Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

15. 12. 2015

HÉRO, PIKO A KAPUSTIČKY - RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA S MEDOVOSOJOVOU OMÁČKOU A SEZAMEM

Ještě než vypálím poslední předvánoční kalorickou bombu, chci se s vámi bleskově podělit o objev uplynulého víkendu. Kdo by řekl, že tvrdé drogy a růžičková kapusta můžou mít něco společného, žejo? A přece. Sice si nemůžete kapustičky střílet nitrožilně, ale ono je v tomhle případě perorální podání vhodnější. Věřte mi.



Jako dyskalkulik jsem svým handikapem něžně ušetřena honění se za dobrými cenami. Nejsem totiž schopná si pamatovat ceny u konkurence, natož spočítat si rozdíly v nich. Takže až uvidíte někoho, jak si na vrcholu sezóny kupuje rajčata za "sedumde", jsem to patrně já. Pokud to tedy bude osoba ženského pohlaví. I když... Zase mám ale jednu zbraň - manžela finančáka. Náš rodinný rozpočet je tudíž zachráněn a chráněn. Něco z jeho šetrnosti se na mě ale za těch pár společných let muselo otřít, protože kilo růžičkové kapusty za "vosumnáct vočí" jsem rozklíčovala jako super dýl a koupila ta kila rovnou dvě. Pak jsem doma přes obří igeliťák zírala do zelených očiček desítek těch malých potvor a měla skoro pocit, že se výsměšně blýskají. Pomalu jsem si říkala, jestli jsem to zas s tím záchvatem snahy o dobrou koupi nepřehnala. A ukázalo se, že nikolivěk. Ještě bylo málo.


Když jsem recept objevila, upozorňovalo se v něm na návykovost srovnatelnou s hranolky, bramborovými chipsy, a podobně. To si zas někdo hodně zapřeháněl, říkala jsem si, jako mluvíme tady o růžičkové kapustě, že ano!? Mno, řekněme, že hrancle to nejsou, ale návykové by to tedy bylo. Nikdy, opakuju, NIKDY!, bych ani ve snu nepočítala s tím, že růžičková kapusta může být takhle dobrá. Přebije i úpravu podle Hestona B., pomněte! K původnímu receptu jsem ještě přidala opražená sezamová semínka, která podle mého ještě podtrhla výslednou oříškovou chuť pečených kapustiček, a byla jsem v, neostýchám se říci, orgastickém rozpoložení. Jo, až tak. Prostě ji musíte zkusit taky. Naštěstí ty malé hladové krky, které vychováváme, pohrdly a dokonce se ošklíbaly. A i když manželovi bohužel kapustičky taky moc chutnaly, vzhledem k množství bylo dost pro nás oba. Vy taky radši rovnou udělejte dvojnásobnou dávku.


INGREDIENCE:

1 kg růžičkové kapusty
4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
čerstvě mletý pepř
2 lžíce kvalitní sojové omáčky
2 lžičky medu
opražená sezamová semínka

1. Kapustičky očistěte od svrchních listů a odkrojte košťál. Překrojte na půl, obří kousky na čtvrtiny. Proházejte s olivovým olejem, solí a pepřem a dejte péct na 220°C, klidně na horkovzduch. Není špatné si plech vyložit alobalem. Pečte do opečena a měkka.

2. Opražte na sucho na pánvi sezamová semínka, smíchejte sojovku s medem, polijte majdou hotové kapustičky, posypte sezamem, promíchejte a myslete na mě. Že bych si taky dala.


Dokonalosti, tvé krkolomné jméno je růžičková kapusta! Až umřu, chci do kapustičkového nebe. Sojovku a med si vezmu klidně vlastní.

30 komentářů:

  1. Jeej, to by bylo něco pro nás, kapustičky milujeme :)

    OdpovědětVymazat
  2. stále hľadám spôsob, ako tým malým zeleným potvorkám dať ešte šancu aby mi konečne zachutili. Zatiaľ neboli veľmi presvedčivé a to som ich skúšala podľa Hestona tiež. ALE skúsim to teda ešte raz, keď bude príležitosť, len kvôli tebe :-) Keby sme sa náhodou už nevideli (aj keď ja si ešte počkám na tvoj záver roka, určite niečím milo prekvapíš), tak prajem krásne sviatky! Tigi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím teda, jestli si to vzít na svědomí, co když Ti nebudou chutnat?! Ale za pokus třeba z poloviční dávky to stojí, za tím si stojím :) Nevím, jestli překvapím mile, ale už se na ten závěrečnej příspěvek těším, hlavně na konzumaci. Tobě případně taky krásné Vánoce a boží klid!

      Vymazat
  3. Jéj, my s dcérou na nich ,,ujíždime,, jediné v rodine ! ( a ja potom ,,ujíždím,, na toalete... čo už ! )no a zdalo sa nám, že to ,,kapánek,, treba doladiť :-)
    A je to tu ! Bomba ! Ideme na to, sójovku nemáme, kupovávali sme voľakedy v Metre tú pravú, zoženiem aj nepravú...no sézam mám, aj zmiešaný so ,,sézamom otvor sa,, na enzýmy v tenkom čreve - drvenými ľanovými semiačkami :-) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, jdu někomu do rány, jako obvykle :) S tou sojovkou bych se přimlouvala fakt za nějaký Kikkoman nebo něco nečeského/slovenského aspoň... Známe to, že.. Ať chutná!

