Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

5. 1. 2015

CHETTINAD CURRY, VOŇAVÉ NOVOROČNÍ POLÍBENÍ

Rok 2014 je mrtev, ať žije rok 2015! Nevím, jak vy, já tyhle přechody nějak zvlášť nevnímám. Taky jsem vždycky musela vyvinout nadlidské úsilí, abych ustála křepčení silvestrovských davů bez vrhání zděšených, zmatených a tázavých pohledů směrem k rozumněji vypadajícím jedincům. Případně jsem byla nucena poslouchat dobře míněné rady typu "usměj se"... Jjjjjasně, to poslouchám asi tak zhruba od pěti let, co máme nového? Co mám slavit, co čekat, že na mě bude číhat tak asi jiného za rohem postýlky, až se 1. ledna probudím? Maximálně tričko, které jsem tam předchozího dne bordelářsky pohodila. Nebo synovy ponožtičky, které s oblibou hází na nejhůře dosažitelná místa (až mu bude osmnáct, bude to o poznání méně roztomilé). Od jisté doby tedy "slavím" v klidu domova a následující den jen sardonicky předčítám bilance utržených končetin a přetékajících záchytek. U nás je každopádně nový rok prozatím tomu starému podobný jako vejce vejci. No a aby to teda nebyla taková nuda, začali jsme ho aspoň pěkně zostra. Jestli máte rádi curry, tohle lahůdkové prostě musíte zkusit.


S plným vědomím rizika, že budu znít jako arogantní kulififlena, pro kterou není nic dobré, na plná ústa práskám, že jsem zatím v Praze fakt dobré indické jídlo neměla. Jenže to tak cítím, nikdy jsem neměla tendence lhát do kapsy sama sobě, tak to nebudu dělat ani nikomu jinému, že ano. Týká se to samozřejmě indických jídel mně cenově dostupných, tzn. někde okolo dvouset padesáti korun za porci (s kuřecím masem, jehněčí samosebou bude někde jinde). Ale i za zmíněnou cenu už bych čekala opravdu autentický chuťový zážitek, výbuch chutí, vůní, zkrátka to, pro co je indická kuchyně celosvětově proslavená. 


Nedávno jsme s pár kamarády spáchali oběd v indické restauraci na Palmovce a ač nemůžu vytknout naprosto nic čemukoliv jinému, obsluha byla k sežrání i se sárí, tak hlavnímu jídlu rozhodně ano. Což je tak trochu průšvih, když víme, že o to tam šlo především. Chuťově totálně ploché curry, dokonce neslané, jen všespalující a všepřebíjející chuť chilli. Chmmmmmmmm... Rozhodně nejsem expert na indická jídla, v Indii jsem nikdy nebyla, ani se tam nechystám, ale vím, jak může být indické jídlo lahodné. A proto Její Veličenstvo Cuchta Nuselská prozatím zapovídá přízeň pražským indickým restauracím a k vaření indických dobrot se až do odvolání uchyluje do bezpečí domova. Z čehož budete mít prospěch taky vy, takže vlastně vše se v dobré obrací. Miluju pohádky!

dětská ručička do curry nasekána nebyla, to jen nenechavý synátor sbírá životní zkušenosti pohmatem

Tohle curry je poměrně dost pálivé, samozřejmě vám ale nic nebrání ubrat trochu na otáčkách. Nicméně udělat ho úplně bez chilli bych nedoporučovala, prostě tam tenhle chuťový rozměr bude chybět. Třeba si jednou nějaké mild curry spolu uvaříme, třeba nějakou Kormu, co říkáte? Chettinad curry pochází z oblasti Chettinad (néééé! cožéé?!) ve státu Tamilnadu. K jihoindické kuchyni, podle toho, co jsme se dočetla, nějaké to chilli prostě patří, tak ho tam dejte. Taky k ní často patří kokos, což je pro mě skvělá zpráva a právě u tohohle curry mě krom použití kokosu zaujala i bohaté použití ostatních voňavých koření, měla jsem pocit, že z toho prostě nemůže být nic špatného. A taky že ne!

