Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

31. 10. 2014

PIKANTNÍ CIZRNOVÉ SUŠENKY SE SEMÍNKY

Podobně jako cimrmanovský samosnubný Játy nadával "kdo ví, kde lítáš, a mě z toho pak bolej nohy!", já taky pištivou fistulí vyčítám a obviňuji "vaříš kdovíco a já z toho pak tloustnu". Jinými slovy "začínaj' jít tlustý do tenkejch" - moje tlustý nohy do tenkých džínů. A podobné nevhodné scénky. Teď se ještě ke všemu nacházíme ve stavu po víkendové návštěvě rodiny. Doba, kdy se vypnou všechny moje kontrolky a zdravý rozum stran jídla si vezme dovolenou. Svíčková, knedle, řízky, dortík, makronky, sýrové sušenky, ta k zešílení dobrá paštika od tchána... Není to zadara. Teď stojím na váze, nenávidím všechny návštěvy a pištím na sebe opravdu hodně vyčítavě.. Vánoce na krku a já se do ničeho nevejdu už teď? Najela jsem tedy opět na osvědčený systém pěti jídel denně. Do toho zapadají svačinky. A do svačinek zapadají tyhle sušenky přímo skvěle! Jsou bezlepkové, s nižším osahem tuku, chilli pomůže nakopnout metabolismus a nejsou to sušenky z krámu, tzn. plné ztužených tuků, případně neztužených cukrů..


Nebudu ale dělat geroje, byla to trochu z nouze ctnost. V záchvatu zvídavosti jsem před drahnou dobou koupila pytlík cizrnové mouky, který se pak válel ve skříňce s těmi šťastnějšími moukami, které postupně mizely a nešťastnice cizrnová tam dál seděla a nevěděla, proč někdy někdo nešahne taky po ní. Podobně jako já ve svých svobodných letech. Večer, když bylo opravdu ticho, jsem ji slyšela srdceryvně štkát. A protože jsem duše soucitná, a taky proto, že už byla tak trochu pár měsíců prošlá, rozhodla jsem se z ní něco spáchat. 


Našla jsem jeden recept na cizrnové sušenky, vysoustružila je a nabídla muži. Ochutnal, zachroupal a na dotaz "tak co?" s nevinným úsměvem odvětil "no, je to jako bych žral štěrk".. Takže tak trochu nevýhra.. Sušenky byly opravdu ultraübersuperdietní a racio. Další důkaz, že tenhle druh dobrot se v naší domácnosti jen těžko ujme. Jako pojidlo se v sušenkách použil pouze olivový olej a voda. Nic moc vzrůšo, že? Ani použití mého oblíbeného koření za'atar je nezachránilo. Nelenila jsem a zbytek mouky použila s trochu nedietní surovinou jako je máslo, nicméně oproti běžným sušenkám je ho v receptu minimum, takže jako dietní svačina určitě poslouží. Dodáte si bílkoviny a trochu uberete na všudypřítomné bílé mouce, která nám asi v tom množství, v jakém ji konzumujeme, fakt moc neprospívá.


Co do sušenek, to si můžete ve finále rozhodnout sami, "the world is your oyster", jak se říká v angličtině. Nemusíte používat Srirachu, pokud nemáte rádi pálivé, pokud ano, můžete to pojmout jako výzvu a domácí chilli omáčku si vyrobit. Musím ale zodpovědně prohlásit, že se Srirachou dostaly sušenky docela šmrnc. Nemáte-li za'atar, můžete do nich nasypat sezam a nějaké libovolné koření. V téhle podobě a s opraženými semínky navrch, byly sušenky už i jedlé a, skoro se nebojím říct, dobré.

Ingredience:
200 g cizrnové mouky
40 g změklého másla
30 g Lučiny, gervais, apod.
1-2 lžíce koření za'atar
lžíce olivového oleje
1-2 lžíce omáčky Sriracha
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
voda podle potřeby
libovolná semínka

1. Cizrnovou mouku smíchejte s kořením, solí a práškem do pečiva. Přidejte máslo, sýr a Srirachu a prsty vmíchejte do mouky, až budete mít jemné drobečky, podobně jako když se dělá drobenka na buchtu. Podle potřeby přidejte vodu, až se vše spojí v těsto. Nechala jsem těsto asi hodinu stát, při prvním pokusu jsem zjistila, že cizrnová mouka ráda vodičku, takže ve finále se těsto drobilo. Po hodince jsem ho tedy ještě jednou propracovala s dalšími asi dvěma lžícemi vody.
2. Přistupte k modelaci. První várku jsem složitě vyvalovala a vykrajovala, k druhé už jsem přistoupila praktičtěji - kuličku jsem rozplácla na plechu a vmáčkla do placky pár libovolných semínek. Je lepší sušenky nechat vysoké tak 0,5 cm, při chatrnějším stavu chrupu by se tenčí sušenky nemusely vyplatit.
3. Pečte na 180°C do zlatova.

Účty od zubaře mi neposílejte, měli jste si líp čistit zuby nebo si zařídit lepší geny!


2 komentáře:

  1. Tak teď nevím, jestli mi Vás byl dlužen čert, nebo anděl :-) Od té doby, co jsem objevila Váš blog, mám neustálé nutkání zkoušet Vaše recepty, třeba zítra plánuju ohromit rodinu gulášovkou jako ze školní jídelny, těmito extra zdravými "štěrkovými" sušenkami si chci dneska trochu udobřit svědomí - jakože potud jste anděl. Ale třeba o bramborových pagáčoch se mi dneska i zdálo, a to bydlím od slovenských hranic, co by kamenem dohodil a můj muž je ze čtvrtiny slovák... Krabička cibulových sušenek ve mě mizí rychlostí světla, a hned jak je úspěšně pohřbím v mém propadlišti, tak se chystám na ty sýrové, dokonce kvůli nim půjdu na lov cheddaru... Tak Vám teda pěkně děkuju!! ;-) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale za málo, za málo... Ono je to ve finále asi jedno, který z nich to byl, hlavně že se máme :) A víte co? Není mi to líto, že máte pořád ta nutkání! Aspoň v tom nejsem sama. Ty sušenky jsou ale lehce pod pás, to přiznávám, ty jsou mor.. Možná si ten cheddar rozmyslete... Nebo utíkejte a když už tam budete, vemte i nějaké špekáčky, příští týden tu bude zelňačka :D

      Vymazat