Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

18. 9. 2015

BEZLEPKOVÉ DÝŇOVÉ SUŠENKY S ČERNÝM SEZAMEM

Jak je možné, že ještě nikdo nevymyslel slané dýňové sušenky? To opravdu musím všechno vykoumat já??? Mám taky jinou práci, než pořád vymýšlet, co byste snědli! Že se nestydíte. No ale tak, když už jsem ten výtečný nápad uskutečnila, podělím se o něj i s vámi. S dýněmi se roztrhl dýňový pytel, jenže je možné, že polívka vám už vytéká oušky, na curry nemáte nervy nebo chuť, a tenhle salátek je pro vás moc práce. No a náhoda tomu chtěla, že mi zbyl kus dýně, mlsná mě honí jak nadmutou kozu, v záchvatu čehosi koupená kukuřičná mouka seděla nepovšimnuta ve spíži a mohla vzteky puknout z pytlíku, no řekněte, kdo to má vydržet... Tak jsem měla roupy. Ty obrazné. Moc šancí jsem tomu nedávala, znáte to, když vám strejda Google nepotvrdí, že něco jde, hned si řeknete, že asi ne. Jenže já jsem punk a neposlucha, tak jsem to zkusila. A prosim vás jo! Jde to. Jen teď nevim, jestli se ozvat Googlovi, že ať si to tam zařadí. Jsou naprosto úžasné, a chce se mi dodat - i přesto, že jsou bezlepkové.

Alespoň u nás tedy měly úspěch. Děti jsou obecně vděční požírači všeho možného křupavého z trouby, to se dávno ví, takže je jasné, že na dětské recenzi se nedá kvalita sušenek moc stavět. Považte ale, když čtyřleté dítě řekne, že musíme ty sušenky upéct paní učitelce do školky a taky nechat něco tátovi, až v pátek přiletí. Když odhlédnu od toho, že "upečeme" v překladu znamená "matko, naběhni do kuchyně a koukej vysoustruhovat dvě várky sušenek, pronto!", je to celkem dojemné a funguje i jako slušná zpětná vazba k tomu, jak jim asi sůšy jedou. Mladší genetická odnož se jen s ledovým klidem dožadovala "šůšy" i místo hlavního jídla. Nemám to lehké.

No, nebudu to dál okecávat, není moc co. Snad jen navnadím vaše smysly. Sušeny jsou zvláštní, mně si aspoň pohrály s chuťovými buňkami hezky. Asi díky koření garam masala a nasládlé dýni máte chvíli pocit, že to bude sladká sůša, pak vás ale udeří trochu funky a slaný cheddar, rozkousnuté sezamové semínko a je vymalováno. Pokud vás nic nenutí jíst bezlepkově, je samozřejmě možné nahradit kukuřičnou mouku obyč hladkou pšenicí. A pro celiaky bude asi taky dobré vynechat Worcester, tam, tuším, nějaké minimum lepku je. Z těch dvou lžiček se ale chuťově až tak úplně nestřílí. Nebo si zkuste pohrát a nahradit Worcester třeba půl lžičkou octa, lžičkou sojovky a šplíchancem rybí omáčky.



INGREDIENCE:

160 g dýně (krom Hokkaido oloupané)
90 g cheddaru
kousek cibule, cca 30 g nebo jedna malá šalotka
1 lžička koření garam masala (např. tady se můžete inspirovat k přípravě domácího garam masala, je to nesrovnatelný rozdíl oproti sáčku z Alberta...)
2 lžičky Worcesterské omáčky (celiak vynechá)

1 lžička soli
160 g kukuřičné mouky
1 lžička prášku do pečiva
90 g změklého másla

1. Prvních pět ingrediencí rozmixujte v sekáčku, mixéru, čemkoliv, na drť.
2. Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva.
3. Dýňovou drť přihoďte k mouce a promíchejte. 
4. Nakonec zapracujte máslo, mně to šlo nejlépe prsty, až vznikne kompaktní těsto. Nechte ho odpočinout zhruba hodinku, vykoupejte mezitím děti, sebe, psa, seřvěte manžela, vysajte, prostě co je libo.
5. Válejte kuličky, které následně na plechu vystlaném pečícím papírem (na teflonovém plechu to jde bez) sadisticky rozmačknete na placku. 
6. Posypte sezamovými semínky, která trochu vmáčkněte do budoucí sušenky. Semínka je povoleno obměňovat, třeba mák nebo černucha nemusí být vůbec od věci.
7. Pečte na 180°C do slušně zlatova.


Sušeny nejsou díky dýni úplně křupavé, ve středu zůstávají vláčné a vlahé, okraje křupou. Je snad ještě něco, s čím vám můžu pomoct? Divila bych se!



21 komentářů:

  1. Krásne aj chutne ! a výborný nápad, niektoré suroviny nahradím, aj keď som bezlepková, nestrávim ani kukuričnú, tak skúsim pohánkovú...
    Ďakujem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, tak dejte vědět, jak se povedly z pohankové. To je mi líto, že to máte takhle komplikované, stravovat se bezlepkově nebude sranda.. :(

      Vymazat
    2. No sranda je , že nedávam ani ovocie, ani zeleninu, proste škroby a vlákninu :-(
      Najviac tolerujem paradajky a tekvicovité a teda aj cukinu, uhorku a ako tak melón....a moja milovaná celozrnná ryža a všetko z pohánky, pšeno, vločky , múka...a budú sušienky !
      A laktózu a ten lepok. A keďže som objavila kreatívneho človiečika :-) a rozmýšľate tak ako sa má (hľadíte tomu priamo do ,,očí,, :-)...)..tak Vám tu budem visieť na krku :-))))
      A ešte raz ďakujem aj za ten ,,nepraktický,, dar slova :-) !