Ingredience:

na kořenící pastu:
1 lžíce máku (celého, nemletého)
1 lžička semínek koriandru
1 lžička římského kmínu
1 lžička fenyklových/anýzových semínek
4 cm kousek skořice
4 tobolky zeleného kardamomu
3 hřebíčky
3 sušené celé chilli papričky (použila jsem 3 malinké bird's eye a tři velké
1/2 hrnku strouhaného kokosu


dále:
700 kg kuřete (ať už s kostí nebo bez, s kostí dodá omáčce víc chuti)
3 stroužky česneku, nastrouhaného
3-4 cm zázvoru, nastrouhaného
2 velké cibule, nakrájená nadrobno
2 velká rajčata, případně konzervovaná rajčata, nadrobno nakrájená
1 hvězdička badyánu
15 kari lístků (které pravděpodobněji nemáte, tak je tam taky nedáte) - jsou důležité, ale nikoliv naprosto nepostradatelné
kokosové mléko - v originálním receptu není, my ho ale můžeme skoro i do kafe, navíc máme rádi víc omáčky, proto jsem plechovku přidala. A nic se tím nezkazilo.. 
3 lžíce oleje
sůl podle chuti
1 lžička cukru
1-2 lžíce limetkové šťávy, nebo podle chuti

lístky koriandru a jasmínová nebo basmati rýže k podávání

1. Ingredience na pastu z koření opražte na středním plameni nasucho v pánvi, až kokos zezlátne a koření se rozvoní. Pomelte v mlýnku na pastu (vám furt řikám, ať si ten mlejnek pořídíte!). Smíchejte se strouhaným zázvorem a česnekem a nechte stranou.
2. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej, přihoďte kari lístky, máte-li, chvíli osmažte, přihoďte cibuli a smažte do lehce hněda.
3. Přidejte kořenicí pastu a badyán a smažte ještě další 2-3 minuty. 
4. Přidejte rajčata, případně kokosové mléko, chcete-li ho použít, a poctivě promíchejte s kořenicí pastou. Přidejte kuře, osolte, přidejte cukr podle chuti, promíchejte, přikryjte a nechte dusit, dokud kuře není měkké.
5. Přidejte limetkovou šťávu, případně dolaďte solí a cukrem podle vašich chutí a vypněte.


Nám tohle supervoňavé a tak akorát pálivé curry chutnalo až moc. Chodili jsme i po obědě užírat z pánve, až nezbylo na další, alternativní focení, za což se hluboce omlouvám. A když už jsme u focení - curry se fotí fakt blbě, takže na fotky tolik nedejte, chutná to líp, než vypadá, což je ta lepší alternativa. Ale modří už vědí. Že?

 

12 komentářů:

  1. Indicka jidla miluji ! Kdo si chce vyzkouset ruzne indicke recepty, doporucuji skvelou stranku Recepty z Indie alias Akochutimasala. Recepty jsou taky krok za krokem a vse vysvetleno podrobne.
    Tady u nas ( okoli Perskeho zalivu ), je hodne Indu a spousta indickych restauraci a veci restauracim podobnych. Za malo penez spousta muziky :).
    Tvuj recept vypada skvele a me honi mlsna, zas ! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, máš štěstí v lokalitě bydliště, indická jídla tam musí být skvělá... A co teprve ta lokální! Nevím, co v sobě Čechy mají, čínskou kuchyni by nikdo jako čínskou neidentifikovoal, indická je bez chuti a vůně, na thajská jídla taky aspoň u mě zatím nic moc štěstí, je to záhada... Díky za doporučení stránky, určitě omrknu! :)

      Vymazat
    2. Koukni, budes prekvapena. Ta pani vari opravdickou Indii.
      Jj, v Cesku to je slabsi. Treba casem... Je fakt, ze tady je velky vyber ruznych kuchyni ve vyborne kvalite. Asi, ze vari opravdovi Indove, Cinani atd atd, taky suroviny jsou k dostani.
      PS: A jak dopadl Xmas pud ? E.

