Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

17. 3. 2015

ZIMNÍ PIVNÍ POLÉVKA S ČEDAREM

Za tuhle polívku mě budete proklínat. Dva týdny po výplatě budete v práci brousit kolem účtárny a rozpačitě šoupat nohama, nevěda, jestli máte energicky zaklepat a pak si už méně energicky říct o tu zálohu, nebo ne, nebo jestli máte ještě nějaké příbuzné, kteří by vás mohli do konce měsíce založit. A proč? Inu, tahle polívečka není vzhledem k ceně čedaru u nás a množství, které do ní přijde, z těch levných, ale je zase z těch nejlepších, co můj ctěný rypáček měl to potěšení ochutnat. Taky není z těch nejdietnějších, ale to jde ruku v ruce, že ano. Takže zkrátka jestli máte po výplatě a naprosto nutně se potřebujete dostat do těch pěkných plaveček, které jste si loni pořídili a teď (po zimě, logicky) na vás visí a VŮBEC  nevyniknou, uvařte si tuhle dobrotu. Slibuju, že pro vaše čichové buňky to bude epesní zážitek. A pro mzdovku potom taky, až z vás poleze ten důvod o potřebě přispět milovanému strýčkovi na smuteční obřad ...


Recept jsem našla kdesi na počátku loňského léta, chystala se na ni a chystala, až jsem se prochystala do dalšího jara. Naštěstí vítr venku i při stoupajících teplotách ještě dokáže ohlodat nejednu kost v těle, takže se takováhle polívka od podlahy může pořád sem tam hodit. Například dneska bych za ni prodala nejednoho člena (vzdálenější) rodiny, když jsme si po odpolední procházce loupli na stojáka jedno pivo venku na růžku. Člověk by neřekl, jak člověk takhle v sedm večer po čtvrthodince venku a jednom studeném jen tak v sáčku (saku, ne igeliťáku) prokřehne...


Jestli si nejste jistí, jestli použít poměrně drahý čedar, je ta správná cesta, tak vězte, že je. Chraň vás ruka páně, abyste použili nějakou cihlu, myšleno samozřejmě Eidamovou. Nebo zkusit to můžete, což o to, vás ale varuju - budete jako husa do flašky zírat na zdrclé kousky sýra, které budou plavat v polévce a ne a ne a NE se rozpustit. Nevím o technologii výroby čedaru zhola nic, překvapivě, jinak vím samozřejmě o všem skoro všechno, to není žádný tajem ... Takže vám nepovím, čím to je, že se zrovna čedar v polévce krásně rozpustí a udělá z ní smetanovou navinulou sýrovou slast. Obsahem tuku to nebude, překvapilo mě, že můj vzorek měl "jen" 32% tuku v sušině. Každopádně berte tenhle fakt při nákupu surovin v potaz. 

A teď jak na ni. Původní recept jsem trochu poupravila k obrazu svému, jmenovitě navýšením objemu piva (jak jinak), přidáním brambor, výměnou řapíkatého celeru za obyč celer a přidáním octa. Chcete-li, prubněte origoš verzi, hlavně tam ale dejte toho sejra!


INGREDIENCE:

2 lahváčky 500 ml piva (světlého), dejte klidně 1,5 lahve a zbytek sosněte při přípravě za odměnu
3 l kuřecího vývaru
1 střední cibule, nakrájená na středně hrubo
3 stroužky česneku, posekaný na drobno
180 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
70 g celeru, nakrájený na drobné kostky
2-3 lžíce čerstvého tymiánu
1-2 chilli papričky, buď zbavené semínek nebo i se semínky pokrájené na kolečka
5 středních brambor na kostky
1 kelímek smetany nebo zakys. smetany
4 polévkové lžíce másla
5 poctivých polévkových lžic hladké mouky
sůl, pepř
3 polévkové lžíce červeného vinného octa
250 g zralého ostrého čedaru, na hrubo nastrouhaný
(2 lžíce oleje)
 
1. V hrnci, ve kterém budete polévku vařit, opečte anglickou slaninu do zlatova. Vyjměte stranou do misky. Podle množství tuku, který se ze slaniny vypekl buď přidejte dvě lžíce oleje nebo nechte tak a na vypečený tuk vhoďte pokrájenou cibuli, česnek, celer, chilli papričky a tymián a hoňte v hrnci tak dlouho, až zelenina začne chytat trochu barvu.

2. Zalijte pivem a nechte na prudkém plameni zredukovat téměř o polovinu. Zalijte vývarem a podle jeho slanosti dosolte. Nebojte se osolit, čedar nějakou sůl ještě dodá, ale zase nějakou pojmou brambory a mouka v jíšce. Já se bála přesolení sýrem na konci, škudlila se solí, a pak měla problém dosolit na konci.

3. Přidejte brambory a nechte polévku na mírném plameni vařit. Mezitím si z másla a mouky připravte jíšku. Když jsou brambory tak napůl měkké, přidejte ji do polévky, dobře prošlehejte a nechte min. 20 minut povařit.

4. Nakonec přidejte smetanu a nastrouhaný čedar. Řádně promíchejte, aby byl sýr správně rozpustilý. Dochuťte octem, čerstvě mletým pepřem a případně ještě solí. Vraťte do polévky slaninu, promíchejte a nalévejte do korýtek. Snad jste ještě z té vůně u vás v kuchyni nezešíleli!


