Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

11. 3. 2015

ČEKULÁDOVÝ DORT PRO PRVOROZEŇÁTKO

Naše milované prvorozeně překonalo další metu. Překulil se jí čtvrtý rok života. Za ten rok od třetích narozenin se v jejím životě událo mnohé. Třeba přijala toho malého zuřivého vetřelce plně za svého bráchu a jde jí to náramně, začala chodit do školky, kde se jí teď už líbí tak, že se s tátou skoro ani nerozloučí, když vletí do třídy, je trochu hubatější, ale pořád to nejlaskavější a nejmilejší dítě (po tatínkovi, výjimečně bez sarkasmu), které znám, vyrostla snad o deset centimetrů, takže, stejně jako kdysi její maminka, je suverénně nejvyšší v celé třídě, a taky proběhla nějaká nenápadná první metamorfóza z buclatého pozdního batolete ve slečnu, která začíná řešit, co a jak na sebe.. Bůh s námi. Některé věci ale zůstaly stejné jako loni, takže jsem na dotaz, jaký dort by si přála k narozeninám, obdržela stejnou odpověď - čokoládový. Tak ho tady máme.



Můj postoj k tvoření dortů jsem už zveřejňovala. Nejsem ani dostatečně zručná, ani trpělivá. Svoje nervy si musím šetřit na důležitější věci, a ne že je nechám vytéct do kýble u sestavování, nedej bože potahování dortů. Strýc google mi na dotaz "nejlepší čokoládový dort" vyhodil pár odkazů, převážně soudružek blogerek z cizích krajin. Když jsem projela recepty, zjistila jsem, že se podobají jako vejce vejci. Reakce na něj byly veskrze pozitivní, všem se povedl, všem chutnal. Navíc působil, například oproti Sachru, velice jednoduše, a tím si s konečnou platností získal mé sympatie. Sice jsem si u matlání polevy trochu zavztekala, ale abyste měli srovnání, je dobré vědět, že mně k detonaci občas stačí opravdu málo... Zejména když mám před sebou přípravu oběda pro sedm lidí, pečení dvou chlebů a do toho radostně štěbetám se zrovna přišedší skupinou rodinných gratulantů. Ale konec dobrý, všechno dobré, rodina zůstala nezraněna, dort celý, moje důstojnost intaktní a dokonce i všem chutnalo. Chronicky podslazenému dědovi teda určitě!


Jak hrnkovou metodu moc neuznávám, v tomhle případě jsem udělala výjimku. Není to rekonstrukce žádného extra special dortu od Adriana Zumba, je to obyčejný čokoládový "mud cake", proto se s dovolením domnívám, že hrnky se v tomhle případě dají odpustit a přijmout. To znamená, že exekuce je rychlá a bezbolestná, do mísy naházíte suché, promícháte, zalejete mokrým, prošleháte, vlijete, upečete. Nazdar. Výsledek je ale překvapivě chutný. Dort není ani příliš mokrý, ani suchý (nesnáším dusivky), ani hutný, ani nadýchané nic, prostě zlatý střed. V kominaci s "polevou" nebo "potahem" a "průmazem" z našlehaného čokoládového ganache je to ve finále opravdu výborná a skoro elegantní čokoládová klasika. Naše madam do něj, stejně jako loni, dvakrát rýpla a víc ji zajímaly medánky od babičky. Tímto éra čokoládových narozeninových dortů pro děti končí, nebudu házet perly kdekomu, že ano...

INGREDIENCE NA KORPUS:

1 a 1/2 hrnku cukru
1 a 3/4 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku kvalitního kakaa
2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
2 vejce
1 hrnek podmáslí
1 hrnek silné kávy, nejlépe espressa
1/2 hrnku oleje
2 lžičky vanilkového extraktu, zmetek mi došel, dala jsem tedy semínka z jednoho vanilkového lusku


ČOKOLÁDOVÝ GANACHE:

250 ml šlehačky (33% tuku)
300 g mléčné nebo tmavé čokolády, já použila 70%

1. Vymažte a vysypte dvě 22 cm formy na dort. Kdo, stejně jako já, vlastní pouze jednu, vymaže jen tu jednu, to je důležité... Těsto jsem si odvážila a pekla prostě na dvakrát. Péct jeden korpus a pak prokrojit jsem neriskla ze strachu, že se dortík propadne a nepropeče dobře a já vzteknu.

2. Smíchejte všechny suché ingredience v robotu nebo v míse metlou. Postupně přidejte vejce, podmáslí, kávu, olej a vanilku. Pořádně promíchejte. Vzniklé těsto bude dost řídké, ale nebojte se vlka nic.

3. Vlijte rovnoměrně do forem, příp. polovinu těsta ponechte na druhou polovinu korpusu. Pečte na 180°C cca 40 minut, nebo dokud nevytáhnete špejli čistou. Nechte vychladnout.

4. Připravte si čokoládový ganache. V menším kastůlku přiveďte šlehačku k varu a okamžite jí přelijte na drobnější kousky nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí a nespojí se šlehačkou. Dejte vychladit do lednice a následně vyšlehejte. Ganache šleháním trochu zesvětlá a zkrémovatí. Nečekejte ale nadýchaný, máslový krém.

5. Odkrojte (s největší pravděpodobností) prasklý vršek dortu a snězte jako svou odměnu. Obraťe minimálně tu vrstvu, která bude sloužit jako "povrch" dortu, dnem vzhůru. Promažte našlehaným ganachem, přiklopte druhou vrstvou, omatlejte celý povrch dortu a máte hotovo.



Já ještě jednu vrstvu korpusu namazala malinami, které jsem svařila s trochou cukru a nechala zahoustout. I bez nich bude ale dort k jídlu a určitě zmizí tak, jako u nás. I když oslavenec více méně pohrnul.


8 komentářů:

  1. No ten je k nakousnutí -teď o víkendu jsem dělala v podstatě tentýž, jen v patrovém provedení s tím, že menší patýrko bylo světlé s citronovým krémem pro nemilovníky čokolády, a zdobila ovocem...taky zmizel do posledního drobečku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten Váš už zní tuuuuuze komplikovaně.. :) Ale zní dobře, věřím, že zmizel hned!

      Vymazat
  2. Krásně se Vám dortík povedl, budu se inspirovat v dubnu:) I maliny přidám, náš Lukáš je totiž miluje (jako já). Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Jindro, a děkuju! Tak pak dejte vědět, jestli byl vnuk (syn?) spokojený :)

      Vymazat
  3. Malé přejem všechno nejlepší, naše děvče v sobotu slaví rok. Váš recept si ještě použít netroufnu, přecejen roční miminko by asi čokoládu nemělo, ale jako dárek pro někoho jiného se recept stopro hodí. Pěkný večer. Barbucha a spol.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Báro, děkujeme, malé to vyřídím a vracím hned zpátky a přeju Vaší prďole hlavně pevné zdraví. Pro takového prcka je takový náklad čokolády určitě nevhodný. Já loni synka pořešila piškotovou a tvarohovou bábovkou s jahodami jen pro něj a pro ostatní velkáče udělala Sachr. Mějte se hezky a vyvedenou oslavu :)

      Vymazat
  4. Dobrý den paní Kamilko ,jako vždy byl dortík vynikající

    OdpovědětVymazat