Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

1. 8. 2014

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY A ČOKOLÁDOU

Švestičky z vlastní zahrádky? Švestičky z trhu? Švestičky z mrazáku? Švestičky máme zrovna v sezóně, takže máte s výmluvami, proč tenhle koláč neupéct, opravdu jen velmi malý manévrovací prostor. A že jste tlustí, se fakt nepočítá, to jsme všichni! Poměr úsilí/efekt je velmi příznivý, když si se mnou nahlas vyslovíte název tří hlavních ingrediencí, musí vám to dojít, i kdybyste zrovna byli momentálně mentálně indisponováni - švestky, lískové oříšky, čokoláda. Hmmm, já věděla, že to půjde po dobrém..


Švestky jsou zrovna ovoce, po kterém se, jsou-li v syrovém stavu, úplně neumlátím. Nabydou-li tekutého stavu, je to zas trochu jiná pohádka, v mém případě s hororovými prvky, a tu tady vyprávět nechci. Když jsou ale švestky vařené, resp. pečené, nasadím altové chrochtání a je mi moc dobře. Miluju je na kynutém táči, v knedlících, no a v kombinaci s čokoládou a oříšky v tomhle koláči fakt nemají chybu. Sekané švestky v těstě koláč pěkně zvláční a zmokří, na povrchu je pak ještě bonus v podobě celých zkaramelizovaných půlek. Vážně dobrota. 


Dělala jsem tenhle koláč několikrát a pokaždé vzbudil velmi pozitivní ohlas. Svým chuťovým výkonem se vyšvihl na velice slušnou pozici, dokonce takovou, že bude servírován na nadcházející oslavě synkových prvních narozenin místo dortu. Se lžící zakysané smetany nebo domácí zmrzliny, myslím, nebude mít chybu. Přátelům, kterým chutnal, i vám, zatím neznalým, tímto nabízím variaci na omleté buchtové téma, oživte si víkendové odpoledne touhle švestkovou krasavicí.

Ingredience:
175 g másla
500 g švestek
175 g cukru
175 g hl. mouky
175 g lískových ořechů nasekaných v robotu na jemno
3 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva
50 g hořké čokolády
2 hrsti celých lískových ořechů
Marmeládu z červ. Rybízu nebo povidla na potření

1. Předehřejte troubu na 180°C. Koláčovou formu vymažte máslem.
2. Hrst ořechů a cca 10 švestek si nechte stranou, jinak ořechy pomelte/posekejte a švestky nakrájejte na kousky.
3. Smíchejte pomleté ořechy, mouku, rozpuštěné máslo, cukr, vejce a prášek do pečiva a metlou nebo v robotu promíchejte, až se směs provzdušní.
4. Přimíchejte na kousky posekanou čokoládu a pokrájené švestky.
5. Vlijte do formy, uhlaďte, poklaďte švestkami (vnitřní stranou nahoru), meziprostory poházejte zbylými celými oříšky a dejte na 40-55 minut péct. Tady záleží na velikosti vaší formy, resp. výšce těsta ve formě, udělejte tedy test špejlí, kdy vyjde ven čistá, je upečeno.
6. Pokud chcete, můžete po vytažení z trouby koláč potřít směsí povidel nebo marmelády rozmíchaných s troškou vody nebo rumu. Koláč získá krásný lesk a dodatečnou trochu vlhkosti a vůně z rumu.

jako chytrý koblížek, který se chladil na okně

Recept je jistě z těch variabilnějších. Tak se mi pozdává, že kombinace různého ovoce a různých čokolád, budou přímo žádoucí! Co vy, jak jste se s koláčem porvali? Nebo se mám ptát, jak jste se o koláč porvali? A chutnal?

7 komentářů:

  1. Moooc dobrý byl, musím vyzkoušet...

    OdpovědětVymazat
  2. Kamča opět nezklamala. Skvělý tip. Švestky koupené na trhu se do tohoto receptu doslova třásly a jejich už tak dobrá chuť byla povznesena o dimenzi výše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně že se dotřásly až do buchty :) Jsem ráda, že chutnala!

      Vymazat
  3. Dekuji za uzasny recept. Prave jsem dopekla a zakrojila. Mnam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju za pozitivní ohlas, jsem rada, ze Vám chutnalo, u nás je taky oblíbeny :)

      Vymazat
  4. Vynikající!! Obvykle nechám koláče sníst manželovi, ale tenhle jsem si vychutnávala převážně já!! Děkuji.

    OdpovědětVymazat