Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

14. 4. 2015

RAJSKÁ POLÉVKA S INDICKÝM OCÁSKEM

Tak jsem tady zase otravně s další polívečkou. Cože? Klasická rajská už vám leze ušima? Tak to je čas vyzkoušet tuhle s hřejivým závanem Indie! Při jednom rozjímání nad tím, co tak rodině rychle splácnout k večeři, jsem se nechala inspirovat plechovkovou sekcí naší spíše a vzniklo z toho tohle. Já rajdu tak miluju! Heleďte, nechte si ty přisprostlé asociace, tahle rajda je nevinná, a taky moc dobrá. Nic neplatíte, ani nic nechytíte, slibuju. Nemůžu vám ale slíbit, že se z vás nestanou závisláci. My ji zlikvidovali během jednoho sezení. 


Rajskou opravdu zbožňuju celkem v jakékoliv podobě. Rajčata taktéž. Kdybych se třeba ale měla řídit tím, co můžu jíst podle krevní skupiny, je ze mě do týdne nejpozději neurotický uzlíček. Měla bych být vegetarián a krom mnoha jiných věcí, bych měla dát sbohem taky rajčatům. Pche! To radši umřu o pět let dřív na pálení žáhy, ale s rajskou na rtu! Nemaluju si, že rajčata z plechovky nebo passata mají stejné účinky jako čerstvé rajče ze zahrady, ale abyste věděli, ani to mě neodradí. Dokonce jsem se dočetla, že rajská jablíčka mají v syrovém stavu alkalizující vliv na organismus, ve chvíli kdy k nim ale přibyde cukr nebo jakýkoliv škrob, podpoří to spíše kvašení a vznik kyselin v zažívacím traktu, a dochází k dráždění ledvin a střev. To jsou ale ošklivá, ošklivá rajčátka, že? No jen houšť! Lepší, než se krmit foie gras a mít před očima ty ubohé ptáky s vyvalenýma očima, když jim kdosi cpe knédl do krku.


Pro rajskou jsem měla slabost už jako dítě, polívka mě zachraňovala při "sladkých dnech" ve školní jídelně a omáčka mi dodnes evokuje prázdniny v roce 1986, které mám spojené, krom rajdy, taky s tenisem. Táta odjel na Štvanici řvát jako lajnový rozhodčí na Fed Cup, na kterém poprvé od odchodu ze země hrála Martina Navrátilová. Máma, která chodila do práce, mně s bráchou navařila obří kotel rajské. My s bratrem každé ráno vyráželi na parkoviště za sídlištní hotel a na betonu třískali raketou do míčku, co se do něj vešlo (tedy já třískala, bratr hrál, já to držela jako prase onu pověstnou cvičku, jak se mi papá při každé příležitosti nerozpakoval sdělit...), pak jsme uřícení dorazili domů, ohřáli rajskou a kolínka a s kouřícím talířem se usadili v obýváku (protože kocour nebyl doma), pustili televizi, ve které šel tenis a snažíli se zahlídnout tenkrát počínající pleš našeho otce. A párkrát se nám to i podařilo. Víckrát se nám ale podařilo zaslechnout jeho hromový hlas, když zařval "out". A takhle nás to jak s tenisem, tak s rajskou bavilo snad týden! Asi i proto mi dodnes rajská sepne promítačku se vzpomínkami na tyhle prázdniny. Co spíná rajská vám? Pokud zrovna ne ledvinovou koliku?



INGREDIENCE:

1 větší cibule, nakrájená na středně hrubo
3 stroužky česneku, nasekaný na drobno
palec zázvoru, nastrouhaný na drobno
2 hřebíčky
2 bobkové listy
4 cm kousek skořice
4 tobolky kardamomu
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
1 vrchovatá lžička garam masaly
1 mrkev, pokrájená na tenké plátky
kousek celeru, cca 70 g, pokrájený stejně jako mrkev
1 rajský protlak
1 rajčatová passata
1 konzerva rajčat
3 lžíce hladké mouky
0,5-1 litr vody nebo zeleninového vývaru (podle toho, jak máte rádi polévku hustou)
1 plechovka kokosového mléka
olej, sůl, cukr, čerstvý pepř

1.  Cibuli osmahněte na oleji společně s česnekem, po chvilce přihoďte zázvor a nechte trochu restovat, až cibule zesklovatí.

