Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

23. 10. 2014

KYSELÉ KYSELO PRO KYSELÉ KYSELCE

Po obrovitánsky ohromně strašné době jsem uvařila kyselo. Tak nějak mi včera bylo z někoho dost kyselo, i vzpomněla jsem na tuhle dobrotu, a rozhodla se oslavit nový den skvělou polívkou. Protože skvělá polívka dá zapomenout jak na zimu, tak na otravné jedince, kteří neví, co by, tak kazí dny ostatním. Jestli se čirou náhodou ve vašem okolí taky pohybuje podobný úkaz, udělejte si polívečku, nenechte si rozhodit sandál a vysílejte svou neochvějnou spokojenost dál směr kyselá řiť, protože to jsou věci, které kyseláky rozladí celkem hezky.. Třikrát zdar pasivní agresivitě!


Krkonošské kyselo je jídlo, které asi do velké míry vzniklo z nouze, to mu ale neubírá vůbec nic z kouzla, naopak se člověk pozastaví nad vynalézavostí našich předků a s úctou smekne. Minulý týden jsem někde zahlédla titulek článku, kde Jamie Oliver tvrdí (snad to není hoax), že nejlíp se vždycky vaří tam, kde je málo peněz. A v tomhle případě to platí taky. Než Krkonoše objevily naše celebrity, asi nebylo moc kde a z čeho brát, bral se proto i kvásek jako základ pro pořádnou, hutnou polívku, která zasytí, zahřeje a upokojí náladu. Chleba se dřív pekl hodně doma, byl tedy k dispozici na počkání i kvásek na kyselo.

Pokud chleba doma nepečete a nemáte přístup k žitnému kvasu, zkuste se poptat v nějaké soukromé pekárně, slyšela jsem, že se už obchod s kváskem v některých místech čile rozjíždí, třeba budete mít štěstí. Bez kvásku to totiž nepůjde.

Za mou verzi kysela by mě asi dříve v podkrkonoší pověsili na nejbližší strom a nechali zmrznout, a to klidně i v červenci. Dovedu si představit, že dřív do něj hospodyňky nenalily kelímek smetany a osm vajec, velmi pravděpodobně to v tomhle kraji nedělají doteď. Mno jo, ale vždycky jsem byla rrrebel, tak s tím teď nebudu přestávat, no ne? Navíc, když tam kýbl smetany a vejce nebudete chtít, tak si je tam nedáte, že ano, není nic jednoduššího. Tak tedy...
U nás se tyhle typy polívek dělají v 7 l hrnci (pho potom v 9 l) a trochu se stydím napsat, že to nějak není problém během pár dnů sníst. 
 


Ingredience (dávka pro armádu):
Kvásek:
250 g žitné mouky
300 ml vody
pár lžic kvásku
Nechte prokvasit přes večer a noc. Na kyselo nechávám kvásek záměrně přejet, ne jako na chleba, musí být dost kyselý, aby ochutil polévku a nemusela se dokyselovat uměle. Přidáním více lžic hladového kvásku z lednice popoženete prokvašení (víc kvásku víc a rychleji sežere), než kdybyste rozkvašovali např. z jedné lžičky

cca 4 l vody - upravte podle toho, jak hustou polévku máte rádi
1-1,5 kg brambor
libovolné množství hub, nejlépe sušených
3 střední cibule
8 vajec
3 bobkové listy
kmín
pár kuliček nového koření
sůl
lžíce cukru
sádlo/máslo
kelímek šlehačky/ zakysané smetany, hubeňouři mohou obojí...

1. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky. Dejte vařit, vodu osolte a řádně okmínujte. Namočte houby do horké vody.
2. Kvásek pořádně rozmíchejte metličkou s částí vody a dejte vařit, nejlépe do nepřilnavého hrnce. Přihoďte bobkový list, nové koření a osolte. Než voda s kváskem přejde varem, neskutečně se připaluje, takže míchejte, míchejte, nikam neodcházejte, soused počká, šéf počká, potomci počkají, kvásek taky počká, ale černý na dně hrnce..
3. Když jsou brambory vařené, přidejte je do vařícího se základu. Pokud chcete polévku ještě trochu naředit, vyklopte tam brambory i s vodou, ve které se vařily. Dochuťte solí a cukrem.
4. Cibuli nakrájenou nahrubo osmažte do zlatova na sádle/másle s olejem a přidejte do polévky, případně do cibule může rovnou ještě rozklepnout vejce a udělat smažená vajíčka s cibulkou. Nebo dejte cibuli do polévky a udělejte smažená vajíčka zvlášť a podávejte jako vložku do polévky do každého talíře.
5. Zakončete smetanou, nechte přejít varem a hotovo.



Princip homeopatie zní, že podobné se léčí podobným. Jako budoucí homeopat vám pak musím kyselo na kyselé nálady, o které takhle na podzim nebývá nouze, jenom doporučit! Tak rychle, než homeopatii zakážou, mě zavřou, nebo ještě lépe, zastřelí, a tenhle článek smažou, checht!

9 komentářů:

  1. Dobrý večer, zrovna se na něj chystám, je to dobrota. Nejlepší byl můj mlsný vnuk. Ofrńoval se a potom by ho s prominutím sežral i s hrncem:) Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, od prcků jsou to nejlepší a nejspolehlivěji upřímné pochvaly! Ti se nerozpakují říct, že je něco "hnusný"... :D

      Vymazat
  2. luxusní kyselo :-) díky za recept!! zařazeno do pravidelného repertoáru i u nás doma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to mam radost :) U nás je skoro zákaz, protože jak ja vidím kyselo, je konec...

      Vymazat
  3. jéje, dokonce i kyselo tu máš, ty jsi ale pilná kuchta :o))) zrovna jsem meditovala nad kváskem v lednici, jestli mám zkusit ten žitnej chleba, dyž to neumim, nebo jestli budu srab a udělám mužovi kyselo.. já teda to podkrkonoší vyvdala, ale 'naši' smetanu nedávají, zato tam jsou schopní vrazit půl kostky másla a těch osm vajec by jim taky nebylo zatěžko :oP a brambory dávají zvlášť na loupačku, protože někdo z rodiny je zavařené dovnitř nerad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se ví, kváskovýho tu mám snad všechno :) Jo, kyselo je tradičně nahatý, jak píšu, brambory na loupačku, žádná smetana, ba ani vejce. Ale víš jak, rozežraný Pražáci si to tam můžou všechno nacpat a pak si zajet do Špindlu na sjezdovku, žejo.. :D Už je vás jedenáct?

      Vymazat
    2. já ti dám jedenáct :oD šest nás bude snad už brzo, páč už mi to neba.. včera jsem zahlídla svůj odraz z profilu v kapotě nablýskanýho auta a fakt jsem se lekla.. a udělám radši chleba, nějak na kyselo nemam chuť, jen se musím vykopnout a probudit ten spící kvas :o)

      Vymazat
    3. Nebo udělej obojí, spící kvas nakopneš několikadenním rozkvašováním a to, co odebereš pak použiješ na kyselo. Je to win win, super polívka a chleba se krásně nafoukne, páč budeš mít rozparáděnej kvásek :) Že tě to neba naprosto chápu, ty konce, a ještě ve vedru, jsou peklo. Povedl se ten synátor teda, budeš už mít klid :)?

      Vymazat
    4. depak, zas holka :o( ale klid už bude, další už by bylo krapítko moc do rozpočtu, to leda bysme vyhráli pár melounů ve sportce :oD a navíc si už na další přijdu moc opotřebovaná :oD a ten kvas jsem pořád ještě nevzkřísila, jdu hned na to, nebo se už doopravdy budu stydět :oD

      Vymazat