Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

5. 11. 2015

HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERNÉM PIVU A KARAMELIZOVANÉ CIBULI S GLAZOVANOU MRKVÍ PODLE HESTONA B.

Všichni známe hovězí líčka na červeném víně a pašíka na pivu. To jsou notoricky se párující ingredience. S nadcházející zimou jsme s mužem dostali chuť na nějakou pořádnou majdu s hovězím. Protože jsem kůže líná a poslední dobou se mi nechce fakt nic, odrazovala mě od líček na víně nutnost krájet na přesné mikrokostičky kořenovou zeleninu, pak její zdlouhavé restování, pak její lovení z omáčky, tuze moc práce. A tak mě napadlo tohle. Ještě mi někdo někdy bude vykládat, jak je lenost špatná věc, pffffff! Pro svou lenost jsme si o víkendu naprosto nechutně pochutnali a ještě jsem objevila "winter stew", které bude naší zimní stálicí. Fakt je to skvělé, líčka měkká jako máslíčko, omáčka silná jako sloní noha a temná a hluboká jako moje duše. Uachacha.. Tak pořád lepší takhle, než naopak, žejo. Omáčka silná jako moje..., jo, pochopili jste to, jo? Dobře, no..



Hovezí líčka jsou "tough cookie", je to hoooodně namáhaný sval, což by u přežvýkavců málokdo čekal, nicméně je to tak. Tím pádem jsou to ťuhýci a je potřeba jim dát spoustu času, aby pořádně změkla, ale stejně jako u kližky, je potom výsledek naprosto omračující. Už jen to krásné mramorování na nich dává tušit, že to bude famózní kousek masa. Takže směle do nich!

Jo a ještě jedna zkušenost z praxe - jednou mi manžel nabídl při přípravě líček pomoc. Jedno ženské oko teď nezůstalo suché, že? Ta se má! I požádala jsem ho o nakrájení masa, zatímco si připravím zeleninu (to jsem ještě nebyla líná). Hmmmm.. Muži udělají PŘESNĚ to, co jim řeknete, fakt! Jsou to poslušná a krotká zvířátka. Řekla jsem, ať mi maso nakrájí? Řekla? No, řekla! Řekla jsem mu, aby maso předtím omyl? Tak řekla? Sakra neřekla! A taky jsem nezaregistrovala, že tak neučinil jaksi sám od sebe.. Výsledek? Lovení hovězích chlupů z hrnce a podivná pachuť masa i omáčky, se kterou se crcáte ještě hodinu poté, co se maso uvaří.. Netřeba dodávat, že dobrota byla po upejpavém obědě zamražena a při nedávném čištění mrazáku s obřadnou pietou vložena do odpadkového koše. Tak bacha na to. Teda na ně. Na chlapy! I na bejky. A vlastně i na krávy...



INGREDIENCE:

1 kg hovězích líček
1 l černého piva (použila jsem Kozla)
0,5 l hovězího vývaru/demi glace
5 velkých cibulí, rozkrojených na půl a nakrájených na plátky
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 lžička sušeného tymiánu, příp. pár větví čerstvého
1 rajský protlak střední velikosti
2 lžíce balzamikového octa
sůl, pepř
olej/sádlo/máslo

1. Líčka omyjte, osuště a nakrájejte na libovolně velké kousky. Z obou stran osolte a opepřete. Na pávni na oleji nebo sádle zprudka osmahněte ze všech světových stran a vyjměte na talíř. Pánev poté deglazujte částí piva, aby všechny ty dobroty z ní byly i v omáčce.

2. Na másle/sádle restujte v trouběvzdorném hrnci nakrájenou cibuli. Nejdřív trochu víc zprudka, až cibule začne v tuku syčet, stáhněte teplotu někam zhruba na střed, přiklopte poklicí a nechte za občasného zamíchání cibuli karamelizovat. Jak na karamelizovanou cibuli, a čeho vlastně chceme dosáhnout, si můžete přečíst v tomhle starším kousku. 