      Vymazat
    3. Tak to je teda očistec, takhle se stravujete celý život? Pro mě představa pekla.. :( Na krku klidně viste, tady se vejdem všichni :) Jestli jste tak už neučinila, mrkněte dál, ještě tu mám jedny cizrnové sušenky se Srirachou, ale tyhle jsou lepší. Díky za přízeň a mějte se hezky!

      Vymazat
    4. Cizrna je strukovina a to sú škroboviny a to nedávam vôbec....len tá červená čočka, trochu do ryže...
      Nie, nie je to celý život :-), len v tej časti kde mi ,,ide o život,,...je to imunitná reakcia na záťaž, proste sa míňam za svojich (autistov) doma....
      Povedala som tomu ,,áno,, a ide to ! Niečo za niečo..., o to viac síl mám, že mám schopnosť ísť za ,,hranice,,...je to moje ,,chodenie po vodách,, :-)))))
      Váš blog si prelúskam, ak chcete mrknite aj ku mne :-)

      Vymazat
    5. http://osblove.blogspot.sk/
      :-)))

      Vymazat
    6. No, nemáte asi zrovna lehký život. Máte můj obdiv za tu sílu a odvahu.. Imunitní systém určitě na takovou zátěž reagovat bude, psychosomatika je neúprosná. Mějte se krásně, K.

      Vymazat
    7. Išla som si sem pre recept a našla som tu múdrosť :-)
      Dnes idem na to,(na tie sušienky )!

      Vymazat
    8. Úloha splnená s obmenami :-)
      Zaraďujem do kuchyne ! , svojej, asi aj dcérinej (žijeme v spoločnej domácnosti- mojej .-))
      Boli obmeny, nevadí, podstatné je že sa to robí z dýńovej masy.A to ma baví.
      Pridala som pohánkovú múku, prosové vločky, mleté ľanové a sézamové semiačka, a nakoniec aj kukuričnú krupicu lebo to bolo mazľavé.Čedar a moje byliny.Práve si suším oregano a bazalku.korenie mleté, drvenú rascu, rozmarín.
      A zabudla som, že sú to sušienky a začala som robiť placky, potom mi doplo a dala som aj piecť posipané semiačkami, tekvicovými, píniovými a slnečnicovými.
      Tvar pripomínal sušienky, ale miniaturné kravské,,oo,, :-)))
      Mne to chutí, budem to robiť ako slané zakusnutie, takto na jeseň,ktoré sa dá pripraviť k jesenným jedlám aj skôr a odložiť do krabičky !
      Skúsim aj inú ,,masu,,(Dcéra robí mrkvové placky so syrom, a fakt dobré.)
      Ďakujem, a som očarená aj tým domácim kečupom, dúfam, že urobím :-)

      Vymazat
    9. Kečup zkuste, ten je fakt povedenej! Jsem ráda, že jste se na sušeny vrhla a chutnaly, ať už s jakýmikoliv obměnami, hlavní je ta inspirace a využití dýní :)

      Vymazat
  2. no tý brďo, ty máš myšlenky co by skoro zasloužily nobelovku, dýňový sušenky, to je prostě úchvatnej nápad! a navíc bezlepicí, to se dycky hodí, celiaci se poslední dobou diagnostikujou jak na běžícím pásu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď? No ještě tomu dám čas, než na to někdo přijde, na tu nobelovku.. Nechápu, že mě to nenapadlo dřív! :)

      Vymazat
  3. úžasný nápad (lebo ja bezlepkové vyhľadávam a skúšam stále) a úžasné sprievodné slovo k receptu...milujem tvoju schopnosť písať tak vzletno - vtipným štýlom. Raz keď vydáš knihu, nezabudni nám dať vedieť, prvá si ju pôjdem kúpiť. Niečo na spôsob Vajce a ja :-)

    OdpovědětVymazat
  4. ešte moment: z akej dyne si teda piekla ty, keď píšeš "krom Hokkaido oloupané"? Z Hokkaido neoloupané?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tigi, díky za pochvalu, ten styl jde tak nějak sám, nepraktickej dar od pána boha.. Ale aspoň nějakej :) Na knihu bych to spíš neviděla, ale je to od Tebe milé! Dýni jsem použila Hokkaido, nějak nedávám ten opruz s loupáním těch ostatních.

      Vymazat
  5. Skvělej recept, moc jsme si pochutnali :) Díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem dneska školila strečka gůgla, jestli mi nenabídne nějaký recept na slané sušenky a ejhle, on mi vygeneruje takovéhle zlato! A vzhledem k tomu, že jsem též bez lebky, bude se hodit úžasně! A část mouky si dovolím nahradit mletými arašídy, no už se mi sbíhaj sliny! A moc díky za váš dar slova, já se lekla, že mám jediná "okecávací" foodblog :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, je vidět, že strejda google není žádnej zpátečník a fakt si tam ten recept přidal! :) Dovolujte si, co si ráčíte přát, myslím, že s arašídama to bude totální pecka, je vidět, že jste zvyklá vymýšlet náhrady mouky! Dejte vědět, jak dopadly. Ad dar slova, no nevím, ale jak okecávací naživo tolik nejsem, v tomhle mi to krátký vodítko cuká a ne a ne se udržet.. Myslím ale, že okecávací foodblogy jsou fajn, není to sterilní nuda :) Jo a mám tu ještě jedny sušeny bez lebky, ale tyhle jsou lepší. Ať chutná!

      Vymazat
  7. Jsou skvělé! Mouku neřešíme, tak jsem dala půl na půl obyč hladkou a celozrn špaldovou. Místo cheddaru parmazan.. Prostě co dům dál.. A dům dál hodně dýní.. Tak už nám opravdu leze ouškama

    OdpovědětVymazat