Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

21. 12. 2018

CREMAS

Zdravím všechny kamarády ožraly i ty, kteří v tomhle směru hřeší jen o vánocích olizováním vosích hnízd a jiných věcí. Tohle by se vám mohlo náramně hodit, protože jak víme, vánoce a příbuzní se bez alkoholu moc přežít nedají (samozřejmě pro abstinenty /a příbuzné/ bez smyslu pro humor zdůrazním, že si dělám šprťouchlata, hahahahohoho...). Dlouho tu otravovat nebudu, jen s jedním panáčkem se ohřeju a hned zase půjdu! ............... pro dalšího.


Takže Cremas, copa nám to tak asi může být? Je to takový vaječňák, který se připravuje na Haiti. Ano, je to tradiční haitský sváteční drink, který se vyrábí před jakoukoliv "festive season", tak třeba i během křtin a svateb. Údajně. Složením není nepodobný drinku Coquito. Bodejť by nebyl. Mně osobně sedí trochu víc, protože díky absenci žloutků není tak hustý. Letos jsem se ani nedržela receptu moc striktně v tom směru, že jsem místo bílého rumu použila rum tmavý. Chutná mi víc. Limetové štávy jsem dala taky víc, prostě "Cremas gone wild". No a teda taky je to pořádný tlamolep, takže bych těm z vás, kteří stejně jako já nejste tolik zvyklí na sladké, ba je vám to třeba přímo nepříjemné, doporučila nahradit tu druhou plechovku salka ještě jednou plechovkou neslazeného zahuštěného mléka.

Koneckonců vylaďte si ho taky podle svého, pít to budete vy, ne? Já vzhledem k faktu, že jsem už týden nevylezla z bytu a pečuju o dva streptokoky, jsem logicky přitvrdila i s tím rumem. Zkuste si to. Navíc na ně nemůžu ani řvát, během dneška postupně přicházím o hlas, takže na ty dva nyní už naprosto zdravé a znuděné skřety potupně skřehotám, oni se mi smějí a dál si dělají, co se jim zlíbí. To pak vyžaduje zasípání jako od Pána Zla a najednou to jde... Takže mě s tím rumem nesuďte...


INGREDIENCE:

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka 
2 plechovky neslazeného zahuštěného mléka
2 plechovky kokosového krému (je možné i kokosové mléko, dejte si záležet na výběru, resp. "složení"...)
2 hrnky (a víííííííííííc) rumu, zlatá střední je Captain Morgan - já jsem dala tmavý, tradiční je ale bílý rum
2 svitky skořice
4 hvězdičky badyánu
1 lžička nastrouhaného muškátového ořechu
kůra z jedné limety
šťáva z půl až jedné limety - podle vaší chuti
lžička vanilkového extraktu (nemusí být)

1. Jednu plechovku zahuštěného mléka vylijte do rendlíku, vsypte do něj všechno koření a limetovou kůru a pomalu přiveďte k varu. Ihned odstavte a nechte přikryté vychladnout. Přeceďte přes jemné sítko.

2. Smíchejte tuhle navoněnost se zbytkem ingrediencí, projeďte tyčákem nebo ještě lépe v mixéru, všechno se krásně spojí, okoštujte, naflaškujte, nechte pár dnů uzrát a popíjejte. 

3. Před požitím protřepat, nemíchat.

No heleďte, nebudeme si namlouvat, že to je ode mě kdovíjakej výkon takhle na poslední recept roku... Ale stejně už všichni máte oloupané brambory a ve vaně vám pomalu chcípá kapr, tak třeba uvítáte tip na nějaký DYI dárek, až zpanikaříte, že vlastně pro ty alkoholiky převlečené za kolegy ještě nemáte nic darem, až se zase v novém roce o pár kilo těžší potkáte.. 

Závěrem mi dovolte popřát vám krásné svátky. Moc neblbněte, při naší smůle budou vánoce i příští rok, tak se neroztrhněte a rozložte si to. Prožijte si svátky tak, jak je vám libo, hlavně ať je vám u toho libo a nejlíp ať u toho jste s někým, z koho se vám po hodině nedělá husí kůže i na hlavě. To by stačilo, muhaha.. No, co chcete po Grinchovi.. Tak dobrá, do rachotu našich slzí zaznívá moje sokolské "nazdar" a těším se na vás v roce 2019.

6 komentářů:

  1. Naprosto úžasný průvodní text. Už se těším i na ten drink :)

    OdpovědětVymazat
  2. Týýý jo, to je super! A prosím, pane Grinchi, můžu tuhle dobrotku využít i mimo vánoční čas? V adventní době jsem totiž vyfasovala krásný zánět žaludku a s dietou s vyloučením alkoholu, sladkého a tučného se tahle ta limetkovo-kokosová ruměnka moc nehodí. Tak s ní oslavím svoje narozky a už se moc a moc těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alkohol je třeba aplikovat průběžně v období celého roku!!! Říká Grinch teda, takže asi jo.. Já to Nešporovi práskat nebudu a Vy si můžete narozeniny oslavit hezky skoro jako v Karibiku :) Jinak doufám, že je Vám už dobře - že jste neplánovala že bude dobře na narozeniny v červenci, eh.. Jestli jste kozoroží mládě, tak se nebojím, že už dobře je, my přežijeme i smrt :)

      Vymazat
    2. Já jsem rybička :-) a přísnou dietu jsem vyfasovala na tři měsíce. Takže ještě mi zbývá krásný měsíc nesldkného-nemastného a bezalkoholového očistce. Nešpor by ze mě měl radost, ale pro kafe, čokoládu a dobrý sýr bych byla schopna spáchat rituální harakiri. Momentálně do sebe místo těchle dobrot láduju dva druhy antibiotik, aby zabili hajzlíka, co mi sídlí v žaludku a čile tam vyrábí žaludeční vředy. Stříhám tedy metr, na březen se těším jako nadržený Ital do nevěstince a doufám, že brzy bude líp.

      Vymazat
  3. Já jsem recept využila, jako takový domácí dárek k Vánocům. Mám je v plánu dát do balíčků se svíčkou a nějakou drobností. A myslím, že to udělá kamarádkám radost. Letos nehledám dárky na poslední chvíli, takže jsem měla čas dárky vymyslet. Už mi má přijít ještě jeden dárek, a to montérky pro dědečka. A pak už si dám jen nohy nahoru a skleničku tohohle pití.

    OdpovědětVymazat