Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

21. 5. 2015

JAK PŘEKONAT NENÁVIST KE KORIANDRU - KORIANDROVÉ PESTO

Z tohohle teda sedím na větvi, to vás upozorňuju předem. Že koriandr spousta lidí nemůže ani cítit, za to bych dala ruku do ohně. Ostatně, sama jsem k nim kdysi patřila. Ne že bych výplach tlamičky mýdlem občas nepotřebovala, chuť koriandru mi ale ze začátku tak mocně evokovala Pejska, když sežral Kočičce mýdlo, které koupila na umytí podlahy, že jsem nechtěla riskovat, že skončím stejně jako on - slzící, prskající, bublající. To sice po požití koriandru nenastalo, stejně ale pro mě byla jeho konzumace dlouho zapovězená. Pak se ale někde v mozku přehodila vyhýbka a šlo to. Teď si naopak bez koriandru nedovedu pokrmy snoubící se s ním přímo skvěle, tedy všechna možná orientální jídla, vůbec představit, a když jsou bez něj, je to tak nějak plošší. Každopádně zpět k haterům - jestli máte s koriandrem problém, ale zároveň vás už bazalkové pesto nudí k smrti, nabízím vám tohle überpesto, které předčilo všechna má očekávání, natož pak manželova, který má koriandr rád, asi jako když měsíc denně prudím, že nutně potřebuju přivrtat zahrádku za okno. Protože tohle pesto ohodnotil slovy "fakt moc dobrý" - na hatera dobrý, ne?


Ale jak mě to vůbec napadlo...? No protože jsem dobrá hospodyňka, to JE ale blbá otázka! Každou sobotu jezdíme nakupovat zeleninu a ovoce do holešovické tržnice. Potřebovala jsem nějaký koriandr k podávání s minulou laskominou vietnamskou a tak mi mini svazeček za 15,-, jak slibovala cedulka u jednoho stánku, určitě bude stačit, říkala jsem si. Měla jsem pocit, že jsem vytáhla svazky snad čtyři, byl to megabalík koriandru. Bylo mi blbé to zase vracet zpátky, s kamennou tváří jsem zaplatila a v hlavě mi šrotovalo, že minimálně týden budu mít koriandr i v kafi. Pak mě teda taky napadlo, jak to ti lidi pěstujou. Nemám problém vypěstovat cokoliv ze semínek, ale to co na mě bázlivě nakukuje za oknem na těch žížalích stonečcích, se ani s notnou dákou humoru nepodobá tomu bujnému voňavému svazku, který jsem si za pusu a vřelý úsměv koupila na trhu. Jak se můžete dočíst v tomhle traktátu, koriandr se tuze blbě skladuje, relativně rychle vadne, chšadne, až uchšadne, a i když byl balík za pakatel, bylo mi líto ho většinu za tři dny vohodit. A tak se rodí báječné nápady, přátelé - ze škudlilství!


Už několikrát jsem četla, že pesto se dá udělat téměř z čehokoliv zeleného. Takže proč ne z koriandru, ha?! Přemýšlela jsem, co za ořechy zvolit - piniové nemáme na skladě, vlašáky mi ke koriandru nešly, ale mandle se u makronkového maniaka vždycky najdou. Plus se mi zdálo, že jejich sladkost hezky vyváží ostrost koriandrových lístků. Dál to byla klasika - česnek, sýr, olivový olej, sůl. Při závěrečném ochutnání se mi ještě zdálo, že by to chtělo nějakou kyselinku, v lednici zívala jedna postarší, znuděná limeta, tak jsem ji přeřízla a šla na kolotoč do mixéru s pestem. PECKA, PECKA, PECKA, DĚCKA! Fakt že jo. Stydím se, ale vám to můžu říct - chodím ho užírat do ledničky jen tak lžičkou.. Vidím ho kdekoliv a na čemkoliv - od obligátních těstovin, přes sendviče a saláty, až po steaky. Myslím, že mám zase na chvíli s obsesí vystaráno.


Ale jak už jsem byla pravila, kladně se směrem k pestu vyjádřila i hlava rodiny, která jinak koriandr vyzývavě ignoruje. Až drze. V pestu se totiž ostrá, pro někoho mýdlová, chuť koriandru zjemní sýrem, opraženými mandlemi, lehce se snoubí s česnekem a olivovým olejem, je to prostě zázrak! Nevím jestli to mám úplně tlačit přes církev na uznání, já to ale za zázrak považuju. Tak dobře, trochu jsem si zapřeháněla, ale pokud máte sklon k experimentování, trochu mi věříte a máte volných patnáct korun, jděte do toho!


INGREDIENCE:

1 velký svazek koriandru (můj měl u gumičky svázaný v průměru asi 6-7 cm) nebo několik malých
cca 100 g blanšírovaných mandlí
60-70 g parmazánu/pecorina/jiného tvrdého a výrazného sýra
2 stroužky česneku
šťáva z jedné limety/příp. citron, limeta jde ale k "exotickému" koriandru líp, zdá se mi
cca 250 ml + olivového oleje
cca 1 lžička soli

1. Na suché pánvi opražte mandle, až začnou chytat hezkou zlatavou barvu. Nechte vychladnout. Oloupejte česnek, nastrouhejte parmazán.

