokonce tak trochu podezření, že to je taková nějaká archetypální ženská pomsta předchozích generací těm dalším - prostě MUSÍ být naklizeno i UVNITŘ skříní, nebo potom alternativně (ale to napadá každého) že to je prostě rafinovaný prostředek k týrání našich protějšků. Ale protějšky jsou odolné, prostě se seberou a vypadnou do hospody. No nic. Dárky dětem jsme taky s manželem pořídili během jednoho večera v Tescu a naskledanou. Žádné duševní flagelanství, žádné náběhy na řecké tragédie, žádné otlemené obličeje, že "zejtra je ty jo Štědrej den a krucinál zas neňy nic hotový".. Sice není, ale nikoho to netrápí. A tak to má být. Bude jen pohoda.


No ale i přesto, že je všude jídla víc než dost, přistihnu se stejně v tomhle období, že jsem přeslazená a pokřoupala bych si na něčem slaném. Většinou není na čem, proto jsem se letos rozhodla přípravu nezanedbat a mít po ruce přesně to pravé pro chvíle, kdy se budu jako mlsná velryba popleskávat od ledničky ke spíži a hledat, co bych ještě vdechla. Nebo na Silvestra bych to taky viděla jako možnost. Aspoň něco v tom koncertu trapnosti, který se na vás večer povalí z telky, k čemu se můžete uchýlit. Znáte to, máte z programu husí kůži i ve střevech a okolo desáté večer zjistíte, že jste od osmi stihli takřka vykrvácet nudou. To v tom lepším případě. V horším se proberete z omamného polospánku a totálně zpanikaříte, protože v televizi je Helena Vondráčková, Rákosníček Bohdalová a Kaiser s Lábusem ve svěžím a mladém vydání a drahnou chvíli vám trvá, než si uvědomíte, že není rok 1985, že je prostě jen Silvestr a tak to na Silvestra v telce chodí. Pak se s největší pravděpodobností zvednete, oduševněle říhnete a půjdete spát. Ale ještě ráno vás v bříšku budou tížit ořechy, které jste odevzdaně zlikvidovali všechny, protože jste včera večer stejně chtěli umřít... A zas to nevyšlo..


Ingredience na bylinkové ořechy:

4 hrnky libovolných ořechů, nesolených, nepražených
cca 30 lístků šalvěje natrhaných na větší kousky - tady je nezima velkou výhodou, manžel mi naškubal šalvěj na Vyšehradě naprosto bez problémů
1 velká větvička rozmarýnu, lístky otrhané
asi 3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Ořechy promíchejte s šalvějí, rozmarýnem a olejem, osolte, namelte na ně čerstvý pepř, rozprostřete do jedné vrstvy na velký plech a dejte péct do trouby na 90-95°C na závratné tři hodiny. Ořechy by neměly zhnědnout, zato budou fantasticky křupavé.

Ořechy vydrží v nějaké uzavíratelné nádobě zhruba týden. Když ji vezmete do práce a tam ji přes svátky necháte. Protože jinak nevydrží. Jestli teda víte, co myslím... Strašný, todlecto!


 
No a volně se můžeme přesunout na pečenou cizrnu. Zní to divně, co? Cizrnu mám hrozně ráda a je taky fantastické, jak je tahle luštěninka verzatilní v použití. V téhle podobě je z ní luxusní a zdravý snack, který převálcuje tyčinky nebo tu odpornou nerozkousatelnou kukuřici během pikovteřiny. Zkuste ji, bude křupat celá rodina. A slovo křupat je zde mnohoznačné, jak jen může být.

Ingredience na pečenou cizrnu:

2 plechovky cizrny nebo máte-li čas, uvařte si ji ze sušeného stavu
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého koriandru
sůl pepř
2 lžíce olivového oleje

Cizrnu sceďte a osušte nebo nechte proschnout prostřenou na plechu. Smíchejte s olejem a kořením, rozprostřete na plechu a pečte na 200°C asi 30 minut, nebo dokud nebude mírně křupavá a zlatavě hnědá.



No a to je celé, žádná velká námaha a výsledek? Kopec zobání. Pokud by vám nechutnalo, můžete to pak případně nasypat sousedkám, až zase budou drbat někde na chodbě a rušit vás ve vánočním rozjímání. Uvidíte, že se uklovou. Nebo pak v novém roce kolegyním v práci, až se vyšňoříte do toho činaného svetýrku od manžela a vezmete kabelku od milence a ony si budou moct krčky ukroutit. Naaaa puťa puťa. Šmankote, nějak jsem se zakecala. Tož hezké svátky a uvidíme se v roce 2015. Nebo aspoň já tady budu, tak přijďte, bude sranda!




