Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

22. 12. 2014

SVÁTEČNÍ ZOB NEJEN PRO SLÍPKY - PEČENÁ CIZRNA A BYLINKOVÉ OŘECHY

Byla jsem zplozena k rozdávání radosti. Tak trochu jako Ježíšek. Někdy dokonce rozdávám radost tak intenzivně a úspěšně, že jsou lidé během chvilky natolik saturováni, že už mě pak třeba po zbytek života nechtějí ani vidět, prostě jim to stačí... Vy, čtenáři mého blogu, ochuzeni o ten osobní dotek, si tu radost dávkujete po kousíčcích a někteří z vás se pro svou porci trpělivě vracejí. A jak je známo, vytrvalost se vyplácí, jako na příklad teď, kdy vám přináším dar v podobě tipu na mezisvátkové zobání. Až se vám bude dělat ze všeho toho cukroví zle, budete mě za záchranu vaší diabetem ohrožené slinivky opěvovat a uctívat. Ale tak nechte toho, není zač, fakt!



Letos jsem opravdu Vánoce pojala asketicky, přesně jak jsem vyhrožovala. Neupekla jsem ani kousilinilínek cukroví, ba ani perníčky jsem s dcerou nepekla, prostě budu kráčet v šlépějích matky Herodesky. Až nastane čas, vyndám z mrazáku hotové makronky, vánočky bude, až do ní bude potomstvo znechuceně dloubat prstíčky, zkrátka myslím, že strádat nebudeme. A ani nevíte, jak jsem spokojená! Nemusím tu tajtrlíkovat a plnit x druhů blbin, které pak nikdo nejí nebo naopak jí moc a já to pak musím hubnout. Taky neuklízím, spolehlivě mi uniká souvislost Vánoc s úklidem, může mi to někdo vysvětlit? Uklízím pořád. Mám dokonce tak trochu podezření, že to je taková nějaká archetypální ženská pomsta předchozích generací těm dalším - prostě MUSÍ být naklizeno i UVNITŘ skříní, nebo potom alternativně (ale to napadá každého) že to je prostě rafinovaný prostředek k týrání našich protějšků. Ale protějšky jsou odolné, prostě se seberou a vypadnou do hospody. No nic. Dárky dětem jsme taky s manželem pořídili během jednoho večera v Tescu a naskledanou. Žádné duševní flagelanství, žádné náběhy na řecké tragédie, žádné otlemené obličeje, že "zejtra je ty jo Štědrej den a krucinál zas neňy nic hotový".. Sice není, ale nikoho to netrápí. A tak to má být. Bude jen pohoda.


No ale i přesto, že je všude jídla víc než dost, přistihnu se stejně v tomhle období, že jsem přeslazená a pokřoupala bych si na něčem slaném. Většinou není na čem, proto jsem se letos rozhodla přípravu nezanedbat a mít po ruce přesně to pravé pro chvíle, kdy se budu jako mlsná velryba popleskávat od ledničky ke spíži a hledat, co bych ještě vdechla. Nebo na Silvestra bych to taky viděla jako možnost. Aspoň něco v tom koncertu trapnosti, který se na vás večer povalí z telky, k čemu se můžete uchýlit. Znáte to, máte z programu husí kůži i ve střevech a okolo desáté večer zjistíte, že jste od osmi stihli takřka vykrvácet nudou. To v tom lepším případě. V horším se proberete z omamného polospánku a totálně zpanikaříte, protože v televizi je Helena Vondráčková, Rákosníček Bohdalová a Kaiser s Lábusem ve svěžím a mladém vydání a drahnou chvíli vám trvá, než si uvědomíte, že není rok 1985, že je prostě jen Silvestr a tak to na Silvestra v telce chodí. Pak se s největší pravděpodobností zvednete, oduševněle říhnete a půjdete spát. Ale ještě ráno vás v bříšku budou tížit ořechy, které jste odevzdaně zlikvidovali všechny, protože jste včera večer stejně chtěli umřít... A zas to nevyšlo..


