Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

2. 5. 2014

TOM KHA GAI, TAK VYPADÁ THAJSKÁ LÁSKA

Možná si někteří z vás řeknou, že na polévky tohoto typu je už trochu teplo a možná máte i pravdu. Jenže... Vždycky se najde někdo, kdo se zjara utrhne ze řetězu a začne honem rychle dělat něco pro své tělo. To znamená, že si jde po práci honem rychle zaběhat. Z teplého raně jarního dne se okolo sedmé hodiny večerní vyloupne den pozdně zimní a nebohý běžec, po letech nicnedělání zpocený a na pokraji kolapsu, dobíhá v mokrém tričku a sedmi stupních domů (těch posledních 8 km z 10 naplánovaných), kde jeho tělo celkem pochopitelně vypoví službu. Nejpozději druhý den v poledne se drahému běžci místo skvělého pocitu z vypruženého těla v tom těle válí stará dobrá rýma a sportovec za sebou místo olympijských výkonů nechává stopy jako slimák, nenávidí běh (mohl mi zavolat, byla bych mu pověděla, že běh je čiré ZLO!) i všechny kolem a řeší, jak se z tohoto stavu dostat, nebo si alespoň ulevit. A v tu chvíli nastupuji já, červenolící, usměvavá, s mískou vařící thajské polévky, která zahřeje na duši a když ji špatně polknete, tak hodně i u srdce. Jestli ji neznáte, rozhodně ji neváhejte zkusit. Navíc je to rychlovka.



Poučení z tohohle příběhu je dvojí - za prvé, jezte polévky v hojném množství (může být množství hojné??) kdykoliv, na jaře, v létě, na podzim i v zimě, vždycky vám za ně tělo poděkuje, a za druhé - běh vám škodí, i když je venku hezky teplo a rýmu nedostanete! Já vím, že je to teď strašná móda, pořád za mnou někdo supí, když vyvalím své sportem dva roky nedotčené tělo ven, ale domnívám se, že drtivá většina lidí běhat a) neumí (pak vykrádají lékárny a papají želatiny..), b) nechce (jenže oni teď běhají všichni, přece bych měl/a taky... mějte koule a dělejte nestádní činnosti), c) neměla by (ať už ze zdravotních nebo estetických důvodů), a přesto to dělají. Tak, kameny v ruku a flák to do mě.. Pffff....já jsem pohyblivá, se jim vyhnu.

Tak jsme se zasmáli a teď zase k vážné práci. Fakt tuhle polívku můžu, je voňavá, pálivá, zatahá vás po stranách za jazyk, prostě dokonalá thajská záležitost. A dá se bez problémů uvařit i v našich končinách. Dejte si ji buď jako lehkou večeři samotnou nebo s dávkou placatých rýžových nudlí jako vydatný a zdravý oběd a máte v bříšku jako v pokojíčku.

Ingredience:
2 l kuřecího vývaru
500-700 g kuřecího/ krůtího masa
4-5 limetových listů, alternativně kůra ze 2 limet
2 špalíky citronové trávy - bílá část nakrájená nadrobounko, zbytek vhoďte do polévky celý, po uvaření vyjměte
100 g hub nebo dle chuti (šitake, hlíva, i žampiony používám)
4-5 cm kousek zázvoru, nastrouhaný (máte-li galangal, ještě lépe)
čerstvé nebo sušené chilli papričky dle vaší chuti
1 stroužek česneku, nastrouhaný
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
rybí omáčka
cukr
limetová nebo citronová šťáva
chcete-li, můžete přidat ještě další zeleninu, např. pokrájené zelí, červenou papriku, několik rajčat

jarní cibulka, koriandr, thajská bazalka k servírování, případně rýžové nebo jiné nudle

1. Do mírně vroucího vývaru vhoďte citronovou trávu, limetové listy (nebo kůru), zázvor či galangal, česnek a nechte pár minut při mírném varu vývar prostoupit chutí a vůní těchto ingrediencí. 
2. Vhoďte kuřecí maso a houby a nechte pár minut povařit. 
3. Vlijte kokosové mléko, vhoďte zeleninu podle libosti, přiveďte k varu a dochucujte - rybí omáčka (sůl), cukr, citronová/limetová šťáva. Každý máme chutě trochu jinde a máme rád jiný balanc, proto neudávám množství. Běžně pro takovýto objem ingrediencí použiju šťávu ze dvou citronů, pro někoho to může být moc, je to zavádějící, proto se řiďte vlastní chutí. Rybí omáčku určitě použijte, nicméně pokud by se vám zdálo, že už jste jí použili tak akorát (podle čichu a chuti) a přesto se vám polévka nezdá dost slaná, dotáhněte ji solí.


A to je celé, během půl hodiny můžete mít hotovo a doplnit tekutiny, které rýmou ztrácíte různými tělními otvory. No, tak co? Už jste si ji dali? Ano? Ale no taaaaak, pššššššššššš, to je dobré, já chápu, že jste dojatí, to je v pořádku, nemáte zač, pánbu mi to oplatí na dětech.

2 komentáře:

  1. Mňáááááááááááááám výborná rychlá a s koriandrem :) já miluju koriandr :) vařím ji pravidelně děkuji za recept kuchtičko. A to Vaše kuře makhani to je taky exkluzivní záležitost :)
    Chystám se na žebírka a utahané chrochrátko :) Máte super blog děkuji za recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, konečně u mě někdo objevil i tuhle kouzelnou, výtečnou mlaskandu! :) Taky miluju koriandr a díky za připomenutí, nějak podezřele dlouho jsem ji nedělala! A Kuře makhani je boží, no, ta omáčka prostě nemá chybu :) I Vaše další volby víc než schvaluju a přeju stejně extatické chuťové zážitky jako s těmi předchozími jídly! A taky děkuju za pochvalu! ;)

      Vymazat