Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

30. 4. 2015

FALEŠNÁÁÁ, FALEŠNÁ MUSAKA

Ano, je. Václav Klaus by s tímhle označením jistě neváhal. Pracovní název je to ale dobrý, ne? Jak Klause ráda nemám, lilek naopak, což už jsem v několika minulých článcích zmínila, zbožňuju. Skoro jsou to takové dva protipóly. Klaus a lilek, myslím. Lilek je pokorný, skromný, důstojný ve své temné fialovosti, přizpůsobivý, na nic si nehraje, nekňourá a nevzteká se, když nemá výlučnou pozornost okolí, a zaplať pánbuh tu bude i pro další generace. I lidový název lilku "jablko bláznů" se do téhle rovnice hodí celkem hezky.. No ale k musace - je opravdu, ale opravdu falešná. Není v ní jehněčí maso, není v ní bešamel a lilky jsou ogrilované, ne smažené na oleji. Tím pádem je taky co? Ano, dietnější. S nějakým zeleninovým salátkem skvělé a vyvážené jídlo, za které by nás třeba možná ani výživový poradce smrtelně nezranil svým ukazovátkem..


Samozřejmě, že s bešamelem je všechno lepší. Lasagne, musaka, to jsou jídla, po kterých by se obyčejně lidi utloukli. Ale pak by se taky utloukli o hodinku později, kdy hekají někde na kanapi jako velký zlý pes a naříkají "ah, schweinhund" a "och, scheisse katze"! Snědli toho kýbl a teď se nemůžou ani hnout, případně se hnou, aby si vzali Isochol, který jim teď už stejně nepomůže. A do toho přicházím já s nabídkou kvalitního, ale lehčího pokrmu. Ne, beze srandy, i takovou čuňárnu jako je musaka, jde odlehčit, a přitom zůstane stejně lahodná. Protože proč? Protože monsieur lilek je stále přítomen. S lilkem je taky všechno lepší! O mé lilkoadoraci více zde.


Příprava musaky je taky tak trochu opruz. Je to zdlouhavé, musíte udělat skoro tři jídla zvlášť, abyste to pak konečně mohli plácnout do pekáče a do trouby. Ale stojí to za to, fakt! Obvykle ji dělám právě z tohohle důvodu maximálně třikrát do roka, pokaždé si ale říkám, že ji musím vařit častěji, tak je dobrá. Při minulém nákupu jsem narazila na lilky v akci, byly krásné, malé, pevné, hladké (lilky!!!), no a bylo vymalováno. Tak si taky vymalujte na lilkovo, uvidíte, že nebudete litovat!



INGREDIENCE:
(pro cca 8-10 lidí, tedy velký pekáč, přizpůsobte množství ingrediencí vlastním úmyslům)

masová omáčka:
2 středně velké cibule, nakrájené nahrubo
4 stroužky česneku, nakrájený nadrobno
750 g mletého hovězího/vepřového masa, nejlépe 50/50 (druh zvolte podle sebe, třeba hovězí zadní a vepřová plec bude relativně rozumná volba z hlediska tučnosti masa)
300 ml pitelného červeného vína
2 plechovky konzervovaných rajčat
1 rajčatová passata
2 lžíce olivového oleje
pár větviček čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného
lžička oregana
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
čerstvě mletý pepř
větší špetka strouhaného muškátového oříšku 
sůl

1,5 kg brambor
8 menších lilků, příp. 4-5 velkých
řecký jogurt /chcete-li/
parmazán
olivový olej 
sůl

1. Připravte si lilky - omyjte je a osušte. Nakrájejte je podélně na plátky silné zhruba 1,5-2 cm, z každé strany osolte a nechte v cedníku vypotit, dokud si nepřipravíte ostatní věci.

2. Připravte si základ na omáčku - cibulku s česnekem osmahněte, dokud cibule nezesklovatí, přihoďte celé koření (nové koření, bobkový list, tymián), přidejte maso a chvíli restujte, dokud nevidíte žádná růžová místa. Dostatečně osolte a přidejte zbývající koření - oregano, muškátový oříšek, pepř.

3. Zalijte červeným vínem a nechte odpařit alkohol. Přidejte rajčata z plechovky, passatu, promíchejte a nechte bez poklice na středním plameni redukovat. Až bude omáčka hezky zahoustlá, odstavte. Trvá to celé "bajvoko" hodinku. Ve finále se pokuste vylovit bobkový list a nové koření (případně tymiánové větve). Přeji příjemnou půlhodinku u relaxace sprostým nadáváním...

4. V téhle fázi vás začíná mrzet, že jste se do toho vůbec pouštěli. Nalijte si dvojku z otevřené láhve, běžte si dát cigárko a zase se hezky vraťte. 

5. Vítejte zpět. Nalijte si další dvojku a oloupejte brambory. Pokrájejte je na cca 0,5 cm plátky a dejte na pár minut vařit do poloměkka do osolené vody. Slijte vodu a nechte brambory vychladnout.

6. Už padáte úmorem, ale už se to chýlí, nebojte. Rozpalte gril. Myslím tím ten v troubě, nemusíte kvůli tomu lítat na zahradu /nehledě na chudáky, kteří ani zahradu nemají!/. Lilky otřete do sucha kuchyňskými papírovými utěrkami, z každé strany postrašte olivovým olejem a dejte pod gril, z každé strany jim stačí tak 5 minut. Prostě do barvy. Kdo nemá gril, může je opéct na oleji na pánvi. Počítejte s výrazně vyšší spotřebou oleje, než u grilu, lilek je jako houba!

7. Do zapékací mísy, kterou můžete lehce vymazat máslem nebo olejem, klaďte na střídačku brambory, lilky, omáčku, nebo jak to na vás přijde. Prostředek můžete prokapat řeckým jogurtem a zase klást ve vrstvách brambory, lilky a omáčku. Čím zakončíte, je celkem jedno, jen možná lilkem ne, snadno se spálí. Vršek zhusta postrouhejte parmazánem a dejte zapéct na 210 asi na 45 minut do zlatova.


Až zase nebudete vědět, kam s ním (lilkem), poličte si na tenhle zapékaný. Je to fakt lahůdka, navíc se spoustou proměnných. Vegoši vynechají maso a brambory s lilkem prolijí jen rajčatovou omáčkou a přitlačí na sýru, nebo nahraďte brambory pláty lasagní, cuketou, vrstvou vařené čočky, .... Buďte veselí, buďte hraví! A hlavně teda zdraví. A dobrou.




2 komentáře:

  1. Áno, musaka je božská, robím ju tak podobne, bez vína. Ani ja sa nepárem s bešamelom a vyprážaním lilku... A na vrch kladiem rajčata pokrájané na plátky, ak mám. Alebo pred šupnutím do rúry zalejem bielym jogurtom vymiešaným s vajcom, soľou a čiernym korením. Možností je veľa, hlavný je tam však ten lilek, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Ivo, lilek je božský ve všech možných podobách! ☺️

      Vymazat