Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

8. 1. 2016

JSME V PĚKNÝ KAŠI - CONGEE, ALIAS JOOK

Tak jsme se vyloupli do nového roku, vítejte! Někteří z nás přežili Vánoce, dokonce i Silvestra, naskládali jsme si kupu novoročních předsevzetí, s úsměvem vyrazili vstříc novým zážitkům... jen abychom zjistili, že se vlastně nic nemění. Až na ten sajrajt venku. Ano, krásné pro děti, pro nás velké děti tak trochu ne. Už jen když třicetkrát za procházku musím nasazovat, upravovat a vyklepávat rukavičky, říkám si, jestli to globální oteplování nakonec nemá něco do sebe. Co si pak teprve asi říkala paní, kterou jsem dneska na té ledovce viděla hodit prvotřídní záda jako z prvorepublikové grotesky? Tak pro tu paní, i pro vás ostatní, kteří se vracíte z práce za tmy, otrávení a zmrzlí, s hejlem u nosu, bez chuti dodržet to novoroční předsevzetí zacvičit si a pak si dát kopec zeleniny, tu mám recept na dobrotu, která vás dokonale prohřeje a uspokojí, ukonejší vaše rozjitřené nervy, a postavě zas tak moc neublíží.


Congee, neboli jook, je tradiční čínské jídlo, které se údajně v čínských domácnostech konzumuje ke snídani, k obědu i k večeři. Je to slaná rýžová kaše, na kterou si můžete naskládat prakticky cokoliv vás napadne. Je tak nekonečně variabilní, jen zapojte fantazii a své momentální chutě. Je to taky báječné jídlo pro začínající kuchaře, protože v jakém receptu se po vás vyžaduje, abyste rozvařili rýži naprosto a totálně do mrtě, takřka na molekuly? No? Cha, moc jich neznáte, co? Plus i ti recidivisté, kterým se pořád neřád nedaří vymrsknout to předpisové italské rizoto, kdy rýže má být al dente, ale zároveň nekřupat, současně vše ale musíte uvést do stavu kašovitého, se mohou znovu nadechnout a omráčit své hosty touhle (pro mne donedávna) velkou neznámou. Blejsknete se, že umíte něco exotického a neztrapníte se špatným rizotem. Win, win, z mého pohledu.

vynikající vegetariánská verze s restovanými žampiony

Co se týče toho, co na kaši dát, je to opravdu na vás. Můžete orestovat kousky kuřecího/ krůtího nebo mleté vepřové maso, zastříknout trochou sojovky, přidat lžičku medu, mně zachutnala i verze vegetariánská, a sice s žampionovým soté. Můžete přidat ale i trochu kimči, holdujete-li mu, mořské plody, rybu, smaženou cibulku, pražené arašídy nebo jiné ořechy a semínka, přidejte čerstvé chilli papričky, jarní cibulku, čerstvé bylinky, zakápněte pár kapkami sezamového oleje... a zjistíte, že je to opravdu jídlo, které stojí za tu minimální námahu. Krom toho, že je takřka bez práce, se taky tvrdí, že je to, podobně jako u nás vývar, lék na nachlazení, chřipku, či kocovinu. A o nic z toho není občas nouze, že ano..

tady hustější varianta s krůtím masem na medu a sojové omáčce



INGREDIENCE:

1 hrnek rýže - kulatozrnné nebo dlouhozrnné, je to fuk
6 hrnků vody
4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
4 cm kousek zázvoru (neoloupaný, nakrájený na několik plátků)
2 stroužky česneku (oloupané, jen nakřupnuté plochou stranou nože)
sůl podle chuti

1. Všechny ingredience dejte do, nejlépe nepřilnavého, hrnce nebo wok pánve, přiveďte k varu, ztlumte tak, aby rýže ne klokotem, ale vařila, a částečně přikryté poklicí vařte za občasného zamíchání cca 1 hodinu, až se rýže postupně začne rozpadat a vezme si všechnu tekutinu, které se ze začátku zdá být tak moc, že si říkáte, že je to chybička v receptu. Ale nebojte se, možná budete muset i trochu vody přidat. Nakonec vylovte zázvor a česnek.

