Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

6. 2. 2019

BOBA/TAPIOKOVÝ PUDINK S MANGEM A KOKOSEM

Tak kocourci, než se mi to tady úplně rozloží, zafouká prachem a všeobecně podlehne zkáze jak polské maso, velice ráda bych se podílela na rozvoji/upevnění vaší nadváhy dalším sladkým receptem. A upřímně, už je zase čas na trochu té nuselské lásky, co říkáte? Poslední recept roku 2018 byl přímo tlamolep, první recept 2019 bude sladký méně, ale prasárnička to bude asi taky. Nevím, kalorie nepočítám, uráží mě to. Je to ale dobrota bezlepková, a s trochou improvizace může být i bezlaktózová. Pro vás paleo a lowcarbové kamarády to asi ale úplně nebude, páč nějaký ten sacharidek se nám tam ve chvilce nepozornosti patrně vloudil. Ale kdo by se s tím sledoval, žejo! Navíc nám to krásně zapadá do právě započatého Čínského Nového Roku (omluva lingvistickým fašistům, pokud jsou velká písmena blbě), protože ten se týká velké části Asie. A použité ingredience jsou vpravdě asijské. No a souvislost mezi dezertem a rokem Vepře asi ani nijak moc vysvětlovat nemusím, ne? Get it? Ne? Deserte, deserte!



Tapiokový pudink jsem se chystala uklohnit už asi tři roky. Možná déle. A to jde o blbý dezert. Vlastně jsem sama sobě díky tomu až teď ozřejmila, proč že jsem se vdala až v pětatřiceti. Asi teda. Nic, zpátky k puďasovi. Co k němu říct, nejdu na vás s žádou převratnou novinkou, tapiokové perličky si už i u nás získaly fanoušky, a to nejen díky nablblým buba bubble čajům. Perličky používané na dezerty jsou menší, ale jinak je to ta samá blbinka. Uvařené kuličky jsou zábavně želatinové, klouzavé, ale ne slizké, a ve spojení s mlékem vytvoří výsledné krmi úžasně hedvábnou konzistenci. Tapiokový škrob, který se mimo jiné používá i třeba v brazilských pao, se z Jižní Ameriky rozšířil do Asie, kde se domestikoval jako Franta z Mostu. Po spojení s kokosovým mlékem a exotickým ovocem tedy tapiokové perličky přímo volají.



Technická: recept počítá s použitím sprostého kravského mléka. To už často není dnešní středoevropské populaci dost dobré, čest výjimkám se skutečným zdravotním problémem, a má potřebu ho nahrazovat různými alternativami. Ty jsem zkoušet neráčela, ale nevidím důvod, proč by to nemělo jít. Takže pro ty, kterým z představy použití kravského mléka slézají nehty na nohou, bez obav použijte ovesné, mandlové nebo, já nevim, delfíní... Sama jsem (z lenosti) použila jednou pouze a výlučně kokosové mléko a byť výsledek se dal sníst, byl celkově dezert až moc sytý. Navíc, když jsem ho zapomněla (což jsem zapomněla) vyndat včas z lednice, kokosový tuk ztuhnul a struktura byla oproti verzi s mlékem od normální blbé krávy lehce zrnitá. Takže případně na tohle bacha, kokosové mléko "all the way" ano, ale včas vyndat z chladu, aby tuk trochu povolil.





INGREDIENCE:
5-8 porcí podle velikosti

1/2 hrnku malých tapiokových perel
2,5 hrnku plnotučného mléka
1 plechovka kokosového mléka
1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
1/4 lžičky mletého karadmomu
špetka soli
2 žloutky 
3 lžíce třtinového cukru
2 manga
kůra a šťáva z jedné limety
pár lístků máty
volitelně kokosové lupínky na pánvi opražené
volitelně granátová semínka (ano, semínka ze kterých vám vyrostou granáty)


1. V hrnci smíchejte mléko s tapiokovými perličkami, přidejte sůl, vanilku a kardamom. Přiveďte k varu a na mírném ohni za občasného zamíchání vařte, dokud perličky nejsou průsvitné a měkké, cca 20 minut. Přidejte kokosové mléko.

2. Zatímco se perličky vaří v mléce, smíchejte ve střední misce žloužky s cukrem. Když je tapioka vařená, s pomocí metly nebo stěrky vmíchejte polovinu horké směsi k cukrovožloutkové směsi. Pořádně promíchejte. Za stálého míchání vyklopte obsah misky do hrnce a na mírném ohni provařte směs do zhoustnutí, cca 3-5 minut. Nechte vychladnout.

3. Z manga, tedy obou, vykutejte dužinu, dvě třetiny nakrájejte na malé kousky, třetí třetinu rozšmelcujte tyčákem. Čtvrtou třetinu snězte. Ha! Dneska trpím obzvlášť debilním humorem. Do mangové směsi přidejte nastrouhanou limetovou kůru, limetovou šťávu a najemno nakrájenou mátu.

4. No a teď už je to na vás, jak a kam si ovoce a puďas navrstvíte. Krásně a efektně samozřejmě vypadá v jakémkoliv skle. Skvělé je před podáváním přidat na povrch opražené kokosové lupínky a/nebo semínka granátového jablka. Obojí dodá potřebný "crunch" a v případě semínek granátového jablíčka i další kyselinku. Stejně tak si dovedu představit jakékoliv aromatické exotické i neexotické ovoce.



Výsledný dezert rozhodně není pro ty, kteří se u zákrmu rádi rochní v kilech cukru. Je to příjemný, dalo by se říct až letní, dezert, který je osvěžující, ale zároveň uspokojí šmak na sladké. Mně, coby nedezertnímu typu (anooo, přesně, protože jsem sladká dost) sedí tenhle typ dezertů teda moc, spíš do kysela a sladký jen lehce. Tak až příště budete někde ve vietnamské večerce nebo ve zdravé výživě, loupněte po tapiokových perlách okem a pytlík si jich zkuste vzít. Za to nic nedáte. Teda asi čtyři pětky...




Žádné komentáře:

Okomentovat