Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

3. 9. 2015

SEZÓNA VOLÁ - KEČUP, MÁ NOVÁ RUDÁ LÁSKA

Tohle bych fakt nečekala. A od sebe už vůbec ne. Uvařila jsem domácí kečup. Taky si říkáte "jako proč, prosym tě.. dyk kečup beztak skoro nejíte a za pár fufňů se dá koupit flaška v krámě!"? No jo, no. Ale znáte ty případy, kdy se z takového toho napůl nechtěňátka vyklube to nejkrásnější a nejšikovnější dítě? Tak to je přesně tenhle případ. Nacházím se ve stavu před zkouškami. V sobotu podstupuju závěrečnou zkoušku, která ze mě po třech letech studia udělá buď ofiko homeopata nebo ofiko imbecila. Jsem z toho tak rozvrkočená, že s vynalézavostí sobě vlastní si nacházím jakoukoliv jinou zábavu, jen abych náhodou nenahlédla do svých zápisek a nezjistila, že umím proškrtnutou nulu... Tak jsem v poslední době třeba po večerech ležela a četla (kupodivu čtivý) soft porno román, který píše kamarádova sedmdesátiletá matka, a který mi poslal na pokusnou četbu, vydrhla a porovnala jsem komplet celou kuchyň, včetně trouby, nebo vytřídila všechno svoje oblečení. Akce kečup byla podobnou prokrastinační berličkou. Ale je to berle jako noha, kam se hrabe Heinz. Fakt! Sama jsem z toho paf a nevěřila bych, že domácí kečup může být takhle dobrý. Ale je! Jestli máte kečup jen trochu rádi, nebo máte děti, tam je pak odpověď jasná, dejte si tu práci a jděte do něj.


Myšlenku uvařit domácí kečup mi bezděky vnukla kamarádka, která při sedánku u piva mimo jiné hodnotila, jak se musela popasovat s letošní úrodou rajčat tím, že vařila kečup. My, kteří si hýčkáme keříček rajčat za oknem bytu, jsme ji nenávistně vyslechli a plánovali sladkou pomstu. Teda sladkokyselou. Ne, vážně, Renčo, děkuju za popostrčení a základní recept, od kterého jsem se odpíchla. Výsledkem je sladkokyselá, voňavá lahoda, hustotou, ba i konzistencí, k nerozpoznání od kupovaného kečupu. Jen chuťově stoprocentně předčila jakýkoliv kečup z krámu, do kterého jsem kdykoliv cokoliv smočila.



Receptů jsem projela víc a záhy zjistila, že kečup může mít více podob a chutí. Uohohohoooo, a to jsem potřebovala vědět! Napojila jsem se na svůj vnitřní kulinární vesmír, přihodila švestky, zázvor, ubrala cibule, přidala šalotky, a taky si trochu pohrála s kořením. To mě ba a má to výrazný vliv na výslednou chuť. Vy si ten svůj klidně vylaďte podle svých chutí, přidejte chilli, víc česneku, apod.

Jen bych se přimlouvala za dvě věci:
1. použijte opravdu co nejtmavší třtinový cukr - dodává kečupu, podle mého soudu, chuťovou hloubku a krásnou tmavou barvu
2. použijte nějaký ovocný ocet, jablečný, vinný, mix, neprzněte mi to jen a pouze obyč bzeňákem kvasným, prosím.
V závislosti na odrůdě použitých rajčat, jablek, druhu octu a cukru je dost možné, že se při dochucování trochu rozejdete s receptem. Samozřejmě, těžko asi budete mít totožné výchozí ingredience jako já, natož stejné chutě. Ale toho se nebojme a směle do toho, uvidíte, že budete nadšeni. Synáček běhal v kruzích a neustále se vracel ochutnávat se slovy "eště, kepuk!".



INGREDIENCE:
(výsledkem je cca 1,35 l kečupu)

3 kg rajčat - rajčata vybírejte dobře zralá, spíše sušší, masitější odrůdy
150 g švestek
300 g jablek, se slupkou, zbavená jádřince - použila jsem Jonagold
150 g cibule
80 g šalotky
1 stroužek česneku
20 g čerstvého zázvoru
200 g tmavého třtinového cukru
260 ml jablečného octa
1 lžíce soli
6 kuliček pepře
2 kuličky nového koření
2 hřebíčky
1 bobkový list
3 tobolky zeleného kardamomu
1 slabá lžička semínek koriandru nebo lžička mletého
1 lžička mleté skořice
špetka muškátového oříšku

1. Umytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, přičemž u každého vykrojte zeleného bubáka. Svého zeleného bubáka nechte na místě. Cibuli nakrájejte na hrubo, česnek na plátky, jablko na kousky dle vaší momentální nálady, švestky vypeckujte a vrhněte do hrnce. Nastrouhejte zázvor, zasypte rajčata cukrem, solí a zalijte octem. V hmoždíři nebo mlýnku na koření podrťte celékoření (krom bobkového listu) a taktéž přidejte do hrnce. Bobkáč vhoďte celý.

