Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

1. 10. 2014

TEPLÝ SALÁT S PEČENOU DÝNÍ A CIZRNOU

Já bych se vsadila, že jste si i mysleli, že s dýní už letos přestanu otravovat, viďte? Jste roztomilí! Pan bů /a.k.a. pan býček/ vám žehnej. Vůbec nemáte tušení, jak dokážu být otravná (pokud nejste můj manžel, děti, rodič, nebo jiný příbuzný, případně nespadáte do těch několika přátel)! Zejména pokud se jedná o dýni...! Jsem prostě na dýňové misi, jsem dýňový misionář, a vy všichni jste moje dýňové ovce! A všem vám bude dýně chutnat, rozumíte?! Ale tohle by vám fakt chutnat mohlo, fakt že jo...


Sice nám zuří babí léto, ale nemyslete si, že to bude trvat věčně. Ráno a večer už pěkné zalejzá za nehty a i naše tělo už potřebuje jídla, která ho zahřejí. Teď naprosto beze srandy - asi jste si už všimli, že jak se venku ochlazuje, začínáte mít chuť na polévky, možná voňavá, kořenitější jídla, komfortní,  teplé pokrmy, které zahřejí na těle i jinde. Třeba talíř horké polévky dokáže slušně zahřát klín, apod. Není to náhoda, naše tělo s ochlazením v přírodě začíná tahle jídla potřebovat, proto si o ně říká. Mám mlhavý pocit, že čínská medicína praví, že konzumací studených pokrmů v zimě, třeba zeleninových salátů, si oslabujeme ledviny. V nich se skrývá zdroj naší životní energie. A zdroj my si podělat nechceme, že ne? Naopak konzumací teplých pokrmů, koření a surovin, které plní "zahřívací" funkci si pomáháme zimu přežít v síle a čerpat z ní, co se dá. Drobet o výživě podle ročních období, jak to vidí čínská medicína, se můžete dočíst třeba tady. A co máme napsáno u pozdního léta? No? NAHLAS! Ano, dýni a cizrnu.. Děkuji.


Krom dýně a cizrny se do tohohle luxusního, voňavého a sytého salátu dává taky tahini pasta. Tahini není nic jiného, než pomletá opražená sezamová semínka. Jestli si myslíte, že teď jako odevzdaně kňournete, že se u vás takovéhle věci ani neprodávají, že tohle teda uvařit nemůžete, tak smolík pacholík, drahoušové! Vy si totiž tahini můžete vyrobit úplně jednoduše doma! Jen bacha na sílu, domácí tahini pasta má o dost silnější chuť a tah, než kupovaná, potřebujete jí tedy méně, než obvykle. 

 
Tahini - vezměte prostě hrnek sezamových semínek, vsypte na suchou pánev a na středním plameni opražte semínka do žlutozlatova. Bacha, nespálit, jinak bude pasta hořká. Míchejte nebo, jste-li zkušení pánevníci, prohazujte semínka na pánvi, aby se rovnoměrně opekla. Nechte úplně vychladnout a prožeňte buď nožovým mixérem nebo mlýnkem na kávu. Já použila mlýnek na kávu a pak domlela v nožovém mixéru. Melte tak dlouho, až semínka začnou uvolňovat své oleje. Můžete si pomoct lžící olivového oleje.


Tenhle podzimně zimní salátek je opravdu mazel. Navíc je přizpůsobivý a variabilní. Vidím ho proházený s trsem rukoly, dovedu si ho představit se syrovou cibulí nebo jarní cibulkou, přímo vyzývá k posypání lístky koriandru, já bych si ho možná byla schopná i nanášet jako pleťovou masku a čmuchat tu vůni tahini a citronové kůry.. Zkrátka, krom toho, že je zdravý, splňuje nároky na stravu v tomto ročním období, je taky strašně, ale strašně dobrý! A zabere asi tak půl hodiny i s cestou!


Ingredience:
1 větší Hokkaido dýně (nebo jiný druh, ty ale musíte oloupat)
1 konzerva cizrny
1 velká cibule
2 velké stroužky česneku
4 kuličky nového koření 
1 střední citron - kůra a šťáva
2 lžíce tahini pasty (3 lžíce kupované)
cca 100 ml bílého jogurtu
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

1. Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na stejně velké kostky. V hmoždíři nebo mlýnku na koření pomelte nové koření - pamatujete devadesátky? Kdy jste, dámy, omdlévaly, krom jiného, kdykoliv okolo vás prošel váš o dva roky starší soused navoněný tátovým Old Spicem? To je, co? Krom fajn jídla vám nabídnu i výlet zpátky časem do nemilosrdného období rašení všeho možného.


 Dál. Jeden stroužek česneku utřete s trochou soli. Dýni osolte, posypte novým kořením, přidejte česnek, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a dejte péct na 220°C na cca 30 minut, nebo dokud nebude dýně měkká a opečená dle vaší libosti.
2. Cibuli nakrájejte na proužky a hoďte na pánev, nechť vyjeví svůj karamelový potenciál. Jak přijdete ke karamelizované cibuli vysvětluju v receptu k těstovinám s jogurtem a karamelizovanou cibulí.
3. Připravte si dressing na salát - smíchejte šťávu a kůru z jednoho citronu s jogurtem, tahini a stroužkem česneku utřeným s trochou soli. Chcete-li zálivku řidší, přidejte trochu vody nebo jogurtu.
4. Všechno naházejte do mísy a opatrně prohoďte s dressingem, dochuťte solí a pepřem a vrhněte se do mísy.


C'est magnifique! Tak dobrou, ať vám chutná stejně jako mně!





2 komentáře:

  1. Mňam dýně, tak se chystám na něco dýňového když je ten podzim a cizrnu miluju :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat