Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

22. 11. 2016

TAIWANSKÁ HOVĚZÍ POLÉVKA - NIU ROU MIAN 牛肉麵.......... ANEB JAK JSME POCHOVALI PHO BO

No tady je ticho, že by člověk slyšel nudli spadnout! Co vy, čerchmanti, kampak jste se mi schovali? Kde jste, co děláte, jak se u toho máte? Byl tu dlouho klid, co? A co si asi tak myslíte, že se za tím schovává? Ne, zatím mě nikdo nevodkrágloval, smůla... ani mi neklekl počítač, taky smůla. Normálně neuvěříte, ale pracovat jsem začla. Jo! No fakt, nekecám, normálně chodím do práce, jako vy všichni vobyčejnský lidi, to je, co? Ale všem matkám na rodičovské "dovolené" můžu slíbit, že zase budou chodit do práce a tam si odpočinou! Čestný kuchtovský! Normálně chodím z práce čerstvější, než jsem okolo páté bývala na rodičáku. Jen toho času na ptákovinky je žalostně málo (vidno zejména na fotografiích). Tak se smiřte s tím, že vás svým rozoumkováním budu oblažovat méně často, na oplátku se ale budu pokoušet sdílet s vámi recepty, které stojí echt za to, že abych vám to vynahradila.To je ale věc velmi relativní, co já vnímám jako kulinární pecku, nad tím mnozí z vás mohou ohrnout rypáček.

Jednou ze zmíněných pecek je taky tahle polívka. Já vím, já vím, valím na vás teď jednu asijskou ptákovinu za druhou, ale tahle je jedna z nejlepších, fakt! Teď napíšu něco, co by mohlo tvořit titulky zítřejších hlavních deníků, ale budiž, jsem připravena být onou slavnou kontroverzní osobou, která poplivala momentální slávu pho bo.. Sama bych nevěřila, že něco takového někdy napíšu, hovězí pho, ale i jeho kuřecí nebo kachní varianta nám doma zpříjemňuje chladná období už dobře čtyři roky. Tahle taiwanská variace na voňavý, hřejivý, chuťově neskutečně bohatý vývar si ale vytřela se všemi předešlými voňavými vývary misku. TOHLE... je TAKOVÁ petelice, že si na nějaké pho už asi často nevzpomenete!!! Neskutečná dobrota... hřejivá, voňavá, ostrá... se spoustou koření, zeleniny, soli, umami chutí z orestovaného masa, kvašené fazolové pasty, sojovek... zkrátka přečtěte si seznam ingrediencí a pak mi řekněte, že se vás to ani netklo. No.. a teď si to představte o osm až dvanáct hodin později a utřete slinu... Tak vidíte.


Niu rou mian je asi nejslavnější taiwanské jídlo, těší se široké oblibě a tím pádem má taky více než jednu podobu. Receptů se člověk dopátrá víc, já si poskládala ten svůj z více matrošů. I vy si můžete ten svůj trochu přistřihnout nebo poupravit. Většina z vás asi bude mít problém sehnat doubanjiang nebo i pastu z černé soji (black bean sauce/paste). Být vámi, nebála bych se a zkusila to i bez téhle ingredience, řekla bych, že polívka bude stát za to i tak! Nebo můžete použít hoisin sauce a trochu ubrat na cukru. Většinou se niu rou mian podává s pšeničnými nudlemi, co je ale komu po tom, s čím vy to doma srkáte, takže si vývar dejte klidně s rýžovými nudlemi, nám tak dokonce chutnal víc kvůli chuťové neutralitě nudlí. Jako příloha do misky se taky často dávají kousky krátce povařené brokolice, blanšírovaný bok choy nebo baby špenát, obligátní jarní cibulka a chilli papričky. Z bylinek se hodí samozřejmě koriandr.


INGREDIENCE:

1 kg hovězího předního s kostí (žebro), pracháči vymění za hovězí oháňku, všichni víme, že nebudeme litovat..
500 g kližky vcelku
3-4 l vody
5 tlusťoučkých jarních cibulek nebo cca 7 normálních 
1 palice česneku
cca 8 cm zázvoru, nakrájený na plátky
2-3 pořádné lžíce doubanjiang / toban djan (sečuánská fermentovaná fazolová pasta), případně pasta z černé sóji pro ty, kdo nemají douban nebo nechtějí polévku pálivou
1 lžíce rajského protlaku nebo jedno rajče
150 ml čínského rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
7-8 lžic klasické sojové omáčky (light soy sauce)
2 lžíce tmavé sojové omáčky
2 lžíce černého čínského octa (Chinkiang vinegar)/ můžete nahradit rýžovým octem
olej

Koření:
2-3 lžíce sečuánského pepře
1 pořádná lžička fenyklu
1 svitek skořice
5 badyánů
3 hřebíčky
3 bobkové listy
pro capsaicinové smažky doporučuju 3-5 čerstvých nebo sušených thajských chilli papriček (nebo obojí... ďábelský smích), čerstvé překrojte napůl, sušené přelomte
sušená kůra z jedné menší mandarinky
sůl
1-2 lžíce třtinového/palmového cukru nebo podle chuti

1. Na lžíci oleje orestujte na pánvi osolené maso pořádně do hněda ze všech stran. Vložte do velkého hrnce, ve kterém budete vývar vařit. Deglazujte pánev trochou vody a přilijte k masu. Zalijte maso vodou a přiveďte k varu, stáhněte teplotu, aby voda nevřela klokotem. Cca 20 minut sbírejte pěnu a nečistoty, které se budou srážet na hladině.

