Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

11. 6. 2015

PODMÁSLOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI A OSTRUŽINAMI

Soudě podle čtenářské oblíbenosti makronkových příspěvků lze usuzovat, že je celkem na čase, abych přišla s tímhle koláčem. Nejen že je dobrý, že by se z toho jeden blahem počůral, ale taky vy (a já) blázni makronkoví můžete spotřebovat to kvantum žloutků, které vám po pleskání makronek zbývá! No nejsem já zlatíčko? Dobře, když vy mlčíte, odpovím si sama. Ano, jsem zlatíčko. Aspoň takhle na dálku... Celkem na tenhle koláč vyplácáte čtyři až pět žloutků, to už docela jde, ne? Samozřejmě vám nic nebrání si ho upéct, i když nakrásně zrovna žádné žloutky v lednici nemáte - bílky si dejte zamrazit a pak jen vyndavejte podle potřeby. No poďyvejte na tu fotku, nedali byste si? Dali, co? Tak šup krást ke slepicím a do toho!


Tenhle recept je od šéfkuchaře jménem Curtis Stone. Je to kuchař, který se objeví v každé sezóně Masterchef Australia a mě zaujal zejména tím, jak je mi strašně nesympatický... Je to ten typ navoněného samolibého frajírka, ze kterých se mi ježí chlupy i na místech, kde je žena nemívá nebo aspoň nepřiznává. Nic naplat, vařit ale umí. Aby taky ne, ostruhy si vybrousil v kuchyni, kde vládne svou ďábelskou rukou Marco Pierre White a teď podle všeho úspěšně vede restauraci ve Státech. Odhlédla jsem proto od sympatií a nesympatií a tenhle podmáslový koláč zkusila, na fotce totiž vypadal naprosto neodolatelně. A hádejte. Ani fotka neodokáže vyjádřit, jak strašně dobrý je! Naprostou hvězdou je tu samozřejmě náplň, tu prostě musíte zkusit, i kdyby to mělo být jen v zapékací misce bez těsta! Lahodný, heboučkký žloutkový "puding", kterým se krásně prořízne citronová kůra a šťáva a pak lahodné změklé ovoce. Opravdu vyvážený, osvěžující a lehký koláč. Pokud by se vám nepozdával recept na křehké těsto a máte nějaký svůj osvědčený, použijte ten, tady jde opravdu hlavně o náplň, tu prosím, aspoň napoprvé neměňte. Je totiž dokonalá.


A ad Masterchef Australia, vyzývám vás, kteří vládnete angličtinou a ještě na tuhle soutěž nekoukáte, abyste trochu projeli Youtube a pár dílů nebo sezón nakoukali. Momentálně je rozjetá sedmá sezóna soutěže. Aspoň my s mužem jsme do ní zamilovaní, je to bezkonkurenčně nejlépe udělaný Masterchef na světě a docela hezky z něj proudí ta australská energie a přístup k životu. Alespoň ve srovnání s americkým nebo kanadským pojetím, kde na vás dýchá toxickým ranním dechem hlavně kompetetivnost a hašteření soutěžících, citové vydírání, a o vaření je to až ve třetí řadě. Další věc je, že australští soutěžící by opravdu z fleku mohli jít vařit někam do světové restaurace. To co tam předvádejí třeba dvacetiletí "klacci", z toho mi zůstává rozum stát. Jsou to dokonalá jídla jak stran použitých technik, znalosti kombinací chutí, respektu k surovinám, tak potom prezentací, kdy na talíři vytvoří skoro umělecké dílo. Ta invence a znalosti mě prostě nepřestávají ohromovat, dostanou zadání a během pikovteřiny si vycucají z prstu recept a ví, co budou vařit! Já bych si tak maximálně vycucala z říznutého prstu krev a pak bych se rozložila na atomy... V mnoha "pressure testech" potom replikují jídla vyhlášených světových nebo australských kuchařů, naposledy to bylo telecí na tři způsoby od trojmichellinského šéfkuchaře Marcuse Wareinga. Freaky! Plus trio rozhodčích je, až na George, prostě k sežrání i s chlupama. Gary Mehigan je moje zlaté čuňátko, toho jen poňuchňat a jít s ním někam na pivko! Myslím, že stačí, že už vám došlo, že Masterchef Australia se mi tak trochu líbí... Takže teď k vážné práci.


S koláčem je trochu víc práce, než řekněme s bublaninou, zase je ale nesrovnatelně lahodnější. Těsto vyžaduje tzv. blind bake, tzn. předpečení před přidáním a zapečením s náplní. Tenhle krok rozhodně nepřeskakujte, těsto se jinak nepropeče a budete mít syrový hnus. Tak se hecněte a jděte do toho, uvidíte, jak bude tchýně zelená závistí! Moje teda ne, já mám tchýni hodnou a přející, že, babi?


