Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

23. 3. 2016

ŠPALDOVÉ PIVNÍ BATARDS S TANG ZHONGEM

Miluju tang zhong! Od té doby, co jsem si vymyslela tenhle tousťák, s thang zhongem moc ráda experimentuju. Protože sladké u nás až tolik nejede, jsem, já chudák, nucena pleskat ho do slaného pečiva. I když, zrovna tuhle vánočku jsem vzala na milost, ze stejného těsta jsem nedávno dělala  i mazanec a byl to mazancový mazec! Každopádně je u nás vyšší spotřeba klasického pečiva, než buchet, poslední dobou objevuju nový kontinent, a sice špaldovou mouku, a tak další tangzhongový experiment byl nasnadě. Špaldové něco. A tady to máme. Z poloviny celozrnné, a aby to nebyla nuda, taky černým pivem zadělávané večky. Prý jsou skvělé.


Proč "prý"? No protože vy za to můžete! Momentálně si dávám od chleba a pečiva "voraz", krmím se brokolicí, řepou, fazolkami, mrkví... Fakt vás nesnáším! Bejkujete mě tady k vaření a publikování dalších receptů, sami si to pak jen přečtete a zůstanete hubení (..se rýmuje se "studení", cha!). A co já?! Já jsem buřt? No, jsem... Zahleděla jsem se na sebe kritickým okem, naznala, že vypadám jako prehistorický nosorožec a rozhodla se, že takhle se v létě fakt po Praze vlnit nechci. Dokonce jsme se s manželem navzájem zvěčnili ve spodním prádle, abychom měli nějakou hezkou památku... Ještě zbývá přicvaknout fotku na ledničku a pokaždé když na mě nosorožec v podprsence ze dvířek koukne, dám se od lednice na útěk. Neprůstřelný plán!


Každopádně zbytek rodiny zvyklý na testování na zvířatech večky ohodnotil velmi kladně, dcera po svačince ve školce zhltla cestou na hřiště dva krajíce a vyřvávala "mňam", tudíž to bude asi v pořádku. Co se týče tvarů, udělejte si z těsta, co chcete, upečte si třeba velikonočního beránka. Původně jsem chtěla být kreativní a umotat nějaké housky, pak mě ale vrozená lenost přemohla a donutila uválet tyhle jakože batards, ze kterých jsou ve finále taková milá velikonoční vajíčka. Pokud je vaše vrozená lenost horší než ta moje, můžete těsto kidně zkusit nacpat do toustové formy a upéct jako tousťák. Jen si nejsem jistá, jestli mu nebude forma malá.



INGREDIENCE:

Omládek:
12 g čerstvého droždí
150 g hladké chlebové špaldy (Lidl 1050)
120 g černého piva pokojové teploty
špetka cukru

Tang zhong:
55 g hladké chlebové špaldy
260 g černého piva

Zbytek těsta:
300 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké chlebové špaldové mouky
80 g černého piva
50 g másla
1 lžička medu
15 g soli
1. Smíchejte ingredience na omládek a nechte ho cca 45 minut vykynout.

2. V rendlíku smíchejte metličkou mouku s pivem a na plotně za stálého míchání ohřívejte. Až směs začne houstout a zprůhlední, odstavte. Míchejte jako šílenci, aby nevznikly hrudky. Nechte úplně vychladnout.

3. Smíchejte omládek s tang zhongem, máslem, medem a zbytkem piva z receptu. Přisypte mouku a sůl a nechte v robotu/pekárně/rukách zpracovat ve hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy.

4. Nechte těsto hodinku až dvě při občasném přeložení v míse odpočívat. Při nedostatku času nebo touze po vylepšení chuti mohou zkušení i nezkušení ledničkoví fermentovači bez obav vrznout těsto v míse do lednice. Ráno/večer pak z těsta umotat vytoužené tvary. Pokud budete chtít torpéda, můžete se o ně pokusit třeba podle tohoto videa 


5. Zvolené bochany nechte vykynout na pečícím papíru na plechu zhruba hodinu při pokojové teplotě. Plech vložte do igelitové tašky nebo přikryjte fresh folií. Mezitím rozpalte troubu na 250°C. 

6. Vložte plech do trouby, na její dno chrstněte cca 100 ml vroucí vody, rychle dvířka zavřete a nechte proběhnout kouzelný oven spring. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 230°C, podle toho, jak vám peče trouba pak po dalších 10 minutách na 200°C a nechte dopéct. Dejte vychladnout na mřížku. Já po dvaceti minutách bochníčky sloupla z papíru a dala dopéct na kámen. Celkově jsem pekla asi 35-40 minut, ráda se zapomenu...


Tak. To je můj velikonoční příspěvek. Špaldová vejce. Snad vám budou chutnat tak, jako chutnala u nás. Případně jako zapékané tousty se šunkou a sýrem, aby se trochu ztratila ta celozrnná chuť, je třeba vezmete na milost. Krásné jaro, krásné Velikonoce a ať vám to doma všechno krásně pučí, samozřejmě krom boků, akné, apod., pučte radši jarní radostí a nadějí.


14 komentářů:

  1. Taky u nás byl nosorožec. Viděla jsem ho dobře! Už tu není, ale ta druhá fáze, aby se nevrátil, mi přijde mnohem těžší....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to gratuluju! A bezesporu je těžší udržet ty nosorožce za dveřma, celoživotní boj, ach jo..

      Vymazat
  2. Teeda, zase taková pecka, to mě vždy nakopne, abych něco takového také zkusila. Co se týká pečiva, tak zatím spíš pouze zapojuji domácí pekárnu a pokouším se o první experimenty s kváskem, ale ty tvoje obrázky vypadají tak skvostně, že to se mnou cuká, abych vyzkoušela. I když mě z toho určitě vyjdou nějaké patvary :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť na tvaru nezáleží! :) Hlavní je si hrát a zkoušet! Jak se povedly makronky?

      Vymazat
    2. Dobře, tak možná se odhodlám a uvidíme. Jinak makronky se povedly, v práci mi málem utrhali ruce :) Už plánuji další pokus ;)

      Vymazat
    3. Bezva, mam radost s tebou :) Do pečení se pust, uvidíš, ze to neni tak složitý, jak to vypadá ;)

      Vymazat
  3. No, super! Aj u nás je nosorožec, to fakt! A ak neprestanem chodiť na tvoju stránku, tak tu aj zostane. Ohromné krásne pečivo se ti povedlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No aspon někdo ma morálku me v tom nenechat! :D Dekuju za pochvalu, Ivo!

      Vymazat
  4. Musím si půjčit slova mé dobré kamarádky a okomentovat tyhle bastardy jedině: "Nebíčko v papulke!"

    OdpovědětVymazat
  5. Nemám doma jinou než celozrnnou mouku a i jenom celozrnné je tohle pečivo skvělé. Teď jenom vymyslet, jak si užívat takovýchto dobrot a nepřilákat nosorožce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, toť otázka, taky neustále vidím nosorožce za každým rohem :) Ale jsem ráda, že chleby chutnaj ;)

      Vymazat
  6. Dnes ozkoušeno s nově příchozí Emile Hendry formou na pečení chleba a naprosto famozní chlebík:-) děkuji mooooc za recepis nejen u tohoto chlebíku...zatím na co sem šáhla to nemělo chybu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělá zpráva, Zuzko, moc mě těší, že Vám chleba chutnal a že i jiné věci se povedly! :) Děkuju!

      Vymazat