2. Přiveďte všechno k varu, stáhněte teplotu a vařte mírným varem zhruba hodinku, nebo až jsou jablka měkká a rajčata se začala spontánně svlékat z kůže. Odstavte a postupně propasírujte celý obsah hrnce přes cedník. Dejte si záležet, aby vám v cedníku zůstaly opravdu jen slupky a zrníčka z rajčat a sem tam nějaká cibule, prostě drťte jako o život.






3. Vraťte hrnec na plotnu a vařte bez poklice tak dlouho, dokud se obsah hrnce nezredukuje na vámi požadovanou hustotu. Prostě, až "to bude hustý"... Prožeňte nejlépe výkonným mixérem nebo pořádně pohoňte tyčákem, až bude kečup tak hladký, jak je to jen možné.

4. Připravte si skleničky na sterilování - tento krok dělá každý jinak, zde vám ponechávám uměleckou svobodu. Naplňte skleničky tak akorát (2 cm pod okraj), ujistěte se, že je hrdlo čisté, zavíčkujte a 20 minut sterilujte.

oblíbená snídaně - "beruškovej" chleba

Až budete jíst s kečupem i corn flakesy ke snídani, ke tchýni si budete brát do kapsičky saka malou lahvičku kečupku na pomatlání nedělní bábovky, a na pracovním team buildingu mimo domov se u vás budou projevovat abstinenční příznaky, mně si nestěžujte! Varovala jsem vás.

26 komentářů:

  1. Juu, ten musi byt dobry, ale aj krasne vonavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, je to tak, opravdu koncentrované teplo ve skleničce :)

      Vymazat
  2. U nás to bejval KEPUC :D A tenhle teda vypadá výborně! ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristi, dneska už přesedlal na "kepuč", vyvíjí se rychle :D Díky za palce, budu je, tuším, potřebovat! :)

      Vymazat
  3. Nádhera! I recept i ta literatura :-) Díky !

    OdpovědětVymazat
  4. Super nápad, kedysi, keď deti boli menšie a konzumovali kečup so všetkým okrem torty, som ho varievala podľa podobného receptu. Ale už dávno nie. Včera som z rôznych zdrojov dostala paradajky aj jablká a nevedela som, čo s nimi. Až doteraz Navnadila si ma. Mám všetko okrem sliviek, tak asi vyšlem manžela , nech nejaké zoženie a ja idem umývať paradajky. V sobotu to zvládneš, držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, super, tak ať se povede a chutná, budu ráda za odezvu :) A děkuju za podporu, myslím, že snad jo :)

      Vymazat
  5. Můžu se zaptat odkud jsou ty super skleničky? A kde koupit ty tobolky zeleného kardamomu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleničky jsou z Nanu Nana. Kardamom koupíte v "zahraničním koutku" v Tescu, mívají tam korenky s několika druhy exotictejsiho kořeni. Jinak v Pze pak třeba v Myslikove ul. mají v arabském obchodě kořeni na váhu, mezi nimi i kardamom.

      Vymazat
  6. zajímací, naše cácory taky říkaj kepuč :o) nám se extra moc neurodilo, asi protože jsem zahradník na nic, ale na nějaký zlomkový množství na zkoušku by se móžná našlo :o) a ty lahvenky jsou opravdu tuze krásný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, líp se jim to říká, prďolám. Zlomkový množství na zkoušku si myslím, že se najít musí, vždycky se v týhle sezóně někde najdou rajčata za minimální cenu, že jo.. :)

      Vymazat
    2. uzrávají ňák pomalu, ale suprmarketu měli zlevněný a si myslim, že asi brzo vyrazim pro další dávku.. zrovna redukuju na požadovanou hustotu a cácory začínají brousit kolem a čuchat, prorazilo jim to do nosu i skrz rýmu :oD

      Vymazat
    3. Jo? No vida :-) Tak pak cekam zpravu, jak to dopadlo!

      Vymazat
    4. je eňo ňůňo, schválně jsem k obědu udělala pečený bandory, aby bylo s čím ochutnávat a teda můžu říct, že každá hranolka i špageta se může cítit poctěná, jestli jí do toho namočím :oP cácora č. 1 sice prohlásila, že má rýmu a nemá hlad a č. 3 z téhož důvodu usnula, ale č. 2 se oblizovala a přitom je ze všech nejmlsnější ;o) v nejbližších dnech to vidím na další (větší) várku :oD

      Vymazat
    5. Jé, tak to mám radost, to je super :) Vy máte doma tři ty cácory, jo? Musíš být silná žena! :D

      Vymazat
    6. no, hlavně kolem břicha jsem nějak moc silná :oP a o co, že přežírání se kečupem mi od toho nepomůže :oD

      Vymazat
    7. No, no, no! Zas nepřeháněla! 😄

      Vymazat
    8. Kami, skvělá záležitost. ��
      je moc moc dobrý,takže pozítří jedu druhý kolo

      Vymazat
  7. Dobry den,
    mam dotaz neni tech 260 ml octa moc? Moc dekuji za odpoved. Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, neni. Pri vaření poslední várky jsem dokonce pridavala. Ale nic Vám nebrání jet podle vlastní chuti, tzn. Dat 200 ml a postupně přidávat..

      Vymazat