Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

28. 3. 2014

HAŽMUČKY

Tohle je rodinný recept, nazýváme je interně po paní, od které recept je, a i když jsou to bochánky z obyčejného odpalovaného těsta, tu paní jsem měla tak ráda a tak na ní s láskou vzpomínám, že si zaslouží, aby dál nesly její jméno. Navíc větrníků je nepočítaně a tohle vlastně není nic jiného než větrníky v trochu jiném kabátě.



Já osobně nejsem schopná sníst víc než jednoho tohohle lumpa. Je to sladké, je to máslové, takže docela dekadentní záležitost. Ale co naplat, vrátí mě do dětství a to je na ten zlomek vteřiny docela hezká věc. Jinak bych se do dětství tedy moc nevracela... Nenechte se ale odradit mnou, kdokoliv ochutnal na rodinných oslavách, nenechal už mámu na pokoji a pokaždé chtěl na ty příští oslavy právě tyhle zlatavé bomby. Dokonce i dcerka je dostala k narozeninové oslavě. Nemůžu se nepodělit a budu vymýšlet slané náplně pro sebe!

Odpalované těsto:
250 ml vody
velká špetka soli
110 g sádla
210 g hladké mouky
6 vajec

1. Do hrnce vlijte vodu, přidejte sůl a sádlo. Na středním ohni nechte rozpustit.
2. Až směs začne vřít, přisypte mouku a míchejte (odpalujte) několik minut. Těsto je hotové, až se začne odlepovat od stěn a dna.
3. Nechte těsto vychladnout a jedno po druhém zapracujte šlehačem nebo v robotu vejce. Vejce by měla být pokojové teploty.
4. Lžičkou nebo sáčkem dělejte na vymazaný plech stejně velké bochánky.
5. Pečte na 190C do zlatova. Podpořit nafouknutí můžete tím, že postavíte na dno trouby hrneček s vodou.
6. Ještě horké prokrojte a vychladlé plňte krémem a pak nechte minimálně přes noc rozležet.

Co se krému týče, můžete je plnit více méně čím chcete. I na slano půjdou. U nás se dělají s žloutkovým krémem, stará 80's klasika, ale tak nějak z nostalgie... ne? co?

Žloutkový krém:
250 ml mléka
120 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový puding
3 žloutky
250 g másla

1. Všechny ingredience kromě másla povařte na mírném plameni do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
2. Vyšlehejte máslo do běla a po lžících přidávejte pudingovou hmotu a postupně zašlehávejte.

Fantazii se ale meze nekladou, super budou i s krémem ze slaného karamelu, nebo třeba půl na půl. Nebo to nebudu vymýšlet za vás a nechám si od vás poradit, čím vším je ještě naplnit!


8 komentářů:

  1. Sice jsem je v dětství neměla, takže se nemám kam vracet, ale jdu na to! Vypadá to tak skvostně, že prostě neodolám ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem se chtěla leknout, že jste neměla dětství! Tak se pak podělte, jestli se dílo zdařilo a jak chutnalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak dětství jsem samozřejmě měla :D jen mi doma nedělali hažmučky ;) Dílo se podařilo, chutnalo a zmizelo jak pára nad hrncem. Jsem na sebe pyšná, bo jsem udělala krémovou inovaci. Protože se mi tam nechtělo rvát tolik másla (manžel by neměl ráno na chleba), tak jsem použila do uvařené pudingové hmoty jen 1/8 másla a 1/2 mascarpone a musím říct, že už nikdy jinak :D

      Vymazat
    2. No mascarpone zní teda skvěle!

      Vymazat
  3. Hmmmm, to vypadá dobře, co takhle vanilková zmrzlinka dovnitř?

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, určitě, ale je pak třeba to podávat akutně, jinak s krémem se dají podávat i chronicky :) Vydrží tak 4 dny v lednici.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají božsky! Kami, myslím, že tě budu mít jako návykovku :-D
    Já mám k odpalovanému těstu takovou historku z doby mladomanželské. U nás doma se taky nedělaly, ale věnečky i větrníky mi moc chutnaly, tak jsem v práci vyprosila recept od kolegovy manželky. V receptu bylo 1/4l vody. Řekla jsem si, že to je málo a rovnou jsem udělala (na poprvé) těsto z litru. Pak jsem několik hodin pekla a pekla a pekla a když jsem to dodělala, naložila jsem milé věnečky i s robátkem na kočárek a rozvážela po kamarádech, protože jsem je nemohla ani cítit. Trvalo mi několik let, než jsem se je zase naučila jíst :-D
    Jo, a jsou dobré i se slanými náplněmi - třeba tvarohové nebo sýrové pěny ozdobené zeleninou jsou v nich moc dobré

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, ráda budu tuhle funkci plnit! :) Historka je roztomilá, docela mi k tobě i sedí,když vidím, po kolika pečeš ty chleby :)

      Vymazat