Úplně nejvíc mi polívka jela trochu vychladlá, jen o fous víc, než teplá. Vroucí jsem si ji tak nevychutnala. Vy si ji vychutnejte jak a s kým chcete, hlavně si ji uvařte. Jestli máte rádi sýr, fakt není nic moc co řešit! Jen ty prachy na další dávky. Tak čedarovým smažkám sokolské nazdar!


18 komentářů:

  1. Je to výborné! Ještě jsem to rozmixovala, nám raději krémové polévky. Souhlasím, že je lepší trochu vychladlá, vyniknou chutě a vůně.... jinka super recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že neoslovila jen nás! Já zase i v rámci té krémovosti ze smetany a sýra do něčeho kousnu, mám pak pocit, že jsem jedla celé jídlo a ne "jen" polívku. Ale každý podle svého gusta, tak to má být :)

      Vymazat
  2. Polévku asi udělám v týdnu, vypadá dobře.. Předpokládám, že když množství napůlím, pořád budou mít dva lidé polévky dost a dost, že.. Hezký večer a pracovní týden!! Barbucha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, záleží na tom, jací jste doma jedlíci :) Ale jo, myslím, že na porci a půl pro dva to z poloviční dávky bude. Ať chutná a taky krásný slunečný týden! K.

      Vymazat
  3. Kamila tak si ma nadchla tvojím receptom, že som ho potrebovala vyskúšať ihneď. Mala som však namočenú fazuľku adzuki a celkom iné pôvodné plány. Tak som to teda skombinovala a vyšla z toho veeeľmi dobrá pivná fazuľovica s Cheddarom. Je fakt božská. Veľmi veľké ďakujem... a ešte niečo: milujem tvoj spôsob podávania receptov, číta sa to ako Vajce a ja od Betty MacDonaldovej - s kapesníkom pod očami :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzano, přesně toho jsem chtěla docílit, aby čtenář měl potřebu vyzkoušet polívku okamžitě teď hned, včera bylo tragicky pozdě.. :) Fazole tam zní podezřele zdravě, ale nakonec proč ne, musela být ještě o schod sytější, že? Jinak díky za zhodnocení stylu, jsem ráda, že vedle receptů na (snad) zajímavá jídla i pobavím. Jen nevím, jestli srovnání s Bettynkou McDonaldovou není přehnané...? Její knížky jsou taky moje oblíbené, krom humoru laskavost, nadhled, moudrost, ale bez patosu a křeče... Mějte se hezky :) K.

      Vymazat
  4. Super polievka! Včera som ju varila a aj keď som zabudla pridať cesnak, veľmi nám chutila. Kam na tie recepty chodíš?! Ale len pokračuj, rada skúšam nové veci, tak sa nechám inšpirovať. A o.i. je to u teba príma čtivo. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, to jsem ráda, že chutnala! A dokonce i bez česneku :) Recepty různě, některé jsou součást našeho rodinného arzenálu, některé dám dohromady sama, a často něco najdu na zahraničních webech, zaujme mě to a pokud nám i zachutná, jde to sem, jednak pro čtenáře, jednak jako moje on-line kuchařka pro příště. Budu ráda, když se budeš vracet :) K.

      Vymazat
  5. ďakujem .. Prave ju varím ! Vydržal so len den a už to jede

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako den po výplatě? Tak to je vážné! 😀 Ať chutná!

      Vymazat
  6. Gratuluju, Kuchto,
    polívka skvěle vypadá i chutná, čedar jí dává noblesu i sílu, nahradit by se jistě dal sýry, co dáváme do fondue, rozpustily by se taky, ale laciné náhražky v originálním receptu, doufám, už nedává ani Babica. Navíc, na čtvrtkilu edamu zas tolik neušetříme a polívky byly čtyři litry. Pro děti bych doporučil ubrat jedno pivo, to kvůli hořkosti. Zdeněk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Zdeňku. S tím pivem máte možná pravdu, mně to vůbec nedošlo, protože naše děti jsou dost šroťáci a sní celkem cokoliv, a tahle polívka nebyla výjimkou. Možná je to i tím, ze maminka si i v těhotenství sem tam pivo dopřála, tak mají pivo už od prenatálu takzvaně v krvi... 😉

      Vymazat
  7. Milá kuchtičko,
    dnes k večeru jsem objevila Váš blog. Blíží se půlnoc a já mám pořád ještě co objevovat. A slintám při tom, jako vzteklej pes. Už jsem stačila nakazit i pár kamarádek (ne vzteklinou, ale Vaším blogem) a myslím, že jsou na tom úplně stejně. Pročež za sebe i za ně MOC DĚKUJU za úžasné recepty, navíc vtipně podané. Budu se ráda vracet. Zdraví Liliana K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé, Liliano, to já MOC DĚKUJU za takovou milou zpětnou vazbu! Moc mě to těší a budu se snažit, abyste měla Vy i Vaše kamarádky důvod rády se vracet :)

      Vymazat
  8. Asi blbej čedar. Nerozpustil se pořádně, lepí se na dně. Jinak výborná polívka, příště upiju víc piva a koupím jinej čedar 👌 Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, tak to mě mrzí, to bych asi vyletěla z kůže.. S pivem je to dobrej plán a s čedarem koneckonců taky. Ať se příště podaří! :)

      Vymazat