12 komentářů:

  1. Jeste jsem nestihla vyzkouset pagace a ted zase tahle nam nam cizrna :). Uvidim, co se da delat.
    Kazdopadne dekuji mockrat za skvele recepty a taky za prima cteni ! Jako verny clen Tveho fan clubu se moc tesim na dalsi.
    Vesele Vanoce a pohodu do noveho roku preji Tobe Kamilo i vsem Tvym drahym. Eva xxx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuju za milé přání, entuziastické zhodnocení mého počínání a přízeň. Vynasnažím se, abych i nadále poskytovala drobné radosti :) Tobě i Tvé rodině taky krásné Vánoce a celý další pozitivní rok bez nich. Až na ten konec ;)

      Vymazat
  2. :D :D Je to dřina, prochechtat se vždycky až k receptu! :D Oříšky i cizrnu si určitě udělám, ale do zítřka to nestihnu, takže týden si v práci nepoleží.... ;)
    Kamčo, díky za tvoje recepty, ale hlavně za tvůj humor a za tebe tak nějak komplet. :D Krásné svátky, klídek, pohodičku (pojala jsem letos vánoce stejně, jako ty - super!!) a hlavně buďte zdraví, šťastní, spokojení a mějte se rádi, rodinko! :* <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, drahá, víš, jakou mně to dá dřinu, prochechtat se vždycky až k receptu??! :D Jsem ráda, že sem chodíš, oříšky neoříšky a že o sobě "víme". Tobě, Jájovi i celé rodince, včetně té poslední prďolinky, taky přeju krásné svátky a hlavně mír a zdraví, ostatní je jen balast, více či méně :)

      Vymazat
  3. :oDDDDD souhlasím s předchozím komentářem....doslova se prochechtávám k receptu...přičemž zmínka o vánočním úklidu mě pobavila VELMI. Také razím heslo, že Ježíšek se narodil ve chlévě a tudíž se snažíme tuto tradici doma patřičně dodržovat...no,upřímně, ono to asi u nás asi moc jinak nejde...tři chlapi v chalupě a jeden velký hafan, stará prvorepubliková vila v neustálé rekonstrukci...hmmm....ale stejně je to vše hlavně o domácí pohodě a velkých objetích a ne o žádných velkých obětích...:o) Přeji krásné svátky a díky za perfektní načasování slaného křupání..Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky, že se mnou držíte basu, a to nejen s úklidem! :) Je to tak, pohodu si děláme sami a úklidem jí nedocílíme. U nás je tak nějak bordelové kontinuum, takže logicky i úklidové, pročež odmítám uklízet ještě NA policích apod., kam se nikdy nikdo nedíval! :) Přeju Vám i celé Vaší testorenové bandě krásné a pohodové svátky, už máme po všem, tak zas až za rok. Jo a dobré trávení taky přeju :)

      Vymazat
  4. No to je nádhera, já cizrnu moc nemusím, ale tuhle určitě vyzkouším. U nás se všichni ládují cukrovím, já ho ale nemám ráda. Tohle bude jiná mňamka. A ty super pagáče upeču na Silvestra :) Přeji Vám všechno nejlepší do nového roku a děkuji za Vaše bezva povídání i za bezva recepty. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, oříšky jsou opravdu moc dobré, dlouhým pečením na nízkou teplotu jsou křehounké a i šalvěj s rozmarýnem se upeče do křupava a není problém je sníst spolu s oříšky. Snad si pochutnáte. S cukrovím jsme na tom stejně, taky mě nechává celkem chladnou. Děkuju za přání, pochvalu a čtenářské návraty, a přeju Vám a Vaší rodině taky jen to nejlepší do nového roku, nebo alespoň pevné zdraví a hodně sil a humoru :)

      Vymazat
  5. Kamčo, cizrna je i naše oblíbená. Dělávala jsem ji na wok pánvi, ale na plechu je to lepší. Římský kmín se s ní skvěle doplňuje.Jako vždy máš pochvalu. R

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooo, díky, díky, nicméně maximální minimum receptů je moje tvorba, většinu vyzobávám a přináším s kupou blbých komentářů z různých food webů. Ale vždycky jsem ráda, když se trefím nejen nám do chuti :)

      Vymazat
  6. Milá Kamilo, jde mi o život! Poraď! Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Moje cizrna je značně militantní, vybuchuje podobna popcornu. Trouba zaprasená, já v rozpacích, tak se na ni těším a ona mě takhle vypeče. Mělo to být obráceně. :-( Použila jsem už hotovku ze sklenice...

    Péťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šišišmarjá, no ne! To jsem z toho teda jelenice trochu a asi neporadím :( Já nevííííím, co to má znamenat a co se děje. No asi to bude tím, že to je z tý plechovky, ale moc mi to do hlavy nejde teda... Každopádně je mi líto, že jsem Ti takhle zkomplikovala život, protože si dovedu představit to čištění trouby, ble :(

      Vymazat