Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

15. 3. 2019

ŽITNÝ SAMOSTOJ S KEFÍREM A SEMÍNKY

Takže jako... Fanfáry, bubny, ohňostroje, je tu nový příspěvek! Dobře no, tak budu dělat, že jsem si nevšimla, že nikdo nejásá, nikoho to nezajímá, nikdo se nedomáhá nových receptů.. smrk, fňuk, bek. Ne, naopak, JEDEN dobrodinec se našel a zaplakal mi ze Žižkova po novém příspěvku. A to mi stačí, není to o kvantitě, ale o kvalitě, žejo. Co? Že u fanoušků/čtenářů blogu to úplně neplatí? Tady je zas někdo chytrej.. Chleba, mám pro vás chleba.



Párkrát se mi stalo, že jsem s někým ze sledovatelů na sockách zavedla debatu na žitný samostoják, patrně nejpopulárnější recept na blogu, že vám nějak přestal lehce "fungovat". Přiznám se, že mně taky. A úplně si nejsem jistá, čím to. Když pominu, že jsem pořád musela upravovat hydrataci, resp. množství dosypávané mouky mimo rozptyl v receptu, tahala jsem stejně z trouby ťuhýky se zavřenější střídou, než jaká se mi u žita líbí. Navíc se na řezu matlala na nůž, no žádná hitovka.


Nedávno jsem kolegyni přislíbila chleba, abychom se obě rozveselily a vytrhly z neutěšené pracovní atmosféry (kdyby někdo věděl, kde je v ČR ta líheň zamindrákovaných, paranoiou stižených psychopatů, kteří jsou následně v korporátech dosazovaní do vedoucích funkcí, budu velice zavázána za sdělení souřadnic!!!), a jak jsem pravila, tak jsem taky upekla. Anžto a panžto jsem jelito v drtivé většině neschopné cokoliv dělat podle receptu, včetně života, vrhala jsem do těsta, co mě tak zrovna oslovilo. Výsledkem byl kefírový žitný samostoj se semínky. Nám jsem upekla kontrolního prcka a po rozkrojení jsem byla velice mile překvapená krásnou, pravidelnou, ohebnou, a na žito relativně otevřenou střídou, která na řezu nezamatlala nůž ani náznakem. 


 Naše chlebem přesycená rozmazlená havěť, rozuměj děti, odhodila své odporné rohlíky s nastrouhanými jeleními kopyty v dál a cpala se chlebem, že zmizel za den. Jako jo, byl to prcek, ale oni jsou taky. Takže přišla ta komplikovanější část - přijít na to, co dělám dobře. Jelikož ale už od dětství vím, že nic, rovnou jsem tuto snahu vzdala a soustředila se spíš na dosažení konzistentního výsledků opakovaně, a zapsání gramáží přidávaných surovin. Mise splněna a proto vám můžu nabídnout upgradovaný žitňák, který se mi zatím vždycky povedl. Vždycky pětkrát. Snad i vám se tahle verze v novém kabátku bude zamlouvat, a hlavně chutnat!


INGREDIENCE:

60-80 g spícího kvasu z lednice
400 g žitné chlebové mouky
450 g vody
--------------------------------------
všechen kvas z předchozího kroku
460 g žitné chlebové mouky
100 g nasucho opraženého slunečnicového (dýňového) semínka
220 ml/235 g kefíru
65-80 ml vody
18 g soli
1 lžička sladu

1. Smíchejte suroviny na "rozkvas" a nechte prokvasit podle kondice vašeho kvásku 8-12 hodin, až bude kvas na vrcholu nebo začne zlehka padat.

2. Přisypte zbývající žitnou mouku, semínka, přidejte kefír, slad, sůl a nechte v robotu míchat "na jedničku" klidně 15-20 minut. Zjistilo se totiž, že žádné mlácení žita se nekoná, když ho necháte takhle jemně míchat robotem. Postupně přidávejte vodu, až budete spokojení s konzistencí. Většinou zkouším prsty a odhaduju, co jsem ještě schopná ustát na uválení do bochníku. Jinak samozřejmě forma není žádná ostuda a klidně ho do ní nakydejte.

3. Po hnětení nechte těsto cca půl hodinky až hodinku odpočinout. Pak na naolejované lince naolejovanýma rukama vytvarujte bochník a vražte do ošatky slušně vytřené škrobem. Rozpalte troubu na 250°C a nechte po dosažení teploty jet aspoň 20 minut na max. Nechte kynou cca hodinku, maximálně hodinu a čtvrt. U mě to tak zhruba vychází, ale samozřejmě záleží na okolní teplotě. Určitě by šlo zkusit těsto uválet hned a vrhnout do lednice na cca osm hodin, ale přiznám se, že z toho mám trochu větry, protože mi to s tímhle žitem nikdy moc nevycházelo - vždycky překynul.