2. Přihoďte pokrájenou mrkev s celerem a koření, krom garam masaly a muškátového oříšku. Až zelenina začne nepatrně chytat barvu, přisypte garam masalu a muškátový oříšek a ještě minutku, dvě míchejte, až se koření pořádně rozvoní.

3. Zasypte orestovanou zeleninu moukou (přidejte trochu másla nebo oleje podle potřeby) a nechte mouku trochu zasmahnout. 

4. Přilijte passatu, vyklopte do hrnce rajčata a rajský protlak a dolijte vodou. Dochuťe solí a cukrem, případně čerstvým pepřem a nechte vařit cca půl hodiny.

5. Přilijte kokosové mléko a vylovte koření. Já jsem z dvou kardamomových tobolek vydloubala semínka a hodila je zpátky do polévky, mám ho ráda a mám pocit, že věci vůbec neuškodil, ba naopak.

6. Nejlépe v mixéru polévku rozmixujte nebo na ni zaútočte ponorným mixérem. Mixér ale polívku krásně našlehal a byla opravdu luxusně hlaďounká. Dochuťte podle vlastních potřeb a nalévejte.

To se pak celá kyselinotvorná chemie v trávícím traktu může jít vycpat, abych to tak nějak odborně shrnula... Snad vám bude chutnat tak, jako chutnala nám :)




7 komentářů:

  1. Tak toto je iný level paradajkovej polievky! Je jednou z mála, ktoré moje dcéry zjedia. Urobím túto indickú, som zvedavá, čo mi na ňu povedia. A rajská mi spíná tiež jedny bohovské prázdniny. Ale mala som 17 a brigádovala v jednom rekreačnom zariadení a pani, čo tam varila, uvarila takú rajskú polievku, že na ňu spomínam doteraz. Na tú polievku. Spomínam aj na iné úžasnosti onoho leta, ale tá polievka...

    OdpovědětVymazat
  2. Je úžasné, jakou má jídlo moc, že? Mám to takhle s několika jídly a vždycky jsou to vzpomínky hezké. Až tedy samozřejmě na nudle s mákem, játra, ledvinky a podobná zvěrstva ze školní jídelny :) Ať dcerkám chutná, dejte vědět. K.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky .. miluju tomatovou polivku v me oblibene indicke restauraci ... a strasne moc jsem si ji chtel zkusit doma ... receptu na netu mnoho, ale zadny se mi tak uplne nezdal .. Odkladal jsem to a odkladal .. Az nakonec jsem nasel a pouzil ten vas .. OK, lehounce jsem si ho upravil .. ale vysledek .. BOMBA .. Dekuji, dekuji a jeste jednou dekuji :-) Uz asi 3 tydny to varim neustale dokola .. Bez Vaseho receptu bych asi stale tapal a odhodlaval se ... Honza (jdu studovat vas blog a hledat dalsi inspirace :-) )

    OdpovědětVymazat
  4. V samotnem nadseni z polivky jsem malem zapomnel pochvalit skvely styl psani :-) Tohle neni jen "bohapusty"recept, tohle se i bezvadne cte :-) At vam nadseni pro blog vydrzi co nejdele ... (HOnza)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Honzo, jedním dechem se omlouvám za zpožděnou reakci (prázdniny s dětmi) a dekuju za moc mile komentáře! Mam radost, ze jsem Vám pomohla ukončit hledání ideálního receptu na rajskou polivku, snad Vás u me na blogu zaujme i něco dalšího :) Diky i za prani nadšeni pro blog, toho mam stále dost. Jen "válečku" na mateřské mam za sebou, času bude asi čím dal min, ale toho grafomana v sobě musím nějak živit, úplně do kytek tak snad blog nepůjde :)

      Vymazat
  5. Přesně kvůli tomu osobnímu stylu se inspiruju při vaření na blozích a ne jen na stránkách o receptech :) Jinak rajská byla super, děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za ultrazpozdenou reakci, komentar mi nejak utekl.. Mockrat dekuju za milou zpetnou vazbu a doufam,ze se inspirujete i nadale! ☺

      Vymazat