Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

7. 9. 2014

IRSKÝ REBEL - CHLEBA S GUINNESSEM, KAPARY A SÝREM

Zdaleka ne každý chleba se mi povede. Zrovna během léta jsem jich několik po sobě epochálně zprasila, až jsem měla chuť začít chleba kupovat. Ne, to vás houpu, kupovat už nikdy. Ale tenhle se zrovna povedl, vyloupl se jako kaštánek. Dostala jsem chuť na nějaký chuťově pikantnější chleba a chtěla trochu zaexperimentovat se zadělávací tekutinou. Někdy v pozdějších začátcích kváskového pečení jsem jen tak, aby králíci v králíkárně měli o čem hovořit, zadělala chleba pivem, zbytkem desítky z hospody u nás na růžku. Jako zázrakem jí dvě deci zbyly, šly do chleba a ukázalo se to být skvělou alternativou k syrovátce nebo podmáslí. V tomhle případě jsem pustila svého vnitřního alkoholika ze řetězu, do chleba nalila Guinness a ještě tam nacpala kapary a sýr. Poďvejte, jak to dopadlo.


Není to úplně chleba na běžnou konzumaci už vzhledem k výsledné ceně. Ale na sváteční bochníček, jako dárek, nebo přinesné někam na party či grilovačku, proč ne? No považte sami - chleba, Guinness, kapary a sýr, nejsou to čtyři věci, které jdou už od poslechu bezvadně dohromady? Moje NEOMYLNÁ ženská logika mě vedla k závěru, že musí být skvělé sesypané i v tom prvním řečeném. A proč neomylná? Protože to tak prostě je a přestaňme se v tom pitvat..





Ten první chleba zadělávaný Gambrinusem byl výborný, překvapivě výrazně z něj ale pivo bylo cítit, což nemusí být pro každého příjemné. Guinness mě překvapil v tom, že zatímco prohloubil chuť a barvu chleba, pivní ocas se naprosto vytratil a cítit z něj nebyl. Společně s kapary a sýrem to bylo opravdu parádní spojení, minimálně mně to moje chutě po nějaké pikanterii uspokojilo. Takhle jsem postupovala, kdybyste náhodou zatoužili si ho taky upéct.


Ingredience (2 menší bochníčky):

Kvas (120%):
20 g žitného kvasu
200 g grahamové mouky/ celozrnné pšeničné
240 g vody

Těsto:
440 g zralého kvasu
600 g hladké pšeničné mouky
200 g celozrnné špaldové mouky
20 g soli
330 ml piva Guinness
200 ml vody
100 g kapar
100 g sýra vaší volby, použila jsem Gran Moravia


1. Smíchejte ingredience na kvas a nechte prokvasit. Bude to trvat podle kondice vašeho kvasu a okolní teploty 6-12 hodin.

startovací lžička kvásku smíchaná s moukou a vodou

takhle bude kvas vypadat po 6-12 hodinách
při prohrábnutí lžící je plný bublin


2. Ve velké míse smíchejte všechnu mouku, zalijte pivem a vodou, promíchejte, aby se všechna mouka namočila a nechte 30-60 minut proběhnout autolýzu.


3. Přidejte sůl a hnětejte 10-15 minut, dokud se těsto nezačne lehce odlepovat od stěn mísy a nebude hezky hladké.
4. Vmíchejte do těsta kapary a sýr a nechte těsto odpočívat dvě hodiny s překládáním á 30 minut.



5. Vytvarujte bochník/čky, vložte do moukou vysypané ošatky a nechte kynout nejlépe přes noc v lednici.
6. Troubu rozpalujte alespoň půl hodiny. Pečte na 250°C se zapařením, po 10 minutách stáhněte teplotu na 230°C, za dalších 15 minut stáhněte na 200°C a dopečte, případně ještě snižte teplotu na 180°C, pokud máte pocit, že chleba rychle tmavne. Pokud chleba zvoní na poklep, máte pečeno. Nechte aspoň 30 minut vychladnout. Bude to boj, ale jde to.
 
pivo jednoznačce přidá na kvalitě minimálně kůrce
kam chodí kapary spinkat?
 
Piva se tedy rozhodně nebojte, ani v syrovém stavu, ani v upečeném. Za syrova nám jako národu už dlouhá léta dodává odvahu postavit se čelem našim tyranům a hrozit pak prstem v kapse tak, že to pak už opravdu skoro úplně nahání strach... Chlebu dá zas tu nejluxusnější kůrku, kterou jste dosud na chlebu měli, prohloubí jeho chuť a vůbec. Pivo je zkrátka dar.

s luxusní domácí paštikou od tchána a lístky rukoly to byla slast. Ale i s máslem a solí neměl chleba chybu.

10 komentářů:

  1. Tak to vypadá luxusně, vyzkouším!! Jinak super blog, hezky čtivé psaní a parádní recepty ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! Chleba ať chutná, byl opravdu dobrý a zlikvidovali jsme ho nestydatě rychle :)

      Vymazat
  2. Vypadá luxusně a prudce jedle. Guinnessa píšu na nákupní seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tenhle chleba mám už nějakou dobu zálusk. Jenže být tolik hodin na jednom místě, to se nám málokdy povede. Ale teď jsme si naplánovali pracovní víkend, tak aby mě nekleplo, vložila jsem si nějakou radost - chleba. :) Jenže - o Guinnessu naše bohabojné město asi nikdy neslyšelo, sídlištní Albert zná tmavé pivo jen jedno, a to teda nic moc.. Jinde jsme zvládli aspoň tmavý Budvar (Guinness to není, ale špatné pivo to taky není). Rozkvasila jsem kvásek, pivo, sýr a kapary jsem měla taky, tak hurá. Jenže.. Sáhnu pro špaldovou celozrnnou - a ona prázdná sklenice! Hmm.. no tak jsem místo ní dala hladkou špaldovou a místo klasické hladké pšeničné jsem dala pšeničnou celozrnnou. No a vysledek? Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Prostě BOŽÍ!! Ostatně chleba přece je boží dar, ne? Ano, rejpalové mohou ucedit, že jsem měla jiné suroviny, tudíž jsem upekla jiný chleba. No a co? Vždycky říkám, že když je recept dobrý, funguje s jakýmikoli surovinami. :) Milá Kuchto, moc děkuji za další skvělý recept, příště ho třeba zkusím dodržet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, smekám před vašimi schopnostmi, já poměr celozrnné a hladké přehodit, určitě by to nebylo k jídlu :D Jsem moc ráda, že se chleba povedl, recept "fungoval" a vy jste si k té práci užila i nějaké té božské činnosti s božím darem, jak správně říkáte. Už pět let mě chleba nepřestává fascinovat, pořád mě baví a hlavně chutná, bez něj by to už u nás nebyl domov! Tak zas někdy příště ;)

      Vymazat