INGREDIENCE:

Těsto:
170 g hladké a polohrubé mouky 50/50
55 g cukru krupice
115 g másla z lednice (příp. z mrazáku)
1 žloutek
2 lžíce ledové vody
větší špetka soli

Náplň:
250 ml podmáslí, zákysu
110 g cukru (krystal, krupice, třtinový)
60 g rozpuštěného másla 
2-3 lžíce hladké mouky
3 velké žloutky, příp. 4 normální
1 lžička vanilkového extraktu/ semínka z 1/2 vanilkového lusku
1/2 lžičky soli
kůra z jednoho citronu
2 lžíce citronové šťávy
150 g jahod
150 g ostružin

trocha moučkového cukru na posypání

1. Připravte si těsto. Nejlépe do nějakého sekáčku, food processoru (jinak to půjde i v míse, musíte ale pracovat rychle) nasypte prosátou mouku, cukr a sůl a posekejte s máslem nakrájeným na kousky, až se vytvoří hrudky (zhruba jako strouhanka), přidejte žloutek, zase párkrát protočte a nakonec přidejte ledovou vodu. Teď už to půjde hůř, ale dejte tomu ještě pár otáček. Pak rychle zpracujte na válu nebo na lince v těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo teplem vašich rukou rozpouštět, to udělá výsledné těsto křehoučké. Hroudu těsta splácněte do kulatého disku, zabalte do potravinové folie a dejte minimálně na 30 minut do lednice. Těsto můžete mít v lednici klidně den, není špatné si ho udělat jeden den a druhý den dojet zbytek.

2. Těsto vyválejte na pomoučněné ploše do kulaté placky o tloušťcce zhruba 3 mm. Vymažte si formu na koláč o průměru cca 25 cm. Ne víc, potom by na tu plochu bylo málo náplně. Půlku vyváleného těsta opatrně namotejte na váleček a ještě opatrněji ho přeneste do formy. Vztekání se v této fázi povoluje. Upravte těsto ve formě, případně zalátejte trhlinky a nechte těsto přečuhovat přes okraj formy zhruba 1-2 cm, předpečením se trochu "srazí". Dejte zase cca na 30 minut do lednice. Mezitím zapněte troubu na 175 °C.

3. Utrhněte kus pečícího papíru, dejte ho na těsto a do papíru nasypte rýži, hrách, cokoliv, co papír a tím i těsto zatíží. Pečte 25 minut, pak vyndejte papír se "závažím" a pečte ještě 5 minut nebo dokud nebudou okraje těsta lehce zlatavé. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout alespoň na teplotu těla. Můžete oříznout přečnívající okraje, ale taky nemusíte, rustikální vzhled neva. Mezitím si připravte náplň. Pokud vám už cuká oko, vydržte, už to bude!

4. Do mixéru, robota s metlou nebo mísy nalijte a nasypte všechny ingredience na náplň a mixujte (kvedlejte), dokud není směs hladká a bez hrudek mouky. Ovoce očistěte, opláchněte a nechte osušit.

5. Rozložte ovoce rovnoměrně do formy s předpečeným korpusem a zalijte náplní. Trochu s formou zašejkujte a vražte do trouby vyhřáté na stejnou teplotu, tedy 175°C, na 30 minut nebo dokud nebude střed koláče sotva usazený, netekoucí. Lehký třas nevadí. Nechte úplně vychladnout. Poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší je samozřejmě čestvý. 


Nemáte zač, nechte si. Díky a oslavné ódy přijímám pod článkem v komentářích, chacha. Přeposílám, to se rozumí, rovnou Curtisovi... Ovoce samosebou zvolte podle svých preferencí a možností, jeho sezóna začíná, máte tedy celé království k dispozici. My jsme dělali koláč s borůvkami a ostružinami, druhý byl s jahodami a ostružinami, ten byl lepší. Luxusní bude určitě třeba i s černým rybízem nebo malinami, jakékoliv chuťově výrazné ovoce mu bude slušet tuze moc. See ya later, mates :)

24 komentářů:

  1. Recept je velmi lakavy, fotky vyvolavaji pavlovuv reflex :). Urcite vyzkousim, klasiku i bezlepkovou variantu.
    Masterchef Australia je muj mimoradne oblibeny program a mame i stejny nazor na Garyho :). Mackaci medvidek ...
    Curtis mi neva. Je to asi tim, ze jsem jej videla na surfu :).
    Bavime se o cem ...? Jo, peceni. Ja to vidim na jahody a boruvky nebo maliny. Uvidim.
    Diky moc. Eva x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nepřekvapuje mě, že máme takového společného koníčka a oblíbence :) Gary je mazel, jde z něj lidskost a vřelost, je vidět, že některé soutěžící má opravdu rád jako vlastní. Dejte vědět, jak Vám koláč chutnal a když tak zase přispějte s bezlepkovou variantou těsta :)

      Vymazat
    2. Pustim se do toho nejspise pristi tyden, vysledek oznamim. Kdo rad cheesecake, doporucuji tento http://tvnz.co.nz/masterchef-australia/ep-24-donna-hay-s-classic-baked-cheesecake-4317825. Vyzkouseno, snedeno, pochvaleno. Ricotta hraje prim. A taky tam neni susenkovy zaklad :).

