Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

1. 12. 2014

CIBULOVÉ SUŠENKY S MÁKEM

Tedy nechci vypadat jako kverulant, ale už by to s těmi venkovními obludnostmi skoro i stačilo, co? Nejenom že je venku hnusně, že by se člověk šel pověsit na nejbližší trám, tyč, lustr, ba i jen silnější hmoždinku depresivně trčící ze zdi, my se do toho všeho ještě od září motáme v rýmách, kašlech, zánětech uší, spojivek... A já mám teda taky docela hezký případ zánětu nálady, asi. Jestlipak psychologové diagnostikují náladitidu? Snad každý rodič školkou povinného dítěte zná tyhle absence, je to otravné, když má člověk trochu ponětí o psychosomatice, tak i trochu smutné, no a v neposlední řadě mám pocit, že vlastně dotujeme státní školku. Ale neva. Bojujeme všemi zbraněmi - a jak víme, cibule je velice léčivá a domácí sušenky kradené ještě teplé z plechu tuplem, tak pojďte, moji milí usoplenci, doktorka Kuchta pro vás má tu pravou meducínu!


Znáte takové ty sušenky s mákem, které jemné voní a chutnají po cibuli? Taky je máte rádi? Tak přesně o ty se jedná, jen ta chuť cibule je autentická a ne z prášku, za což se velice omlouvám. The Daring Kitchen udělala krásný index všech receptů, které kuchyní za dobu její existence prošly. Krom mnoha jiných zajímavých proběhla v minulosti taky výzva, kdy se pekly různé slané sušenky a krekry. A mezi nimi byly i cibulové krekry s mákem. Zastříhala jsem ušisky, překopala recept k obrazu svému a musím říct, že výsledek je maximálně uspokojující. Dokonce předčil má očekávání! Jestli vám chutnaly sýrové sůšy, neváhejte a tyhle si taky vystřihněte, nebudete litovat.

Už jsme s dcerou nasypaly ptáčkům, je třeba nasypat i sobě, že ano.. Třeba mák. Se sušenkou okolo

U nás sušenky zmizely během jednoho dne. Takže momentálně stojím před volbou - buď krom léku na špatnou náladu a podzimní smrkáňofrkání najdu lék taky na obezitu, nebo budeme muset nechat děti utratit, aby se stále tak netrápily kašlíky a rýmičkami, protože sušenky se u nás péct nebudou. Samozřejmě, žertuji.. Veterinář mi je nevezme a do Švýcarska je to daleko.


Ingredience:
280 g hladké mouky
130 g másla
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
2 velké lžíce máku
1 lžička prášku do pečiva
2 malé/1 větší cibule
60 g tvrdého sýra
1 lžíce Worcesterské omáčky
pepř, sůl

1. Promíchejte suché ingredience. Cibuli projeďte v robotu nebo nastrouhejte na jemno, prostě tak, aby vzniklo jemné pyré. Změklé máslo utřete s na jemno nastrouhaným sýrem a Worcesterem.
2. Cibuli /včetně veškeré šťávy/ promíchejte s moukou, nejlépe prsty, až vzniknou malé hrudky, takové drobení. Opět nejlépe prsty zamíchejte do směsi máslo se sýrem. Zpracujte v těsto, pokud nebude chtít držet pohromadě, což by ale mělo, pomozte si lžící studené vody. Dejte na hodinku odpočinout do lednice.
3. Jemně si pomoučněte vál i váleček a těsto vyválejte na tenko, odhaduju, že jsem ho měla cca 2 mm tenké. Vykrajujte libovolné tvary a klaďte na plech v menších rozestupech. Každou sušenku ještě posypte trošičkou soli. Pokud si nehlídáte příjem soli, doporučuju tenhle krok nevynechat, pro mě ten ždibík soli na sušenkách dodá to poslední, co potřebují. Pečte na 180°C do zlatova nebo jak je libo.


Tak co? Upeknete? Já začínám pomalu uvažovat, že se letos vykašlu na cukroví a udělám "slanoví". Langerhansovy ostrůvky si odpočinou a dáme trochu zabrat zase ledvinám, ne? Ať je to fér!