      Vymazat
  4. já ráda růžičkovou (ale radši teda říkám bruselskou, páč za svobodna jsme se s kapustou jmenovaly stejně) kapustu i vařenou a neochucenou, takovej já jsem přežvýkavec :o))) ale přiznám, že jsem líná se s těma mrchama malejma patlat :oP no ale potřebuju kyselinu listovou, tak bych se do toho měla dát, že jo, když chci aspoň jedno yntelikentní dítě :oD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jak bejvám pomalá, tohle mi došlo celkem hned... Jako fakt čtvrtý požehnání, jo???! Smekám, vážně! Zkouška na syna nebo jste prostě jen divný a máte fakt rádi děti? To čistění je vážně opruz, ale v tomhle případě to stojí za to!

      Vymazat
    2. jsme divný, máme rádi děti.. ale je to (poslední) pokus na syna ;o))) a kromě toho to takhle dopadá, dyž chlap řekne 'neber ty prášky, když je ti po nich blbě, já už si to pohlídám' :oD

      Vymazat
    3. Teda, fakt poklonka, mně by už asi cvaklo. Ale zas dokážu pochopit to kouzlo takový smečky :) Tak ať se všechno vyvíjí, jak má, rychle to uteče a dobře dopadne!!! Chlapi jsou podrazáci :D

      Vymazat
    4. no a mně zas tvrdí, že jsem podrazák já, protože jsem si klidně tak nešikovně otěhotněla :oD protože on na to chtěl jít věděcky, aby to byl kluk, a takhle to bude určitě další holka :oP v palici mi z toho už ruplo dávno.. a musím jít sehnat tu kapustu, nedávno jí byl plnej regál a teď je zmizelá :o)

      Vymazat
    5. Tak vědecky, jo? Se vyzná :D Je to fuk, co to bude,kluk by vám ten estrogenovej klub teď už jen narušoval :D Co pohřešovaná kapusta, našla se?

      Vymazat
    6. nenašla, leda mražená, potvora, ta mi na to nepřijde vhodná..

      Vymazat
  5. Teda Kamco,ty jedes ! Normalni lidi pecou tak max cukrovi.:)
    Podle me jsou jen dva druhy lidi. Ti co kapusticky radi a nebo ne, nic mezi tim.
    Muj muz a ja jsme milovnici. Tohle zkusime urcite !!! Dekuji moc za tenhle recept. E.x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tohle byl neplánovanej příspěvek, ale bylo to tak dobrý, že jsem to sem prostě musela dát :) Jinak, na cukroví mám letos babičky, přijedou obě, plus jeden děda, tak jsem tohle nechala na nich. Já mám už měsíc těsto na perníčky v lednici a ještě jsem nebyla schopná se do nich pustit.
      Ad kapustičky, já se právě díky těmhle asi zařadila z "radši ne" kategorie mezi milovníky :)

      Vymazat
  6. tak jsem je právě dodělala a přidala jsem k nim na klínky nakrájenou cibulku (doporučuju) a jsou fenomenální

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že to vidíme stejně. Já včera vykradla v Tescu ještě zbytek, co tam byl a dneska byly zase k obědu.. Budu nechutně zdravá a štíhlá! :)

      Vymazat
  7. Dobrý večer Kamilo. Nedávno,čistě náhodou jsem našla odkaz na vaše nebo tvoje?můžu tykat prosím?stránky a jsem doslova unešená! Jsi báječně vtipná ženská,umíš psát tak,že se občas chlámu jako pitomá a ještě umíš vařit a baví tě to!No to je dar! Tyhle zelený mršky já miluju od dětství,ale jenom vzhledově,protože jsem je jedla jen vařený a ani trochu mi to nechutnalo brrr!Tenhle recept bych snad i zkusila. Mě totiž vaření nebaví,ale o to víc ráda sleduju stránky o vaření a když je k tomu ještě vtipnej komentář,no tak to je bájo! Jsem stará ženská(53let),jsem sama,syn už dávno vyletěl z hnízda,takže tomu vaření skutečně moc nedám.Ale tvoje stránky moc ráda pročítám a moc se bavím.Tak jen pokračuj holka a já tě budu číst dál. A ty kapustičky fakt zkusím. JanaM.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, Jano, Vy jste ale! Takovýho Ježíška mi naježit! :) Mockrát děkuju za tak neskutečně milý komentář, moc mě potěšil, obzvlášť od člověka, který nerad vaří, to je na blogu hlavně o vaření skoro jako kdybych já nadšeně komentovala nějaký ekonomický blog! :) Další věc - stará rozhodně nejste a tykat samozřejmě můžete. Že toho moc nenavaříte, chápu, když jsem ještě byla sama, ještě ve 30, takže už taky velká holka, měla jste vidět ty blafy... Hra na rozevlátou intelektuálku, která zásadně nevaří, nevyšla, děti mi ji hezky zkazily :) Jsem moc ráda, že Vás bavím, budu se o to snažit i nadále, a třeba Vás v budoucnu nalákat nejen na kapustičky. Krásné Vánoce přeju. K.