3. Tak zhruba po půl hodině, kdy už je cibule krásně hnědá a sladká a je jí z původního obsahu asi třetina, přihoďte koření, ještě chvíli nechte koření s cibulí, pak přidejte rajský protlak. I ten restujte s cibulí, až začne ztrácet červenou barvu a půjde spíš do hněda. Zastříkněte balzamikem (jde to ale i bez něj), přidejte opečená líčka a zalijte pivem a vývarem. 

4. Přiveďte k varu, ochutnejte, je-li omáčka dost slaná (spíš na spodní hranici, ve finále ji pravděpodobně budete trochu redukovat, čímž se "dosolí" sama)

5. Přikryjte poklicí a vrzněte do trouby na 150-160°C a pečte cca 3 hodinky, až budou líčka měkkounká jako dětské bříško.

6. Pokud je na vás omáčka příliš řídká, vyndejte maso a majdu ještě zredukujte prudším varem do konzistence, která vám vyhovuje. Nakonec můžete majdě přilepšit pár kousky studeného másla, které do ní zašleháte. Vraťte maso do hrnce, nechte prohřát a je to v cajku.

A co k tomu? Nejlíp mi zní celerovobramborová kaše v kombinaci s glazovanou mrkvičkou podle Hestona Blumenthala.. A že jsem měkkejš, kterej vás má rád, tak tady máte ještě, jak na ni. Vařením v tuku mrkev nepustí svou chuť ven, jako to dělá třeba do vody, ale všechno se zamkne uvnitř a čím déle ji vaříte, tím víc chuti z ní vymlátíte. Takže pomalu a na nízkou teplotu a déle. Jasné?

INGREDIENCE:

500 g mrkve, nakrájené na koso na hrubší kolečka
1 lžíce cukru
140 g másla
1 lžička cukru
tymián/drcený rozmarýn/drcený kmín
sůl, pepř

Mrkev vhoďte v jedné vrstvě do nějakého širokého hrnce nebo pánve na rozpuštěné máslo, přidejte cukr, sůl, čerstvě mletý pepř, přiveďte k bublání, pak teplotu stáhněte, přiklopte poklicí a pomalu dušte cca půl hodiny. Máte vlastně takovou konfitovanou mrkvičku. Vsadím se, že jste sladší ještě nejedli.


Tak to by snad stačilo, ne, takhle při čtvrtečním odpoledni? A už víte, co budete o víkendu vařit????? A borec na konec - člověk by neřekl, jak se takováhle šmakozita blbě fotí, ještě v tom hnusném studeném zimním světle - takže se nenechte odradit relativní neatraktivitou fotografií, za to může můj fotografický neum, nikoli samotná krmě, ta nemá chybu. Ale už dost skromnosti, utíkejte pro líčka, prdelky.

20 komentářů:

  1. ... právě vařííííím, miluju pomalu připravované hovězí. U mne zatím vede mé oblíbené ossobuco a hovězí na víně s brusinkami. Toto zatím úžasně voní, mým pokrmům vévodí dobré víno, zde mne zaujalo pivo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dejte vědět, jak chutnalo. Je to takové temnější a hlubší, než hovězí s vínem, ale nám chutnalo moc :)

      Vymazat
    2. Kamilo, smekám, úžasná záležitost. Tento recept se právě zařadil mezi oblíbené a bude patřit do mého rozsáhlého repertoáru. Myslím, že jsem právě nalezla blog svého srdce... už mám v záloze další recepty, které určo zkusím. Zvlášť hodnotím Vaši slovní obratnost a vtip. Radost číst i vařit... Mějte se krásně a jen tak dááááál.

      Vymazat
    3. No teda, předčasný Jéžišek, koukám! Aleno, moc Vám děkuju, jak za vyzkoušení receptu ( jsem nadšena, že Vám chutnalo), tak za ohromně laskavé hodnocení blogu. Takovéhle nakopnutí mi dodá chuť a energii na slovní obracení zase minimálně do května 😉 Pukrlátko a mějte se moc hezky.