26 komentářů:

  1. Kamilo,tebe čert nemůže odnést, neb máš pro lidstvo obrovský přínos:-) Sušenky jsme právě dopekly s dcerkou a jsou perfektní.Místo máku jsme použily lněné semínko a vykrajovaly tvary stromků, takže ve výsledku vypadají semínka jako šišky. Jen jsem vynechala tu závěrečnou sůl, tu si nasypu do dospělácké várky.Máš velké bezvýznamné plus!Díky.Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, mě neodnese, mě se občas bojí i ti čerti :D Koukám, jste s Barčou vynalézavé, lněné semínko jako šišky mě pobavilo! Doufám, že to plus bude příště už významnější, heh.

      Vymazat
  2. Tak, mila zlata Kamilo, tyto susenky jsou luxusni !!!
    Dopekla jsem a ony pomalu mizi... nekam. A to jsme jen dva !?
    Doporucuji vsem delat rovnou dvojitou davku.
    Vyborne jsou s branston p.( nam) a taky se syrem a kouskem kompotovaneho ananasu nebo broskve :).
    Diky moc za tenhle recept a ted me omluv, jdu zadelat testo, tentokrat dvojite.
    PS: Xmas pud letos uz nejspise nestihnu, z tech. duvodu, nemam cerne pivo. Az bude, vyrobim, pockam, a podam zpravu. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eva bude fajnšmekr, koukám! Se sýrem, s ananasem, s broskví! My je tu jak socky chroupeme samotné, ale někomu je to holt málo! :D Jsem ráda, že vám doma chutnají, my je fakt dělat nemůžeme, udělala jsem je teď do školky na besídku a odpoledne jsme to tam s manželem těm nebohým dětem skoro vyluxovali... Puďana zkus, za ohlas budu ráda. Sama ohlásím, jak dopadl ten náš, už jsem na něj tuze zvědavá! :)

      Vymazat
    2. Ja jsem prostacek, me staci chleba :). To muj drahy, ten ma divochute.
      Vysel z nej i napad, nahradit v receptu pulku masla sadlem...
      Jsem zvedava, ta kombinace mi pripomina butteries = cista nadherna prasarna :).
      Dam vedet. E.

      Vymazat
    3. Uhmmmmmmmmmm, fádlo, no to je zajímavý! Každopádně dejte vědět a drahý ať vymýšlí dál :)

      Vymazat
    4. Tak jsem vyrobila tu sadlovou variantu- pul sadla, pul masla- a podle kritiku je tato vitezem. Pry je jemnejsi.
      Aby mi to nebylo lito, tak jsem si upekla ultrazdravou variaci. Spaldova mouka, necela pulka masla nahrazena kokosovym olejem + chia seminka. Je to trosku sussi, ale i tak dobre.
      Tohle nebylo o przneni puvodniho receptu, jen jsem byla zvedava :)). Muzu rict, ze dobre jsou vsechny.
      Koukala jsem na ty pagacky, ach jo, zas budu pect. Vypadaji totiz uuuzasne jedle, diky. E.

      Vymazat
    5. Já věděla, že to se sádlem nebude špatný! A Tvá výmluva, Evo, pro ultrazdravou variaci, je jaká??! To umí každej, udržovat váhu, ale tloustnout a pak to zase shazovat, to dá pane práci! :) Prznění se povoluje, když jde o recepty, je to fuk. Taky jsem ten původní zprznila, tam byl olej, ale já bez másla nežiju :D Pagáčky zkus, jsou moc dobrý, muž mi pak nadával, když nechtěl večeřet a najednou jich měl zvnitřnených asi osm..