      Vymazat
    3. Cheesecake vypadá dobře, Donna Hay je taky ježibaba nesympatická :D, ale s vařením to bude stejně jako u Curtise, prostě umí :)

      Vymazat
    4. Tak dopeceno, bezlepkova verze. Kolac je uuuuzasny :). Davam 10/10 bodu ! Prave jsem shltla jeden kousek a nevim, co si pocit dal. Cekat na muze a rozdelit se, ci to snist rychle cele a zitra upect novy prvni...
      Na bezlepkovou verzi jsem pouzila smes muk -schar mix c, doves plain white, glebe farm plain a samozrejme trosku pohankove. Cukr jsem dala kokosovy, misto citronu limetku( citron totiz dosel). Ovoce - smes tresni, boruvek a na kousky nakrajenych merunek. S testem se dost spatne pracovalo, ale zvladla jsem to.:)
      Naaam, diky moc. Eva x

      Vymazat
    5. Ono se blbě pracuje i s tím lepkovým, tak je to asi jedno :) Jsem moc ráda, že jste ho zkusila, Evo, a ještě radši, že Vám taky tak chutná! ? Jak jste vyřešila dilema, dočkal se muž něčeho sladkého, krom Vás? :)

      Vymazat
    6. Bohuzel, prisel moc brzy :)).

      Vymazat
    7. :D tak pokud přišel moc brzy jen na koláč, je to pohoda! Tak ať chutná i jemu :)

      Vymazat
  2. jsi zlatíčko a dala bych si, asi skočím na trambaj do nuslí, po čuchu najdu a sežeru :oP poslintala jsem si stůl, ale no worries, mate, to se utře :o) a navíc mám i nový pořad na koukání, to je servis, panečku :oD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joooo, jestli máš stroj času, tak skákej :D Pořad opravdu vřele doporučuju, a jak vidno, tak ne sama :) Závidím těch sedm sérií!

      Vymazat
  3. myslím si, že kombinace rebarbory a jahody by tomu koláči taky slušela, hlavně proto, že tuhle kombinaci miluju ;-) .. až budu mít obě ingredience a kdy, vyzkúšám, zprávu dám :-) Běla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, možná jo. S rebarborou bych byla opatrná, aby to ve finále nebylo moc kyselý, už i ty ostružiny byly chvílema na hraně. Ale zkusit se to musí :) Zprávu dej :)

      Vymazat
  4. No krása! Nemám teraz čas na varenie, nie to ešte na pečenie, tak aj mne zostali len tie sliny až na podlahu. Ale raz ten kolotoč spomalí a toto si určite upečiem. Mňam....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Vám, Ivo, přeju, aby Vám ten kolotoč rychle skončil! I kdybyste si nakrásně koláč neudělala, léto si každý zaslouží trochu volnější :) A děkuju za pochvalu!

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    koláč vypadá exkluzivně a ráda bych se o něj pokusila, nicméně mě láká představa využití celozrnné mouky a jiného sladidla, např. medu či agáve. Myslíte, že by tato varianta byla schůdná? Díky za radu! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Evo, s celozrnkou u křehkého těsta zkušenost nemám, ale aspoň když bude jen z části, vadit by neměla. S medem už vůbec netuším, myslím, že by těsto mohlo být trochu problematické, ale je to střela od boku, nemám s pečením sladkého až takové zkušenosti a do té "alchymie" tolik nevidím. Pokud to zkusíte, budu ráda, když nám dáte všem vědět :) K.

      Vymazat
    2. Co si koupim kolacovou kulatou formu s odnimatelnym dnem. Respektive ctyri male formicky, abych kolace mela jned naporcpvane upiplam bezl.verzi. Ale prsty me svrbi na samotnou naplň. Mam boruvky a neodolatelnou chut! Sice to sem nepatri, ale kolik plechu je potreba na jednu davku makronek? Mam jen jeden plech do starych trůb a maly pekacek. Tak abych mela testo na ne kam nastrikat, pac se můze stat, ze v pytliku ci v mise zridne a to nechci. Dekuji za informaci. Mirka

      Vymazat
  6. Je to strašně strašně strašně dobrý! Napodruhé jsem taky nedbala středu třesoucího se jako mé budoucí tři brady (pokud se tímhle koláčem budu aspoň jednou týdně cpát, což budu) a vytáhla v uvedené době. A dobře jsem udělala. Ten vanilkový krém je božský! Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeee,super,to jsem ráda,že jste ho zkusila,je to fakt úžasnej koláč!Použila jste mražený jahody nebo poslala Marunu ke 12 kmetum?

      Vymazat
    2. Mražený maliny a ještě jsem zkusila kombinaci jablka na plátky a lehce na povrchu posypat skořicí a tahle variata kupodivu píše úplně nejlíp - ta skořice tomu dáva takový čupr ocásek. Jako, už tenhle koláč dělám za poslední měsíc potřetí a furt nás baví. Tak díky, díky!!

      Vymazat
    3. Jo, omlouvám se, pokaždé jsem se zapomněla podepsat - Šárka z Brna:-)

      Vymazat
    4. Fakt jablka, jo? To by mě tedy nenapadlo! Ale proč ne, nakonec ono to je hodně o tom "pudinku" okolo, žejo.. Šárko z Brna :)

      Vymazat