Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

3. 10. 2018

HOUBOVÝ PEKÁČ - CHYSTÁME SE NA PLAVKOVOU SEZÓNU

Ještě než nám mráz definitivně zatne tipec se srandou v lesích, musíte si bezpodmínečně vhodit do trouby tenhle pekáč. Kdo by stál o pekáč buchet, ten má dneska každý pablb z posilovny na instáči, ale takovýhle pekáč... mmmmmmmmm, ten je pro rebely! Tenhle houbový plech je mokrým snem každého houbaře žlučníkáře. Houby, česnek, smetana, po čem víc váš žlučník prahne? Cože? Po vyndání? Ale jděte! Navíc nemusíte umět uvařit ani vodu na kafe, technicky vzato tohle ani není vaření. Naházíte pár surovin na hromadu, promícháte, zalejete a dáte péct. Mimibazar se otřese v základech!


Mám tenhle recept v mentálním šuplíku už nějaký ten rok, pokaždé když jsme ale podnikli výpad do lesa a přitáhli hub, že jsme nevěděli, co s nimi, se mi z šuplíku nějak záhadně vykouřil. Takže jsme maniakálně sušili a sušili, snažili se něco, s nevalným úspěchem, udat do okolí, a zase sušili, mrazili na hříbkovou omáčku, něco málo usušili, a tak. Až po poslední výpravě do lesa, kdy jsme zase přitáhli dva koše a fakt už nechtěli skládat sušičku až do stropu, slavnostně se vynořilo, co se zanořilo a houbový pekáček spatřil světlo světa i u nás. Není to žádná kulinární pecka, ani objev nicméně zveřejněním sleduju dvě věci. Pomoct podobným zoufalcům jako jsme my, kteří občas nevědí, do čeho už ty houby sakra nacpat, a za další dát si recept do internetového šuplíčku místo toho svého mentálního. Protože pánbu ví, že na to je nějak čím dál menší spoleh.



Houbařská sezóna letos byla velmi krátká, ale v mnoha místech o to intenzivnější. Některým šťastlivcům stačilo vběhnout do lesa, aby se za půl hodiny vynořili s košíkem plným krásných, zdravých praváků, v některých krajích asi zaplakali a nenašli ani prašivku. Sezóna praváků sice pomalu končí, nicméně tenhle pekáček bude stejně dobře fungovat s houbovou směsí nebo jen jedním druhem. Podmínkou ale je, že to musí být houby zdravé a pevné, například mladé hřiby hnědé, syrovinky, ryzce smrkové, dovedu si přestavit i pevné mladé růžovky masáky nebo holubinky (taková mandlová... kruciš!) Recept může být i relativně variabilní, houby můžete posypat kmínem, oreganem, majoránkou, grilovacím kořením (za mě prasárna, ale některé recepty uvádí i to), zkrátka nabízí se i jisté kreativní vybití. Každopádně je to prakticky bez práce a výsledek DALECE předčil moje očekávání. Jestli nemáte rádi houbová jídla, je slušná šance, že tohle by vám zachutnat mohlo. Houby se pečením ve smetaně promění v lahůdku, která ani houby nepřipomíná. Ve třech jsme tenhle pekáč spráskli k nedělnímu obědu jako nic.





INGREDIENCE:
(na jeden větší a hlubší pekáček)

cca 2 kg pevných zdravých hub dle možností a chutí
4-5 velkých stroužků česneku
1 lžička kmínu
2 lžíce majoránky
500 ml smetany ke šlehání
sůl,pepř 

1. Houby očistěte, nakrájejte na větší kusy, nejlépe jen překrojte napůl. Trochu je navlhčete, aby na nich držela sůl, prosolte, opepřete, a proházejte s česnekem utřeným se solí a majoránkou.

2. Zalijte šlehačkou a dejte do trouby vyhřáté na 250°C na 50-60 minut. Kouzlo! Smetana se krásně vypeče, vytvoří na houbách lahodnou krustu a pod nimi zanechá trochu lahodné majdy, kterou můžete vytírat třeba čerstvým chlebem nebo rozmačkat s bramborami. 

ty připálené kraje jsou, dle očekávání, samozřejmě úplně boží!


Za mě teda bez výhrad, to vás ujišťuju. A to nejsem žádný ultranadšený konzument čistě houbových jídel. Zrovna v tomhle případě dovedu pochopit, že houby našim předkům v mnoha případech nahrazovaly maso. Anyhooo, už jste velké holky a kluci a jistě se umíte rozhodnout, jestli chcete pekáč na břiše nebo v břiše, že jo! Ať už to bude jakkoliv, hlavně ať je to bez otrav, snažně prosím a užijte si ta poslední houbaření na plný pecky!



Žádné komentáře:

Okomentovat