Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

13. 2. 2015

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY POČTVTÉ!

Co vy a řepa? Ne vaše řepa, ta kupovaná, červená. Mnohými nenáviděná. Co? Baštíte nebo štítivě obcházíte obloukem a z její zemité vůně se vám dělá mdlo stejně, jako když vaším open spacem projde ten fešácký korporátní manažírek  a vypadá, že pluje na obláčku parfému Chanel Egoiste? Pravda, ne vždy je řepa lahodná. U nás se jí spořádá hromada, dokonce i děti ji mají rády. Je ale pravda, že pořád to samé dokola se přejí i tomu největšímu řepákovi, je potřeba zapojit trochu fantazie. Poslední salát, který jsem v záchvatu ze zoufalství plynoucí invence, dala dohromady, mi ale moc chutnal, proto se o něj dělím. Různých obměn řepného salátu není nikdy dost.


Před pár dny jsem ukončila detox, který jsem na sebe hypermasochisticky uvalila. Možná jste o něm slyšeli, je to tzv. Neera detox nebo taky master cleanse. Sedm až deset dní nic nejíte, pouze pijete nápoj umíchaný z javorového sirupu, citronové šťávy a cayennského pepře. Slyšela jsem o téhle kůře několikrát a z několika stran, ale buď jsem byla chodící inkubátor, chodící flaška na mlíko nebo se věnovala zaneřáďování těla tak pilně, že jsem na nějaké odneřáďování neměla ani pomyšlení. K zahájení mě donutil až podivný lišej, který se mi začal šířit po obličeji, asi pozdní dárek k narozeninám. No a taky pocit, že jsem sežrala rodinu hadrů na podlahu, kterou nikdy nestrávím. Prostě čas na očistu, tedy očistec.

 
Protože jsem opravdu flagelant, jak se patří, spolu s očistou jsem šla i "cold turkey" s kouřením. Skoro ve čtyřiceti jsem byla dost hloupá na to, abych žačala znovu kouřit. I přesto, že jsem sedmnáct let měla cigáro takřka přišité k ruce a přestat kouřit byla jedna z nejtěžších věcí, které jsem zatím podstoupila. Nicméně... Zkrátím to, projekt se zadařil, devět dní uteklo jako voda, paradoxně ani soudružky cigarety se nijak vehementně nehlásily, takže mission impossible se obrací v jednoznačně possible. Po téhle kůře dává docela smysl, že člověk hned první den nezasedne k vepřovému bůčku, ale vezme to zlehka. I když pravda, já poslední den kůry pozřela s kamarádem tři Plzně.. Nikoli města, ale nápoje. Ale to doma nezkoušejte, děti. Každopádně lišej je pryč, pár kilo taky a je ze mě opět nekuřák. Takže do rachotu vašich slzí mohu říci, že na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti mrazem, na pokraji smrti vysílením, ale stálo to za to!


A tady pak právě přichází ke slovu ten řepný salát. Několik dní po ukončení se jí velmi zlehka, a i potom není od věci zatěžovat pajšlík postupně. Sranda je, že ani na nějaké tučné, neřkuli sladké, není chuť.

Ingredience:

6-7 větších řep, nejlépe podlouhlých salátových, nemají tak ostrou zemitou vůni a chuť
1 malá cibule nakrájená na jemné proužky
půlka menšího čínského zelí
1 velké jablko
1 měkké avokádo
1 kostka uzeného tofu (případně tuňák/vejce na tvrdo/kuřecí maso)

Na dochucení:
dijonská hořčice
citronová šťáva/jablečný ocet
sůl, pepř, 
olivový olej
sezamový olej
sojová omáčka
opražená sezamová semínka

1. Řepu uvařte do měkka v osolené vodě. Oloupejte, pokrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte. Přidejte na jemno pokrájené čínské zelí, jablko a cibuli. Přidejte libovolný protein.
2. Dochuťte podle vašich ctěných preferencí, nakonec přidejte avokárdo, ještě lehce promíchejte, nechte chvíli odležet a můžete do toho vletět.