      Vymazat
    3. Uz jsem zbezne mrkla,ma tam hezky popsane metody,atd. Ja objevila par anglicky psanych stranek blogujicich lndeka uprimne,nejradsi bych ted varila jen jejich recepty! Myslim,ze testovinovy teror se odklada a nastoupi curry tyrani :-)
      Pud dopadl nevalne u rodiny,mne chutnal moc! Ale to se vedelo,ze to neni pro kazdeho.Jeste ho musim vyfotit zazehnuty,diky za pripomenuti ;-)

      Vymazat
    4. Ja testoviny moc ne, ale takove treba zeleninove curry zadelavane prave kokosovym mlekem, nam, nebo ruzne jejich lusteniny - aaach. Dneska MUSIM jit brzy spat, jinak se zase necim nacpu :).
      Mas pravdu, ze pud neni pro vsechny. Muj muz na nich vyrustal, a neda je do pusy ani pod natlakem. Ja se po nich muzu utlouct :)). Tesim se na tve foto.

      Vymazat
  2. Recept vypadá skvěle - určitě zkusím. Bylas v Pindu? Zejména obědový bufet je zajímavý. A půl klientely tvoří indové... http://www.pind.cz/iis6954.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, Zuzko, díky, to jsem přesně potřebovala vědět, určitě tam zajdem! :)

      Vymazat
  3. Mam Kamilo dotaz, problem. Varim casto "indarnu" ale ty susene kari listky pak musime plivst a to me nebavi! V receptu je mas taky. Nevadi ti pak pri jidle?
    Jinak varim hodne podle www.akochutimasala. Uzasne recepty! V Cechcach snad neexistuje restaurace, kde by byla dobra jidla cinska, indicka, thajska. Vsude je to osizene a podle toho i patricne nacenene. Radsi jidla varim sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Slepicane :) Přiznám se, že jsem to dilema s kari lístky řešila, než jsem s nima poprvé vařila, myslela jsem, že budou tvrdý, ale nedělají mi problém. Nicméně chápu, že někomu můžou..
      Jinak jo, je to tak, připadám si jako snob a namachrovanec, že nad jídly z těch exotických restaurací ohrnuju nos a říkám, že si je doma uvaříme líp, ale bohužel to tak prostě je a zaplať pánbůh nejsem sama, kdo to tak cítí, najdou se i jiní, kteří si dobrý curry radši uvaří doma a za zlomek ceny k tomu :)

      Vymazat
    2. Je, dikes za psani, ted na me skocilo! Nebyla jsem hodne dlouho. Vratila jsem se z cest a uplne vyhladovela, resp vystavena chutove. Tak doma se nemuzu dojist. Sice uz je to asi tri tydny, ale jeste me to drzi a tak varim od ceskych pres indarny a arabarny a jim jedno a uz premejslim co bude dalsi. Ty kari listky, pokud jsem je ochutnala kdysi na Sri Lance, nijak vyrazne jidlo neochuti, aspon si to myslim. A tak budu dal varit bez nich. Btw mas tu Nejbarevnejsi kucharka od Kamu Rundusovy? Hodne rada si v ni listuju, mam tam spoustu zalozek a obcas i uvarim. jasne, ona ma k te trave bliz, ale da se to. Dneska jsem delala bun cha, vietnamsky. To znam a je to moc dobry. No a kdybys nejakou rest objevila, sem s ni! :-)Zdravim, Michaela

      Vymazat
    3. A kde se cestovalo? Ale chutě vypadaj zajímavě, musí to být smršť! S kari lístky, co jsem četla, dodávají poměrně jemný, jakoby zemitější, aroma, takže předpokládám, že se jejich vliv ve směsi daleko výraznějších koření tolik neprojeví. Nejbarevnější kuchařku nemám, je to asi divný, ale nejsem vůbec kuchařková :/

      Vymazat
    4. Uz zas besnim, napisu odpoved, porad to chce nejaky overeni az mi to ten text samazalo. Takze se cestovalo mesic po batuzkarsku, Argentina, Patagonie.
      Kucharky ja rada ctu jako knizku, lovim inspirace, bavi me to. Kamu hezky pise, ke kazdemu rc neco a i mimo. Kniho o vaze 2 a pul kila, fakt je super, treba do ni nekde nahlidni, jestli budes mit moznost.
      Avgolemono nejen znam, ale varim, vyborna!
      Ze Cinani ne limetku, to jsem nevedela, dikes za info, porad se jedna uci.
      Na zemitou chut mam lisejnik, ktery jsem si objednala na eBay. Muzu se podelit jestli ses z Nusli, prze ja z Letny :-)
      A pravidelne devastuju holesovickou trznici. Bez ni nevim, co bych si pocala!?

      Vymazat