Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

8. 8. 2014

LINGUINE S AVOKÁDEM, NEČEKANĚ CHUTNÁ ZELENÁ

Zní to divně, co? Nemyslete si, taky jsem se nejdříve vytřeštila, nicméně hned vzápětí přišlo povytažené obočí a citoslovce "mmmm?", které u mě vyjadřuje probuzený zájem. Poslední dobou, zdá se mi, funguju převážně na citoslovcích. Tohle je z těch všech tak ještě nejpřijatelnější. Přiznávám, že abyste si tohle jídlo udělali, musíte avokádo milovat. Jinak to fakt nemá cenu. To je jako byste si chtěli vzít třeba sadaře/sadistu a chovali odpor k ovoci/mlácení. Recept na epické selhání. Takže milovníci avokád, pojďte dál do mé temné avokádové sluje, přijdete si na své!



Na své vysněné zahrádce bych pěstovala spoustu věcí. Krom nich by se tam pak ale do dáááááli daleké prostíralo pole s lilky a hned za ním by byl velký sad s čím? No ano, s avokády! No řekněte, nebylo by to krásné? Už ten název - Hruškovec přelahodný. Jak trefné!

foto zdroj: Google
Teplotní podmínky pro pěstování avokád se u nás ale, soudě podle letních teplot a vlhkosti posledních let, teprve začínají vytvářet, nechám si prozatím tuhle byznys ideu zastrčenou v nějakém mentálním šuplíčku a v pravou chvíli ho neotevřu, protože je mi jasné, že na existenci takového šuplíčku samozřejmě zapomenu. Pokud se nebudu pravidelně ládovat avokádem..


Avokádo, byť prostoupené tukem, není na stejné úrovni jako bůček. Narozdíl od něj se, navzdory obsahu tuku, doporučuje při redukčních dietách. Jednak obsahuje hodně vlákniny, přispěje proto k rychlejšímu zasycení, a za další tuky v něm obsažené jsou rostlinného původu (nenasycené mastné kyseliny), tedy velmi zdravé a tělu prospěšné, protože naše tělo je využívá k dalších důležitým procesům a neukládá je jako tuky živočišné. Avokádo vám může pomoct upravit krevní tlak, snižuje hladinu inzulinu a ještě po něm můžete působit inteligentněji, protože mozek využije jednoduché sacharidy obsažené v avokádu okamžitě jako svoje palivo. A vám to možná následně bude rychleji zapalovat. Nutně potřebuju aspoň kýbl avokád!


Avokáda lze v našich obchodech sehnat už naprosto běžně, velice často jsou ale ještě v šutroidním stavu. To znamená, že je potřeba je nechat dozrát. Nezralé avokádo je tvrdé, trpké a nejde od pecky. Kdybyste se snažili do takového kousku dostat, možná byste šli snáz od pecky vy. Nechte plod někde doma na lince nebo na polici v pokojové teplotě uzrát. Polohujte ho, aby nemělo proleženiny (trochu sranduju), a pravidelně ho kontrolujte, jak na tom je. Zralé avokádo se přes slupku poddá tlaku vašeho palce (nejlepší je to zkoušet u stopky, resp. části, kde se stopka nacházela). Nesmí být ale ani blátivé, to znamená na pohmat příliš měkké. Zralé avokádo má jemnou oříškovou chuť a není trpké ani hořké.
Co všechno se dá dělat s avokádem, si jednoduše vygooglíte. Mě na avokádo naučila před mnoha lety jedna moje novozélandská láska. Od té doby si chleba z topinkovače namazaný pořádnou vrstvou avokáda, osolený a pokapaný citronovou šťávou spojuju s Novým Zélandem. Zelená jako zelená :) Mimochodem, tu topču s avokádem taky zkuste, to je jednoduchost ve své božské podobě! 


Tyhle linguine jsou jídlo asi poměrně neobvyklé, alespoň já jsem o něm nikdy dříve neslyšela, ale zasloužilo by si, myslím, větší popularitu. Rozhodně nebude pro každého, pro vegetariány, kulinární dobrodruhy a milovníky avokád ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Ingredience:
500 g linguin/ špaget / těstovin dle vašeho výběru
4 zralá avokáda
2 citrony - šťáva + nastrouhaná kůra z jednoho citronu
2 střední stroužky česneku
velká hrst bazalky nebo 1 lžíce pesta 
2 lžíce olivového oleje
parmazán nebo pecorino na postrouhání
pepř
sůl

1. Dejte vařit špagety do řádně osolené vody (uvádí se 10 g na 1 litr vody).
2. Vydlabejte avokáda, přihoďte česnek, bazalku/pesto, nastrouhejte kůru z citronu, přidejte vymačkanou šťávu z obou citronů a olivový olej. Osolte a opepřete. Rozmixujte do hlaďounké pasty. Ochutnejte a dochuťe podle potřeby a vašich chutí. 
3. Slijte špagety, promíchejte s avokádovou pastou, posypte parmazánem a můžete. Je to bezpečné :)


Tak jak? Stanou se těstoviny s avokádem vaší pravidelnou večeří? U mně tedy, už z pohledu benefitu plynoucího mému slabému mozgu, velmi pravděpodobně ano! Navíc považte, kdy do sebe můžete nacpat tolik tuku a ještě se za to pochvalně poplácat po zádech?? No dobře, nejsme všichni jogíni - po rameni...




6 komentářů:

  1. Netuším, jak je možné, že tak výborný recept ještě nikdo nekomentoval, ale musím konstatovat, že je prostě boží. Bazalky jsem použila spíš symbolické množství (odešla do věčných lovišť, co už), ale pecorina jsem se nebála a bylo to labůžo. Ale uznávám, že skutecně dobré avocádo jsem schopná sežrat málem i s peckou (kdyby byla menší, možná zhltnu i ji). Děkuju za bezva recept Maryje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viďte, taky jsem si uz parkrat říkala, ale lidi halt neví, co je dobrý :) Je ale fakt, ze tohle jídlo je pro ortodoxní milovníky avokada, mezi které my dvě zjevně patříme.. Ta velká pecka me v avokada vždycky spis naštve, ze tam zabírá místo, a neni tam tak víc prostoru pro tu zelenou lahodu! Jsem rada, ze Vám chutnalo a diky za komentář

      Vymazat
    2. Mě už napadlo, že vzhledem k vaším podobným chutím, jsme byly patrně rozděleny při porodu. Upřímně, ve mě pecka vzbuzuje spíš hrůzu, když si představím, že ji v nějakém obluzení smyslů někdy fakt spolknu. No, spolknu, to bych snad ještě přežila, ale to vyprazdňování nevím, nevím... Maryje

      Vymazat
    3. Ono by to bylo jistě zjednodušeno těmi účinky avokádové dužiny, nechcete to někdy vyzkoušet??? :) Rozdělení při porodu je možná skoro i možné, odrozeně se občas ve své rodině cítím, kdo ví, kde je pravda, heh. Mějte se, K.

      Vymazat
  2. Diky za super recept :) prave jsem dojedla a moc mi chutnalo. Krome spaget se samotnym pestem to bude muj neoblibnejsi recept na testoviny. Diky moc za inspiraci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, myslím, že to není zrovna mainstreamový recept, ale pro milovníky avokáda určitě láska :) Díky za odezvu!

      Vymazat