Co se hustoty týče, zvolte si, jak je libo, jděte do kaše a la rozvařené rizoto nebo řidší, "polévkovější" konzistence. Nejedná se tu o žádný zákon, při jehož nedodržení vám na rohožce přistane v novinách zabalená ryba, jako to je právě u toho italského rizota.

Připravte si toppings dle libosti nebo "co dům dal" a pusťte se do toho, za ten naprosto profesionální a vyčerpávající kulinářský výkon si to zasloužíte!



Pro mě to byl posledních pár dní i lék na nemocnou psyché, dvouapůlletý synáček je opět v nadstandardní formě a dává mi takový čoud, že bych vlastně mohla mít do žaludku zavedenou hadičku, kterou by mi tenhle medikament proudil. Jen si nejsem jistá, jestli už to nebude na jiné léky.. Jo a kdybyste někdo věděl číslo na linku pro týrané rodiče a sourozence, dejte mi vědět do komentářů. Srdečné, ochraptělé díky!

20 komentářů:

  1. Soucítím, a s díky vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje milá "Kuchtičko" vyzkouším brzy. Synáčkové mě naštěstí už netrápí, neb mají své rodiny a na mě už jsou naštěstí jen hodní, ale vynahrazuje mi to tuplovaně babička. Nikdy bych tomu nevěřila, ale je to tak. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro,maminka nebo babičkování? Ono je to asi jedno, zkusíme znovu tu kaši a ono to zase pár dní půjde :) Mějte se hezky a pevné nervy!

      Vymazat
    2. Moje vlastní mamina :)a děkuji. J.

      Vymazat
  3. Tak já Vás možná trochu potěším ;-) a abych to tu celé nazaspamovala, použiju pouze dvě historky dnešního dne ...
    Asi hodinový hysterický záchvat kvůli banánu, první ho chtěl, pak ho nechtěl, pak asi z této strany, pak asi z jiné ... každopádně už mi ruply nervy a řekla jsem mu, že ten banán prostě sní nebo si ho bude celou dobu nosit (bez slupky), šli jsme do mš pro staršího, z tama bruslit, takže řev+banán po cestě, ve školce, v mhd, pak mírné uklidnění, ale následuje pád poloviny banánu na zem a opět hysterie, protože přece chtěl jíst ten banán celý a velký a ne malý a půlku ... po několika x minutách, definitivní pád druhé poloviny na zem a opět zvýšená (to ještě šlo???) hysterie.
    Odmítnutí večeře, mé nervy už dávno za humny a v tv ve zprávách jak v Sýrii umírají děti hlady, takže - i když to nikdy nedělám - budeš tady sedět tak dlouho dokud to nesníš, vypil celou flašku pití a po prvním soustu poblil polovinu kuchyně ...
    Kaši už dnes nevařím, musí stačit alkohol ...
    Přeji krásný rodinný víkend :-D
    Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendulo, nerada to říkám, protože to o mě nevypovídá nic hezkýho, ale chrochtla jsem si při čtení Vašeho vzkazu smíchy... Vygradovalo to u vás opravdu náramně, poblitou kuchyň už bych asi nechala na tatínka! Jinak podobnost našich příběhů nemůže být čistě náhodná :D Taky jsem si včera nalila vizoura a taky celej den krotila schizofrenika.. A i ty dny předchozí, jen bez vizoura. "Cu, necu, cu, necu" se zlostným během na místě pořád dokola, jakmile mu s něčím pomůžu, s čím patrně pomoct nechtěl, ale už se u toho v čerty obracel, okamžitě ryba na zem a scéna. Dotaz "co je, mami?" v odpověď na moje vzdechy asi 300 krát za den, atd.,atd. Občas je největší důkaz mojí mateřský lásky prostě jen to, že ho nenacpu do pračky a nepustím program "bavlna". A že jsem schopná se s ním jít ňuchňat, až když spí :)
      Vám taky přeju dva dny rodinné pohody. Pro mě to znamená vyslat děti dopoledne ven s jejich druhým stvořitelem. Snad Vás potká podobné štěstí :D K.

