Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

29. 12. 2014

ŠPAGETY AGLIO OLIO E PEPERONCINO, TEDY ČESNEK, OLEJ A PAPRIČKY

Tak, máme po svátcích, všichni vypadáme šťastněji a spokojeněji, ale je to doslova jen optický klam. Jak se pozapínáme do toho předvánočního oblečení, všechno se nám tak nějak nahrne nahoru do obličeje a hned je v něm barva a takový náznak úsměvu, který ovšem není nic jiného než výraz bolesti a nepohodlí. A taky do tváře nahrnuté faldy, které ji znetvoří právě do toho náznaku. Taky máme vyjedené ledničky a spíže. A nejen proto kvačím s jídlem, které je lehké (snad jen žlučníkáři si dají čajík), rychlé, relativně snadné a taky nevyžaduje extenzivní přípravu surovin. Kterých nota bene není potřeba moc. A samozřejmě je to dobrota.


Když má člověk hlad, není nic jednoduššího, než si uvařit kotel těstovin a něco na ně namatlat, je to tak? Lidi, kteří by se měli házet do hromadných hrobů zaživa, jsou schopní si na ně nastřílet kečup rovnou z lahve, tak trochu snobové ten od Heinz, pokročilí by si na ně nastrouhali ještě nějakou fajnovou 30% cihlu. Vůbec se dá v naší kotlině vidět těstovina zmrvená na tisíc a jeden způsob. Italové by nás ale za takové kulinární hříchy posekali do salámu. A já je docela chápu. Stejně tak by si jeden řekl, že udělat těstoviny s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkou není nic těžkého. A možná ani není, jen zaznamenáme dramatický upgrade už jen ve výchozích surovinách, minimálně oproti té prasárně s kečupem.

Špagety aglio olio e peperoncino jsou na našem stole stálicí od dob, kdy v televizi probíhal pořad S Italem v kuchyni. Ta jednoduchost, až primitivismus, s jakým se k tomuhle jídlu přistupuje a přesto na něj je pěna chvála, nás zaujal a museli jsme jídlo zkusit sami za sebe, abychom s ohrnutým pyskem mohli začít hanět. Jenže ouha.. Špagety nám pleskaly okolo krku, za ušima, po stole, jak jsme se oněměle ládovali a nevěřícně na sebe kouleli očima, jak může být něco tak jednoduchého tak dobré! Manžel, který má lehce obsedantně-kompulzivní sklony si pak tyhle špagety dělal každý víkend asi po dobu tří měsíců. Je to fakt dobrota. Ovšem je taky dobré mít co nejkvalitnější suroviny a uvařit těstoviny tak, jak mají být. S využitím bezva triku, který Emanuele Ridi pustil do éteru, je pak vaše dočasná závislost na těchhle špagetách takřka nevyhnutelná.
 

Ráda bych něco málo povědíla o vaření těstovin obecně. Dobře uvařit těstoviny je u receptů tohoto typu, kde se nemáte vůbec za co schovat, naprosto stěžejní. Těstoviny se mají vařit na skus, tedy al dente. Co to znamená? Že nemají křupat, ale mají být pevné na skousnutí, když napříkal překousnete špagetu a omrknete ji fest zblízka, bude mít ve středu ještě světlou tečičičku, fakt maličkatinkou. Mimochodem, platí to i u rýže třeba v rizotu. Tak jsou těstoviny uvařené správně. Žádné vrhání špaget na stěnu, jestli se chytí, tenhle jednoduchý test úplně postačí. Další věc - nenechte se za každou cenu svést instrukcemi na balení, jak dlouho těstoviny vařit, spoléhejte na svůj úsudek a svojí hlavu. To je tak nějak obecně přístup, který se v životě vyplácí víc, než ovcoidní následování každé blbosti. Těstoviny taky potřebují hodně vody, takže na balík špaget vám váš univerzální třílitráček, je mi líto, fakt stačit nebude. Řiďte se pravidlem 1 litru vody na 100 g špaget. A stejně tak jednoduše 10 g soli na 1 litr vody. Vodu na těstoviny totiž musíte pořádně osolit, jinak výsledné jídlo budete dochucovat horko těžko a stejně bude ve finále mdlé. Takže se nebojte. Vodu taky ochutnejte, má být slaná jako moře. A to je vše. Taky není třeba do vody lít olej, aby se těstoviny neslepily, když jim dáte dost vody a občas je zamícháte, neslepí se.