4. Chleba vyklopte, jak jste zvyklí. Mně se nejvíc osvědčil pečící papír na sázecí lopatce. Chleba na něj prdnu a sešoupnu do trouby. Vy si to udělejte po svém, dejte chleba do trouby, zapařte ji horkou vodou, zavřete a nechte péct na 250 °C asi deset minut. Pak stáhněte teplotu na 230, pečte další čtvrthodinku až dvacet minut a stáhněte na 200°C. Každá trouba, i každý trouba, peče jinak, takže si čas vychytejte podle toho, jak jste spolu sehraní. Já peču na žulovém kameni žitný chleba téhle velikosti asi 70 minut. Pro jistotu. Plus máme rádi tmavší a vykřupanou kůrku.



No a je to. Ideálně nechte úplně vychladnout, jednak ať nehekáte jak čokl ve křoví, a za další ať necháte procesy v čerstvě upečeném chlebu doběhnout. No a my s kolegyní teď už víme, k čemu jsou dobří korporátní psychopati, že jo! Jsou tak inspirující, že snad zresuscituju i tenhle blog! Se máte na co těšit, muhehehe.. Psychopata do každé rodiny!

26 komentářů:

  1. A jak dlouhý pobyt v ošatce doporučujete?

    OdpovědětVymazat
  2. Vykašlete se, Kamilko, na korporát a otevřte si kavárnu, bistro nebo tak něco, protože to vám jde. Lidi se tam pohrnou a vy se můžete vykašlat na psychopaty :) nebo jim případně udělat kafe od žida, když přijdou na váš skvělý chléb. Už se mi stýskalo po vašem blogu ... Chlebu zdar, korporátu zmar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirinko, kdybych mela byt jen zlomek obchodniho ducha a mela kapitál, sla bych do toho. Ale clovek si musi byt vedom svych zasadnich nedostatku a podle toho se pak zaridit.. To uz ze me driv bude Stephen King, nez kavarnice :)

      Vymazat
    2. tak pěkný horor má taky něco do sebe ... a korporátu o děs jistě není nouze ;)

      Vymazat
    3. To ne. Je to chvílemi dokonce takový ten minulý režim evokující děs.. Tichý, plíživý, nenápadný. Okořeněný bezpáteřností a patolízalstvím je k nestrávení. Na druhou stranu jsem si uvědomila, že důvod, proč nikdy neudělám kariéru, není má neschopnost, ale fakt, že mám sebeúctu a náznak charakteru :D To taky není k zahození

      Vymazat
  3. Super! Tomu říkám načasování - potřebuji provětrat Vandu, už zase sedí v lednici bez práce. Bude fungovat např. med místo sladu? Ten nemám (a nemám kde sehnat, největším výstřelkem našeho maloměsta je aktuálně chlebová mouka u nás v samošce:D).... Jo a Vanda je můj kvásek (kdyby někdo nechápal:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mate pravdu, lepsi Vandu objasnit, clovek nikdy nevi, kde co ciha za ouchyly 😀 Med vude urcite fungovat, sama jsem ho pouzivala, pripadne pak trtinovou melasu.Tak at se povede 😉

      Vymazat
  4. S der Kefürerem to bude sukces jako prase :-D Zkusím udělat v bezlebkové verzi. A jsem naprosto nadšená z dalšího receptu, fakt miluju to vaše povídání kolem, zkuste něco napsat, máte talent jak stehno vod kuřete :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, Vy mě svým komentářem vždycky pozvednete do extatických výšin! Díky za to, a jestli mě takhle budete provokovat ještě chvíli, ztratím i tu poslední špetku sebereflexe a fakt zkusím do toho šuplete něco napsat! :D Mějte se báječně, s lebkou, bez lebky, ale hlavně s chlebem!