      Vymazat
    2. Jo holky, pobavily jste mě, ani nevíte jak :) Mám doma to samé v bleděmodré, nebo spíš růžové, v podobně andělsky vypadající blonďaté holčičky. Kdysi jsem si říkala, že je možné, že je tolik NEZODPOVĚDNÝCH matek, ze kterých se během mateřské stanou alkoholičky :) Teď už se (s flaškou v ruce) neptám :) Držme se, ta robátka jsou naše budoucnost :) Lenka

      Vymazat
    3. :D Měla jsem už několikrát stejnou myšlenku - ohledně toho umrtvování etanolem.. Díky, dámy, i jen to vědomí, že v tom nejsem sama (ne s uřvanýma harantama, ale v tom občasným zoufalství), pomáhá a pozvedává na duchu :)

      Vymazat
    4. ženský, já vám závidim, že si můžete loknout něčeho ostřejšího :oDDD banán versus půlka banánu (rohlíku, jabka, hrušky, krajíce cheba) je tak důvěrně známá, až mě to dojímá :oP chci to, nechci to, chci to, ale celý a běda ti, jestli mi to rozpůlíš, nebo jestli mi kousek spadne na zem, protože chci půlku nechat nedojedenou a rozpatlat jí do koberce nebo do kapsy nebo hodit za postel, aby tam zpráchnivěla :oDDD

      Vymazat
    5. :D a jdeš dobrovolně do čtvrtýho... Démon

      Vymazat
  4. No teda!...viem, o čom je reč. Ja som už trocha ďalej, mne teraz tri týždne nervy drásali jedna budúca maturantka(dúfam) a jedna prváčka na gymplu, ale že neskutočne!Ešte že je už zase škola! Nezávidím vám, prežijete to! Aj ja som značne prehodnotila otázku matiek alkoholičiek, a v podstate chápem... Kašu si uvarím ešte dnes večer, normálne mám na ňu chuť. Krásny večer všetkým!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, to bude druhý dějství... Jak přežít pubertu, to už jde nějak mimo mě, jste statečná žena a smekám! :) A ať Vám kaše chutná, taky pěkný večer :)

      Vymazat
  5. no vida, díky podzimnímu článku mám asi tunu kimči a furt si lámu hlavu, do čeho to spotřebuju :o))) s trochou rejžovýho podkladu by mi to nemuselo upálit tlamu ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho mam ještě schovaný, příště si ho tam vrhnu. To ho máš tak pálivý?

      Vymazat
    2. já ti nevim, asi jsem nějak vyměkla nebo co, dala jsem tam mnohem míň chilli, než bylo psáno a stejnak mi vhání slzy do ok :oP a to mám při tom chutě na pálivý

      Vymazat
  6. Milé dámy, královsky jsem se pobavil. Nakonec několik scének podobných výše popsané "banánové etudě", jsem sám zažil. Mám ale i pár drobných poznámek k receptu. Kondží je skutečně v Číně nesmírně populární. Údajně léčí žaludeční potíže a co víc, hubne se po něm! Což nemohu potvrdit, protože zas tak velký fanda kaše nejsem. Svoje první jsem uvařil omylem, netuše, že mnou opovrhovaný rýžovar má více programů. Oblíbená vložka do kondží (mimo jiné), jsou černá vejce (jo, ty fermentovaný, mimozemský, gumový vejce) a taky kostka pořádně prorostlého bůčku. Jak to ladí s redukcí hmotnosti nevím.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě mám jeden aktuální SPAM ke congee!
    Když se rýže příslušného množství předem namočí do vody a na min. na osm hodin zmrazí, trvá vaření patnáct minut a následně vložky dalších pět. Takže za dvacet minut je to na stole. Skvělá víkendová snídaně. Přiznávám, že jsem to opsal z netu, z jednoho super kulinárního blogu, nicméně je to vyzkoušeno. Fajn zlepšováček!

    OdpovědětVymazat