2. V robotu, mixéru posekejte mandle s česnekem. Podle výkonnosti vašeho stroje buď vykydejte mandle do mističky, posekejte koriandr a až pak k němu vraťte mandlovočesnekovou drť (můj případ) nebo rovnou přihoďte koriandr, posekejte, přisypte sýr a sůl, vymačkejte do mixéru limetu, a za stálého mixování (na pomalou rychlost) pomalu čůrkem přilévejte olivový olej, až se vám konzistence pesta bude zamlouvat. Ochutnejte. Až se proberete z bezvědomí (jak jste omdleli slastí), případně ještě dochuťte dle vlastních chuťových počitků.



JÁ VÁM TO ŘÍKALAAAAAAAAAAAA!

Pesto zkonzumujte buď čerstvé nebo přesuňte do čisté skleničky, zalijte vrstvičkou olivového oleje a spotřebujte do týdne (myslím, že i dva by vydrželo, ale kdo to má vydržet, žeo). Případně nacpěte do mrazáku, tam přežije 4-6 měsíců. A to jen proto, že to zmrzlé jde lžičkou blbě škrábat.


12 komentářů:

  1. No to je úžasné, bazalkové já nerada, ale tohle musím vyzkoušet, dám Vám vědět. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte, Jindro, budu ráda. Ať vím, jestli jsem maniak nebo jakž takž v pořádku :)

      Vymazat
  2. Tak na to vemte jed, že vyzkouším, až o koriandr zakopnu ;-). Já ho tedy můžu odjakživa, takže tuším, že to bude tutovka ;). Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že máme první zásah někomu do noty! :) Ať chutná stejně jako nám!

      Vymazat
  3. skvělá inspirace, díky

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jo, do toho jdu. A možná o sebe v sobotu zakopnem v tržnici holešici. Mimochodem tam i snídám. Ty jehněčí somsy u uzbeků jsou geniální. http://bit.ly/1VpNfMd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jestli Vám pojede! Jehneci samosy? Co?! Kde?! Ty musím mít! :)

      Vymazat
  5. Genialni! Prave jsem dosekala a domixovala a nemuzu se odtrhnout od ochutnavani! Bombaaa!!! dokonce to chutna i memu 2 letemu synovi! Jsem rada, ze jsem na tento recept, potazmo Vas blog, nahodou narazila, kdyz jsem hledala neco, kde zuzitkuju muj oblibeny koriandr, ktery mam v lednici:) no nic, jdu chodit po sousedkach a davat jim ochutnat. A vecer si prostuduji i Vase ostatni recepty..:) mejte se a diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeeee, to jste mi udelala radost, ani nevíte jakou :) Tak to sirte do světa, tenhle poklad, ať sláva koriandru roste a roste! A co říkaly sousedky? Je to srandovni představa, úplně vidím postavičku, jak to bere patro po patře a všude zvoní :D Jo a synátor je dobrej typem, budeme mít podobně chuťové úchylné deti, ja v neděli dělala pesto z medvědiho cesneku a nás skoro tříletej mi ho taky požíral ze lžičky :)

      Vymazat
  6. Koriandr a já se tak nějak vzájemně nemáme moc rádi. Ale vzhledem k tomu, že manžel je koriandrový nadšenec a přikosval by koriandr snad i kek kafi, rozhodl se ho pěstovat na našem mini dvorku. A ejhle, ta mrcha (mluvím o koriandru, he :-)) roste jako divá. Utlačuje ostataní bylinky, uzurpátor jeden, tak ho musím občas radikálně sestříhat (což ho, potvoru jednu, ještě víc nastartuje). Každopádně nevím, co s ním, občas dám hrstičku morčatům, tak jsem vyzkoušela tohle pesto. A ... (tramtadadá...) je to bomba! Je to učiněná atomovka, a jsem strašně ráda, že mám doma asi pět skleniček, protože si ho mažu na chleba, dávám si ho jako dip k masu a pečené zelenině, přiávám ho k okurkovému salátu se zaksyankou, je prostě super! Tak ještě jednou díky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježyš, Madlo, to jste mě tak potěšila! Taky myslím, že je to bomba pesto a že by skutečně mohlo i ty nejvytrvalejší hejtry koriandru povzbudit alespoň k toleranci týhle úžasný bylinky! A ani mi nemluvte o tom, jak si na záhonku koriandr anektuje území jiných bylinek, to mě štve, protože v květináči ho mám vždycky prostě otřesnej. Naštěstí je ho ale od jara do podzimu na trhu plno a za pár fufní. Díky moc za skvělou zpětnou vazbu a přeju krásnej zbytek léta :)

      Vymazat