Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

19. 1. 2015

GULÁŠOVKA JAKO ZE ŠKOLNÍ JÍDELNY

Tak vám nevím, mám pocit, že jsem snad zaspala nějaký odchod Slunce na věčnost. Nevím, kam šlo a kdy se vrátí, ale momentálně to fakt vypadá, že to ani nemá v úmyslu. Nikdy. Ani když budeme hodní! Posledních několik týdnů leží na obloze šedivá deka, ze které se navíc občas něco leje, do toho kvetou stromy a vylézají sněženky, to by jeden brečel. Když vás ještě dítě pár dní po sobě vytáhne ráno z postele v šest, vy dalších šest hodin čekáte, až bude trochu světla, aby za hodinu byla zase skoro tma, je jasné, že míra deprimovanosti nabírá sebevražedných rozměrů. A to jsou pro mě dny, kdy je potřeba uvařit něco, co vzpruží tělo a ducha. Ba dokonce i tělesné orgány, o jejichž životě jste dosud neměli ani ponětí, se probudí k životu! Jako třeba žlučník.



Už jsem říkala, že jsem Mařena polívková a vomáčková, že? Polívky fakt můžu, klidně i místo hlavních jídel, a tyhle svačinové, jako je gulášovka, obzvlášť. Taky u vás ve školní jídelně dělali parádní gulášovku? U nás jo. I když, možná to bylo způsobeno faktem, že tyhle hutné svačinovky se dělaly vždycky, když bylo nějaké sladké hlavní jídlo. Jak sním téměř cokoliv, tak ze sladkých teplých jídel jsem byla tak traumatizovaná (týden co týden, no neskončete pak jako deprimovaný dospělý!), že se mi taková polévka zdála jako kulinární vrchol dne. V každém případě na ni ale vděčně vzpomínám a mám ji dodnes ráda. 

Dělám ji tak nějak intuitivně po svém a snažím se zreplikovat tu chuť a pocit, který jsem u talíře gulášovky vždycky měla. A zdá se, že se daří, pokaždé když ji uvařím, mizí podezřele rychle. A taky jí pokaždé dělám kotel jako pro pátou bé, tak jestli jste náhodou polívkoví trochu méně než jsme u nás, neváhejte ingredience napůlit.

s domácím kváskovým chlebem tomu chybí k dokonalosti fakt jen hodně málo :)
Ingredience:
700 g mletého hovězího masa (můžete maso i nasekat v robotu nebo nakrájet na malilinkaté kostičky, mám ale důvodné podezření, že do toho se bude chtít fakt málokomu..)
3 menší cibule
1 větší mrkev, pokrájená na drobné kostičky
kousek celeru, pokrájený na drobné kostičky
4 stroužky česneku
2 lžičky kmínu
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2-3 lžíce sladké mleté papriky
necelá lžička sušeného tymiánu nebo pár větví čerstvého
1 rajský protlak
1 plechovka konzervovaných rajčat
2,5-3 l hovězího vývaru nebo vody
1 kg brambor nebo dle libosti
2 lžíce majoránky
sůl
2 lžíce sádla/oleje

Na zahuštění:
100 g másla
150 g hladké mouky 
(příp. kvásek)

1. Na sádle osmažte na středně hrubo pokrájenou cibuli. Po pár minutách přidejte kmín a mrkev s celerem a smažte dál, až bude zelenina pěkně do zlatova. Zasypte paprikou a minutku dvě ji opražte. 
2. Přidejte maso, řádně ho osolte, opepřete a nechte ho trochu zatáhnout. Přidejte rajský protlak a ještě zhruba 5 minut orestujte protlak s masem. Přihoďte nové koření, tymián a bobkové listy, rajčata, přilijte vývar nebo vodu. Dále přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory.
3. Z mouky a másla udělejte tmavší jíšku a zahustěte jí polévku. Hned pak přidejte česnek utřený se solí a vařte 20 minut nebo dokud brambory nejsou měkké.
4. Vypněte sporák a odstavte hrnec z plotny. Přidejte tolik majoránky, kolik máte rádi a dochuťte solí a pepřem podle své libosti. 


Zahustit můžete i žitným kváskem, je to skvělá, chutná a zdravější alternativa k jíšce. Vyžaduje to ale, např. pro mě nadlidský, jeden úkon navíc, a to nechat si rozkvasit  kvásek třeba 10 hodin před tím, než budete polívku vařit. Někdy to ale zkuste, je to fakt moc dobré a u jídel, která mají nakyslý ocásek, nebo která se tradičně zahušťují chlebem, jako např. guláš nebo (u nás to byly) roštěnky, je to naprosto vítané dochucení. Tak hezký zbytek polární noci s dobrou polévkou, přátelé!

6 komentářů:

  1. Milá kuchtičko, (doufám, že se neurazíte, myslím to v dobrém), gulášovku z mletého jsem v životě nevařila, protože mi někdo, nevím jestli maminka, nebo teta, řekl, že není z mletého dobrá. Tak to napravím a uvařím co nejdříve podle Vás. Vypadá totiž velice dobře a už teď se mi sliny sbíhají :) Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jindro, rozhodně se neurazím, zní to mile :) S tím mletým měly dámy asi částečně pravdu v tom, že je v polévce pak taková drť. Taky bych preferovala drobné kousky masa, ale kdo se s tím má krájet, že ano.. Ale chuťově bude výsledek určitě stejný, naštěstí tu máme ochotného řezníka, který mi pomele cokoliv, nevařím z hnusného polotovaru z velkých řetězců. Tak ať Vám chutná, až do ní půjdete :)

      Vymazat
  2. Děkuju za recept, včera byla k večeři a sklidila jsem pochvalu před nastoupenou jednotkou. S Váma se snad fakt naučím vařit:-) Hezký den. Barbuše

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, jsem ráda, že byl recept užitečný. Vařit umíte, jen je to v sobě potřeba objevit, prozkoumat a rozpoutat :) Vám taky hezký den!

      Vymazat
  3. Dobrý den, gulášovku vařím už jen podle tohoto receptu (vynechávám jen bobkový list, ten mi tam nesedí) a nemá to chybu. Jediné co v čase měním, je velikost hrnce, ale přesto nikdy dlouho nevydrží. Děkuji, že jsem díky Vám přišel na tajemství jak uvařit tu pravou gulášovku mého dětství. ���� Lukáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lukáši, moc díky za zprávu, byť jako správná neschopa odpovídám po čtvrt roce.. :/ Jsem moc ráda, že Vám polívka chutná a mohla jsem vrátit do dětství i někoho dalšího :) Mějte se krásně!

      Vymazat