Ingredience na bylinkové ořechy:

4 hrnky libovolných ořechů, nesolených, nepražených
cca 30 lístků šalvěje natrhaných na větší kousky - tady je nezima velkou výhodou, manžel mi naškubal šalvěj na Vyšehradě naprosto bez problémů
1 velká větvička rozmarýnu, lístky otrhané
asi 3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Ořechy promíchejte s šalvějí, rozmarýnem a olejem, osolte, namelte na ně čerstvý pepř, rozprostřete do jedné vrstvy na velký plech a dejte péct do trouby na 90-95°C na závratné tři hodiny. Ořechy by neměly zhnědnout, zato budou fantasticky křupavé.

Ořechy vydrží v nějaké uzavíratelné nádobě zhruba týden. Když ji vezmete do práce a tam ji přes svátky necháte. Protože jinak nevydrží. Jestli teda víte, co myslím... Strašný, todlecto!


 
No a volně se můžeme přesunout na pečenou cizrnu. Zní to divně, co? Cizrnu mám hrozně ráda a je taky fantastické, jak je tahle luštěninka verzatilní v použití. V téhle podobě je z ní luxusní a zdravý snack, který převálcuje tyčinky nebo tu odpornou nerozkousatelnou kukuřici během pikovteřiny. Zkuste ji, bude křupat celá rodina. A slovo křupat je zde mnohoznačné, jak jen může být.

Ingredience na pečenou cizrnu:

2 plechovky cizrny nebo máte-li čas, uvařte si ji ze sušeného stavu
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého koriandru
sůl pepř
2 lžíce olivového oleje

Cizrnu sceďte a osušte nebo nechte proschnout prostřenou na plechu. Smíchejte s olejem a kořením, rozprostřete na plechu a pečte na 200°C asi 30 minut, nebo dokud nebude mírně křupavá a zlatavě hnědá.



No a to je celé, žádná velká námaha a výsledek? Kopec zobání. Pokud by vám nechutnalo, můžete to pak případně nasypat sousedkám, až zase budou drbat někde na chodbě a rušit vás ve vánočním rozjímání. Uvidíte, že se uklovou. Nebo pak v novém roce kolegyním v práci, až se vyšňoříte do toho činaného svetýrku od manžela a vezmete kabelku od milence a ony si budou moct krčky ukroutit. Naaaa puťa puťa. Šmankote, nějak jsem se zakecala. Tož hezké svátky a uvidíme se v roce 2015. Nebo aspoň já tady budu, tak přijďte, bude sranda!




13 komentářů:

  1. Jeste jsem nestihla vyzkouset pagace a ted zase tahle nam nam cizrna :). Uvidim, co se da delat.
    Kazdopadne dekuji mockrat za skvele recepty a taky za prima cteni ! Jako verny clen Tveho fan clubu se moc tesim na dalsi.
    Vesele Vanoce a pohodu do noveho roku preji Tobe Kamilo i vsem Tvym drahym. Eva xxx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuju za milé přání, entuziastické zhodnocení mého počínání a přízeň. Vynasnažím se, abych i nadále poskytovala drobné radosti :) Tobě i Tvé rodině taky krásné Vánoce a celý další pozitivní rok bez nich. Až na ten konec ;)

      Vymazat
  2. :D :D Je to dřina, prochechtat se vždycky až k receptu! :D Oříšky i cizrnu si určitě udělám, ale do zítřka to nestihnu, takže týden si v práci nepoleží.... ;)
    Kamčo, díky za tvoje recepty, ale hlavně za tvůj humor a za tebe tak nějak komplet. :D Krásné svátky, klídek, pohodičku (pojala jsem letos vánoce stejně, jako ty - super!!) a hlavně buďte zdraví, šťastní, spokojení a mějte se rádi, rodinko! :* <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, drahá, víš, jakou mně to dá dřinu, prochechtat se vždycky až k receptu??! :D Jsem ráda, že sem chodíš, oříšky neoříšky a že o sobě "víme". Tobě, Jájovi i celé rodince, včetně té poslední prďolinky, taky přeju krásné svátky a hlavně mír a zdraví, ostatní je jen balast, více či méně :)