Jaké řepné životabudiče preferujete u vás doma? A neříkejte že ty, které zůstatnou za dveřmi vašeho bytu, to není žádná hra potom... Jen počkejte, jak mi budete blahořečit, až si budete salátek chroupat pěkně u stolu v "oupn spejsu" a to ztepilé ztělesnění korporátu vás poprvé skutečně zaregistruje. Proč? Protože ho zaujme ta řepa samozřejmě! Řepa je cool a hip a pod oblekovou košilí každého korporátního blba bije srdce hipstera, to dá rozum! Třeba si od vás na dalším team buildingu vyžumrá  recept!

14 komentářů:

  1. No teda, salátek se Vám milá Kamilko opravdu povedl :) jako ostatně všechno co u Vás vidím. Dnes peču podle Vás Melting moments. Těším se na další skvosty a máte hezky upravené stránky. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za zhodnocení nového vzhledu, Jindro, jsem ráda, že se Vám líbí. Mořila jsem se s tím do dvou do rána a odmítala pustit skus :) Jak se vyvedly Melting moments? Krásný zbytek víkendu přeju.

      Vymazat
    2. Povedly se, příště budu dělat dvojitou dávku :) Díky za recept.

      Vymazat
  2. Salát vypadá krásně, ale asi ho bude doma těžší prosadit než tu gulášovku, co jsem od Vás dělala minule :) Aspoň, že naše mimino ještě moc neremcá a sní, co mu předložím :-) Jinak máte pěkné stránky a podle fotky jste evidentně sympaťačka (velké body plus máte za Murakamiho, je to moje láska několika posledních měsíců). A Chanel Egoiste a Salát počtvté mě taky pobavily:) Tak hezký den a zas příště!! Barbucha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, tak třeba aspoň mimčo si trochu dá. Je to náhodou fajn, strčit jim kde co a využít jejich ochoty experimentovat. Naše děti jí naprosto všechno, nějaké ofrňování neznám, pánbůh zaplať :) Se sympaťačkou nevím, nevím, ale je to od vás milé :) Murakami je taky moje láska, totálně mě vtáhne do těch svých zvláštních světů. V našich hlavách je to hodně podobné, jen to neumím tak skvěle vyjádřit jako on :) Hezkou neděli přeju. K.

      Vymazat
  3. Ach..??.. Tak teď vás opravdu miluju. Ten druhý a třetí řádek úvodu mi prolil srdce nově okysličenu krví a tělo naplnil teplem takřka lidským :O
    Každopádně trocha zděšení proběhla. Detox, 7-10 dní jen ten nápoj? Vážně? Kolegyně veganka mne na tohleto či cosi podobného ukecává dnes a denně. V tom našem Open Space. Každopádně řepa červená je mou oblíbenou a dokonce čím dál častěji připravovanou kamarádkou. Jen doporučuji pečení namísto vaření. Kecy kecičky tady ode mne. Jdu se začíst dále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a na vyznání lásky už vůbec nevím, jak reagovat, hehe.. Jo, já věděla, že sarkasmus namířený na korporát padne u někoho na úrodnou půdu :D To se zasmějeme, až za rok a půl do nějakého korporátu nastoupím... eh.
      Detox byl mísky masakrální, ale pocit ex post dobrý! Ale pravda, muži ho moc nedávají, asi bude pravda, co se říká o těch hladových chlapech! Jinak o řepě pečené vím, ale je to pro mě nějak moc opruz už, navíc v té troubě věčně leží něco jiného... :)

      Vymazat
  4. jak říká má ctěná manželka: ty by jsi od ní snědl snad i tu řepu. Taky že jo, jdu to zkusit...T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak pak podat hlášení! V týhle podobě je ale řepa fakt snesitelná :)

      Vymazat
    2. manželka říká : úžasný, já říkám super, jen si myslím, že to uzené tofu je tam zbytečně navíc, přebije jiné chutě,takže bez něj, každopádně díky za další dobrej recept

      Vymazat
    3. No vyborne,i chot se pripojila!To tofu neni povinny,samosebou,mne zapadalo k sojovce a sezamovymu oleji celkem dobre (jinymi slovy,nic jinyho doma nebylo,ha..),ale je fakt,ze treba kousky kureciho by asi zapadly lepeji.Diky za komentar a priste podepsat,at vim,komu dekuju ;-)

      Vymazat
  5. Vyzkouším, řepu miluju na všechny způsoby...syrovou, vařenou, pečenou, i mléčně kvašenou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mléčné kvašenou se už nějakou dobu chystám, jsem zvědavá.

      Vymazat