      Vymazat
    2. Milá Kamilo.Po přečtení první věty jsem trochu ztuhla,cože jsem to napsala?Ale už se zase usmívám.A prosím o tykání taktéž od tebe.A děkovat nemusíš,vždyť si opravdu vtipná a já mám legraci ráda.Před chvílí jsem přišla z práce,cestou jsem se stavila v obchodě něco nakoupit,abych přez víkend neumřela hlady no a co se na mě smálo z regálu v zelenině? No kapustičky přeci! Takže jsem jich trochu naházela do pytlíku,koupila med a sezam a zítra si tu tvoji dobrotu udělám a už se moc těším!A určitě dám vědět,jestli se mi to povedlo a jak mi chutnalo.Za vánoční přání moc děkuju a taky přeju hezké svátky celé tvojí rodině.Kapustičkám zdar a nazdar! JanaM.

      Vymazat
    3. Táááák Kamilko a teď mě máš a je to tvoje vina! Jen do mě,já to přeci vydržím žejo? Kapustičky uvařený a skoro zblajznutý a móóóc dobrý! Bože já tě nesnáším,já masožravec a rozplývám se nad zeleninou ufff! Teď kdyby přede mě dali řízek a ty tvoje ale echt hnusný kapustičky,tak je sežeru i s talířem! Můj ty bóže,kam jsem to klesla? Ale dobře děláš holka,já jsem masová,ale musím to maso hodně omezit,protože mám trochu zdravotní problémy(náběh na dnu),ale tohle je fakt perfektní! Děkuju moc za recept a poprosila bych další dobroty ze zeleniny jako tahle mňamka!Děkuju,děkuju a piš děvče piš,ať mám co jíst JanaM.

      Vymazat
    4. Chacháááá, tak to vyšlo! Konvertovat nenáviděče kapustiček na kapustičky, to je zatím můj největší úspěch :) Jsem moc ráda, že Ti kapustičky chutnaly, Jano, určitě i Tvůj náběh na dnu je čas od času ocení! Další dobroty ze zeleniny? Určitě vyzkoušej pečenou zeleninu, japonský lilek nebo salát z červené řepy, to je všechno žravé moc, na to, že je to zelenina. Taky jsem masožravec, takže chápu Tvoje muka :) A znova děkuju za moc hezké komentáře, pukrlátko!

      Vymazat
  8. Milá Kamilo, náhodou jsem objevila vaše stránky při hledání receptu na makronky. Ty se sice nepovedly, ale při procházení vašeho blogu jsem narazila na kapustičky. Pro jistotu jsem zkusila jen z půl kila. Bohužel byla na návštěvě dcera s manželem a musela jsem si svůj malý díl vybojovat. Jsou opravdu vynikající a po dnešku je obě zařazujeme do repertoáru. Takže díky :-) Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeno, díky že jste dala vědět, jsem ráda, že nejsme s manželem vadní my, ale i ostatní, kteří si kapustičky uvařili, resp. že se fakt dají jíst s chutí a třeba i celý talíř! :)Makronkám dejte ještě šanci, jsou to mrchy náladové, a většina z nás je napoprvé nedá.. Mějte se hezky a krásné Vánoce. K.

      Vymazat
  9. Kamilo , naprostá spokojenost ! Konečně jsem si našla cestu ke kapustičkám ..je to boží ! ... furt mě ve všem tak nějak smrděli .. ale ted je asi miluju :)
    krásný nový rok a hlavně zdraví přeji Háta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Háto, cítím to úplně stejně, vyjádřila jste to dokonale! 😉 Vám taky krásný rok 2016, s dobrým jídlem a spoustou kapustiček!

      Vymazat
  10. Kamčo, právě jsem dopekla kapustičky a jsou skutečně výborné. Dle velkého ohlasu to vypadá skoro na heslo: "Ženský, kašlete na mužíčky a upečte si kapustičky!" a vyvrcholení se dostaví :-)Kulíšek zatím jen ochutnal, na zbytku rodiny otestuji večer...R

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, jsem ráda, že kapustičky chutnaly, doufám, že se v lokálním Tescu odteď nebudeme bít peněženkama, kdo urve víc kapustiček :)

      Vymazat
  11. Kapustičky jsou skvělé, už rostou na zahrádce. Přijde brzo čas :-D. Dělám takovou jednoduchou variantu. kdy je jenom 5 minut povařím, a smíchám s opraženou cibulí a slaninkou a posypávam opraženou strouhankou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, zkuste příště upéct a pak smíchat s tou dobrotou, uvidíte ten tanec. Ony nějak varem, a tím spíš delším varem, začnou šířit ten odpudivej sulfurickej puch, podle kterýho jsme už od dětství dokázali detekovat v jídle jakkoliv umně zamaskovaný kapustičky. Rychlým žehem tohle nehrozí, ba naopak, výsledek bruseláčky zatraktivní širokým davům! :)

      Vymazat