Ingredience:
množství je tak trochu na vás, někdo má rád česneku hodně, někdo míň, stejně tak je to s chilli papričkou či případnou petrželí a parmazánem. Suroviny uvádím od oka na 500 g špaget tak, jak bychom si je udělali u nás doma, vy si vychytejte svojí verzi :)

500 g špaget/linguine (placaté špagety) - použijte co nejkvalitnější těstoviny (třeba Barilla), na sušených není vůbec nic špatného, jen sáhněte po těch ne úplně nejlevnějších.
1 palice česneku
2-3 červené chilli papričky
parmazán podle chuti
občas si k česneku přihodíme i trochu pancetty
volitelně čerstvá, na drobno posekaná petržel
velký panák kvalitního panenského olivového oleje, plus na pocákání hotového jídla

1. Dejte vařit vodu na těstoviny - na 500 g balení by to tedy bylo 5 l vody, prosím pěkně. Pořádně osolte. Až začne voda vařit, vhoďte špagety, počkejte, až trochu povolí a celé je ponořte. Občas promíchejte. Var veďte tak, aby voda opravdu dost bublala, žádné mdlé bublinky, to se pak těstoviny taky lepí jedna báseň.
2. Do velké pánve nebo woku nalijte olivový olej, vhoďte česnek, pomalu zahřejte a na středním plameni smažte. Na mírnějším proto, že česnek za delší dobu restování pustí více vůně a chuti do oleje a špagety tak budou ochucené ještě lépe, protože budou obalené ve voňavém česnekovém oleji. Když začne česnek lehounce měnit barvu na zlatavou, přihoďte chilli papričku a nechte ještě chvilinku smažit. Pak, podle toho, jak vám časově vyšlo vaření špaget, můžete udělat dvě věci. Buď na česnek dejte uvařené scezené těstoviny (zhruba naběračku až dvě vody z těstovin si nechte stranou), proházejte a promíchejte, zalijte naběračkou vody z těstovin (to je ten trik od Emanuela R.) a ještě minutku nechte jet, aby voda udělala tu správnou trošilinku mokra na špagetách a odstavte. Pokud špagety ještě nejsou ani omylem vařené a česnek už je do jemně zlatova /bacha na něj, je to všivák a rád se spálí a pak je to na prd/, můžete naběračku vody z těstovin nalít do pánve už teď, snížit plamen na minimum a počkat, až se těstoviny uvaří. Pak je už jen proházejte s česnekem a můžete podávat.
3. Na talíři si ještě každou porci polijte trochou panenského olivového oleje, postrouhejte parmazánem a za stálého sténání a kňučení snězte.


Jí se to opravdu dobře, zrovna nedávno jsme ve dvou snědli balení špaget k obědu. Stydím se za to, ale vám to říct můžu, žáno? Nebudete se mi smát a říkat mi "Otesánku"? A víte co? Já si počkám na vás! Taky jsem vám zapomněla říct, že mi Jéžíšek naježíškoval strojek na těstoviny, takže jestli se mi nepřestanete smát, budu vás tady dalšího půl roku terorizovat čerstvými těstovinami, jak chcete. Nechte toho!!!

4 komentáře:

  1. Milá Kamilo...těstoviny vyzkouším, tuším někdy příští týden, až zjistím, zda mi po svátcích vůbec ještě něco z oblečení zůstalo :o)) Jinak receptů na rychlé a obvzláště těstovinové variace není nikdy dost, takže mě osobně klidně "terorizovat" můžete....a co teprve, že i já váhám nad koupí strojku, jen nevím, jaký konkrétně vybrat...který nadělil Ježíšek Vám? Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, strojek je, tuším, Imperia, zatím totiž sedí pod stromkem a zatěžuje ho, aby se nepřevážil, už dvakrát jsme komplet znovu zdobili... Okolo váhy taky chodím jako kolem miny z 2. světové, vůbec se mi to nelíbí :D Budu na Vás tedy myslet a s chutí vás terorizovat :)

      Vymazat
  2. ..:o)) s tou minou to máme stejně...já se rozmýšlím mezi strojkem Imperia nebo Marcato ( Atlas)...a rozhodování je věru velmi těžké...obě italské firmy s letitou tradicí, u obou pěkný vzhled a výběr dalších strojků....kdyby jeden nebyl italský, bylo by rozhodování lehčí...ale určitě mě chápete....asi zavřu oči a nějaký objednám....a klidně terorizujte, u nás těstoviny hodně milujeme, vždyť co je lepšího než vidět, jak je dávají na stůl v té jedné veliké kouřící míse jako třeba v Magické hlubině nebo je ručně dělají a u toho povídají v Dopisech pro Julii? No jo, jsem tak trochu duší romantik a jelikož jsem domácí těstoviny ještě nedělala, mohu si to asi dovolit...:o)) ( tajně doufám, že budou recepty i na nějaké báječné gnocchi.... Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když jste takový romantik, jděte do toho italského, třeba se tam přenese něco toho rozeřvaného, velkosrdcatého sentimentu a těstoviny půjdou jedna báseň :) Já teda romantická nejsem, doufám, že jsem si to právě dopředu nezkazila, šmarjá! :) Gnocchi jsem zas nikdy nedělala já, ale třeba se do nich někdy pustím, je třeba pořád překonávat svou nevzdělanost :)

      Vymazat