Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

30. 5. 2014

CELOZRNNÉ SNICKERDOODLES S MANDLOVÝM MÁSLEM

Vždy po makronkovém záchvatu řeším, co se žloutky. Ač se to zdá jednoduché, mnohdy tápu, co vytvořit, buchet se u nás moc nesní a když, tak kynutých ovocných, a na to ještě není sezóna, k operní úrovni by jejich prolévání hrdlem mému alt-tenoru asi nepomohlo, s holandskou omáčkou by mě manžel momentálně vynesl v zubech a osočil z pěstování obezity, a tak hledám, kde bych žloutky využila přece jen trochu zdravěji.


Taky mi zůstal sáček a půl mandlové mouky z Lidlu, ze které se mi mršily makronky jedna báseň. A protože jsem dobrá hospodyňka a pořád skáču přes ty ploty, našla jsem recept, kde zužitkuju obojí. Tyhle sušenky jsou zdravé, dobré, jednoduché na přípravu a zabalitelné na ven jako rychlá sváča pro havěť, když mlátí lopatičkami souseda na písku nebo kope do zad jiné monstrum na klouzačce. Rozdáte všem sušenky a zase je klid. A taky nemůžu být jediná, komu pořád zbývají ty žluté koule a kdo si s nimi neví rady. Tady zužitkujete kuličky (pouze) dvě, ale proč nezdvojnásobit dávku, že... (ďábelský smích...)

Abyste nepřišli zkrátka, prozradíme si taky jednu naprostou trivialitu a jak jinak, než trivialitu moc šikovnou. K tomuto receptu potřebujete mandlové máslo a kdo by to byl řekl, že je tak jednoduché vyrobit ho doma. Stejně jednoduše si jde připravit arašídové máslo, máslo z vlašských ořechů, atd. Ba i semínkové, nakonec co jiného je tahini, že..

 

Jednodušší by to opravdu být nemohlo. Prostě vezměte hrnek či dva mandlí a prohánějte je nožovým mixérem tak dlouho, až se začne tvořit pasta. Jde to bez dodatečného oleje, ale můžete ořechům pomoci lžící oleje neutrální chuti. Trvá to zhruba 5 minut. Mandle použijte buď pražené nebo nepražené, je to na vás. Pokud budete máslo konzumovat třeba na toastu jako arašídové máslo, určitě je dobré použít mandle pražené. Já se s pražením v troubě nezatěžovala, měla jsem v úmyslu máslo použít jen do sušenek a v troubě se drobky mandlí upraží. Až budu dělat arašídové máslo, určitě použiju arašídy pražené (a slané, ho ho hoooo). No, a je to. Teď můžeme přistoupit k tvoření samotných sušenek.



Na dávkování na plech jsem použila dávkovačku od Sunaru. Aspoň na něco ty děti jsou... (pro citlivé duše - vtip)

Ingredience:
200 g třtinového cukru (rezervovanější sladkomilové tak 1/3 cukru uberou)
90 g Lučiny
55 g másla
2 velké lžíce jemného mandlového másla
140 g celozrnné špaldové mouky
45 g grahamové mouky
1 lžička vanilkového extraktu
2 velké žloutky (nebo tři malé)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
kůra z jednoho citronu


lžička skořice
lžíce moučkového cukru

Do mísy dejte první čtyři ingredience a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Pak přidejte žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt/semínka z jednoho lusku, opět zašlehejte. Smíchejte mouky, sůl, skořici a jedlou sodu a postupně zamíchejte do máslové směsi.
Na pečícím papírem vyložený plech (nebo teflonový bez papíru) dělejte bobečky, které poprášíte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Pečte na 180°C 6 minut, pak sušenky uplácněte obracečkou a pečte ještě dalších šest minut. Nechte zchladnout na plechu, naskládejte do sklenice a máte se svačinami zase na chvíli vystaráno.


Ač by dle charakteristiky měly být snickerdoodle sušenky obalené v cukru se skořicí, pro zdravější variantu jsem zvolila pouhé lehké poprášení. Můžete ho ale úplně vynechat nebo, jste-li tyč obalená trochou masa, sušenky v cukru vyválet třeba třikrát.
Podle chuti můžete přidat nějaké sušené ovoce, já přihodila dvě hrsti brusinek, ale třeba sekané sušené meruňky musí s mandlemi být přímo božské!



Žádné komentáře:

Okomentovat