      Vymazat
    4. ... ráda chválím ty, kteří si to zaslouží. Myslím, že feedback je důležitý pro každého, zvlášť když je pozitivní. Jak říkáte, jde o motivaci pro další práci, člověk pak ví, že to, co dělá, se lidem líbí a má tedy smysl. Jde o oboustrannou radost... z Vašich receptů a slovní omáčky kolem též sálá energie, odráží se v nich Vaše osobnost a přístup... kde jídlo hraje prim!

      Vymazat
    5. To máte určitě pravdu, já jsem dokonce přesvědčená, že i nějak konstruktivní negativní feedback je nezbytný. Ten si teda pravidelně poskytuju sama, aby se právě třeba ta moje osobnost neodrážela až moc :) Ještě jednou díky za moc milé vzkazy!

      Vymazat
  2. Nejdriv mne zaujal vas svezi pisemny projev a pak i recepty. Dva uz jsou rovnou na nakupnim seznamu. Chtela bych ale poprosit, takto upravena licka jsou asi pro kolik lidi? Dospelaku.
    Jdu cast dal, mate me na svedomi:-)) A diky, moc me to bavi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeee, díky moc, to jsem moc rada, i na tu zábavu cílím, i když až v druhé řadě :) Ta lička jsou podle toho, kolik kdo sní a přidá si, ale odhadem tak na 4-6 porci? Snad Vám u mě bude chutnat :)

      Vymazat
  3. vinetůa chlupatá28. prosince 2015 v 13:57

    Dobrý den Kamilo, parádní počtení a sliny se sbíhají...:-). Úplně mě to láká zkusit, kombinace vstupních surovin je pro mě velmi příznivá, kližku miluju, líčka jsem ještě nezkusila. Kde se ale dá běžně sehnat hovězí líčko?? Zatím jsem o něj v marketech jaksi nezavadila, tuším, že leč věc obyč, bude to asi chtít známého butchera, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vinetůa chlupatá28. prosince 2015 v 14:01

      P.S. apropos kam se chodí z Nuslí pro delikátní flákoty?:-)

      Vymazat
    2. ...budu tady asi stále komentovat, moc mě baví ujištění, že nejsem robot, haahahah

      Vymazat
    3. Dobrý den, Vinetůo, těší mě, že Vás baví číst, případně i vařit a jíst moje výtvory! Ad vstupní suroviny, líčka můžou být hůř k nalezení, pravda, my je občas vidíme u našeho dvorního řezníka Na Pankráci u Pražského Povstání, víc na jistotu to ovšem bývá v řeznictví v Podolské ulici. Jinak moc delikátních flákot nepoužíváme, vystačíme si s klasikou, ale ráda si vyhraju s úpravou :)Snad to bude nápomocno. A jen komentujte, komentujte, baví mě pocit, že jsem se čtenáři ve spojení.

      Vymazat
    4. ...jo, tak jdu mrknout na weby, kdeže je Podolská ulice...Děkuji za tip, bo u nás v malé přípražské obci, sice rugby proslavené, je asi nenaleznu...:-).Přeji poklidný a ničím nerušený závěr roka starého a mrštného skoka do roka nového a ať se daří!

      Vymazat
    5. ...kupodivu v Podolí:-), ale je dlouhá jak Lovosice, tak nevím nevím, zda tam na líčka narazím:-)

      Vymazat
    6. tak koukám v hádánkách budete lepčí Vy, páč rugbyovej satelit je pro mě nerozluštitelnej podobně jako Pythagorova věta.. Ale k Podolí - řeznictví v Podolské je hnedle na růžku na křižovatce se Sinkulovou. Snad je tam budou mít, jestli teda z tý dálky vyrazíte :)

      Vymazat
  4. Dobrý den paní Kamilko,tak dneska líčka pro mého manžela ,že pracuje na zvelebení domečku.Jinak peču pořád čabaty a bagety Mazanec se povedl hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Lenko, doufám, že si manžel na líčkách pochutnal! Trochu mu závidím :) Mazanec taky prošel? To mě těší! Jste top pekařka, teda! Mějte se krásně :)

      Vymazat
  5. A co myslíte dneska se koupila žebra a budou se dělat v pátek žebra mazanec byl super tak že zase dělám v sobotu hezké svátky

    OdpovědětVymazat