2. Mezitím opražte na pánvi nasucho prvních pět druhů koření ze seznamu, až se rozvoní. Vhoďte do vody k masu. Postupně přidejte všechno ostatní - zbytek koření, mandarinkovou kůru, cukr, sojovky, rýžové víno, ocet, fazolovou/sojovou pastu, protlak, cibulky, česnek, zázvor. 

3. Až na závěr solte. Slané jsou sojovky i fermentované pasty, takže bacha. Na druhou stranu ale chceme vývar chuťově skoro na hraně výrazný jako kořením, tak slaností. Jednak se sůl během dlouhého tažení někam vytratí, takže možná budete během vaření ještě dosolovat, a za další se vývar hodně naředí při podávání nudlemi. Takže se toho nebojte.

4. A máte hotovo. Teď nechte pomalounku táhnout (táhneme tak, že na hladinu vývaru sem tam unikne bublinka, vývar neklokotá, že ano, milé děti..) několik hodin. U nás je to minimálně šest, většinou dvanáct. Počítejte s tím, že čím déle budete vařit, tím lepší vývar bude.

5. Vyndejte rozpadající se masino, nechte vychladnout, oberte z kostí a rozdělte na velikosti soust, vývar zceďte, uvařte si nudle, brokolku a pak mi napiště nějaký milý komentář, jo? Protože žádný jiný být nemůže, to já vím!



A SRKÁMEEEEEEEEEEEEEE TEĎ!

17 komentářů:

  1. Pecka! Ale kde já, chudák, teďka nahonem seženu dvanáct hodin toho tažení, he?
    Zdeněk

    OdpovědětVymazat
  2. Já si na polévky moc nepotrpím, ale to je snad nejlíp vypadající polévka, co jsem kdy viděla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to jako polívka moc nevypadá, ale je :) A zdravá a výživná!

      Vymazat
  3. já osobně jsem se schovala do porodnice, ale už jsem zase online :) Polévka vypadá skvěle - zase taková "jednoduchá" specialitka co? :) No vzhledem k tomu všemu koření si jí asi jen tak neudělám, ale zakládám na příště. Hezký nový rok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nepovídej! No to je krása, a copa to máme doma křičícího, nebo lépe spinkajícího? Posílám velkou gratulaci a přání pevného zdraví a klišé v podobě rady "užívej si to plnými doušky", fakt to proletí jak střela a bude na vás pyskovat zpátky :) Polívka počká

      Vymazat
    2. No po včerejší noci bych řekla spíš křičícího :D a je to Ema :)

      Vymazat
    3. No jo, začal nejbrutálnější emo koktejl v životě :) Krásný jméno jste vybrali!

      Vymazat
  4. Halo,Halo,Tak poslušne hlásim,ze polievka uvarená.A teda poriadna PETELICA to je a fakticky som este nič podobné nejedla.Nemala som tu fazulovú palivu pastu,tak som dala tmavé miso.Chuť bohatá,silná chuť vývaru,korenín.Vďaka za recept!...odkladam si pár porcií aj do mrazaku lebo rodine takéto výrazné chute moc nesedia,hold chcú klasiku...a budúci týždeň bude adobo kura,teším sa!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den,Sylvia,díky za report,moc jste me potěšila,že jste našla odvahu polívku uvařit a ještě víc,ze Vsm chutnala!My jsme z ní pořád úplně per plex,fakt je jedinečná!A jakpak dopadlo Adobko? ;-)

      Vymazat
  5. Ujíždím na pho ,ale tohle je skvělý. protože nemám rád brokolici vrazil jsem tam fazolové výhonky. A jedno vylepšení morkovou kost.
    Milam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Milane. Mnoooo, s výhonkama to musí být taky bombice. Už se na ni těším, začíná na ni přesně počasí! Jinak jasně, morkovou kost, jak je komu libo. Já je třeba nevyhledávám, to množství tuku mě děsně rozčiluje :)

      Vymazat
  6. Milá Kuchoto! :)
    jako milovník domácího pho-bo, případně bun bo hue, se už nemůžu dočkat, až zkusím Tvůj recept!
    Jen mi prozraď - ten česnek tam házíš prostě takhle celou palici anebo všechny stroužky zvlášť oloupané? Díky! Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, velká omluva za to zpoždění... Palici česneku vždycky překrojím napůl přes stroužky a hodím ji tam. On se tam za ty hodiny vyvaří do mrtě :) Jsem zvědavá, co povíš na tenhle skvost, Pho je dobrý, ale od doby, co doma vaříme Bun Bo Hue a tohle zvěrstvo, na Pho si moc nevzpomenu :) Budu ráda za zprávu :)

      Vymazat
  7. Tak jsem se do toho dnes ráno taky pustil, moje varianta byla z 1,2kg hovezího krku který jsem naporcoval na hrubé plátky a 300g hovězího žebra. Táhnul jsem to asi 4 hodiny a použil jsem brokolici v komentech zmíňené výhonky a ještě přidal plátky ředkvičky. V korejských potravinách jsem bez problému sehnal i všechny ostatní přísady a výsledek fakt stojí za to ! Pho je pho ale asi ho taky nachvíli odsunu stranou když už jsem nakoupil všemožné pasty :) Díky za fajn recept !

    OdpovědětVymazat
  8. jak to mám jako vydržet nechat táhnout aspoň 6 hodin, když už teď, po 3, je to TAK dobré!

    OdpovědětVymazat
  9. Dneska jsme to měli na oběd a večeři a je to prostě luxusní :) Dělal jsem to v pomaláči. Díky za recept

    OdpovědětVymazat