Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

28. 3. 2017

KOŘENĚNÉ OŘECHY.... SEJDEME SE NA ODVYKAČCE

Kde by byla moje linie, kdyby nebylo ořechů! A taky jsem si mohla vzít Pištu Hufnágla, žejo. Mea culpa. Teda ne Pišta, na svého muže si (většinou) nestěžuju, ale ty ořechy, achichach! Dovedu je konzumovat v syrovém stavu, jako například mandle (ano, hnidopichu, není to ořech), kešu a makadamie, přiznejme si ale, že nám všem asi daleko víc chutná ta nezdravější varianta v podobě pražených a solených ořechů.. Tomu se prostě nedá odolat! Vzpomínám si, jak jsme v začátcích vztahu s mým mužem propelešili víkendy v posteli, po večerech sledovali filmy a skoro si rozedřeli prsty do krve od neustálého loupání pražených pistácií. A propos, věděli jste, že při skladování na velkých hromadách se pistácie mohou samovznítit? True story! U těchhle ořechů si můžete být jistí, že nic nevzplane, tedy doslovně, maximálně obrazně vaše láska k nim. Zmizí dřív, než by se stačily samovznítit. Navíc je to prakticky bez práce.


Spáchala jsem tuhle žravost prasáckou na narozeniny naší Karlity. Rozmístila jsem pak menší mističky s oříšky na více místech kuchyně a obýváku, a bylo pak docela legrační sledovat, jak se vždycky u nějaké mističky někdo vyskytoval, vedl lehkou společenskou konverzaci, jako že nic, a u toho požíral oříšky. Tak se pozná, že dobrý. Množství odpovídalo buď větší společnosti na víkend, jedinci či páry si oříšky budou moct vychutnávat delší dobu. Ale vzhledem k úpravě nebude problém, aby ořechy vydržely ve vzduchotěsné krabici několik týdnů.




Krom toho, že je to neřestná dobrota, je to taky recept nesmírně variabilní. Záleží vlastně jen na vaší fantazii a chuti, koření můžete kombinovat ad libitum, ořechy se semínky (jen bych hlídala velikost semínek, aby se ta maličkatá při pečení nespálila). Ingredience zvolte dle vlastní libosti a toho, co se u vás zrovna nachází, hodí se kešu (ty jsou tam fakt luxusní), mandle, lískové ořechy, buráky, použila jsem dýňová semínka, i ta slunečnicová.






INGREDIENCE:


4 hrnky libovolných ořechů/semínek/podzemnic...
1 lžíce soli
3/4 hrnku cukru
2 lžičky skořice
2 lžičky cayennského pepře
1 lžíce sladké mleté papriky
2 mleté chipotle (sušené uzené papričky Jalapeno)/ 2 lžičky uzené papriky
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého kardamomu
1 velký nebo dva malé bílky


1. V misce smíchejte koření s cukrem a solí. Ve dostatečně velké míse vyšlehejte bílky, až se vytvoří volná bílá pěna. Do pěny nasypte ořechy, zasypte kořenící směsí a vše pořádně promíchejte, aby byly ořechy rovnoměrně obalené.

2. Vymažte plech tukem (sádlo, máslo, kokosový olej, olej), nasypte ořechy na plech, rozprostřete do co nejrovnoměrnější vrstvy a dejte na horkovzduch do trouby na 170°C. Nemáte-li horkovzduch, pak 180-190°C. Ořechy pravidelně prohazujte obracečkou, aby se rovnoměrně propekly. Pečte cca 45-55 minut, ale řiďte se vlastním úsudkem, případně ochutnávkou.

3. Poslední a velmi důležitý krok - po vytažení z trouby ořechy přesypte na jiný plech nebo širší mísu a asi 30 minut v několikaminutových intervalech prohazujte, než na nich dostatečně ztuhne cukr. Jinak se díky němu všechno slepí v jednu masu.. Nepříjemné, mám vyzkoušeno z prvního pokusu. Sama jsem se s dolováním z plechu odmítla drbat, nastoupil tedy manžel flegmatik a .... přehlídka severomoravského hrubě vulgárního slovníku by bývala mohla vstoupit do Guinessovy knihy rekordů...




Tak a máte to. Totálně luxusní zobání pro vás, pro návštěvu, jako dárek, zkrátka nekupte to. U nás to tedy asi bude nějakou dobu dost populární prasárna. Ale tak, zase lepší, než brambůrky, no ne?


10 komentářů:

  1. Mňam. Asi si nechceš přečíst že v kafulandu mají cenově přijatelné pekanové ořechy, viď? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, slintám ako pes baskervilský... Už dávno som mala takéto niečo v pláne, ale oriešky vždy zmizli ešte pred úpravou. Teraz si ma ale riadne navnadila, tak sa musím ovládnuť a upiecť túto dobrotu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda budu zodpovědná za to, že projednou ořechy nezmizí před tepelnou úpravou :)

      Vymazat
  3. Wau! Makadamové, pekanové a kešáky jsou moje nejoblíbenější zobání. Ale jako huba rozmlsaná je mám nejradši právě pražené a solené, takže tuhle libovoučkou prasárničku určitě taky brzy prubnu, už teď cítím, jak se mi ty ořechy usazujou v bocích :-) budu pak roba jak sviňa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Madlo, já už roba jak sviňa jsem, a dokonce tak nějak čím dál víc, a pořád mi to nebrání v inhalaci dalších a dalších prasárniček. Mi ten blog byl Satanáš dlužnej... Ale zas umřem prosolený, tím pádem konzervovaný a můžem rovnou do Mauzolea :D

      Vymazat
  4. Podobný recept mám už léta, jen bez těch pálivých přísad od kolegyně co moc nemusela klasické vánoční cukroví a ořechy (spíše tedy sušené)v bilku, cukru,špetce soli a skořici dělala jako své cukroví. Ale o vás Kuchto vím, že někdo to rád ostré...Ráda zkusím i tuto variantu
    Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, Zdeno. Takže to byly ořechy na sladko? Tyhle jsou právě tak zajímavě něco mezi, takže to člověku příjemně rozehrává smysly ve stylu "je to sakra sladký nebo slaný?", do toho to koření, prostě žádná nuda. Koření je opravdu otázka indivindi volby, určitě nepřehnat a určitě nespálit. Ať Vám chutná.

      Vymazat
    2. Byla tam i sůl a cukru nijak moc, takže ta sladkoslanost se tam dala taky vystopovat.
      Zdena

      Vymazat
  5. Já se snažím držet dietu, takže u mě sladké ořechy nepřipadají v úvahu. Věřím ale, že chutnají dobře. I samotné vlašské, kešu nebo makadam ořechy jsou dobré. Všechny ořechy mají jinou chuť a tím, že nejsou slazené, nebo solené, tak si víc vychutnám tu jejich výbornou chuť :-) .

    OdpovědětVymazat