Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

26. 9. 2014

SÝROVÉ SŮŠY, ANEB ZAHAJUJEME ZIMNÍ HIBERNACI

Jako Kozoroh, tedy lednové znamení zvěrokruhu, bych měla v zimě asi ožívat nebo co. No a nějak nevím. Zima mě teda moc nebere, už vůbec mě nebere tma, no a už vůůůůůůůůůůůůůbec mě netankuje sníh. Akorát to všude překáží, špatně se po tom chodí, a sem tam se mě, to mě vždycky rozběsní, nějaký pozitivní, zimu milující naiva pokusí vylákat na lyže. Uo cho cho cho cho.. dovolte abych se zasmála... a pak vám hned jednu plesknu hůlkou přes lopuchy.. ZÁSADNĚ NELYŽUJI! Vypadám u toho směšně, potím se a omrzají mi uši. Protože taky nenosím čepice.. Vypadám v nich směšně.. No nic. Zpátky k zimě - přichází, už je skoro tady! V těchto případech se obvykle vyplácí nepodcenit přípravu. Proto, kdyby nááááhodou uhodil v zimě hladomor, si my, nezaskočitelní, nastřádáme jednak zásoby tuku (ze sušenek) a taky zásoby sušenek. Ano? Tyhle sýrové vás jistě osloví!


Jestli jste dosud tápali, kde se na vás těch pět kilo přes zimu vždycky vezme, tak v tom vám nepomůžu. Můžu vám ale slíbit, že od teď už vždycky vědět budete! Budou za to moct tyhle čedarové sušenky.. Je to v pytli.. Loučím se s jakž takž štíhlou linií a otevírám náruč obezitě dusající mi v ústrety, tyhle nástrahy já prostě nedávám. Kdybych aspoň byla sama, okřiknu se a zakážu si takovéhle prasárny péct. Jenže ony strašně zachutnaly i dětem.. No a považte, co bych to byla za matku, kdybych těm malým nevinným, hladovým hnědým očičkám řekla rezolutní "NE!" Už takhle mají materiálu na psychoterapii dost. Děti, ne očička.


Aspoň si ulevím tak, že tím zkusím nakazit taky vás.. Když nás tlusťochů bude víc, třeba se trochu ztratím v davu. Takže, moji milí budoucí hrošíci, pojďme se do toho pustit.

Ingredience:
120 g změklého másla
200 g hladké mouky
250 g sýra cheddar - jesi nemáte čedar, vražte tam ajdam nebo jinýho sejra, dyk sou to kluci jedna rodina, žeo.. Tak takhle nějak by to pan Babica asi pověděl, a já nemohu, než s ním v podstatě souhlasit. Jen prostě čím výraznější a kvalitnější sýr, tím lepší sušenky, asi tak nějak.
1/2-1 lžička soli, podle slanosti sýra

1. Sýr nastrouhejte najemno a utřete v míse s máslem. Mouku smíchejte se solí a přisypte k sýru s máslem.
2. Míchejte vařečkou, až se vytvoří drobné hrudky, pak už můžete do těsta rukou a zpracujte ho do kompaktní koule. Nechte ho chvíli přikryté odpočinout v lednici nebo na lince a pak z něj dělejte kuličky o průměru cca 2-3 cm.
3. Kuličky klaďte na plech v patřičných rozestupech, hned vzápětí totiž vezmete vidličku a kažou kouli zmáčknete na placku a vytvoříte šarmantní vzoreček. To su kómák, že? Frustrovaní sadisté s fantazií si jistě při mačkání kuliček přijdou na své. Frustrovaní sadisté bez fantazie si budou muset najít jinou zábavu. No, a nebo si taky s těstem můžete dělat v podstatě co chcete, můžete ho vytvarovat do válečku, dát do lednice nebo na chvíli do mrazáku a pak nakrájet na kolečka. Můžete ho vyválet mezi dvěma pečícími papíry a pak z nich skládat třeba origami. Mně je to jedno, hlavně to pak upečte. A pěkně do zlatova, tak jsou fakt nejlepší! Jeden plech jsem srabácky vyndala z trouby, když byly sušenky pouze slušňácky uzardělé, ale nebylo to ono, chce to fakt do zlata.
4. To uděláte na 180°C tak 20-25 minut podle velikosti výsledných sušenek.