      Vymazat
  5. Hurá, další recept. Kdyby jen recept, vždy krásná povídka, no někdy mini, ale to se taky počítá, že jo. Tak pišt a vař a peč dál.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  6. No musím říct, že recept super a i když jsem začátečnice, tak jsem se z toho nepoto...:). Dal mě trochu zabrat, ale kdybych nebyla blbá, tak nebudu číst mezi řádkama a zjistím si, že trouba která běží 25 minut na prázdno nebude prázdná, ale bude v ní žulový šutr ( ten nemám ), který používá autorka :) samozřejmě tím se protáhne i délka pečení. Recept je opravdu famózní, opatrně s vodou a jinak za mě bomba. Hezké pečení, Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, blbá jsem možná já. Respektive ignorantská.. Jak mi ten šutr dřepí v troubě pořád, tak nějak předpokládám, že asi každej,kdo peče chleba nějakou formu šutru v troubě válí.. Pokud nemáte kámen, doporučuju zkusit litinový hrnec, je to skvělá alternativa, plus si neničíte troubu zapařováním. Takže díky za upozornění. Obecně nejde říct "pečte tak a tak dlouho", každému peče trouba jinak, nepeče stejně (kámen, nekámen, litina), takže se dá doporučit pouze to, že pokud chleba "zvoní" po vytažení, je hotovo. Peču šest let a klepu na něj pokaždé, jen pro jistotu. Plus mi ten zvuk samozřejmě skýtá dementní potěšení :) Jsem ráda, že se povedl, ať se daří i dál!

      Vymazat
  7. Milá kuchticko, co když vysypu osatku zitnou? ...Říkám si, že taky 'nelepi' a škrob nějak není můj kamarád... Díky Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, přiznám se, že Vám nepovím.. Po pokusech s pšeničnou jsem přesedlala rovnou na škrob, žitný bych se bála ještě víc.. On se teda hajzlík přilípne občas i s tím škrobem, ale minimálně. Zkuste a dejte vědět, určitě to oceníme :)

      Vymazat
    2. Tak jsem osatku s obavami (a o to víc) vysypala Žitnou moukou a nakonec jediná obava, kterou jsem měla mít a neměla, byla ta, že z osatky DOSLOVA VYPADNE! Používám osatky slamene, to v tom určitě taky hraje velkou roli (k pedigove se mi lepidlo vždy všechno...)
      Nevím, proč jsem doteď pekla samozitny jen ve formě a vůbec mě nenapadlo dát ho do osatky jako psen-zitny. No nic, životní obzory jste mi rozšířila a za to Vam patří velký dík! :) Jdu zakrojit a ochutnat :)

      Vymazat
    3. To je skvělá zpráva, já takdy díky za rozšíření obzorů. Já zas odložila slámu, protože se lepila :D S tou žitnou musím umbedinkt vyzkoušet! :) Jo a jak se povedl?

      Vymazat
    4. Dobrý den, vysypává, rýžovou moukou a nikdy nelepí. Rýžová se pak také košťátkem pěkně smete z chleba. Slyšela jsem, že jde i pohankovou vysypávat. :)

      Vymazat
  8. Super, půjde bez kefiru nemám ho a zatím ho kravské věci nesmím a žitňák kostku nerada :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, recept je moc fajn, vyzkoušel jsem v horkovzdušné FRITÉZE v nádobě a špica. Poněkud složitější pečení (10 min, na 200 st, vyklopit a převrátit pro pečení cca 15 min na 180 st., následně obrátit zpět, zakrýt alobalem a dopéct na 170 st. - celkem doba pečení 90 minut. ..... Přeji hezké a vypečené dny Vilém-pokusník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, Viléme, to je mazec, v horkovzdušné fritéze by mě to teda nenapadlo a myslím, že je to i husarský kousek! Byl uvnitř dost propečený??? Každopádně respect, man! :D

      Vymazat
  10. Příští týden se na něj chystám, vypadá úžasně. Chtěla jsem se jenom zeptat, opravdu je rozkvasu cca 800g? Nikdy jsem tolik nedělala... Mám kulaté ošatky o průměru 19 cm (dělám cca 3/4 kg bochníčky), bude mi jedna dávka stačit na dva? Moc díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslím, že by to mělo vyjít, ale musíte vyzkoušet, já zas takové drobečky nedělám :) A rozkvasu je podle receptu skutečně okolo 900 g :)

      Vymazat
  11. Moc děkuju za recept a za to že žito se může hníst v robotu. Sice jsem asi to těsto měla řídké, a hodně mi pak v troubě popraskaly bochníky, ale to byla moje chyba už jsem je potřebovala dát do trouby abych stihla pak ještě upéct oběd...ale dnes jsem nakrojila a lepší střídu v žitnem chlebu jsem ještě neměla, jako peřinka. Takže odteď už i žitné chleby půjdou do robota😁

    OdpovědětVymazat