Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

21. 7. 2014

ASIÍ POZNAMENANÁ COLESLAW

Taky už lezete po zdi vedrem?? Nebo jste z té šťastnější sorty a co pět minut lezete do bazénu a popíjíte ledovou caipirinhu? To bych asi intenzivně záviděla... Já zvolila lez po zdi a umlácení vedrem odpovídají i chutě. Máte rádi coleslaw? Ten zelný salát s mrkví, cibulí a majonézou, který k nám zavál ze Západu? Dát si teď něco s majonézou se ale momentálně rovná riziku toho, že místo lezení po zdi vysíleně polezete na nejbližší toaletu v pokusu rozloučit se se salmonelou. Krom toho není majonéza úplně první věc, která člověka ve vedru napadne. Máte-li ale na coleslaw přesto chuť, mám pro vás řešení - odlehčenou, osvěžující a čerstvoučkou variantu s asijským šmrncem. Mně tedy zachutnala moc.


Krom toho, že je tenhle zelný salát výtečný, je v tuhle chvíli i totálně nadupaný vitamíny. Zelí je v sezóně, takže budete mít maximální přísun vitamínů  z těch mladých, čerstvých hlaviček. Kéž by to fungovalo i na občerstvení našich hlaviček, tedy toho, co se ukrývá uvnitř. Moje paměť má retenční kvality balonku v hooooodně velkými dírami.. Ale zpět k zelí. V našich končinách velmi populární, ale přiznejte se, kdo z vás věděl o všech těch báječných věcech, které pro nás zelí může udělat, dáme-li mu šanci? Tohle se o zelí dozvíte třeba tady. Takže papejte, broučánci, budete tuze zdraví!

no není to nádhera?
V téhle variantě je coleslaw s asijským vlivem, na dálném Východě jsou zelné saláty totiž taky populární a řekla bych, že je umějí více než chutně. Pro mě je kombinace limetové šťávy, sezamového oleje a sojovky báječná, snad zachutná i vám. Tenhle salát můžete dlabat jen tak lžící z mísy, přihodit si k němu kus flákoty, prostě si ho jezte jak chcete. Hlavně ho zkuste, uvidíte, že vám zachutná. Tak křoupání zdar a zelnému zvláště.



Ingredience:
3/4 - 1 kg fialového zelí
šťáva z 1-1,5 limety
3 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce sezamového oleje
1,5 lžíce sojové omáčky
4-6 lžiček cukru
1 střední cibule
libo-li, pak ještě nahrubo sekané lístky koriandru

Zelí nakrouhejte na jemno, přidejte všechny ostatní ingredience a alespoň dvě hodiny vychlaďte v lednici. Kde taky asi jinde, že? Nechte si chutnat.


Tahle fresh křupozita je jako dělaná do sendviče, o kterém se vám ani nezdálo, ale o tom zase příště. Příště, až se, nebožátka moje, trochu oklepete z těch veder a budete schopni ustát troubu pečící 5-6 hodin v kuse. Pak vám teta Kamila bude vyprávět příběh o utahaném prasátku, ano? Tak si hezky zakřupejte a zase příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat