Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

23. 11. 2014

JABLEČNÝ KOLÁČ S VLAŠSKÝMI OŘECHY

Minule jsem vám svěřila cennou a intimní rodinnou informaci, a to že máme lehký přebytek jablek. Po praseti na jabloni se tentokrát vrátíme o pár kroků zpět do bezpečné konzervativní zóny a upečeme si klasický jablečný koláč. Ovšem ne český, ale anglický, případně americký, jak kdo chce. Samozřejmě jsem mohla vystřihnout štrůdlik nebo nějakou jablečnou buchtu, ale jednak bych nezkusila nic nového a za další bych ochudila ctěného čtenáře o další své výplody a případnou inspiraci, co si uklohnit. A to jistě nikdo nechce... Až na pár naprosto zanedbatelných výjimek...


Krom jablek jsme letos hned ze dvou stran schytali taky dva pytlíky vlašáků, děkujeme babi a dědo! Nijak zvlášť si na ně v syrovém stavu nepotrpím, musím je tedy propašovat do vaření a pečení, proto mě zaujal recept na těsto k tomuhle koláči. Tam se totiž vlašáky dávají. A jsou v něm moc dobré! Můžete je vrhnout i do náplně, spolu s jablky je to výborná kombinace a štrůdlová klasika. Já chtěla nechat vyznít chuť jablek, proto jsem do náplně nepřidávala nic jiného, vám ale nic nebrání dodat rozinky, brusinky, mixnout náplň s hruškami, prostě jak je libo.


Tenhle koláč jsem chtěla zkusit hlavně teda proto, abych pustila ze řetězu svého uzurpovaného a utlačovaného vnitřního výtvarného umělce. Že si jako zazdobím, zavyřezávám, prostě chvilka objetí s mým uměleckým já. No jak myslíte, že to vypadalo? Ze zbytku (na tyto kratochvíle) už příliš teplého těsta jsem počala vyřezávat něco, co chtělo být lístečky, ale skončilo jako zmuchlané, nožem znásilněné cucky těsta.. Mně šly plameny z nozder a konečně jsem si připustila, že prostě americká "haus frau" jako z filmu z 50. let nikdy nebudu. Víte, taková ta něžná, hebká, za všech okolností usměvavá, která krom nekonečné něhy ke všemu živému, umí taky modelovat tyhle blbinky na koláče. Musím se naučit žít s tou drzou uprskanou divoškou, která zrovna neholduje diplomacii a na výtvarné umění prostě nemá mitochondrie, natož celé buňky! Rádoby umělce jsem zřezala holí, uvázala zpátky na řetěz, chopila se vykrajovátek na cukroví a dokončila výzdobu podzimního koláče tímto způsobem. Vám ponechám tvůrčí svobodu, ozdobte si ten svůj jak chcete nebo buďte punk a nechte ho nahatý!

 


Ingredience:
Těsto:
70 g vlašských ořechů
230 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
90 g Lučiny
170 g másla
větší špetka soli
50-60 ml studeného podmáslí nebo vody

Náplň:
1,5 kg jablek
1 lžička skořice
1/2-1 lžička perníkového koření
100 g hnědého cukru
3 lžíce hladké mouky
1 lžička vanilk. extraktu
špetka soli
1 lžíce citronové šťávy
ořechy
brusinky/rozinky

vejce na potření
1-2 lžíce krupicového cukru na posypání

1. V nožovém mixéru nebo robotu smíchejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a sůl. Pořádně promixujte, až budou ořechy najemno. Postupně přihoďte na kostky nakrájené máslo, Lučinu a podle potřeby přidejte podmáslí nebo vodu, až vznikne kompaktní těsto. Chvíli propracujte, rozdělte na dva díly, udělejte z těsta kouli, zabalte do potravinové folie, stlačte, aby z těsta byl disk a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Těsto můžete nechat v lednici třeba dva dny.
2. Oloupejte jablka a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na kousky a promíchejte se zbytkem ingrediencí na náplň.
3. Vymažte koláčovou formu máslem. Na mírně pomoučněném válu rozválejte jeden disk těsta na dostatečnou velikost. Potřebujete, aby těsto přesahovalo okraj formy zhruba o centimetr. To se snáz říká, než provede, takže to prostě nějak tipněte, přebytečné těsto pak oříznete. Vyložte těstem formu, napěchujte ho pěkně natěsno do záhybu.
4. Naložte do formy všechnu připravenou náplň a přikryjte druhou polovinou těsta, kterou jste rozváleli stejně jako tu první. Ořízněte přebytečné kusy těsta. Okraje spodní části těsta spojte s vrchní částí a zahrňte je za okraj formy. Nebo můžete použít vidličku a spojené okraje uštípnout, přičemž získáte na okraji i pravidelný vzorek.
5. Pokud se cítíte obzvláště umělecky naladěni, můžete zbytek těsta vyválet a vykrájet z něj nějaké srandy, třeba listy, jabka, hrušky, sprosťárny a tak. Uprostřed koláče udělejte nožem kříž nebo nějakou dírku, aby měla kudy unikat pára. Pomašlujte vejcem rozkvedlaným s trochou mléka a posypte trochou krupicového cukru
6. Pečte 25 min. na 200°C, pak 40 minut na 180°C. Pokud koláč rychle tmavne, přikryjte alobalem nebo pečícím papírem. Pekla jsem ve spodní části trouby, aby se dostatečně propeklo dno koláče.


 

Ta vůně, která se od vás poline, to je prostě vůně domova, nádhera! Kousek teplého koláče s domácí zmrzlinou a budete příst blahem ještě za týden! Jo a těsto je parádní univerzál, když budete dělat nějaký slaný koláč nebo quiche, můžete zkusit tohle ořechové, určitě dodá výsledku na zajímavosti .


2 komentáře:

  1. Aúúúúú! Asi tě zruším! Co teď?! Jablečnej koláč nebo cibulový sůši?! :P :D

    OdpovědětVymazat