      Vymazat
  3. Vyzkousena bezlekova varianta. Mouka - smes jahlove, pohankove, quinoove a doves white blend. Worcester nahrazen mixem tamari, ume octa, ryzoveho sirupu a trosky limetkove stavy. Muj muz a ja nevidime zadny rozdil, aspon zatim :).
    Jsem moc rada. Znovu dekuji za skvely recept, treba to nekdo uvita. Eva x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělá zpráva, Evo, díky za to! Určitě se nějakému bezlepkáři hodit bude :). A jak tak čtu ten seznam ingrediencí, chtěla bych u Vás na chvíli bydlet!!! Mějte se krásně, K.

      Vymazat
    2. Kuchynsky prostor je dobre vyuzit :)). Pokud se chystate do Perskeho zalivu, moc rada Vas uvidim. Postel bude pripravena :).E.x

      Vymazat
    3. To je pravda, taky ho využívám až až :) Tak já vám teda dám vědět, až se do toho zálivu budu chystat... Pak už budete muset vybalit přesnější adresu, abych do tý postele trefila :D

      Vymazat
    4. Nejlepsi pocasi listopad - brezen, tedy pokud neholdujete vedrum. Koukejte se na letenky smer Manama, na letisti vas vyzvednu:). Budu se tesit. E.

      Vymazat
    5. Aby Vy jste se jednoho dne škaredě nedivila :D Ale je to teda těžká exotika, určitě by to bylo zajímavý povídání! Děkuju za vlídné pozvání, tak za 20 let třeba :)

      Vymazat
  4. Tak jsem se konečně dostala k tomu, abych vyzkoušela tyhle sůši:o). Jedním slovem luxusní recept:o) Když jsem zadělala první dávku a viděla ten malý bobeček, tak jsem udělala hned 2 další:o) protože to by bylo pro naši rozpapanou rodinu jak voloj višni:o) První jsem udělala stejné, jen jsem místo čerstvé dala cibulku z Ikey (občas jí dávám do pečiva a je super), druhá varianta byla se sušenými rajčaty a bazalkou a třetí jen s chedarem a menším množstvím soli pro moje dítka. Všechny moc chutné. Takže opět mi nezbývá, než PODĚKOVAT ta super recept. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, jsem ráda, že Vám sušenky chutnaly, a rozhodně teda netroškaříte :). Sušenou cibuli mám taky ráda, tady Vás ale trochu poprudím - zkuste příště tu čestvou, dodá sůšám opravdu neobvyklý šmrnc, fakt, fakt, nekecám, věřte mi :D

      Vymazat
  5. Tak ty jsou taky výborný! Ta vůně!!! Teda s těstem jsem se musela poprat :-), než jsem ho uválela do koule, ale stalo to za to! Mňam ��! Ujíždíme na kvaskovych krekrech, tak to můžeme aspoň střídat :-). Děkuji za inspiraci! Andrea Zázvorková, Peruc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo? Já mám tyhle taky moc ráda! Jestli ujíždíte na těch kváskových krekrech, zkuste kváskové sušenky se sušenými rajčaty a ovesnými vločkami, ty u nás teda taky jedou tak, že mám zákaz je péct :)

      Vymazat
  6. Táááák ja se přidávám .... sušenky vyzkoušené a výborné.... každy chce po me recept :-)
    Opravdu super recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jesukote, tak to mám fakt radost teda! :) Je fakt, že u nás je to taky evergreen. Děkuju za ohlas!

      Vymazat
  7. Prave jsem je dopekla a jsou super, vsichni chteji recept. Diky Gabina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábino, děkuju za zpětnou vazbu a jsem moc ráda, že sušenky chutnají Vám, i nejen Vám :)

      Vymazat
  8. Sú dopečené a perfektné, podarili sa. Cibulu moja babka zbožňuje. Dedko ju potešil lahodnými sušienkami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé, to je hezký, že i po (předpokládám) mnoha letech společného života chcete paní potěšit :) Hodně zdraví a pohody přeju!

      Vymazat
  9. Úžasné, jen místo máku, který nemusím Chia semínka... 😘😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jasně, semínka libovolně obměnitelná a jsou sušenky jak lusk. Musím se za tyhle sůšy pochválit, pravda, taky jsou u nás hrozně oblíbené :)

      Vymazat