Poznámka: Těsto můžete mít v lednici pár dnů, můžete ho zabalit a dát do mrazáku a péct po malých dávkách. Proč byste to ale dělali, že ano? Sušenky vám vydrží podle počtu strávníků půl hodiny až den. Uzavřete-li dózu se sušenkami obzvláště záludně a namastíte strávníkům ruce, pak je možné, že sušenky vydrží i dny dva.

kyblík zázvorového čaje s medem a citronem, kyblík sušenek a knížka oblíbeného autora a krom pár mega na účtu mi nechybí nic!

Jestli vám tohle nebude chutnat, tak už fakt nevim, co bude! Já osobně jsem teda momentálně ve slanosušenkové manii, takže určitě víte, co můžete čekat. Ha! Ano, paní támhle vzadu vyhrává zamávání, máte pravdu, recept na další slané sušenky. Tak se těšte a mezitím pečte!

10 komentářů:

  1. Kamčo, sušenky mají chuť přímo božskou. Upekla jsem si plnou krabičku a teď se ji snažím "jako schovat", abych ji neměla na očích a "jako na ni zapomněla".Nazvala jsem si je pro sebe Čedarky a skládám ti poklonu...R

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe,tak to mi pak dej vedet,tak se ti s tim zapominanim darilo!Nevim,ceho je to priznak,ale ja bych snad i dite nekde zapomnela,ale ze mam nekde krabicku syrovych susen,to se mi zapomenout ne a nepodari!!! :-D Radsi uz je nepecu,bek!

      Vymazat
  2. No jasně, už vím, proč ji miluju. Taky zásadně nenosím pokrývku hlavy, mega na účtu ha, ha , ha, zima je můj úhlavní nepřítel. Ne fakt, při zimní tmě a mrazu mě tento blog spolehlivě naladí " do vesela "
    ( jak říkala naše obvodní lékařka, když si na návštěvách dala frťánka). :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Moji čtenáři mi rozumějí!!! :D No jo, měla jsem podezření, že s tou nelibostí k zimě nebudu sama, tuhle zimu už mi ale pomalu začíná docházet humor... Ad veselo - vždycky jsem byla jako alkohol - dávkovat po troškách... Ale jsem ráda, že kvůli mě neskončíte jako možná skončila paní doktorka :D

    OdpovědětVymazat
  4. Kamčo, já vás prostě miluju! A tyhle sušenky budu milovat úplně stejně, protože jak je zima, mám neodolatelnou chuť na jakékoli množství sýra nejlépe ve stavu grilovaném, opečeném, zapečeném či jinak krásně zlatavém. A naproti našemu baráku otevřeli sýrařství, které zatím neskrachovalo dozajista jen kvůli mě. Takže jdu na ně, mňááám!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste můj člověk, Madlo! Přesně tak to mám se sýrem v zimě taky, jen figura trochu protestuje, pravda. Sušeny jsou super, určitě pojedou :) A sýrařství teda lehounce závidím, i když zas prosýrovat výplatu, taky nic moc..

      Vymazat
  5. Mocrát děkuji za tento recept, origami jsem sice neskládala, ale vyrajovátka na medové perníčky to zvládla také. Ještě jednou díky, již dlouho jsem se nesetka s tak jedoduchým a výborným receptem. Perfektní komentář, na kilech nezáleží, jen víc a houšť. Těším se na další doporučení od Vás, S pozdravem Kračmarová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, panečku, podívejme, jak jsou čtenáři vynalézaví, vykrajovátka! Jste šťastná žena, když na kilech nezáleží, prasárničkama ráda posloužím, když projedete blog, určitě jich najdete neurekom! :) Děkuju za laskavý komentář a mějte se hezky

      Vymazat
  6. Paní kuchtičko, tady jsem si dovolil, prubnout, takovou hromádku, ze své troubice.

    http://bit.ly/2mb2v6D

    Páč teda kurňa jako fest dobrý... (Y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, Pavle, vypadají krásně. Dobrý jsou strašně teda :)

      Vymazat