      Vymazat
  3. :oDDDDD souhlasím s předchozím komentářem....doslova se prochechtávám k receptu...přičemž zmínka o vánočním úklidu mě pobavila VELMI. Také razím heslo, že Ježíšek se narodil ve chlévě a tudíž se snažíme tuto tradici doma patřičně dodržovat...no,upřímně, ono to asi u nás asi moc jinak nejde...tři chlapi v chalupě a jeden velký hafan, stará prvorepubliková vila v neustálé rekonstrukci...hmmm....ale stejně je to vše hlavně o domácí pohodě a velkých objetích a ne o žádných velkých obětích...:o) Přeji krásné svátky a díky za perfektní načasování slaného křupání..Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky, že se mnou držíte basu, a to nejen s úklidem! :) Je to tak, pohodu si děláme sami a úklidem jí nedocílíme. U nás je tak nějak bordelové kontinuum, takže logicky i úklidové, pročež odmítám uklízet ještě NA policích apod., kam se nikdy nikdo nedíval! :) Přeju Vám i celé Vaší testorenové bandě krásné a pohodové svátky, už máme po všem, tak zas až za rok. Jo a dobré trávení taky přeju :)

      Vymazat
  4. No to je nádhera, já cizrnu moc nemusím, ale tuhle určitě vyzkouším. U nás se všichni ládují cukrovím, já ho ale nemám ráda. Tohle bude jiná mňamka. A ty super pagáče upeču na Silvestra :) Přeji Vám všechno nejlepší do nového roku a děkuji za Vaše bezva povídání i za bezva recepty. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, oříšky jsou opravdu moc dobré, dlouhým pečením na nízkou teplotu jsou křehounké a i šalvěj s rozmarýnem se upeče do křupava a není problém je sníst spolu s oříšky. Snad si pochutnáte. S cukrovím jsme na tom stejně, taky mě nechává celkem chladnou. Děkuju za přání, pochvalu a čtenářské návraty, a přeju Vám a Vaší rodině taky jen to nejlepší do nového roku, nebo alespoň pevné zdraví a hodně sil a humoru :)

      Vymazat
  5. Kamčo, cizrna je i naše oblíbená. Dělávala jsem ji na wok pánvi, ale na plechu je to lepší. Římský kmín se s ní skvěle doplňuje.Jako vždy máš pochvalu. R

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooo, díky, díky, nicméně maximální minimum receptů je moje tvorba, většinu vyzobávám a přináším s kupou blbých komentářů z různých food webů. Ale vždycky jsem ráda, když se trefím nejen nám do chuti :)

      Vymazat
  6. Milá Kamilo, jde mi o život! Poraď! Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Moje cizrna je značně militantní, vybuchuje podobna popcornu. Trouba zaprasená, já v rozpacích, tak se na ni těším a ona mě takhle vypeče. Mělo to být obráceně. :-( Použila jsem už hotovku ze sklenice...

    Péťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šišišmarjá, no ne! To jsem z toho teda jelenice trochu a asi neporadím :( Já nevííííím, co to má znamenat a co se děje. No asi to bude tím, že to je z tý plechovky, ale moc mi to do hlavy nejde teda... Každopádně je mi líto, že jsem Ti takhle zkomplikovala život, protože si dovedu představit to čištění trouby, ble :(

      Vymazat
  7. Čtu tady zatím jenom o hubnutí a přitom zároveň vidím jak si tady vyměňujete recepty na nějaké vánoční cukroví. Nejde to tak trochu proti sobě? Jak na sobě vlastně chcete zamakat když tohle nedokážete ani dát dohromady? Chce to trochu disciplíny děcka.

    OdpovědětVymazat